google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Schooldakrevolutie: Zonnepanelen op Alle Scholen in Nederland by Sungevity En Zowiezon

Geschreven op 7-9-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 20 september 2021: In de zomervakantie zijn zeven basisscholen van stichting Ante voorzien van zonnepanelen.

Bij vier scholen in Zeewolde en drie in Dronten zijn in totaal 615 zonnepanelen geïnstalleerd met de hulp van Zowiezon, een samenwerking tussen Eneco en Stichting Schooldakrevolutie.

De zonnepanelen wekken jaarlijks samen ca. 200.000 kWh elektriciteit op, voldoende om alle zeven scholen van energie te voorzien. De inzet van zonne-energie past volledig in de visie van stichting voor openbare en samenwerkingsscholen Ante om met de leerlingen te bouwen aan een duurzame toekomst.

2 september 2021: Schooldakrevolutie zet zich in voor zonnepanelen op Drentse scholen. Zonnepanelen installeren op alle geschikte, maar nog lege schooldaken in Drenthe. Daar gaan gemeenten, provincie Drenthe, en stichting Schooldakrevolutie zich voor inzetten.

Schooldakrevolutie enthousiasmeert, namens de gemeenten en provincie, scholen om over te stappen op zonne-energie en biedt schoolbesturen passende begeleiding. Ruim 100 scholen in Drenthe kunnen meedoen aan dit programma voor begeleiding en ondersteuning.

Een schooldakcoach van Schooldakrevolutie benadert de komende maanden schoolbesturen voor basis- en middelbaar onderwijs in de gemeenten Assen, Coevorden, Hoogeveen, Meppel, Noordenveld, Tynaarlo, De Wolden en Westerveld. De coach brengt de mogelijkheden voor zonnepanelen op schooldaken in kaart, identificeert kansen en lost problemen op die een succesvolle installatie in de weg staan. Schoolbesturen kunnen rekenen op begeleiding en ondersteuning tot de aanschaf van een zonne-installatie. Provincie Drenthe draagt de kosten van de begeleiding door Schooldakrevolutie.

Landelijk heeft ongeveer 25% van de basis- en middelbare scholen zonnepanelen en in Drenthe 37%. Dat betekent dat Drenthe voorloopt, maar veel van de ruim 200 schooldaken die geschikt zijn voor de installatie van zonnepanelen zijn nog leeg of hebben ruimte voor veel meer zonnepanelen. Met de installatie van zonnepanelen op schooldaken willen de betrokken partijen scholen niet alleen mee laten doen aan de energietransitie, maar ook de educatieve waarde laten zien. Het laat leerlingen zien wat je kunt doen om bij te dragen aan de energietransitie en hoe je klimaatverandering tegen kunt gaan.

De missie van stichting Schooldakrevolutie is om alle kinderen in Nederland te laten leren over zonne-energie op het eigen schooldak en zonnepanelen realiseren op alle geschikte, maar nog lege schooldaken. In 2020 werden er op 53 scholen in Nederland zonnepanelen geïnstalleerd dankzij hulp en begeleiding van schooldakcoaches.

29 maart 2021: Zowiezon, een samenwerkingsproject van Eneco en stichting Schooldakrevolutie, helpt tientallen scholen versneld aan zonnedaken.

Met de zomertijd start ook Zowiezon: een samenwerkingsproject van Eneco en Stichting Schooldakrevolutie dat scholen al het werk uit handen gaat nemen bij de realisatie van hun zonnedak.

De eerste 150 zonnepanelen worden 26 maart feestelijk aangesloten op het dak van de Koningin Wilhelminaschool in Hardinxveld-Giessendam. De leerlingen van deze school krijgen ook lessen over de schone energie, die boven hun hoofd wordt opgewekt.

De missie van Eneco is duurzame energie van iedereen. Stichting Schooldakrevolutie biedt schoolbesturen al jaren kosteloos en onafhankelijk advies over verduurzaming. Het gezamenlijke project Zowiezon stelt nu kosteloos projectmanagers beschikbaar die zonnedaken daadwerkelijk gaan realiseren. Het plan is om de energietransitie in het onderwijs te versnellen door dit jaar ongeveer 50 scholen te helpen. Ongeveer 14.000 leerlingen gaan dankzij Zowiezon leren op en over zonne-energie.

