Zonnepark Zachtfruitbedrijf Albers Babberich: 10.250 Zonnepanelen Boven Fruit by GroenLeven
Geschreven op 13-9-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing3 september 2020: GroenLeven realiseert zonnepark boven frambozenteelt bij fruitteler Piet Albers in Babberich.
Wie het terrein van fruitteler Piet Albers betreedt, zet letterlijk een stapje in de toekomst. De traditionele plastic bogen boven de frambozenstruiken hebben plaatsgemaakt voor een zonnepark met 10.250 zonnepanelen, die genoeg groene stroom opwekken voor zo’n 1.250 huishoudens.
Daarnaast bieden ze ook bescherming aan de gewassen die eronder verbouwd worden: een schoolvoorbeeld van een slimme dubbelfunctie, waarbij zonne-energie gecombineerd wordt met fruitteelt.
In 2019 is GroenLeven gestart met een proefopstelling van zonnepanelen boven een deel van de frambozenstruiken van Albers. Hierin werden twee soorten panelen getest, die speciaal voor de proef ontwikkeld werden, waaronder een semi-transparante variant. Hiermee konden de effecten van de panelen op de planten onderzocht worden. De proefopstelling is in de afgelopen maanden uitgebreid naar een complete zonne-energieopstelling waar alle frambozenstruiken hun thuis onder vinden. Piet Albers: “Na maanden van hard werk kan ik nu als trotse teler onder de zonnepanelen door langs mijn planten lopen!”
De zonnepanelen vormen een duurzamere vorm van bescherming voor de gewassen van Albers. Eerder gebruikte Albers traditionele plastic bogen, waarbij het plastic ieder jaar toegepast werd en weer verwijderd moest worden. Na zes jaar gaat het plastic bij het afval. Plastic is tevens minder bestand tegen extreem weer: het waait kapot bij een flinke storm. Met de komst van de zonnepanelen is hier een duurzamere oplossing voor gevonden.
Onder de panelen zijn sensoren bevestigd die de temperatuur, lichtinval (PAR), luchtvochtigheid en andere indicatoren meten onder de zonnepanelen. Hierdoor werd onder andere duidelijk dat de temperatuur onder de zonnepanelen stabieler blijft. Dat is positief nieuws voor de fruitstruiken, want extreme temperaturen zijn schadelijk voor (de ontwikkeling van) de planten en de vruchten. Door deze klimaatstabilisatie en de hoeveelheid licht die de semi-transparante panelen doorlaten, vormen de zonnepanelen een betrouwbare bescherming voor de fruitstruiken. Willem de Vries, projectmanager GroenLeven: “Het project is een echte afspiegeling van waar wij bij GroenLeven voor staan: zorgvuldig gebruik maken van de beschikbare ruimte door innovatieve dubbelfuncties te creëren.”
13 september 2018: Bij zachtfruitteler Piet Albers in Babberich verrijst dit najaar een nieuw perceel met frambozen en rode bessen overkapt met zonnepanelen.
In het pilotproject dat 0,5 hectare beslaat zullen door GroenLeven drie soorten zonnepanelen met verschillende lichtdoorlatendheid worden getest.
De kappen die bij Albers geplaatst worden, hebben aan beide kanten zonnepanelen. In de nok van de overkapping komt een opening van circa 20 cm, waardoor de warmte onder overkapping kan ontsnappen. Boven deze opening komt nog een kleine regenkap.
Albers verwacht veel van het duurzaamheidsproject. ,,De huidige overkapping moet er in de winter altijd af, omdat ze niet stevig genoeg is. Bovendien stralen de zonnepanelen meer warmte af, zodat het fruit waarschijnlijk minder snel vorstschade oploopt.’’
GroenLeven heeft een SDE+ subsidie toegekend gekregen om 6 hectare kleinfruit te overkappen. Maar alles in een keer overkappen geeft een te groot risico voor het teeltbedrijf van Albers. Naar nu blijkt is het toch mogelijk eerst een proefperceel te overkappen, om daarna op het hele bedrijf overkappingen met het juiste type zonnepanelen te plaatsen. Het totale subsidiebedrag van 11,8 miljoen euro moet voor 1 juli 2020 geïnvesteerd worden.
Albers over de proef: ‘In Duitsland worden ook al hardfruitpercelen met zonnepanelen overkapt tegen de hagel. Op ons bedrijf gaan we kijken hoe verschillende soorten frambozen – zomer- en herfstframbozen – en rode bessen reageren op de overkapping van zonnepanelen. Ons bedrijf wordt een pilotbedrijf voor Nederland.’
Het Zonnepark in Babberich gaat ongeveer 8,5 megawatt stroom leveren, voldoende om 2.500 huishoudens mee van stroom te voorzien. Ter vergelijking: Babberich telt 1.185 huishoudens.
Zie ook: Zonnepark Emmeloord in Noordoostpolder Met 43.500 Zonnepanelen by GroenLeven – Zonnepark Oranjepoort Met 88.000 Zonnepanelen in Emmen by GroenLeven – Zonnepark Hee op Terschelling met 1.512 Zonnepanelen by GroenLeven – Ruim 800.000 Zonnepanelen op Daken Leden-Melkveebedrijven FrieslandCampina by GroenLeven – Drijvend Zonnepark op Zandwinplas van Roelofs Zandwinning in Tynaarlo by GroenLeven – Zonnepark de ‘Griene Greide’ in Garyp met 27.000 Zonnepanelen by GroenLeven – Zonnepark Torenweg in Middelburg met 55.000 Zonnepanelen by GroenLeven – Zonnedak Home Center Wolvega met 15.000 Zonnepanelen by GroenLeven – AgrifirmZon: Zonnepanelen Op Dak 17.000 Veehouders en Telers Van Agrifirm by GroenLeven – Zonnedak Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag Met 1.600 Zonnepanelen by GroenLeven – Zonnedak en Zonnecarport Ziekenhuis Nij Smellinghe Drachten: 9.000 Zonnepanelen by GroenLeven - Zonnepark Appelscha Met 36.000 Zonnepanelen by GroenLeven
Erik van Erne zegt:
1 oktober 2021 om 07:05 | Permalink
Zonne-energie boven rode bessen by GroenLeven
Agri-PV, het is volgens rode bessen-teler Rini Kusters de onvermijdelijke toekomst. Na een succesvolle pilot in 2020, waarbij een deel van zijn rode bessen is overkapt met zonnepanelen, heeft Rini samen met GroenLeven ook de rest van zijn rode bessen overkapt met zonnepanelen. De resultaten? Rini: “Prima oogst met een uitmuntende kwaliteit, minder plastic en veel blijere planten én medewerkers!”
Erik van Erne zegt:
17 oktober 2021 om 12:37 | Permalink
Zon boven Fruitteelt by GroenLeven