google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Ivo Opstelten trots op Red Bull Air Race – Veel klachten bewoners !

Geschreven op 22-7-2008 - Louisdeco. Geplaatst in Evenementen, Geluid, Vervoer en OV Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

ivo-opstelten.jpgHij heeft een uitnodiging op zak, maar de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten gaat niet mee in een ‘stuntvliegtuig’ van de Red Bull Air Race.

“Dat moet ik niet doen, het is beter dat ik met beide benen op de grond blijf staan”, zei hij maandagmiddag. Opstelten was naar Katendrecht gekomen waar de organisatie van het spectaculaire vliegevenement bezig is met de opbouw van tribunes, pontons en de inrichting van een verkeerstoren. De vliegrace vindt zaterdag en zondag plaats boven de Maas in de havenstad.

“Dit is even een check, dubbel check als het gaat om de veiligheid. Wat mij betreft kunnen we de vergunning afgeven, ik heb er alle vertrouwen in”, aldus Opstelten. Hij gaf aan nog geen moment wakker te hebben gelegen. “We willen geen enkel risico lopen en ik heb alle vertrouwen in de instanties die nu aan het werk zijn.”

In Rotterdam hebben enkele bewoners hun beklag gedaan over het evenement. Zo zouden ze veel overlast hebben van de afzettingen. Opstelten zei die geluiden ook te hebben gehoord, maar valt het volgens hem allemaal mee. “We hebben een prachtig evenement naar de stad gehaald, daar horen nu eenmaal deze maatregelen bij.” Bron: De Telegraaf

Mooi is dat hoe Rotterdam omgaat met de overlast bij evenementen. Valt wel mee, waar zeurt iedereen toch over en een beetje verkeersoverlast, geluidsoverlast, afvaloverlast en plasoverlast wie zit daar toch mee? Tja, als u zelf niet in de binnenstad van Rotterdam woont, dan begrijpt u het natuurlijk ook niet.

Is toch allemaal heel leuk en telkens weer een feest en u weet het wel; het is geen goed feest geweest als er geen overlast is geweest. Overigens wordt er tijdens de Zomerfestivals in Rotterdam wel weer het een en ander onderzocht. Waar is toch de tijd gebleven van Geen Woorden, maar Daden.

Jammer, want het was diezelfde Ivo Opstelten, die als burgemeester van Utrecht, zijn handtekening zette onder het nieuwe evenementenbeleid, inclusief tal van maatregelen om de overlast als gevolg van het organiseren van evenementen in te perken. Recentelijk is Utrecht ook begonnen met het beschermen en afschermen van kwetsbaar groen bij evenementen.

Stichting Louis d’Eco adviseerde de gemeente Utrecht en begeleidde de implementatie van een groot aantal maatregelen. Ook in Rotterdam is al het nodige onderzoek gedaan door Louis d’Eco en is het wachten op de implementatie van de voorgestelde maatregelen. Dat wachten duurt inmiddels al jaren.

18-7-2008: Veel inwoners van Rotterdam en omstreken ergeren zich aan de naderende Red Bull Air Race. Het is de Rijnmonders een doorn in het oog dat voor het vliegfestijn moet worden betaald en dat wegen en woonwijken langdurig worden afgesloten. Het heeft menigeen ook gestoord dat afgelopen weekend al is proefgevlogen met de stuntkisten. Dat veroorzaakte op sommige plekken een oorverdovend lawaai.

Met nog vier dagen tot het evenement worden in Rotterdam hoge hekken met zwart plastic ervoor geplaatst, die ‘zwartkijkers’ moeten weren. Vooral in Rotterdam-Zuid komen veel van die afrasteringen te staan. De wet verplicht organisatoren van luchtevenementen een zijde publieksvrij te houden. Wie een glimp wil opvangen, moet een kaartje van minimaal 15 euro kopen. Ook dat ergert veel Rotterdammers: in 2005, toen het evenement voor het eerst werd gehouden, was de toegang gratis.

Bij de milieudienst DCMR regende het dit weekend klachten over de proefvluchten die de stuntpiloten uitvoerden. De klachten kwamen vooral uit de buurt van Rotterdam Airport vanwaar de vliegtuigen opstegen richting Maasvlakte, maar ook inwoners van Brielle, Westvoorne en Hellevoetsluis ondervonden last.

