google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

LCA Onderzoek Bekersystemen: Hard Cups (Hergebruik) Duurzamer Dan Soft Cups (Recycling)

Geschreven op 16-11-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Evenementen Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

3 december 2020: Kunnen we wegwerpbekers op grote schaal vervangen door herbruikbare bekers en welke stappen zijn daar dan voor nodig?

Hierover gaat de webinar op donderdag 10 december a.s. (15.30-17.00 uur) die het KIDV samen met Mission Reuse organiseert.

Aanleiding voor deze online bijeenkomst is een verkenning die Mission Reuse afgelopen zomer uitvoerde naar het potentieel van herbruikbare bekers in Nederland. 

Zie De rapportage ‘Weg met de wegwerpbeker’

16 november 2020: Vandaag publiceert The LCA Centre in opdracht van Rijkswaterstaat en in samenwerking met Plastic Promise het langverwachte, wetenschappelijke onderzoek naar de milieueffecten van verschillende soorten plastic drinkbekers voor evenementen.

Wil je weten wat de impact van herbruikbare vs recyclebare bekers is en welke keuzes je als organisator of beleidsmaker kan maken om die impact te beperken? In dit artikel delen we de belangrijkste resultaten en oplossingen op het gebied van afvalvrije bekersystemen.

De vraag naar meer duidelijkheid omtrent de milieueffecten van de verschillende soorten bekers werd gesignaleerd door Plastic Promise, een landelijk platform waarop koplopers in de evenementen industrie hun kennis en ambities delen om het gebruik van wegwerp plastic te verminderen en het alsnog gebruikte plastic hoogwaardig te recyclen.

Laura van de Voort (Co-founder Green Events en projectmanager Plastic Promise) “We hebben de afgelopen anderhalf jaar intensief samengewerkt met een groot aantal evenementenorganisatoren en drankmerken. In 2019 is daardoor een nieuwe norm gezet: afvalvrije bekersystemen op evenementen”.

Als we het over een afvalvrij, oftewel circulair, bekersysteem hebben, zijn er twee opties: hergebruik van hard cups of recycling van soft cups. In beide gevallen is het noodzakelijk dat de beker retour komt en niet bij het restafval terecht komt. Een retoursysteem met statiegeld of een andere incentive zoals een bekermunt leidt hierbij tot het beste resultaat.

In het onderzoek is rekening gehouden met verschillende situaties in de praktijk. We hebben van een groot aantal Plastic Promise deelnemers informatie ontvangen over de soorten bekers en retourpercentages. Daarnaast is ook een aantal leveranciers van herbruikbare bekers en recyclingbedrijven betrokken. Er zijn in totaal negen bekers vergeleken waarvan drie PP herbruikbare hard cups afkomstig van drie verschillende leveranciers en zes recyclebare soft cups, gemaakt van gerecycled PET (rPET), PP en PLA, eveneens afkomstig van diverse leveranciers.

De milieuvoordelen zijn afhankelijk van een combinatie van factoren. Bij herbruikbare bekers zijn het uitvalspercentage en de efficiëntie van de wasstraat de belangrijkste factoren. Bij recyclebare bekers zijn dat het recyclingpercentage (het aantal bekers dat daadwerkelijk gerecycled wordt) en het type beker.

Maar natuurlijk ook de meer uniforme factoren, zoals land van herkomst en transportkilometers spelen een rol. Zowel het herbruikbare als recyclebare bekersysteem hebben meerdere impactfactoren, die de de totale milieu-impact bepalen. Hierdoor zijn de systemen niet een-op-een met elkaar te vergelijken.

Het onderzoek bevestigt dat de weg richting een afvalvrij bekersysteem, die de meeste Plastic Promise koplopers in 2018 zijn ingeslagen, de juiste is. Voor de herbruikbare beker heeft de beker gemaakt van PP de minste impact op het milieu.

