google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Minder Afval Bij Gentse Feesten Door Herbruikbare Bekers En Herbruikbare Borden

Geschreven op 24-7-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Evenementen Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

17 maart 2022: Dit jaar zijn er ook geen wegwerpborden meer op de Gentse Feesten: “Alleen nog herbruikbare borden of papieren servetten”

Een beker pasta of een bakje friet? Niet meer op de Gentse Feesten. Want vanaf dit jaar zijn ‘wegwerpverpakkingen’ verboden voor eetkramen in de Feestenzone.

Er komt een ‘testzone’ waar met herbruikbare borden zal worden gewerkt, wie buiten die zone staat, moet zich behelpen met papieren servetten of ‘eetbare recipiënten’. 

Organiseer je een event in Gent? Doe dat duurzaam: Gebruik herbruikbare bekers, maak een afvalplan en sorteer afval. Wist je dat voor het organiseren van evenementen de norm ‘100% herbruikbaar’ geldt? Gent wil definitief komaf maken met de plastic afvalberg die wegwerpbekers op evenementen op openbaar domein met zich meebrengen. Ook het aanbieden van dranken in wegwerpverpakkingen is verboden. Dit betekent dat: Je dranken alleen nog kunt serveren in glazen, herbruikbare bekers, herbruikbare flesjes met statiegeld, porseleinen kopjes of stenen kruiken. Eenmalige drankverpakkingen, zoals blikjes, brikjes, plastic flesjes en glazen flesjes zonder statiegeld niet meer toegelaten zijn.

De Stad Gent heeft beslist om de helft van de vergunde eetstanden te laten inrichten met een vegetarisch aanbod. Na de keuze voor herbruikbare bekers en servies, zal zo ook de CO2-uitstoot van de Feesten gedrukt worden. De Stad zet zo een volgende stap in het verduurzamen van de Gentse Feesten.

De Stad Gent beheert de eetstanden die op het openbaar domein staan, buiten de feestenkernen. De uitbating daarvan wordt uitbesteed. De Stad geeft daarbij wel voorwaarden mee waaraan kandidaat-uitbaters moeten voldoen. Nieuw vanaf deze editie is de keuze voor een uitbreiding van het vegetarisch aanbod: minstens de helft van de eetstanden zal de volgende jaren een volledig vegetarisch aanbod hebben. Daarnaast blijft er uiteraard een groot aanbod vanuit de horecazaken in de feestenzone. Bij het toewijzen van een locatie zal de Stad toezien op spreiding. Zo zal er op elk moment een voldoende groot aanbod aan vlees, vegetarisch of veganistisch eten binnen handbereik zijn.

Dit is een logische volgende stap in het verduurzamen van onze feesten. We garanderen dat er een voldoende aanbod blijft, voor iedereen. Vleeseter, vegetariër of veganist… ieder zal zijn meug vinden. De Gentse Feesten zijn er voor iedereen. Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

Naast een bestaande korting voor kandidaat-uitbaters die werken met 100% biologische producten, zal vanaf deze editie ook een korting toegekend worden voor uitbaters die minstens 50% producten met fair-trade label verwerken.

24 juli 2019: De Gentse Feesten produceren opnieuw minder afval. Vorig jaar al lag er 25 procent minder afval op de grond vergeleken met 2017 en ook nu dalen de cijfers, met dank aan de herbruikbare bekers.

“Het is iets minder dan vorig jaar”, zegt schepen Bram Van Braeckevelt (Groen). De dienst Milieu en Toezicht kreeg tot nu toe één algemene klacht over de Gentse Feesten.

Voor het tweede jaar op rij werken de Gentse Feesten overal met herbruikbare bekers. Nieuw deze editie is dat er ook aan de waterbar van Farys geen wegwerpbekers meer te vinden zijn. Ook de eetkraampjes werken mee aan propere feesten: geen plastic vorkjes of aluminiumfolie meer en plastic rietjes worden vervangen door papieren rietjes. Vanaf dit jaar geldt er ook een confettiverbod. “Confetti is moeilijk op te ruimen, waardoor het vaak weken blijft rondzwerven in de stad of in het water belandt”, zegt schepen Bram Van Braeckevelt.

