google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Eco-Glazen Bij Leidens Ontzet 2021: Alleen Nog Herbruikbare Eco-Glazen Toegestaan

Geschreven op 6-3-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Evenementen Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

1 september 2021: Bij de viering van Leidens Ontzet wordt gebruikgemaakt van één systeem voor statiegeldbekers.

Alle organisatoren, horecaondernemers en standplaatshouders doen hier aan mee!

Dit houdt in dat glazen die bij de ene locatie worden betaald ergens anders in de stad weer ingeleverd kunnen worden voor een nieuwe consumptie of om statiegeld terug te krijgen.

Zo houden we het klantvriendelijk en komt er minder afval op de grond terecht.

Door statiegeldbekers te gebruiken op stadsbrede evenementen zoals Leidens Ontzet, de Winter Wonder Weken, Koningsdag en de Lakenfeesten gaan we het gebruik van wegwerpplastic tegen.

Het meebrengen en -dragen van (bier)blikjes of -flesjes of ander drinkgerei is bij de komende viering van Leidens Ontzet verboden in de binnenstad.

Het verbod gaat in Leiden specifiek gelden in de binnenstad en het Stationsgebied. Het wordt de tweede viering van Leidens Ontzet waarbij statiegeldbekers worden gebruikt. Burgemeester Henri Lenferink heeft ook een verbod uitgevaardigd op ’speelgoed- of nepwapens’ in de binnenstad en het Stationsgebied. En ook het gebruik van lachgas is in het stadscentrum tijdelijk niet toegestaan.

11 november 2019: Ook Oegstgeest Wil Eco-Glazen, zie Gemeenteraad Oegstgeest Wil Uiterlijk Vanaf 2021 Herbruikbare Eco-Glazen Bij Alle Evenementen

4 oktober 2019: Stad na afloop Leidens Ontzet veel schoner door statiegeldbekers. Dat is de mooie conclusie na de eerste editie van Leiden Ontzet waar herbruikbare statiegeldbekers verplicht waren.

Ook dit jaar werd Leiden in de nacht van 3 op 4 oktober weer schoongemaakt door de afdeling Beheer van de gemeente Leiden en tientallen vrijwilligers.

Dit jaar was er één groot verschil ten opzichte van de voorgaande jaren: na invoering van de statiegeldbekers was de stad na afloop van Leidens Ontzet een stuk schoner en waren er geen bergen plastic bekertjes op te ruimen.

Fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren is ook enthousiast. Van haar mag het statiegeldsysteem zelfs nog worden uitgebreid. “Er lag heel veel minder afval dan andere jaren. Dat hoorde ik echt van iedereen. Dus de ecoglazen hebben zich direct de eerste keer al bewezen! Afval dat we nog wel tegenkwamen bestond vooral uit plastic flesjes en blikjes. Dus hopelijk gaat statiegeld op andere verpakkingen ook snel ingevoerd worden. We moeten zo snel mogelijk af van het wegwerpdenken!”

3 oktober 2019: Het tekort aan statiegeldbekers dat dinsdag voor Leidens Ontzet dreigde, is omgeslagen in een overvloed. Uit voorzorg bestelde de gemeente 50.000 extra bekers bij een andere leverancier. Daarbij bezorgde ook de oorspronkelijke leverancier nog 60.000 bekers.

Dit is het eerste jaar dat Leidenaars op Leidens Ontzet alleen nog uit statiegeldbekers kunnen drinken. Voor één euro is een beker weer om te wisselen. Ondernemers waren verplicht de ecoglazen te bestellen, maar de gemeente Leiden, Heineken en provincie Zuid Holland betaalden gedeeltelijk mee.

2 oktober 2019: De ecoglazen die tijdens de komende editie van Leidens Ontzet gebruikt moeten worden, zijn door een fout van de leverancier voor een deel nog niet in Leiden aangekomen.

Daardoor hebben horeca ondernemers nu minder glazen dan hen was beloofd. ‘Er wordt met man en macht gewerkt om te zorgen dat er voor iedereen morgenavond genoeg bekers zijn,’ aldus Nillis Raken van van Leids Glas.

Nillis Raken van Leids glas gaat ervan uit dat het nog wel goed komt, maar garanties kan hij niet geven. Of er dan in het uiterste geval in wegwerpplastic geschonken mag worden? Dat lijkt voor Raken geen optie.

De gemeente Leiden laat weten: ‘Er zijn inderdaad problemen geweest met het leveren van de glazen. We werken er volop aan om te zorgen dat de glazen op tijd bij de horeca zijn. Zekerheidshalve worden er twee spoelmachines in de stad geplaatst.’

18 juli 2019: Wie bij evenementen in Leiden geen ecoglazen gebruikt, riskeert forse boete van minimaal 1000 euro. Dat heeft het stadsbestuur van Leiden in een aparte verordening opgenomen.