Voor een recyclebare beker is de milieu impact van de PP beker ook het kleinst, echter kan dit materiaal niet van beker naar beker (circulair) worden gerecycled. De milieu impact van PLA is het grootst, ondanks het feit dat hierbij geen gebruik wordt gemaakt van fossiele grondstoffen. Op dit moment is rPET het enige materiaal dat circulair verwerkt kan worden, dit heeft op dit moment dan ook de voorkeur. Voorwaarde voor circulaire recycling is dat de bekers in een schone monostroom (geen vervuiling of andere soorten plastic) worden ingezameld en dat er geen inkt op de beker zit.

“Er is geen absolute winnaar” volgens Agnieszka van Batavia van The LCA Centre, Project Manager van het onderzoek. Zo is een herbruikbare beker (hard cup) met lage impact, die op een efficiënte manier wordt gewassen, minder milieubelastend dan alle mogelijke recyclebare beker (soft cup). Voorwaarde is wel dat het uitvalpercentage van hard cups lager is dan 25%. Aan de andere kant: zelfs bij een systeemverlies van slechts 2% verliest diezelfde hard cup het al snel van een soft cup met een lage milieu-impact als de hard cup op inefficiënte wijze gewassen wordt.

Dit soort inzichten maken duidelijk dat het belangrijk is om bij het analyseren van circulaire oplossingen te denken in termen van systemen en niet in losse producten en activiteiten. Niet in enkel de materiaal- of leverancierskeuze of manier waarop het statiegeldsysteem is toegepast maar de optelling van deze keuzes maakt het systeem duurzamer. Agnieszka benadrukt dat deze holistische benadering nog niet eerder is toegepast, wat dit onderzoeksrapport van andere LCA onderzoeken naar drinkbekers onderscheidt.

Om toch een beeld te kunnen geven van waar het omslagpunt ligt hebben we twee meest voorkomende scenario’s naast elkaar gezet. Hiervoor is gebruik gemaakt van de resultaten van de Plastic Promise Pilots van 2019.

Bij gebruik van een lichtgewicht herbruikbare PP beker, welke gereinigd wordt in een efficiënte wasstraat en een verlies van 10% versus een recyclebare rPET bekers met recyclingpercentage van 75%, is de herbruikbare beker duurzamer als deze minimaal 6 keer herbruikt wordt.

Dat gebruik kan gedurende de gehele levensduur van de bekers plaatsvinden, dit hoeft dus niet tijdens één evenement te gebeuren.

Laura van de Voort “De keuze voor herbruikbare of hoogwaardig recyclebare bekers kan een organisatie het beste zelf maken, als de bekers maar niet in de verbrandingsoven belanden.

Naast het milieu spelen ook andere factoren een rol, denk daarbij bijvoorbeeld aan logistieke uitdagingen. Dit onderzoek geeft organisatoren houvast bij het maken van de juiste beslissing.”

