Zonnepark Louisegroeve Met 10.573 Zonnepanelen En Biogasfabriek Bij Chemelot In Geleen
Geschreven op 2-10-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing17 maart 2019: Zo, het zonnepark op een deel van het terrein van de Louisegroeve in Geleen is vrijdag 15 maart 2019 officieel in gebruik genomen.
Door het slechte weer was de productie bescheiden, maar als de zon volop schijnt, is het zonnepark met een capaciteit van 3,4 megawatt in staat om bijna duizend huishoudens van stroom te voorzien.
Als we kijken naar de energiebehoefte van Chemelot dan kan kan de zonneweide ongeveer 1 procent van de stroom leveren die de chemische fabrieken nodig hebben.
Het zonnepark is een initiatief van DSM, NaGa Solar uit Maastricht en Chemelot. De locatie is bijzonder: na de Eerste Wereldoorlog werd er bruinkool in de Louisegroeve gewonnen en later deed de groeve dienst als vuilstort voor DSM.
De zonnepanelen zijn afkomstig van het Indiase Tata Power Solar. Ze zijn voorzien van een speciale door DSM ontwikkelde coating waardoor ze meer zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit. Ook op de achterzijde van de panelen zit een innovatie van DSM: door het gebruik van nieuwe materialen zijn ze 100 procent recyclebaar.
27 januari 2019: Op het industrieterrein van Chemelot in Geleen komt een biogasfabriek die zo’n 700.000 ton mest gaat verwerken tot biogas. Het biogas zal een deel van het aardgas op het industrieterrein van Chemelot gaan vervangen. De fabriek levert 60 miljoen kubieke meter biogas, dat wordt ingezet ter vervanging van aardgas voor de kunstmestproductie op Chemelot.
Voor dit project krijgt Zitta Biogas Chemelot een SDE+ subsidie (Stimulering duurzame Energie).
De biogasdabriek is niet alleen een belangrijke stap in de verduurzaming van het terrein, maar ook goed voor de klimaatdoelstellingen, zo laat John Horrevorts directeur van Re-N Technology (oprichter van Zitta Biogas Chemelot) weten. Met de biogasfabriek kan 25 miljoen kubieke meter aardgas worden bespaard en ook methaan- en ammoniakemissie uit mest worden hiermee sterk teruggedrongen in de omgeving van de boerenbedrijven.
Het vergisten van mest gebeurt in twaalf vergisters met een totaalvolume van 84.000 kubieke meter. Van de reststromen maakt de biogasfabriek mestkorrels, alle voedingsstoffen worden uit de mest gehaald. Dit levert 4,5 miljoen fosfaat per jaar op dat als droge meststof naar landen gaat waar hier een tekort aan is. Ook vangt de fabriek zo’n 2 miljoen kilo stikstof op dat wordt omgezet in vloeibare kunstmest. “We verwerken alles en ontzorgen boeren volledig. Zij hoeven ons alleen de mest te leveren. Van die mest maken we – naast biogas- een exportwaardige organische mestkorrel. Deze gaat naar gebieden met een tekort aan mineralen, waar ons graan vandaan komt bijvoorbeeld, en op deze manier sluiten we kringlopen”, aldus Horrevorts.
Het biogas dat niet naar de industrie gaat en restwarmte van fabrieken op Chemelot wordt gebruikt voor het drogen van reststroom tot mestkorrel. Dat is volgens Horrevorts het grote voordeel van een terrein als Chemelot waar flink wat restwarmte uit de industrie aanwezig is. Hierdoor zal deze biogasfabriek efficiënter zijn dan andere fabrieken, zo stelt hij.
Zitta Biogas Chemelot gaat dit jaar gebruiken om het plan verder uit te werken. Hoeveel de fabriek gaat kosten wil Horrevorts ‘in het midden laten’. Over de subsidie zegt hij: “We krijgen een toeslag per kwh geproduceerde energie om het verschil in prijs tussen fossiel en duurzaam te dekken. We gaan een grote fabriek bouwen, maar voor die bouw krijgen we geen subsidie. Dit is voor eigen risico. We krijgen dus pas iets als we ook echt produceren.” Het zal naar verwachting nog enkele jaren duren voordat de fabriek af is.
26 januari 2019: Het grootste zonnepark van Limburg, bij industriepark Chemelot in Geleen, gaat vanaf 15 maart elektriciteit leveren. Dat heeft ontwikkelaar Naga Solar uit Maastricht gisteren bekendgemaakt.
De aanleg van Zonnepark Louisegroeve heeft vier miljoen euro gekost en is inmiddels klaar. Voordat het daadwerkelijk stroom aan het net kan leveren, moet het eerst uitvoerig getest worden. “En daar hebben wat meer zon voor nodig dan nu het geval is”, zegt directeur Henny Pelsers van Naga Solar. “Na die testen kan de installatie aan het net.”
