Zonnepark Exloosche Landen Met 136.000 Zonnepanelen In Borger-Odoorn by GroenLeven
Geschreven op 29-10-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingGroenLeven heeft de bouw van Zonnepark Exloosche Landen nabij Exloo in de gemeente Borger-Odoorn afgerond. In 6 maanden tijd zijn 136.000 zonnepanelen geïnstalleerd op initiatief van agrariër Jan Reinier de Jong.
De plannen voor het zonnepark zijn namelijk tot stand gekomen met de oprichting van een pool van lokale boeren. De groep heeft mogelijke stukken grond voor een zonnepark in kaart gebracht.
Vanuit de groep konden percelen van verschillende grondeigenaren geclusterd worden. Dit gaf de gemeente meer keus om de meest geschikte locatie te kiezen. De deelnemers van de groep krijgen een optievergoeding wanneer het park niet op hun grond gerealiseerd wordt. Zo komt het zonnepark op verschillende vlakken ten goede aan de lokale omgeving.
Joash Wijbenga, projectmanager bij GroenLeven, over het project: ‘Alle boeren zijn verzekerd van een vergoeding. Het daadwerkelijke park is gebouwd op de grond van 3 eigenaren. Als het zonnepark volledig afgerond en aangesloten is, zullen we een programma starten waarbij geïnteresseerden uit de regio kunnen participeren in het zonnepark via crowdfunding. Er is ook een Gebiedsfonds opgericht toen de bouw van het zonnepark gestart werd. GroenLeven heeft hier een financiële bijdrage aan geleverd, zodat initiatieven voor sociaalmaatschappelijke projecten of de verdere verduurzaming van Exloo de komende 7 jaar opgezet kunnen worden. Verder is een financiële bijdrage geleverd aan de verbetering van de energievoorziening van het openluchtzwembad van Exloo.’
Zonnepark Exloosche Landen ligt in de buurt van LOFAR, een – zeer gevoelige - ruimtetelescoop van Astron. Om te zorgen dat de ruimtetelescoop geen last heeft van storing door het zonnepark, zijn speciale kasten ontworpen die om alle omvormers van het park heen geplaatst zijn. Deze kasten zijn door GroenLeven ontworpen en ontwikkeld.
Voorafgaand aan de bouw heeft GroenLeven verder samen met de gemeente Borger-Odoorn uitgebreid onderzoek gedaan naar de landschappelijke inpassing van het zonnepark. Wijbenga: ‘Dit zonnepark wordt omzoomd door een sloot en een wal, en een groot deel van het zonnepark wordt ingezaaid met een kruidenrijk mengsel; goed voor de aanwezige insectenpopulatie. Die gaan we overigens extra ondersteunen door 5 bijenhotels rondom het park te plaatsen.’