Naast de hulp bij de realisatie van een zonnedak ontvangen de deelnemende scholen ook een Toolbox Zowiezon. Met deze toolbox komt duurzaamheid ook in de klas tot leven en kunnen de leerlingen samen met hun leerkrachten en ouders vieren dat hun school duurzamer is geworden. Zo wordt iedereen in en rondom de school op een positieve en inhoudelijke manier bij het zonnedak betrokken. Energie-experts van Eneco kunnen op verzoek van de school lessen geven over duurzame energie.

Directeur Niels van der Sandt van stichting Schooldakrevolutie: “Schoolbesturen hebben in deze tijd veel maatschappelijke taken. Dankzij Zowiezon kunnen zij zich volledig op onderwijs blijven richten, terwijl zij ook aan hun duurzame opdracht werken. Met Eneco kunnen we scholen voortaan ook kosteloos helpen bij de uitvoering van zonneprojecten. Daarom zijn wij zo blij met Zowiezon: samen kunnen we nóg sneller de schooldakrevolutie realiseren!”

CEO As Tempelman van Eneco: “De energietransitie is in volle gang en kan wat mij betreft niet hard genoeg gaan. Een leefbare aarde behouden en doorgeven aan volgende generaties, daar gaat het om. Het is daarbij belangrijk om al vroeg te beginnen met die noodzakelijke bewustwording en daar draagt Eneco graag aan bij met Zowiezon. Leren op én over zonne-energie van eigen schooldak, een prachtig initiatief van Schooldakrevolutie.”

Stichting Schooldakrevolutie gaat voor een Nederland waarin alle kinderen leren op én over zonne-energie. Scholen met zonnedaken dragen bij aan de versnelling van de energietransitie en brengen de nieuwe generaties de waarde van duurzaamheid bij. De Schooldakrevolutie streeft ernaar dat alle ruim 6000 schooldaken in Nederland zo snel mogelijk zonnepanelen krijgen en dat kinderen al vroeg leren over zonne-energie. De stichting is sinds 2015 de aanjager van deze zonnige revolutie, brengt daarvoor partijen bijeen en moedigt scholen aan om de energietransitie te versnellen.

7 september 2017: Stichting Schooldakrevolutie is in ver gevorderde gesprekken met de private sector om financiering mogelijk te maken waarmee alle geschikte Nederlandse schooldaken kunnen worden voorzien van zonnepanelen.

Uit onderzoek van de Schooldakrevolutie blijkt dat een eenmalige investering van 100 miljoen euro nodig is om de ongeveer 6000 scholen in Nederland die nog geen zonnepanelen hebben te voorzien van hun eigen duurzame energiebron.

Met 50 zonnepanelen per school zal dit naar verwachting 25 jaar lang een besparing van 10 miljoen euro per jaar opleveren. Indien de overheid bereid is 50 miljoen euro ter beschikking te stellen is de Rabobank bereid om, eventueel samen met andere banken, de overige 50 miljoen euro te financieren.

Klinkt mooi, maar ik begrijp niet zo goed waarom er niet gewoon gebruik wordt gemaakt van de SDE+ subsidieregeling. In het najaar van 2017, maar ook in daaropvolgende jaren zijn vele miljarden beschikbaar om dit soort projecten te financieren.

De installatie van een zonnesysteem op school vergt veel stappen van school- en gemeentebestuurders die al veel op hun bord hebben. Ouders willen graag, maar weten niet hoe ze hun stem het best kunnen laten horen. De Schooldakrevolutie nemen schoolbesturen en gemeenten aan de hand. Van kosteloos inzicht in het zonnepotentieel per school en hulp bij subsidieaanvragen tot ondersteuning op het gebied van financiering en techniek. Coaches organiseren bijeenkomsten en trekken grootschalige projecten en ouders en leraren worden op weg geholpen en creëren zo draagvlak.