Volgens burgemeester Ivo Opstelten moet Rotterdam juist trots zijn dat de Red Bull Air Race, die wel eens wordt vergeleken met de Formule 1 voor vliegtuigen, dit jaar Rotterdam aandoet. ,,Het is een geweldig visitekaartje voor de stad. Wie niet wil betalen, hoeft dat niet: het evenement is ook via de tv te volgen.” Bron: AD

Mooi is dat toch, hoe Ivo, sinds kort partijvoorzitter van de VVD, dat zo mooi kan zeggen. In Jip & Janneke taal, dus Niet Zeuren, Niet Zeiken.

22-7-2008: De Red Bull Air Race is over vier jaar weer welkom in Rotterdam, tenminste als het aan het stadsbestuur ligt. Burgemeester Ivo Opstelten wil dan wel meer gratis plekken waar bezoekers het spektakel kunnen aanschouwen én ook een einde aan het verbod op kijkers op Rotterdam-Zuid. Verder zou een waarschuwing vooraf de hausse aan klachten over de testvluchten moeten voorkomen.

Nu werden deze proefrondjes in de lucht op woensdag en donderdag geheim gehouden om te voorkomen dat het publiek zou toestromen. Juist in die dagen belden honderden klagers naar de Milieudienst DCMR over het lawaai. Verder waren vele bewoners aan de Nieuwe Maas geïrriteerd over de zwarte schermen die dagenlang hun zicht blokkeerden. Waardoor ook zij een kaartje moesten kopen om iets van de vliegwedstrijd te kunnen zien.

Als het aan Opstelten ligt, neemt de Red Bull Air Race de volgende keer een voorbeeld aan de Bavaria City Racing – het Formule 1-evenement in de stad – waar je een betaald (vip-dorp) en onbetaald stuk (het parcours) hebt. De volgende keer laat echter sowieso op zich wachten, zo stelt zijn woordvoerder. „We beseffen welke grote impact dit prachtige evenement heeft op de stad, daarom zijn de vliegtuigen maar één keer in de vier jaar welkom. Dan moeten we waarschijnlijk weer met vele steden concurreren om de wedstrijd binnen te halen. De plaatjes van de race op televisie zijn magistraal en gaan heel de wereld over.”

Maartje Kardol van de Red Bull Air Race waarschuwt voor die concurrentie. Volgens de organisatie was de Rotterdamse wedstrijd in 140 landen op de televisie te zien. Naar de uitzendingen van RTL7 keken per uitzending maximaal 218.000 mensen.

In de ogen van Jerry van de Waarden van de VVD moet de Maasstad voor deze promotie ‘de overlast voor lief nemen.’ Al heeft hij zijn twijfels over de verhouding overlast en plezier voor de stad. Ook de rest van de Rotterdamse raadsleden zijn nog verdeeld over de toekomst van de Red Bull Air Race in de eigen stad. Arno Bonte van GroenLinks is pontificaal tegen: „Deze reclamestunt voor een energiedrankje past niet bij het duurzame imago dat de stad wil uitstralen.”

Robert Simons van Leefbaar Rotterdam vindt dat de wedstrijd niet weer een besloten feestje mag zijn. „Overlast is onvermijdelijk, maar dan moet het evenement wel voor álle Rotterdammers vrij toegankelijk zijn.” Theo Cornelisse van de SP is dezelfde mening toegedaan. „Als je al zoeits organiseert dat dagenlang de stad op z’n kop zet, dan moet iedereen ervan kunnen genieten. Maar op deze manier hoeft het van mij niet.” PvdA’er Ronald Motta wil geen eisen op tafel leggen, maar vindt bovenal het plaatsen van de zwarte schermen langs het water ‘heel jammer’. „Dat moet anders.”  Bron: AD

Inderdaad het moet anders en het kan ook anders. Het eenvoudigst is waarschijnlijk om evenementen  die niet passen bij de duurzame ambitites van Rotterdam, gewoon niet meer binnen te halen. Dat binnenhalen van evenementen als de Red Bull Air Race en de Bavaria City Racing om er maar eens even twee te noemen kost ook nog eens bakken met geld. Gek genoeg hoor je daar niemand over.

Opmerkelijk is het gemak waarmee men tegen overlast aankijkt. Ik neem gemakshalve maar even aan dat de politici die aan het woord zijn zelf niet in de binnenstad wonen. Moet u eens proberen, kunt u ook eens helemaal gratis genieten van alle bijzondere en vooral prachtige evenementen. Overlast? Dat hoort er gewoon bij, dat begrijpt u toch wel!