Steeds meer evenementen in Leiden werden de afgelopen maanden verplicht om statiegeldglazen te gebruiken. Daarmee wordt een forse berg plastic afval voorkomen. De grootste uitdaging op dat gebied is Leidens Ontzet.

Het is een flinke organisatorische klus om de glazen te bestellen, op te slaan, uit te delen, te gebruiken en steeds weer om te spoelen. Toch wil Leiden dat ze bij elk feestonderdeel op 2 en 3 oktober worden gebruikt. De gemeente gaat daarbij ook de helpende hand bieden.

Om te voorkomen dat organisatoren en horeca-ondernemers toch met eigen glazen in de weer gaan, is een boetesysteem ingesteld. Dat begint bij een waarschuwing, gevolgd door een bekeuring van duizend euro en de straf kan oplopen tot het tienvoudige daarvan.

6 maart 2019: Tijdens de komende editie van het Leidens Ontzet zijn alleen nog herbruikbare eco-glazen toegestaan. Het gemeentebestuur heeft dat besloten.

Eerder had het gemeentebestuur al een onderzoek ingesteld naar het gebruik van de eco-glazen tijdens het stadsfeest. Uit dat onderzoek blijkt dat eco-glazen tijdens Leidens Ontzet goed mogelijk zijn.

Uit twee eerdere evaluaties, namelijk ‘Eco-glazen op Werfpop’ en ‘Twee jaar Groen Glas’, kwam eerder al naar voren dat het gebruik van eco-glazen over het algemeen positief is verlopen. Het zorgt voor schonere evenementen met minder (zwerf)afval en overwegend positieve ervaringen van zowel bezoekers als organisatoren. Bij grote evenementen, zoals Werfpop, wordt het spoelen van glazen op de evenementenlocatie als arbeidsintensief ervaren. Ook laten de evaluaties zien dat er duidelijk gewenning optreedt, zowel bij bezoekers als organisatoren.

In december vorig jaar vond er overleg plaats tussen de gemeente, organisatoren en ondernemers. De bereidheid voor het verder invoeren van eco-glazen bij stadsbrede evenementen was groot. Het Centrummanagement Leiden zal een voortrekkersrol hebben in het invoeren van ecoglazen.

Het Beleg van Leiden vond plaats van 1573 tot 1574 en eindigde in een ontzet van de stad. Het Leids Ontzet of Leidens Ontzet wordt jaarlijks in Leiden gevierd ter herdenking van de belegering van deze stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog en het ontzet op 3 oktober 1574.

Zie ook: Herbruikbare Eco-glazen Beter voor het Milieu: Minder Afval – Danceclub Watt Kiest Voor Herbruikbare Eco-Glazen – Herbruikbare FC Emmen Bekers Bij Voetbalclub Emmen by Dutch CupsEvenementen in Amsterdam Duurzamer in 2019: Herbruikbare Bekers Met Statiegeld VerplichtGeen Wegwerpplastic Meer Op Amsterdamse Festivals en Evenementen: GreenCups – Afvalmanagement Bij Evenementen Steeds Belangrijker: Gebruik Herbruikbare WisselbekersSchone Evenementen: Gebruik Herbruikbare Statiegeld Ecoglazen om Afval te Voorkomen – Afvalplan Vlaanderen: Verplicht Gebruik Van Herbruikbare Bekers Op Evenementen –  Minder Afval Bij Gentse Feesten Door Herbruikbare Bekers – Stad Tienen in België Investeert in Herbruikbare Bekers Voor Evenementen: Heldenbar Heldenland –  Bites & Beats 2.0 Food- en Music Event: 100% Duurzaam Met Herbruikbare Hard Plastic Glazen –– Veel Milieuwinst door Eco-glazen (PDF) – Afvalarme evenementen – Bioplastic PLA bekers geen zegen voor het milieu – Het Rapport Bioplastics by OVAM: Bioplastics Zijn Niet Automatisch Milieuvriendelijker – Spectaculaire Afvalvermindering Bevrijdingsfestival Flevoland in Almere Door Statiegeldbekers – Plastic Promise: Op Weg Naar Afvalvrije Evenementen Met Herbruikbare Bekers – Haringrock In Katwijk Kiest Voor Herbruikbare Plastic Bekers Om Afvalberg Te VerminderenKornuit Gaat Herbuikbare Circulaire Drinkbekers Inzetten Op Evenementen by Grolsch

Tags:

4 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  6 maart 2019 om 16:21 | Permalink

  Leiderdorp gaat gebruik Ecoglazen bij evenementen onderzoeken

  De gemeente Leiderdorp gaat onderzoeken of plastic wegwerpbekers in de toekomst vervangen kunnen worden door duurzame Ecoglazen. ‘De vervuiling door zwerfafval wordt door de Leiderdorpse burger gezien als één van de grootste ergernissen,’ vindt Koos Koster van de Lokale Partij Leiderdorp (LPL).