Zie ook: Zon op School: De Zeeuwse Zonnefabriek, Tips en de 10:10 Klimaatactie – Duurzame Scholen: Zonnestroom Subsidie voor Noord-Hollandse Scholen – Duurzame Energie voor Twee Basisscholen by Leudal Energie: 204 Zonnepanelen op het Dak – Openbare Basisschool Middelstein in Midlum Neemt Zonnepanelen in Gebruik – Energieneutrale Frisse School SO-VSO School OdyZee in Goes – Energieneutrale Basisschool Hart van Oijen in Lith – Energieneutraal MultiFunctioneel Centrum en Brede School in Westergeest Triemen – Zonnepanelen op dak van De Ark in Espel by Zonnescholen – Zonnepanelen op dak ‘t Hunninghouwersgat op Terschelling by KiesZon op School – Zonnepanelen op dak Margarethaschool/de Malburcht by Slim Opgewekt – Zonnepanelen op dak Amstelveen College by ZonnepanelenDelenEnergieneutraal Schoolgebouw in Heerhugowaard – De Eerste Energie Leverende School van Nederland met Energiedak: Christiaan Huygens CollegeBajesdakrevolutie: Zonnepanelen Op Alle Gevangenissen by Dienst Justiële Inrichtingen (DJI)Ook scholen kunnen nu terecht bij het Nationaal Energiebespaarfonds voor de Scholen Energiebespaarlening

10 Reacties

 1. Wim Stevenhagen zegt:

  8 september 2017 om 12:09 | Permalink

  Wind op School. Duurzame scholen.

  Windenergie kan ook mooi, vogelvriendelijk en muisstil zijn. (0-5dB)
  Wind en Zon zijn ideaal voor de opwek van lokale duurzame Energie.
  Lokaal opwekken en lokaal opslaan.
  Veel scholen gaan hun duurzame studie richting uitbreiden met de Windside
  windturbines. De meest ideale windturbine voor de bebouwde omgeving.

  Zie foto’s Meerwaarde School
  Zie foto’s Brede School

 2. Erik van Erne zegt:

  8 september 2017 om 16:46 | Permalink

  @Wim
  helemaal mee eens. Er zijn vele mogelijkheden voor windenergie op gebouwen met kleine windturbines.

 3. Erik van Erne zegt:

  4 maart 2018 om 12:29 | Permalink

  Zonnepanelen op dak van Beide locaties van het IJburg College in Amsterdam by Zuiderlicht

  Van 2015 tot 2017 zijn er op de daken van beide locaties van het IJburg in totaal 1130 zonnepanelen geïnstalleerd in fijne samenwerking met ontzorgende energiecoöperatie Zuiderlicht.

  Het IJburg College in Amsterdam maakt deel uit van Stichting Samenwerkingsschool voor Algemeen Bijzonder Voortgezet Onderwijs IJburg.

 4. Erik van Erne zegt:

  4 maart 2018 om 12:30 | Permalink

  Zonnepanelen op dak revius Lyceum in Wijk bij Duurstede by Greencrowd

  Op het dak van het Revius Lyceum in Wijk bij Duurstede plaatste Greencrowd 165 zonnepanelen.

 5. Erik van Erne zegt:

  4 maart 2018 om 12:33 | Permalink

  Zonnepanelen op dak van De Ark in Espel by Zonnescholen

  Op het dak van De Ark in Espel, één van de scholen van stichting Aves, plaatste project Zonnescholen 64 zonnepanelen. Deze stichting valt samen met acht andere deelnemende stichtingen onder het Onderwijsbureau Meppel.

  Via de koepelorganisatie Zonnescholen worden 91 scholen in Noord-Nederland van in totaal 7.675 zonnepanelen voorzien. Het project Zonnescholen is ontstaan toen één van de deelnemende scholen van Energy Challenges Hotze Hofstra om advies vroeg voor de aanschaf van zonnepanelen.

  Inmiddels zijn er op bijna 100 (97) daken van scholen 8000 zonnepanelen aangebracht door Zonnescholen. De plannen voor 2018 zijn ook veelbelovend. Eind 2017 zijn weer heel veel scholen geschouwd waar in 2018 zonnepanelen zullen worden aangebracht.

  Update 9 oktober 2018: Een nieuw schooljaar is begonnen en Nederland telt al 48 Zonnescholen.

