google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Webinar Recap Wegwerp Plastic Op Evenementen: Regelgeving & Praktijkcases by Green Events

Geschreven op 10-12-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Evenementen Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Tijdens het webinar wegwerp plastic op evenementen: regelgeving & praktijkcases’dat we op 11 november 2021 werd gehouden, spraken Erwin Roodhart (Ondernemend Leiden) en Laura van de Voort (Green Events) met Sanne Westra (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat), Jelmer Vierstra (Natuur & Milieu), Tirsa van der Laan (Elevation Events), en Huib Joor (Your Productions).

We kijken terug op een geslaagd webinar met wederom veel geïnteresseerde deelnemers, waaronder zowel beleidsmedewerkers als organisatoren en andere event professionals.

Welke veranderingen in regelgeving staan er te wachten? Vanaf 2023 is een circulair bekersysteem verplicht, maar hoe implementeer je dat? Op welke manier maak je duurzame keuzes? En hoe werkt het in de praktijk? Deze en veel andere vragen kwamen aan bod tijdens dit zesde webinar over de aanpak van wegwerp plastic op evenementen. In deze recap bespreken we de belangrijkste vragen, antwoorden en conclusies. Ook delen we aanvullende informatie die bij kunnen dragen aan de aanpak van wegwerp plastic op jouw evenement.

Wat is een afvalvrij bekersysteem? We hebben het vaak over een afvalvrij of circulair bekersysteem. Voordat we verder de diepte ingaan nog even een korte uitleg. Een afvalvrij bekersysteem kent twee varianten: herbruikbaar en recyclebaar. Kies je voor herbruikbaar, dan gaat de voorkeur uit naar een beker (hardcup) die gemaakt is van polypropyleen (PP), dit melkachtige materiaal beschadigd minder snel is en gaat daardoor langer mee.

Ga je recyclen dan is PET het enige materiaal dat hoogwaardig gerecycled kan worden mits het in een schone monostroom (zonder andere materialen of vervuiling) en zonder bedrukking met inkt wordt aangeleverd bij het recyclingbedrijf. Door gebruik te maken van bekers (softcups) die gemaakt zijn van gerecycled PET (rPET) verlaag je de milieu impact van het bekersysteem.

We hebben het over een afvalvrij bekersysteem en niet over een afvalvrije beker omdat het systeem er voor moet zorgen dat de bekers daadwerkelijk terugkomen voor hergebruik of recycling. De inzet van een retoursysteem zoals statiegeld of een bekermunt is hiervoor cruciaal.

Welke veranderingen in de regelgeving gaan vanaf 1 januari 2023 van kracht en wat betekent dat voor evenementen? Sanne Westra (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe regelgeving om het gebruik van wegwerp plastic te reduceren. De grootste uitdaging daarbij is het gebruik van bekers en maaltijdverpakkingen voor eenmalig gebruik te reduceren.

Hiervoor is het ministerie met veel stakeholders vanuit verschillende sectoren (denk aan evenementen, horeca, sportsector facilitaire dienstverlening, recreatie en onderwijs) in gesprek gegaan. De opties en mogelijkheden in de praktijk zijn in kaart gebracht en daar is een pakket aan maatregelen uit naar voren gekomen. De maatregelen worden zo breed mogelijk en in verschillende sectoren ingezet; overal waar bekers en voedselverpakkingen verstrekt worden.

Er wordt onderscheid gemaakt in twee categorieën: consumptie ter plaatse en consumptie on-the-go. Consumptie ter plaatse (gesloten evenementen): Voorkeur wordt gegeven aan herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen, maar het is ook mogelijk om voor een recyclebaar systeem te kiezen. Voorwaarde is wel dat de verpakkingen daadwerkelijk gerecycled worden tot hoogwaardige producten. Daarom stelt de regeling ook een hoge eis aan de recyclingpercentages (75-90%).

Consumptie on-the-go (open evenementen): Open evenementen mogen verpakkingen voor eenmalig gebruik niet meer gratis verstrekken en moeten een herbruikbaar alternatief aanbieden.

Een circulaire bekersysteem past binnen deze kaders. Daarbij roept Sanne organisatoren op om eerst te kijken of hergebruik een optie voor jouw evenement is, dat is vaak de meest duurzame optie.

Kan dat niet? Kies dan van een recyclebaar bekersysteem. De regeling is tot 6 december 2021 in de consultatiefase, dat betekent dat iedereen nog kan reageren op de concept ministeriële regeling. In januari 2022 zal de definitieve regeling gepubliceerd worden.

Op PET flesjes zit sinds juli 2021 statiegeld, hierdoor is hoogwaardige recycling mogelijk. Een tetra pak is voorzien van plastic coatings waardoor hoogwaardige recycling niet mogelijk is en door het vermijden van statiegeld kan het toch een zwerfafval probleem worden.