Tags: ,

6 Reacties

 1. Albert Schenk zegt:

  16 juli 2008 om 13:36 | Permalink

  het is een prachtig evenement maar dat zuid met een ijzen muur, sinds woensdag al bewaakt door VOPO’s, het zicht wordt ontnomen op de rivier en het evenement geeft aan hoe er tegen de mensen op zuid wordt aangekeken. de redenering is geen betaling dan ook niet kijken. het is nog maar een kleine stap maar alle balkons moeten ook met zeildoek worden dicht gemaakt of krijgen die mensen een festival toeslag op hun ozb

 2. Michiel Clercx zegt:

  16 juli 2008 om 15:27 | Permalink

  Het is van de zotte dat voor een vet commercieel evenement een hele wijk blijkbaar moet slikken dat het een week in een soort ghetto-achtige sfeer moet leven en het publiek domein wordt overgedragen aan een bedrijf dat het leuk vindt om vliegtuigjes door het centrum van de stad te vliegen. Leuk hoor, Rotterdam evenementen stad maar ik vindt dat hier echt het algemeen belang principieel wordt geschaad.
  Vandaag zijn de testvluchten begonnen. Hierover zijn bewoners die het aan gaat niet geinformeerd. Na het indienen van een klacht bij DCMR blijkt waarom: de gemeente zelf heeft dit niet openbaar gemaakt om te voorkomen dat er te veel mensen komen kijken. Dit zou te veel inzet van politie etc kosten. Dan informeren we de burger maar even niet. Volgend jaar niet meer aub

 3. walter zegt:

  18 juli 2008 om 18:39 | Permalink

  Vreemd zo n Red bull air race,omdat we nou allemaal dat merk moeten horen is van de zotte,zo n blikje drank is grootse onzin en slecht voor hart en bloedvaten,neem anders gewoon koffie is ook opwekkend,allemaal commerciel gereutel.
  En zo n weekendje vliegen geeft een enorme co2 uitstoot,word daar niet aangedacht,of is meneertje Opstelten alleen in de ban van de inkomsten van Rotterdam,mijn mening afschaffen die blikvervuilers en verzin maar een gezonde sport die milieuvriendelijker is.

 4. Bill zegt:

  19 juli 2008 om 10:31 | Permalink

  Wat kost dat wel niet. Lees in het Ad dat er 380 ton materiaal wordt overgevlogen met twee 747 vrachtvliegtuigen. Echt goed voor het milieu. Of wordt dit ook helemaal klimaatneutraal gemaakt?? Onbegrijpelijk. Hoe past dit met het Rotterdam Climate Initiative waar die meneer IVO Opstelten ongetwijfeld ook heel erg trots op is. Zal wel komen omdat ene mener Bill Clinton erbij betrokken is.

  Staat goed in het fotoalbum. Patserigheid ten top. Wie geeft er toch toestemming voor dit soort onzinnige evenementen in Nederland. Wel mooie PR voor Rotterdam

 5. Richard zegt:

  19 juli 2008 om 15:18 | Permalink

  Opstelten en consorten vinden dat we ‘niet moeten zeuren’. De Race is een visitekaartje voor de stad, zegt men.

  Welke stad? Dat stukje op Noord waarvoor je een kaartje kunt kopen? Waar B & W gratis VIP plaatsten krijgen?

  Onder dat visitekaartje vallen ook: weeklang scheiding Zuid-Noord door Zwarte Muur, partrouierende bewakers, oorverdovende herrie en milieuvervuiling? Vrijheidsbeperking (een weeklang is de Maaskade verboden terrein voor de bewoners!), en bewust gecreëerd gebrek aan veiligheid (kans op flat-doorborende-vliegtuigjes)?

  Een evenement moet kunnen. Maar niet als een woongebied een weeklang verandert in ‘oorlogsgebied’.

  Niet zeuren? Dit noemen wij hier een gegronde klacht. Dat vraagt een gegronde reactie. Geen arrogantie.

 6. Marcel zegt:

  2 september 2008 om 07:04 | Permalink

  halllo redaktie,

  ik ben pas om het zomercarnaval (rotterdam) geweest en erger me al jaren aan de hoeveelheid afval die op de grond wordt gegooid. dat geldt voor overigens veel evenementen. Het is opvallend dat er vrijwel nergens extra afvalcontainers zijn geplaatst.

  Het is kennelijk gemeente beleid om dat zo te doen. het valt ook op dat bij de afvalbakken die er wel zijn er een kuub naast ligt omdat ze vol zijn. de mensen willen dus best wel. zelfs als het goedkoper is om het op deze manier weer op te ruimen gaat er naar mijn idee geen goede voorbeeld functie vanuit. dus alles pleit ervoor op meer containers te plaatsen en die met electrische karretjes uit het centrum te laten afvoeren(dat kan ook tijdens festival zelf).
  ben benieuwd wat jullie standpunt en dat van de gemeente is. is dit echt gemeente policy?

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..