Cursus Stoppen met Roken in de Kroeg !
Geschreven op 2-3-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in GezondheidHet veelbesproken rookverbod doet veel kroegbazen en verstokte rokers het angstzweet uitbreken. Op 1 juli moeten alle horecagelegenheden rookvrij zijn en uitbaters doen er dan ook alles aan om die overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Drie kroegen in Overijssel gaan over enkele weken een cursus Stoppen met Roken aanbieden. Ook een café in Heemstede verzorgt deze training. Tijdens de cursus wordt er in de kroeg uiteraard niet gerookt. Men hoopt dat de rokers hierdoor niet langer opzien tegen het rookverbod. Dat verbod komt er toch, dus dan kun je net zo goed stoppen.
Ik heb al van veel rokers gehoord dat ze voor 1 juli willen kappen, aldus Dennis de Jonge, kroegbaas van D’Olde Stee in het Overijsselse Lutten. Bron: De Telegraaf
Thuiswerker zegt:
2 november 2008 om 10:20 | Permalink
Antwoorden van minister Klink op de vragen van het Kamerlid Zijlstra (VVD) over het rookverbod bij zelfstandige werkplekken
Vraag 1
Bent u op de hoogte van het artikel “Lak aan antiroker Victoria Koblenko”? 1)
Antwoord 1
Ja.
Vraag 2
Zijn de in het artikel geschetste onduidelijkheden rond de grens van het rookverbod bij u bekend? Kunt u aangeven waar u de grens van het rookverbod legt?
Antwoord 2
Uit het artikel blijken mij geen onduidelijkheden ten aanzien van het rookverbod. Regels daarvoor gelden al sinds 2004. Een vrachtwagenchauffeur mag roken in zijn cabine als deze zijn eigendom is. Als de truck van zijn werkgever is, mag er niet gerookt worden. Na de dienst kan bijvoorbeeld een andere vrachtwagenchauffeur in de (rook)cabine plaatsnemen, die dan in de rook van zijn voorganger zit.
Het roken thuis is en blijft een privé-aangelegenheid. Een huisman of huisvrouw mag zelf beslissen of er in huis gerookt wordt.
Vraag 3
Is volgens u een zelfstandige ondernemer in alle gevallen gebonden aan het rookverbod? Mag bijvoorbeeld een zelfstandige truckchauffeur in zijn cabine roken? Zo neen, waarom niet en hoe denkt u een dergelijk verbod te gaan handhaven? Zo ja, mag een truckchauffeur in loondienst ook in zijn cabine roken al is hij/zij een werknemer?
Antwoord 3
Een zelfstandig ondernemer is gebonden aan het rookverbod wanneer hij personeel in dienst heeft. Een zelfstandige truckchauffeur mag roken in zijn cabine. Een truckchauffeur in loondienst mag niet roken in de truck van zijn werkgever. Zoals gezegd: deze regelgeving is al sinds 2004 in werking.
Vraag 4
Mogen zelfstandige ondernemers en werknemers die hun werk thuis uitvoeren daar volgens u wel of niet roken? Zo ja, betekent dit dat ook op andere zelfstandige werkplekken door ondernemers of werknemers gerookt mag worden? Zo neen, hoe verhoudt dit zich met het recht op privacy zoals beschreven in artikel 8 van de Europese conventie van de rechten van de mens, handboek nr. 1? 2)
Antwoord 4
Een zelfstandig ondernemer mag thuis roken. Als hij echter personeel in dienst heeft dan moet hij voldoen aan de rookvrije werkplek. Indien een werknemer in zijn eigen huis aan het werk is (bijvoorbeeld door middel van ‘thuiswerken’) mag hij daar roken. Dan is inderdaad sprake van een privé-situatie waar het rookverbod niet geldt.
Vraag 5
Deelt u de mening dat indien sprake is van een zelfstandige werkplek het de vrije keuze van ondernemer en werknemer moet zijn of hij/zij daar wil roken? Zo neen, waarom vindt u dat de overheid hier in moet grijpen en daarmee voorbij wordt gegaan aan de eigen verantwoordelijkheid van de individuele ondernemer of werknemer?
Antwoord 5
Ik neem aan dat u met zelfstandige werkplek bedoelt een werkplek van een zelfstandig ondernemer. Zoals ik in de antwoorden op vraag 3 en 4 al heb aangegeven, geldt dat een zelfstandig ondernemer moet voldoen aan de rookvrije werkplek als hij een horecaondernemer is of als hij personeel in dienst heeft.
paaj zegt:
3 november 2008 om 12:16 | Permalink
Blijft toch raar dat een zelfstandig ondernemer zonder personeel mag roken op zijn werkplek, behalve als hij zelfstandig horecaondernemer zonder personeel is.