Jaarlijk worden er in Nederland 3 miljard koffiebekers gebruikt. Het overgrote deel daarvan belandt in de verbrandingsoven. Er zijn herbruikbare alternatieven voor maar in de openbare ruimte zoals stations moet er nog gewerkt worden aan passende retourlogistiek en wasfaciliteiten om dit op grote schaal in te kunnen zetten. Evenementen lopen vaak voorop, ook wat betreft herbruikbare bekers. Het zijn natuurlijk mooie plekken om te experimenteren.

Biobased materialen, zoals PLA bekers zijn niet altijd of beter gezegd bijna nooit duurzaam. De milieu impact is vaak groter dan plastic (mits het niet in het zwerfafval terecht komt). Daarnaast worden er vaak (bestrijdings)middelen en andere giftige stoffen gebruikt om de materialen goed te houden.

Met Tirsa van der Laan (Elevation Events) bespraken we hoe een herbruikbaar bekersysteem in de praktijk werkt. In 2018 maakte de organisatie de overstap naar herbruikbare bekers. Samen met andere deelnemers van Plastic Promise zijn ze een samenwerking aangegaan met als gevolg dat er een universele beker met Never Give Up On Your Cup-logo op de markt kwam.

Elevation werkt met een bekermuntsysteem waarbij bezoekers betalen voor de eerste beker. Bij de volgende drankbestelling nemen ze de beker of flesje weer mee naar de bar. Het is ook mogelijk om de bekers tussentijds om te ruilen voor muntje zodat je de beker niet bij hoeft te houden. De organisatie keert geen geld uit bij inlevering van de (laatste) beker maar verstrekken een bekermunt met daarop een unieke code waarmee bezoekers na het evenement prijzen kunnen winnen. Dit zorgt ervoor dat het systeem kostendekkend kan worden uitgevoerd.

Er is veel geëxperimenteerd om de laatste beker terug te krijgen. Bijvoorbeeld met bekerkokers bij de afvalbakken. De belangrijkste conclusie: investeer in schoonmaakteam. Dit team raapt de bekers meteen na afloop eerst op, daarna begint de afbouw pas. Dit zorgt ervoor dat Elevation zo’n 2%-10% van de bekers niet niet retour krijgt. Dit gaat steeds beter, ook omdat bezoekers steeds meer gewend zijn aan herbruikbare bekers en deze niet zomaar in de prullenbak zullen gooien. Komende jaren maakt de organisatie we het systeem efficiënter en daardoor duurzamer.

Een afvalvrij (of circulair) bekersysteem kent 2 varianten: hergebruik of recycling. Veelgehoorde argumenten om niet over te stappen op hergebruik is dat het niet-duurzaam, moeilijk in handling en duur zou zijn. Klopt dat ook? We spraken hierover met Agnieszka van Batavia (The LCA Centre), Dennis Valent (GreenCups), Mirza van Meerwijk (Cupstack) en Alex Elsinga (StarCups).

In een circulaire economie krijgt hergebruik de voorkeur boven recycling. Het LCA-onderzoek naar de milieu impact van herbruikbare bekersystemen laat zien dat een herbruikbare beker al na vijf keer hergebruik de meest duurzame keuze is. In dat scenario is een vergelijking gemaakt die gebaseerd is op de meest voorkomende scenario’s van de Plastic Promise pilots in 2019: een lichtgewicht herbruikbare Polypropyleen (PP) beker die gereinigd wordt in een efficiënte wasstraat en met een uitvalpercentage (het aantal bekers dat niet retour komt of door beschadiging niet meer geschikt is voor hergebruik) van 10%, versus een recyclebare rPET beker met recyclingpercentage van 75%.

Door de implementatie van een retoursysteem kan het uitvalpercentage voor zowel een herbruikbaar als een recyclebaar bekersysteem beperkt worden. Indien de vergelijking wordt gemaakt tussen een lichtgewicht herbruikbare PP beker die gereinigd wordt in een efficiënte wasstraat en met een uitvalpercentage van 2%, versus een recyclebare rPET beker met recyclingpercentage van 92% ligt het omslagpunt ook op 5 keer gebruiken. Dat gebruik kan gedurende de gehele levensduur van de bekers plaatsvinden en hoeft dus niet tijdens één evenement te gebeuren. De bekers kunnen na het reinigingsproces weer op andere evenementen worden ingezet.

Het LCA-onderzoek geeft een goed beeld van welke factoren in welke mate van invloed zijn op de milieu-impact. Het uitvalspercentage en efficiëntie van de wasstraat spelen de grootste rol, gevolgd door de soort beker en het transport.

