Zonnepark Heeten Met 7.750 Zonnepanelen En 1 MW Energiebatterij by Endona Energie
Geschreven op 24-9-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingUpdate 2 april 2021: Energiecoöperatie Endona gaat met zonnepark Heeten dat voorzien is van een energieopslagsysteem als eerste burgerinitiatief via crowdbalancingplatform Equigy netbeheerder TenneT helpen het stroomnet te stabiliseren.
Met een batterij van 1 megawatt is het zonnepark aangesloten op de energiemarkt die door TenneT wordt gefaciliteerd.
TenneT onderzoekt nu op welke manier ook kleinere duurzame marktpartijen een rol kunnen spelen bij netbalancering. Zoals het Heetense zonnepark van 3,5 hectare met 7.752 panelen en een capaciteit van 2,2 megawatt.
Adviesbureau Escozon en de landelijke koepel van energiecoöperaties Energie Samen, werken samen in dit project van TenneT, en energiecoöperatie Endona stelt haar zonnepark beschikbaar. In de batterij wordt de zonne-energie van het zonnepark opgeslagen wanneer er meer zonne-energie wordt opgewekt dan kan worden afgenomen. Deze energie komt dan niet op het net en de netbeheerder TenneT betaalt daar een vergoeding voor. ‘De vergoeding om stroom níet op het net te brengen kan soms hoger zijn dan om het wel te doen’, legt Dominique Doedens van Escozon uit. ‘Ook kan het zonnepark met de opgeslagen zonne-energie in deze batterij, tegen vergoeding, extra energie leveren wanneer de netbeheerder deze energie nodig heeft. Dit initiatief draagt bij aan een gezonde businesscase voor projecten van burgerinitiatieven, en aan een volledig duurzaam energiesysteem.’
?Energie Samen gaat als aggregator de flexibiliteit van het zonnepark en de batterij namens Endona verkopen. René van Vliet, projectleider Flexibiliteit bij Energie Samen: ‘Wij gaan helpen om de flexibiliteit van coöperatieve zonne- en windparken te kapitaliseren. We onderzoeken of een aggregator, waar de energiecoöperaties de zeggenschap over hebben, als partner kan opereren op de markt voor flexibiliteit. Flexibiliteit is een belangrijk middel om verschillende duurzame doelen te kunnen bereiken. Je kunt een deel van de noodzakelijke, kostbare netuitbreidingen voorkomen door in te zetten op flexibel op- en afschakelen. Ook als je lokaal gebruikt wat je lokaal produceert, heb je minder netuitbreiding nodig. En als je als energiecoöperatie de energie die je opwekt direct aan je leden kunt leveren, dan houd je de opbrengsten binnen de gemeenschap.’
24 september 2018: Aan de rand van het dorp Heeten is het zonnepark duidelijk zichtbaar. De 3,5 hectare grond levert via 7.750 zonnepanelen stroom voor ongeveer 600 huishoudens.
Het koste de initiatiefnemers vijf jaar aan voorbereiding en nu is het zonnepark dan eindelijk officieel geopend.
Het park telt 7.750 zonnepanelen waarmee ongeveer de helft van het dorp van duurzame elektriciteit kunnen worden voorzien.
Het zonnepark is een initiatief van energiecoöperatie Endona. Edona is 100 procent eigenaar van het park, waardoor ze volledige zeggenschap over de winsten heeft. Die gebruikt Endona voor maatschappelijke projecten in en rondom Heeten.
Het park is ontwikkeld samen met diverse partners uit het programma Nieuwe Energie. De provincie heeft Endona ondersteund vanuit de Initiatievenmakelaars, de subsidie Lokale Initiatieven en met een lening uit het Energiefonds Overijssel.