  Update 17 januari 2019: Zonnescholen start 2019 met het mooie nieuws dat 60 Zonnescholen al zonnepanelen op het dak hebben! Terwijl de scholen kerstvakantie hadden zijn wij druk bezig geweest met de voorbereidingen voor het nieuwe jaar. We zijn blij dat we in 2018 veel scholen mochten begeleiden bij de aanschaf van zonnepanelen en hopen dat dit jaar weer veel te mogen doen!

 6. Erik van Erne zegt:

  4 maart 2018 om 12:48 | Permalink

  Zonnepanelen op dak Amstelveen College by ZonnepanelenDelen

  Op het dak van het Amstelveen College, een van de scholen van Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Amstelveen, plaatste ZonnepanelenDelen 284 zonnepanelen.

  Ook andere scholen heeft ZonnepanelenDelen door middel van crowdfunding aan zonnestroom geholpen.

 7. Erik van Erne zegt:

  4 maart 2018 om 12:51 | Permalink

  Zonnepanelen op dak ‘t Hunninghouwersgat op Terschelling by KiesZon op School

  Op het dak van ‘t Hunninghouwersgat, een van de scholen van stichtingsbestuur Basisonderwijs Terschelling, plaatste KiesZon, via het initiatief KiesZon op School, 152 zonnepanelen.

  Scholen die deelnemen aan het door KiesZon geïnitieerde KiesZon op School hoeven niet te investeren in zonnepanelen maar kunnen door deel te nemen toch hun school laten verduurzamen door KiesZon. Naast de installaties en financiering van de zonnepanelen regelt KiesZon ook een lespakket waarmee scholen duurzaamheid nog beter onder de aandacht kunnen brengen bij de leerlingen.

 8. Erik van Erne zegt:

  4 maart 2018 om 13:03 | Permalink

  Zonnepanelen op dak Margarethaschool/de Malburcht by Slim Opgewekt

  Op het dak van de Margarethaschool/de Malburcht, een van de scholen van stichting Delta, plaatste Slim Opgewekt 462 zonnepanelen.

  Ook de andere scholen van deze stichting heeft Slim Opgewekt voorzien van zonnepanelen. In totaal 2.830 zonnepanelen op 15 Delta locaties. Daarnaast is de school ook voorzien van ledverlichting, omdat stichting Slim Opgewekt gelooft dat het beter is om eerst energie te besparen voordat energie opgewekt wordt.

 9. Erik van Erne zegt:

  19 februari 2020 om 22:10 | Permalink

  Meer Zonnepanelen Op Schooldaken in Noord-Holland

  Op nog 1.046 schooldaken in Noord-Holland kunnen zonnepanelen geplaatst worden of is er ruimte voor extra panelen.

  Bijna 35.000 zonnepanelen liggen al op schooldaken, maar er kunnen nog 272.000 bij. Om schooldaken niet onbenut te laten, adviseert Stichting Schooldakrevolutie in opdracht van de provincie Noord-Holland het komende jaar scholen over verduurzaming.

  Stichting Schooldakrevolutie helpt scholen bij het bepalen van de opwekpotentie, het vinden van financieringsmogelijkheden en het vormgeven van het installatieproces. Schooldakcoaches benaderen schoolbesturen actief om in kaart te brengen welke scholen interesse hebben om te verduurzamen.

  Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat en energie: “Er zijn 1.238 schoolgebouwen in Noord-Holland en we hebben de meeste zonuren van heel Nederland. Dat is een geweldig potentieel aan zonne-energie. Zonne-energie is ontzettend hard nodig om in 2050 energieneutraal te zijn. Scholen lopen nu vast vanwege regels of omdat ze niet precies weten wat de mogelijkheden zijn. Samen met Schooldakrevolutie wil ik de scholen helpen om door te pakken.”

  Jeffrey van Poppel, algemeen directeur Stichting Schooldakrevolutie: “Nu de provincie achter ons staat kunnen we schoolbesturen direct aansporen en nog beter stimuleren om met zonnepanelen aan de slag te gaan. Zo zetten we een grote stap in de richting van onze missie: alles geschikte schooldaken voorzien van zonnepanelen.”

  Basis- en middelbare scholen spelen een belangrijke rol in het versnellen van de energietransitie. Scholen laten daken nog vaak onbenut als het gaat om zonne-energie. Naast de C02-besparing die zonnepanelen opleveren, zorgt de verduurzamingsslag ervoor dat de toekomstige generatie spelenderwijs leert over zonnestroom. Op school leren jongeren over klimaatverandering en de gevolgen ervan, maar met de komst van zonnepanelen zien ze ook wat er nodig is om het tegen te gaan.