  Ook constateert hij dat bij grote evenementen het meeste afval bestaat uit plastic bekers.

  Hij vroeg het gemeentebestuur daarom om een pilot te starten naar Ecoglazen. Het gemeentebestuur stond positief tegenover dat idee.

  ‘Wij vinden de suggestie sympathiek. Daarom willen wij verkennen in hoeverre het gebruik van Ecoglazen tijdens evenementen praktisch haalbaar, uitvoerbaar en handhaafbaar is,’ schrijft het college als antwoord op de vraag van Koster. Pas begin 2019 komt er meer duidelijkheid over de pilot. ‘Gelet op de impact van de maatregel hebben wij tijd nodig om een zorgvuldig en integraal onderzoek te doen.’

  Volgens Koster (LPL) is er veel winst te behalen door de wegwerpbekers in te ruilen voor Ecoglazen. ‘Recente proeven bij evenementen, zoals Werfpop, lieten al zien dat het gebruik van Ecoglazen succesvol kan zijn,’ schrijft Koster. ‘Dit heeft geleid tot een grote reductie van plastic afval. Ook in Leiderdorp zijn evenementen waarbij veel plastic wegwerpglazen gebruikt worden.’

  Ook Oegstgeest Wil Eco-Glazen: Gemeenteraad Oegstgeest Wil Uiterlijk Vanaf 2021 Herbruikbare Eco-Glazen Bij Alle Evenementen

 2. Erik van Erne zegt:

  6 maart 2019 om 16:26 | Permalink

  Proef met Eco glazen op Werfpop Leiden een succes

  De proef met eco-glazen op Werfpop in 2018 is positief verlopen volgens de organisatie, ‘het veld was nog nooit zo netjes na een dag Werfpop en vrijwel alle bezoekers vonden het een goede ontwikkeling dat ook Werfpop de eco-glazen heeft omarmd’.

  De 37e editie van Werfpop heeft ruim 19.000 bezoekers getrokken. Dat zijn ongeveer 2000 bezoekers meer dan vorig jaar.

  Werfpop stond huiverig tegenover de invoering van het verplichte eco-glas. In 2017 zei voorzitter Jeroen van der Lippe nog in de gemeenteraad dat Werfpop zou stoppen mocht de raad het glas invoeren. Door garantstelling van de gemeente bleek dit uiteindelijk niet nodig.

  Het eerste biertje in het eco-glas werd getapt door Wethouder Yvonne van Delft. Op het terrein waren vier punten waar bezoekers hun glas konden doneren. Deze actie leverde uiteindelijk honderden eco-glazen op voor de organisatie. De opbrengst gaan ze gebruiken voor Werfpop 2019.

 3. Erik van Erne zegt:

  5 oktober 2019 om 19:19 | Permalink

  Opgedoken Statiegeldglazen Leidens Ontzet Voor Fietsmaatjes

  De Zwerfafval-Ambassadeurs uit Noordwijk hebben twee dagen lang de Leidse grachten afgestruind voor te water geraakte statiegeldglazen, die tijdens Leidens Ontzet in het water terecht gekomen zijn.

  De ambassadeurs hebben in totaal 350 statiegeldglazen uit het water gehaald en hebben dit ingeruild voor 350 euro.

  Het bedrag gaat naar Fietsmaatjes Leiden Leiderdorp. Met het geld gaat het bestuur een aantal nieuwe banden voor de duo-fietsen aanschaffen.

 4. Erik van Erne zegt:

  23 november 2019 om 15:00 | Permalink

  Onderzoek Naar Herbruikbare Bekers Met Statiegeldsysteem Bij Evenementen in Alphen

  De fractie van GroenLinks heeft de gemeente Alphen aan den Rijn gevraagd om statiegeld in te voeren bij evenementen. De gemeente geeft nu aan in het voorjaar van 2020 onderzoek te gaan doen naar de mogelijkheid voor statiegeld bekers op Alphense festivals.

  De aanpak in Leiden blijkt succesvol: bij het Leidens ontzet werd bijvoorbeeld 10.000 kilo plastic bespaard. De gemeente Alphen aan den Rijn laat weten niet bekend te zijn met de hoeveelheid plastic die bij grote Alphense evenementen wordt gebruikt. Wel geeft de gemeente aan bereidt te zijn om dit te onderzoeken. Dit zal in het voorjaar van 2020 gebeuren.

  De bevindingen van het onderzoek zullen worden meegenomen in het actualiseren van het evenementenbeleid, “net als de ISO normen voor duurzame evenementen en de Green Deal Circulaire Festivals”, geeft de gemeente aan. Ook zal er worden gesproken met Alphense ondernemers en organisatoren van evenementen om een statiegeldsysteem op te zetten.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..