Ivago heeft tijdens de eerste vijf dagen van de Gentse Feesten 151.730 kilo vuilnis verzameld, waaronder onder meer 86.880 kilo restafval, 22.010 kilo veegvuil, 7.620 kilo papier/karton en 28.200 kilo glas. Dat is ietsje minder dan vorig jaar”, zegt Koen Van Caimere van Ivago. “De inspanning rond onder meer herbruikbare bekers, werpen dus hun vruchten af voor propere Feesten”, besluit Feestenburgemeester Annelies Storms (sp.a).

24 juli 2018: Door de invoering van herbruikbare bekers lag er tijdens de Gentse Feesten zo’n 27% minder afval op de grond. In totaal zamelde Ivago een slordige 15 ton afval minder op dan vorig jaar.

“Het systeem van de herbruikbare bekers heeft absoluut gewerkt”, concludeerde maandag een tevreden schepen Tine Heyse (Groen).

Ivago zette dit jaar 52 medewerkers in om de stad tijdens de Feesten proper te houden en plaatste 300 extra afvalkorven voor restafval en 75 voor pmd. “Ondanks de hitte verliep het werk erg vlot”, zegt Heyse. “Er lag zo’n 27% minder afval op de grond. De herbruikbare bekers, het inzetten van een avondploeg die de korven leegmaakt en de samenwerking met de feestkernen zorgen ongetwijfeld mee voor dit positieve resultaat.” Bovendien kon Ivago ook meer aandacht besteden aan de rand rond de feestenzone. “Elke morgen vertrokken twee veegmachines respectievelijk van het Dampoortstation en het Sint-Pietersstation en werkten van daaruit richting stadscentrum.”

In totaal zamelde Ivago in de feestenzone dit jaar 304.175 kilo afval in, vorig jaar was dat nog bijna 330.000. Het ingezamelde afval in de omtrek rond de Gentse Feesten meerekenend, komt men in een totaal aan 334.735 kilo, zo’n 15 ton minder dan vorig jaar. “Het systeem van de herbruikbare bekers heeft dus absoluut gewerkt. Het was voor sommigen wat wennen, maar iedereen was tevreden.” Het positieve resultaat was ook positief voor De Lijn. De trams reden vlotter en ook wissels konden makkelijker worden bediend.

Toch zijn er nog een aantal werkpunten. “We hopen dat de pleinen de komende jaren meer gaan samenwerken en meer pleinen eenzelfde systeem hanteren, dat zou logisch zijn.” Op de laatste ochtend hadden nog veel mensen een beker toen de bars al waren afgebroken. “Dat is iets waar we nu mee geconfronteerd worden en is een van de werkpuntjes voor volgend jaar. Voor dit jaar kunnen de mensen hun beker terugbrengen naar de stadswinkel”, gaf Heyse nog mee.

Zie ook: Stad Tienen in België Investeert in Herbruikbare Bekers Voor Evenementen: Heldenbar Heldenland –  Bites & Beats 2.0 Food- en Music Event: 100% Duurzaam Met Herbruikbare Hard Plastic Glazen – Herbruikbare Eco-glazen Beter voor het Milieu: Minder Afval – Schone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Statiegeld Ecoglazen om Afval te Voorkomen – Veel Milieuwinst door Eco-glazen (PDF) – Afvalmanagement bij evenementen steeds belangrijker – Afvalarme evenementen – Bioplastic PLA bekers geen zegen voor het milieu – Het Rapport Bioplastics by OVAM: Bioplastics Zijn Niet Automatisch Milieuvriendelijker – Geen Wegwerpplastic Meer Op Amsterdamse Festivals en Evenementen: GreenCups – Spectaculaire Afvalvermindering Bevrijdingsfestival Flevoland in Almere Door Statiegeldbekers – Stad Gent Maakt Zwerfafval Zichtbaar: Geen Zwerfafval Meer Opruimen In Citadelpark

4 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  13 augustus 2019 om 14:44 | Permalink

  Volgend Jaar Ook Herbruikbare Bekers Bij Patersholfeesten in Gent

  Na twee edities Gentse Feesten met herbruikbare bekers, was het raar opkijken dat er op de Patersholfeesten nog steeds plastic wegwerpbekertjes worden gebruikt. Maar dat was dus ook de allerlaatste keer.