  In Noord-Holland zijn al diverse scholen aan de slag gegaan met zonne-energie. Zo eisten leerlingen van de Lorentzschool in Hilversum zonnepanelen op hun schooldak.

  Geïnteresseerde schoolbesturen zijn welkom op 2 informatiebijeenkomsten op 26 februari en 25 maart 2020. Ook scholen die al duurzame stappen hebben gezet zijn welkom voor advies over de uitvoering van hun plannen. Tijdens de informatiebijeenkomsten informeert Stichting Schooldakrevolutie scholen over begeleiding, energiebesparing, educatie en financiering, inclusief voorbeelden uit de praktijk.

  Bijeenkomst 26 februari voor de regio’s Noord-Holland Noord, Waterland & Zaanstreek.
  Tijd en locatie: 14.30 tot 17.00 uur, de Binding, Bosgroet 12, Zuid-Scharwoude.

  Bijeenkomst 25 maart voor de regio’s IJmond, Zuid-Kennemerland, Amstelland en Meerlanden, Amsterdam en Gooi- en Vechtstreek.
  Tijd en locatie: 14.45 tot 17.30 uur, Scholengemeenschap Panta Rhei, Amstelveen

 10. Erik van Erne zegt:

  7 januari 2021 om 03:53 | Permalink

  Plaatsing 7.500 Zonnepanelen Op Nederlandse Scholen by BreedSaam

  BreedSaam is een Europese aanbesteding gestart voor de plaatsing van ruim 7.500 zonnepanelen op scholen in Breda en Noord-Nederland. De aanbesteding wordt begeleid door Zonnescholen uit Groningen.

  Zonnescholen helpt al sinds 2014 onderwijsinstellingen met verduurzamen door hen volledig te ontzorgen bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen. ‘Grotere schoolbesturen zijn verplicht om Europees aan te besteden en dit levert voor individuele besturen drempels op’, duidt Hotze Hofstra, directeur Zonnescholen. ‘Wij helpen de schoolbesturen door in samenwerking met andere partijen deze aanbesteding te organiseren. Samen met Avalon Advies en Energy Indeed hebben we alle expertise in huis om ruim 50 scholen te laten profiteren van zonne-energie.’

  De samenwerking tussen Zonnescholen, Avalon Advies en Energy Indeed wordt ondersteund door de stichting Schooldakrevolutie.

  Deelnemende scholen in het noorden zijn onder andere OOG, PCBO Dantumadiel en Arlanta en in Breda de innovatieve scholencoöperatie BreedSaam die de aanbesteding formeel heeft uitgeschreven. Ook voor kleinere schoolbesturen die niet aanbestedingsplichtig zijn, is deelname volgens Zonnescholen aantrekkelijk, vanwege de gezamenlijke aanpak en scherpe inkoop. Zij kunnen zich via Zonnescholen ook nog aanmelden voor deelname en zo profiteren van het voordeel.

  Bijna alle schoolbesturen hebben bevestigd deel te nemen aan het energiecollectief van BreedSaam (twee landelijke organisaties hebben nog wat meer tijd nodig voor het besluitvormingstraject).

  We zijn inmiddels gestart met het overzetten van de rekeningnummers van de energiecontracten zodat de betalingen via BreedSaam kunnen verlopen. Dit doen we (gefaseerd) per schoolbestuur, zodat we goed kunnen monitoren of het omzetten van de contracten volgens onze wensen en zorgvuldig gebeurt. De facturen voor de eerste schoolbesturen komen inmiddels bij BreedSaam binnen. Zodra een en ander voor dit schoolbestuur goed draait, wordt het volgende schoolbestuur overgezet en ontvangen schoolbesturen hun energienota via BreedSaam.

  Ook is BreedSaam aangesloten bij een Europese tender voor zonnepanelen. Naar verwachting zal die in het voorjaar van 2021 afgerond zijn. Vanaf dat moment kunnen er, als alles goed gaat, zonnepanelen op de daken van de eerste scholen geplaatst worden.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..