Green Deal België Eiwitshift Op Ons Bord: Van Dierlijke Naar Plantaardige Eiwitten
Geschreven op 2-10-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Gezondheid, Green DealHet doel van de Green Deal Eiwitshift Op Ons Bord is de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitrijke producten in ons voedingspatroon te verbeteren.
De eiwitshift streeft naar een milieuverantwoord en gezond voedingspatroon. Een eiwitshift houdt ook economische kansen in die met het sterke Vlaamse innovatiepotentieel voor het grijpen zijn. Hiervoor brengen we actoren uit het hele voedingssysteem bij elkaar.
De laatste voedselconsumptiepeiling in België toont aan dat de consumptieverhouding dierlijke/plantaardige eiwitten op dit moment ongeveer 60/40 is. Het verschuiven van deze verhouding wordt een eiwittransitie of eiwitshift genoemd. Deze verhouding moet echter worden bijgesteld. In een gezond voedingspatroon en om de milieu-impact te verlagen, halen we verhoudingsgewijs meer eiwitten uit plantaardige bronnen. We streven naar een verhouding waar 60% van onze eiwitbehoefte wordt ingevuld door plantaardige eiwitbronnen en 40% uit dierlijke tegen 2030.
Zie ook: Green Deal België Gedeelde Mobiliteit: Autodelen, Carpoolen En Fietsdelen In Versnelling Brengen – Green Deal België Circulair Aankopen: Een Nieuwe Manier Van Aankopen – Green Deal België Brouwers: Duurzaam Waterbeheer Bij Brouwerijen – Green Deal België Bedrijven En Biodiversiteit: Meer Biodiversiteit op Bedrijventerreinen – Green Deal België Huishoudelijke Houtverwarming: Negatieve Impact Houtverbranding Beperken – Green Deal België Circulair Bouwen: Bouw Ook Mee – Green Deal België Duurzame Stedelijke Logistiek: Efficiënte En Emissievrije Stadslogistiek – Green Deal België Natuurlijke Tuinen: Biodiversiteit In Vlaamse Tuinen Verbeteren – Green Deal België Duurzame Zorg: Samen Aanpakken Van Knelpunten In De Zorg – Green Deal België Klimaatvriendelijke Koeling: Uitstoot Gefluoreerde Broeikasgassen (F-gassen)