Zonnepark Arrisveld Op Twee Percelen Aan de Arrisveldweg in Winterswijk by Statkraft
Geschreven op 31-10-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingWethouder Bert Frings heeft donderdag 28 oktober 2021 de opening van zonnepark Arrisveld in Winterswijk verricht. Het 7 hectare grote zonnepark in hiermee definitief in bedrijf en zal voor ruim 2.000 huishoudens aan duurzame elektriciteit opwekken.
Het zonnepark staat op twee agrarische percelen op landgoed De Batenborgh die eigendom zijn van de stichting Vicarie Sancti Nicolai. Het park is ontwikkeld en zal worden beheerd door Statkraft. Het bedrijf blijft aanspreekpunt voor de omwonenden en andere belanghebbenden.
Zonneweide Arrisveldweg (voorheen Arrasveldweg genoemd: de Arrasveldweg krijgt de naam Arrisveldweg. Met de naam Arrisveldweg geeft het college van Winterswijk gehoor aan de wens van diverse specialisten in de streekhistorie. In oude documenten wordt namelijk gesproken over de es ’t Arris veld of Arrisveld) beslaat circa 7 hectare en zal jaarlijks circa 6.9 MWh aan duurzame energie gaan produceren. Dit is voldoende voor het elektriciteitsverbruik van ongeveer 2000 huishoudens. Daarmee zal de zonneweide een substantiële bijdrage leveren in de verduurzaming van de energievoorziening van Winterswijk.
De stichting Vicarie Sancti Nicolai is eigenaar van het landgoed De Batenborgh waarop de zonnepanelen worden geplaatst. Om de exploitatie van landgoed en stichting te verbeteren, bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen en het verbeteren van natuurwaarden is de samenwerking gezocht met Statkraft, voor de ontwikkeling van een zonneweide op de landbouwgrond.
Het plangebied voor deze zonneweide betreft een tweetal agrarische percelen ten westen van Winterswijk. De zonneweide ligt nabij de Arrisveldweg en wordt doorsneden door een fietspad. De Arrisveldweg ligt ten oosten van het spoor. Er zijn relatief weinig omwonenden die vanuit hun woning of erf direct zicht hebben op de zonneweide. De weide ligt op een ruime afstand van circa 125 meter van de dichtstbijzijnde woningen.
Het plan voor zonneweide Arrisveldweg is tot stand gekomen door meerdere bewonersavonden, gesprekken met omwonenden, belangenpartijen en -behartigers, Natuurmonumenten, omringende pachters en de gemeente. Er zijn diverse varianten van de plannen opgesteld en wijzigingen doorgevoerd naar aanleiding van het participatieproces. Zo is bijvoorbeeld de wens om een strakke haag langs het fietspad te plaatsen opgenomen, en het creëren van een rustpunt op de kruising van wandel- en fietspad.