Maar hoe vaak gaat een beker dan mee in de praktijk? Natuurlijk is dit afhankelijk van een aantal omstandigheden zoals het uitvalspercentage en de manier van gebruik (een beker die op de grond belandt en/of met zand in aanraking komt raakt eerder beschadigd). De bekerleveranciers zijn het erover eens dat een beker minimaal 20 keer gebruikt kan worden maar bij optimaal gebruik wel 100+ keer. Het omslagpunt van vijf keer gebruiken om hergebruik een duurzamere keuze te laten zijn dan recycling wordt dus ruimschoots gehaald! Agnieszka van Batavia (The LCA centre): “Als je de milieu-impact bekijkt dan is hergebruik echt een goede optie. Een hardcup kan in potentie na vijf keer gebruiken al duurzamer zijn en na 20 keer is de co? uitstoot van een hardcupsysteem ruim gehalveerd ten opzichte van een rPET softcupsysteem.

Naast het uitvalspercentage speelt efficiëntie van de wasstraat een belangrijke rol als het gaat om de milieu impact van herbruikbare bekers. De spoelcapaciteit, water- en energieverbruik zijn hierin bepalend. GreenCups, Cupstack en StarCups werken met moderne wasstraten die volledig op duurzame energie draaien en volgens de strengste hygiëne-eisen werken. Voor optimale hygiëne is het aan te raden om de bekers niet handmatig te spoelen in een spoelbak maar altijd in een professionele wasstraat te reinigen. Er zijn ook mobiele wasstraten, zoals die van De Bekerwasstraat die je op locatie kan inzetten.

Minder significant voor de milieu-impact maar ook niet onbelangrijk is het soort beker. Polypropyleen (PP) is de meest duurzame keuze. Doordat deze beker minder snel beschadigd raakt, gaat hij langer mee dan een beker gemaakt van Polycarbonaat (PC). Ook het gewicht van de bekers speelt een rol. Mede naar aanleiding van het LCA-onderzoek hebben zowel GreenCups als StarCups nieuwe bekers ontwikkeld die minder plastic bevatten en dus nog lichter zijn in gewicht.

De ervaring leert dat voor de implementatie van een nieuw bekersysteem samenwerking met een leverancier met voldoende praktijkervaring van groot belang is. GreenCups (onderdeel van Dutch Cups) is in 1996 al gestart met het verkopen, verhuren en reinigen van bekers. Dennis Valent (GreenCups): “25 jaar geleden ben ik met dit concept gestart omdat ik me ergerde aan de vele wegwerpbekers op de grond. Paradiso, Theaterfestival De Parade en Houtfestival Haarlem waren toen enkele van mijn eerste klanten.”

Zie ook: Statiegeld op Kleine Plastic Flesjes Per 1 Juli 2021: Statiegeld Op Blikjes Per 1 Januari 2023 – Plastic Wegwerp Koffiebekertjes Verboden Vanaf 2023: Kies Herbruikbare Koffiebekers Of Een Mok – Bioplastic PLA bekers Geen Zegen Voor Het Milieu – Plastic Promise: Op Weg Naar Afvalvrije Evenementen Met Herbruikbare Bekers – Plastic Pact NL: Minder Plastic, Meer Plastic Hergebruik, Meer Plastic Recycling by IenW – Grolsch En Kornuit Introduceren De Herbruikbare Draagtray Voor Evenementen En Festivals – Nederlanders Verbruiken Jaarlijks 26 Miljard Plastic Voedselverpakkingen – Weg Met De Wegwerpbeker: Een Verkenning Naar Het Potentieel Van Herbruikbare Bekers – Schone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Ecoglazen om Afval te VoorkomenVeel Milieuwinst door Eco-glazen – Afvalmanagement bij evenementen steeds belangrijker – Afvalarme evenementen – Herbruikbare Eco-glazen beter voor het milieu – Herbruikbare Eco-glazen Beter voor het Milieu: Minder Afval

De Freiburg Cup: Het Duurzame Alternatief Voor de Wegwerpkoffiebeker – Herbruikbare Koffiebeker Bij Deli2go En Deli Shops In Shell Tankstations – Reizigers NS Kiezen Massaal Voor Herbruikbare Bekers Voor Warme Dranken Op Stations – Starbucks Gaat Heffing Invoeren op Wegwerpbekers: Test Op 35 Lokaties in Londen – Gebruik je kop, kies een mok ! – Green Jump: De roestvrijstalen drinkbekers van Klean Kanteen

Evenementen, Bedrijven en Instellingen: Eénmalige Kunststof Bekers Gescheiden Inzamelen – Geen Wegwerpplastic Meer Op Glastonbury MuziekFestival 2019 – Ban On Single-Use Plastic Across Europe Coming Before This Summer – Plastic wegwerpbekers niet beter voor het milieu

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..