Zie ook: Plastic Promise: Op Weg Naar Afvalvrije Evenementen Met Herbruikbare BekersSchone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Statiegeld Ecoglazen om Afval te Voorkomen – Afvalmanagement bij evenementen steeds belangrijker – Afvalarme evenementen – Bioplastic PLA bekers geen zegen voor het milieu – Het Rapport Bioplastics by OVAM: Bioplastics Zijn Niet Automatisch Milieuvriendelijker – UNEP Green Meeting Guide 2009 and UNEP Sustainable Events Guide 2012 – Herbruikbare Eco-glazen beter voor het milieu – Veel Milieuwinst door Eco-glazen (PDF) – Evenementen, Bedrijven en Instellingen: Eénmalige Kunststof Bekers Gescheiden Inzamelen – Herbruikbare Bekers Op Evenementen Niet Verplicht in Den Bosch: Wel Steun, Maar Geen Ambitie –  Bites & Beats 2.0 Food- en Music Event: 100% Duurzaam Met Herbruikbare Hard Plastic Glazen – Herbruikbare Eco-glazen Beter voor het Milieu: Minder Afval – Geen Wegwerpplastic Meer Op Amsterdamse Festivals en Evenementen: GreenCups – Evenementen in Amsterdam Duurzamer: Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Verplicht – Spectaculaire Afvalvermindering Bevrijdingsfestival Flevoland in Almere Door Statiegeldbekers – Metal Festival Into The Grave: Opbrengst Herbruikbare Bekers Voor Plastic Soup Foundation – Tilburgse Evenementen Gaan Stapsgewijs Naar Herbruikbare Bekers Met StatiegeldPvdA Tilburg Wil Hard Plastic Bekers Met Statiegeld op Tilburgse Kermis: Minder Afval – Haagse Gemeenteraad Wil Herbruikbare Eco-Bekers Op Evenementen – Heaven Open Air In Heerenveen Gaat Herbruikbare Bekers Met Statiegeldsysteem Gebruiken – Aviva Stadium Dublin Kiest Herbruikbare Eco-Friendly Fan Cup by Dutch Cups – Herbruikbare FC Emmen Bekers Bij Voetbalclub Emmen by Dutch Cups – Pieperfestival In Emmeloord Kiest Voor Herbruikbare Bekers by StEP – Festival Noorderzon In Groningen Stapt Over Op Herbruikbare Bekers – Beach Food Festival Met Herbruikbare Beker Op Langoed De Bonte Belevenis Texel: Surf & Turf – Gelrock In Gelrode Kiest Voor Herbruikbare Bekers: Proef Geslaagd – Duurzaam Festival De Achtertuin Op Rotterdam Outdoor Valley Kiest Voor Herbruikbare Bekers – Gemeenteraad Oegstgeest Wil Uiterlijk Vanaf 2021 Herbruikbare Eco-Glazen Bij Alle EvenementenEco-Glazen Bij Leidens Ontzet 2019: Alleen Nog Herbruikbare Eco-Glazen Toegestaan – Verbod Op Single Use Plastic Op Curaçao: Herbruikbare Bekers Op Fuikdag – Milkshake Festival Amsterdam: 40% Minder Afval Door Herbruikbare Beker Met StatiegeldKornuit Gaat Herbuikbare Circulaire Drinkbekers Inzetten Op Evenementen by Grolsch – Haringrock In Katwijk Kiest Voor Herbruikbare Plastic Bekers Om Afvalberg Te Verminderen