Het park heeft een oppervlakte van zo’n elf voetbalvelden. Er liggen 10.573 zonnepanelen die ruim drie miljoen kilowatt stroom per jaar gaan leveren. Dat is genoeg voor duizend huishoudens. Het park ligt op een voormalige stortplaats naast industriepark Chemelot. “Het is een ideale locatie”, zegt Pelsers. “Hier kunnen we op grote schaal duurzame energie opwekken.” De locatie heeft wel beperkingen. Zo kon er bij het plaatsen van de zonnepanelen niet in de grond geboord worden. “Omdat het een stortplaats is, ligt er een folie om vervuiling tegen te gaan”, legt Marcel Derks, de technische man van Naga uit. “Daarom hebben we de zonnepanelen niet op palen vastgemaakt, maar hebben we ze in bakken gezet.”
Als het aan Naga ligt, blijft het niet bij de ruim 10.000 zonnepanelen die nu bij Chemelot liggen. Het bedrijf overlegt nu met de bedrijven op het terrein of er nog meer zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Maar dat zal niet op zo’n grote schaal als nu zijn. Pelsers: “We kijken nu naar alternatieve locaties. Denk aan parkeerplaatsen of daken, want de ruimte op Chemelot is beperkt.”
Chemelot heeft als doelstelling om in 2030 aan de overheidsdoelstellingen op gebied van duurzaamheid te voldoen. In 2050 wil het industriegebied zelfs energieneutraal zijn, maar alleen met zonnepanelen gaat dat niet lukken. “Als we heel Chemelot van energie met zonnepanelen willen voorzien, dan hebben we een gebied nodig dat twee keer zo groot is al heel Chemelot”, zegt directeur Robert Claasen. “Dat geeft aan hoe groot de uitdaging is.”
Daarom wordt er ook naar andere oplossingen gezocht om de milieudoelstellingen te halen. “Er komt een biogascentrale. Daarnaast willen we een installatie om afvalplastic te recyclen”, verklaart Claasen. Daarbij wordt ook gebruikt gemaakt van de kennis die de bedrijven op Chemelot hebben. “Op de zonnepanelen zit bijvoorbeeld een coating van DSM, waardoor het rendement hoger wordt. En andere bedrijven kijken ook hoe ze mee kunnen helpen.”
2 oktober 2018: Naga Solar in Limburg is gestart met het plaatsen van 10.573 zonnepanelen op een voormalige stortplaats van DSM op het Chemelot-terrein in Geleen. Zonnepark Louisegroeve is 5,7 hectare groot.
Het park is een initiatief van NaGa Solar, DSM en Chemelot. NaGa Solar verzorgt de investering in het zonnepark en de infrastructuur, de bouw en het beheer van het park. DSM stelt de grond beschikbaar en daarnaast zijn de zonnepanelen uitgerust met de laatste technologische innovaties van DSM.
Chemelot coördineert de verdere uitrol en draagt zorg voor het snel en efficiënt verlopen van de bouw op het industrieterrein. Het zonnepark zal naar verwachting eind november 2018 de eerste stroom leveren aan het elektriciteitsnet.
De 10.573 zonnepanelen wekken straks gezamenlijk jaarlijks 3200 megawattuur zonnestroom op die wordt teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnet en daarmee circa 1000 huishoudens van duurzame elektriciteit gaat voorzien. De zonnepanelen zijn uitgerust met door DSM Advanced Solar ontwikkelde technologieën op het gebied van coatings en backsheets die het rendement van de modules verhogen. De modules die gebruikt zijn voor de Louisegroeve zijn afkomstig van Tata Power Solar, een Indiase partij die in nauwe samenwerking de innovaties van DSM heeft toegepast. De komende jaren wordt deze installatie gebruikt als proefinstallatie waarbij DSM de resultaten van toegepaste technische innovaties nauwkeurig volgt.
NaGa bevestigt de modules op een speciaal daarvoor ontwikkeld ballastsysteem zodat de ondergrond van het zonnepark, de voormalige stortplaats, ongewijzigd en afgesloten blijft.
Zie ook: Chemiesite Chemelot Gaat Aardgas en Nafta Vergroenen en CO2-Uitstoot Reduceren – Het Groene Net (HGN): Lokaal Duurzaam Energiebedrijf Sittard-Geleen, Beek en Stein – Het Limburgs Energie Akkoord: Energieslurpende Bedrijven Gaan Uitstoot Verminderen – DSM Nederland Kiest Voor 100 Procent Duurzame Energie by Eneco – Renovatie DSM-kantoor in Sittard: DSM CiTY by cepezed-Fokkema-Baljon – Bio Based Economy (BBE): Rietafval Grondstof voor Hernieuwbaar Plaatmateriaal by DSM – DSM Engineering Plastics: Cradle to Cradle Silver Certified Performance Materials – Meet Henry: The Cradle to Cradle Office Chair of the Future by DSM – Windpark Krammer Op en Rond de Krammersluizen: Duurzame Energie voor 70.000 Huishoudens – Windpark Bouwdokken op Neeltje Jans: Stroom voor AkzoNobel, DSM, Google en Philips – ShiftLimburg: Nieuw Platform Voor Duurzaam En Innovatief Ondernemen In Limburg