  Volgend jaar moeten ook zij overschakelen naar herbruikbare bekers. In de nabije toekomst zal overigens elk evenement in Gent dat moeten doen.

  Dat er op de Patersholfeesten nog bier (en andere drank) in plastic wegwerpbekertjes wordt geschonken, deed vele bezoekers de wenkbrauwen fronsen. Na twee jaar op de Gentse Feesten is het principe van de herbruikbare beker blijkbaar al helemaal ingeburgerd. Ja, het een gedoe met die bekers, maar iedereen ziet dat de beschamende afvalberg van vroeger op de grond weg is, en daar kan niemand tegen zijn.

  “Ik ben aangenaam verrast dat mensen nu al deze omschakeling hebben gemaakt in hun hoofd”, zegt milieuschepen Tine Heyse. “Voor alle duidelijkheid: dit waren de allerlaatste Patersholfeesten met wegwerpplastic. Volgend jaar zal ook daar met herbruikbare bekers moeten gewerkt worden. In de nabije toekomst zal dat overigens zo zijn voor élk evenement in Gent.

 2. Erik van Erne zegt:

  27 september 2019 om 14:46 | Permalink

  Gentse Overpoort Wil Geen Wegwerpbekers Meer

  Het academiejaar is nog maar net begonnen, maar de Gentse Overpoort was gisteren al een stort. Na elke feestnacht blijft er een zee aan rommel achter.

 3. Erik van Erne zegt:

  6 november 2019 om 19:07 | Permalink

  Zesdaagse Van Gent Gaat Biologisch Afbreekbare Bekers Gebruiken In Plaats Van Wegwerp Plastic

  De afvalberg van de Zesdaagse van Gent wordt een stuk kleiner. Voortaan zijn plastic bekers verboden op het wielerevenement dat dinsdag start. In de plaats worden maar liefst 170.000 biologisch afbreekbare bekers besteld. De Stad sloot een nieuwe overeenkomst met organisator Golazo. Het wielerevenement blijft de komende zes jaar plaatsvinden in ‘t Kuipke.

  De 79ste editie van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent vindt plaats van 12 tot en met 17 november 2019.

 4. Erik van Erne zegt:

  18 november 2019 om 09:19 | Permalink

  Gents Milieufront (GMF) wil herbruikbare bekers op Zesdaagse van Gent: “Dit bekertapijt is een gemiste kans”

  Nou, niks minder afval. Gewoon een ander soort afval maar nog steeds een vloer bezaaid met biologisch afbreekbare bekers.

  Het Gentse Milieufront (GMF) hield op de slotdag van de Zesdaagse een protestactie voor de deuren van ’t Kuipke. De actievoerders willen dat de Zesdaagse volgend jaar écht werk maakt van ecologische bekers.

  “Hoewel de organisator recycleerbare bekers heeft gebruikt, gaan ze zo goed als zeker de verbrandingsoven in”, zegt Pieter Nuytinck van het GMF. “Herbruikbare bekers zijn te gevaarlijk voor onze renners”, zegt de organisator.

  Die bio-afbreekbare bekers lijken namelijk precies op die oude bekers en dus doen de meeste bezoekers met de bekers wat ze al jaren doen. Ze gooien ze op de grond, wat na elke avond resulteert in een bekertapijt op het middenplein.

  “En daar zit hem het probleem. Die bio-afbreekbare bekers kunnen inderdaad tot een soort compost vermalen worden, maar dat kan enkel wanneer die bekers vrij zuiver zijn. Als er alleen wat bier inzit is dat nog geen probleem, maar die bekers belanden op de grond en eens er vuilnis tussenzit, gaan ze naar de verbrandingsoven. Dat zal ook met deze bekers gebeuren”, zegt het GMF.

  Vanaf 2020 is er een nieuwe wet voor evenementen, die zegt dat wegwerpbekers enkel nog mogen indien 90% van de bekers gerecupereerd kan worden. Het ziet er dus naar uit dat de Gentse Zesdaagse volgend jaar er ook nog één wordt met een bekertapijt.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..