Afvalplan Vlaanderen: Verplicht Gebruik Herbruikbare Bekers Op Alle Evenementen Vanaf 2020 – Gemeente Schelle Kiest Voor Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Voor Nieuwjaarsreceptie  – Minder Afval Bij Gentse Feesten Door Herbruikbare Bekers – Gents MilieuFront Wil Herbruikbare Bekers Op Zesdaagse – Gent Kiest Voor Herbruikbare Bekers – Stad Tienen in België Investeert in Herbruikbare Bekers Voor Evenementen: Heldenbar HeldenlandGeen Wegwerpplastic Meer Op Amsterdamse Festivals en Evenementen: GreenCups – Festival Aan Zee De Panne Kiest Weer Voor Herbruikbare Beker: Nieuw De Cup Keeper – Antwerpen Wil Af Van Wegwerpbekers: Bollekesfeest Is Proefproject Herbruikbare bekers – Scouts Los Marginalos In Oosteeklo: Herbruikbare Bekers In Plaats Van Wegwerpbekers – Vijfde Editie Tulpenpluk In Berendrecht Bij Antwerpen Met Herbruikbare Bekers – Villa Pace Festival in Sint-Niklaas Kiest Weer Voor Herbruikbare Bekers Met Statiegeld – Rock Landen Festival Kiest Voor Herbruikbare Bekers En KarTents (Kartonnen Tentjes) – Festival Gladiolen Zet In Op Herbuikbare Bekers: Minder Afval, Minder Rotzooi – Afvalintercommunale Interrand Koopt 15.000 Herbruikbare Bekers Om Afval Te Verminderen – Groepsaankoop Herbruikbare Bekers: Inschrijven Tot En Met 30 Juni 2019 by Herne Rabarber’t – Gemeente Meise Koopt 3000 Herbruikbare Bekers: Plastic Afval Bij Evenementen Verminderen – Assenede Gaat Voor Afvalarme Evenementen Met Herbruikbare Bekers – Gemeente Kortrijk Koopt 25.000 Herbruikbare Bekers Voor Sinksen En Andere Evenementen – De Zomer Van Aarschot Kiest Voor Herbruikbare Bekers Bij De Komende Evenementen – Herbruikbare Drinkbekers Tijdens Elfde Editie Lier Feest – Kleurrijkste En Duurzaamste Festival Van Antwerpen: Herbruikbare Bekers En Afvalplan Borgerrio – Oppositiepartij Sp.a + Wil Dat Gemeente Ingelmunster Dit Jaar Herbruikbare Bekers Lanceert – Muziekfestival Pulptuur Zet 50.000 Herbruikbare Bekers In Om Afval Te Verminderen – Herbruikbare Bekers Op 44ste Avond- En Boerenmarkt Kruishoutem – Kiosk Rock In Koekelare Introduceert Herbruikbare Bekers – Afvalintercommunale IDM Koopt 21.000 Herbruikbare Bekers En Vaatwasmachine – Het Vijverfestival In Dilbeek Gaat Herbruikbare Eetbakjes En Herbruikbare Bekers Gebruiken – Gemeente Wichelen Investeert In Herbruikbare Bekers Voor Evenementen – Gelrock In Gelrode Kiest Voor Herbruikbare Bekers: Proef Geslaagd – Zeverrock Start Met Herbruikbare Bekers Zonder Statiegeld – Vanaf 2020 Geen Wegwerpbekers, Blikjes En Petflessen Meer In Voetbalstadions In Vlaanderen – KRC Genk Moet Kiezen Tussen Herbruikbare Bekers Of Recycleerbare Bekers – Stad Brussel Verbiedt Wegwerpplastic Op Grote Evenementen – Groepsaankoop Scholen, Gemeenten En Verenigingen Herbruikbare Bekers 2019 West-Vlaanderen – De Kruitfabriek In Vilvoorde Investeert In 6.000 Herbruikbare Bekers – Gemeente Londerzeel Geeft Tips Over Herbruikbare Bekers Bij Evenementen – Herbruikbare Bekers Met 1 Euro Statiegeld Op Nieuwjaarsreceptie Deinze – Herbruikbare Bekers Op Après Ski, Het Grootste Après-Skifeest Van Vlaanderen In Sint-Truiden – Stad Leuven Organiseert Nieuwjaarsdrink Met Uitsluitend Herbruikbare Bekers – Kerstmarkt Belsele In Sint-Niklaas Schakelt Over Op Herbruikbare Bekers – Stad Ieper Schakelt Over Op Herbruikbare Bekers En Mokken Tijdens Nieuwjaarsreceptie – Kringwinkels In Oudenaarde, Ronse En Brakel Gaan Herbruikbare Bekers Uitlenen by IVLA – Gemeente Schelle Kiest Voor Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Voor Nieuwjaarsreceptie – Nieuwjaarsreceptie op Kamiel van Belleplein In Buggenhout Met Herbruikbare Bekers – Afvalintercommunale Limburg net Start Uitleendienst Met 150.000 Herbruikbare Bekers – Ros Beiaard 2020 In Dendermonde: 600.000 Herbruikbare Bekers Voor Ros Beiaardommegang – Alken Maes (Maes Pils – Cristal) Investeert In 1,5 Miljoen Herbruikbare Bekers Voor Evenementen – AB InBev Koopt 660.000 Herbruikbare Bekers In Plaats Van 18 Miljoen Plastic Wegwerpbekers – Groepsaankoop Herbruikbare Bekers by Herne Rabarber’t – Groepsaankoop Herbruikbare Bekers Scholen, Gemeenten En Verenigingen West-Vlaanderen – Afvalintercommunale IDM Koopt 21.000 Herbruikbare Bekers En Vaatwasmachine – Vanaf 2020 Geen Wegwerpbekers, Blikjes En Petflessen Meer In Voetbalstadions In Vlaanderen

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..