google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Het Afsluitdijk Wadden Center: Het Verhaal van de Afsluitdijk, Vismigratierivier en IJsselmeer

Geschreven op 27-1-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen, Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 23 juli 2018: Aquavista Geopend in Afsluitdijk Wadden Center.

Het Afsluitdijk Wadden Center heeft er een nieuwe attractie bij: Aquavista. In deze show gaan bezoekers mee op een adembenemende rondvlucht over de regio. Ontspannen achterover leunend of voorover liggend, zweef je over het achterland van de Afsluitdijk zoals de Wadden, Fryslân en Noord-Holland en bekijk je al het moois in dit gebied door de ogen van de Grutto.

Ontwijk maar net het zeildoek van een skûtsje, vlieg over de prachtige Wadden, surf mee op een kite en beland midden in de smalle straatjes van Enkhuizen. Het zijn enkele spectaculaire beelden die sinds kort te zien zijn in het Afsluitdijk Wadden Center.

Het Afsluitdijk Wadden Center bij Kornwerderzand Afsluitdijk is sinds 24 maart 2018 open voor publiek. De expositie in het opvallende gebouw vertelt het verhaal van onder andere Unesco Werelderfgoed Waddenzee, het IJsselmeergebied en de ontwikkelingen op en rond de Afsluitdijk.

30 maart 2018: Het Afsluitdijk Wadden Center heeft sinds de officiële opening op 22 maart al 5.000 bezoekers ontvangen. Het Afsluitdijk Wadden Center biedt een interactieve beleving van de Afsluitdijk als internationaal toonbeeld van waterbouw. Het Afsluitdijk Wadden Center verwacht jaarlijks tussen de 70.000 en 100.000 bezoekers uit binnen- en buitenland te trekken.

Bezoekers kunnen in 10 talen meer te weten te komen over Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de unieke Vismigratierivier, het IJsselmeergebied en de ontwikkelingen op en rond de Afsluitdijk.

21 december 2017: Het Afsluitdijk Wadden Center is op 20 december opgeleverd aan de provincie Fryslân door Bouwgroep Dijkstra Draisma. De komende tijd wordt nog doorgewerkt aan de inrichting. De officiële opening van het Afsluitdijk Wadden Center is op donderdag 22 maart 2018.
Vanaf 24 maart 2018 is het centrum open voor het publiek.

12 juli 2017: Bij Kornwerderzand wordt het Afsluitdijk Wadden Center gerealiseerd dat op donderdag 22 maart 2018 wordt geopend. Daar wordt straks het verhaal verteld van het UNESCO Werelderfgoed De Waddenzee, de vismigratierivier, de vernieuwde, toekomstbestendige Afsluitdijk en het IJsselmeer.

Het Afsluitdijk Wadden Center beperkt zich niet tot een traditioneel gebouw met daarin een informatiecentrum. Het wordt een totaalbeleving met daarin onderdelen die Kornwerderzand en de Afsluitdijk tot een bezienswaardigheid maken.

Het Afsluitdijk Wadden Center wordt het startpunt voor een bezoek aan het Kazemattenmuseum, de mogelijk verruimde schutsluizen, de te renoveren spuisluizen en de te realiseren Vismigratierivier. In de aanloop naar Leeuwarden-Fryslân, Culturele Hoofdstad 2018 is Kornwerderzand bovendien één van de belangrijkste poorten naar Fryslân.

De Nieuwe Afsluitdijk wil initiatieven – publiek en privaat – die gerelateerd zijn aan het verhaal van de Afsluitdijk faciliteren. Dit betreft verhalen over onder meer de ontstaansgeschiedenis van de dijk, de Vismigratierivier, zoet-zout, UNESCO Waddenzee en het IJsselmeer. De ontwikkeling van niet-Afsluitdijk gerelateerde concepten faciliteren we in het achterland (de halters). Dit zijn de gebieden waar de Afsluitdijk in Noord-Holland en Friesland weer aanlandt.

Het Afsluitdijk Wadden Center wordt de plek waar (buitenlandse) toeristen het verhaal van onder andere Dutch Delta Design, Unesco Werelderfgoed Waddenzee en de Vismigratierivier kunnen beleven. Door de ontwikkeling van een toeristische toegangspoort op de Afsluitdijk wordt de toeristisch-economische structuur versterkt.

Zie ook: Werelderfgoedcentrum Waddenzee in Lauwersoog: Wadden Sea World Heritage Centre by Dorte Mandrup - De Agenda IJsselmeergebied 2050: Versterking IJsselmeergebied Klaar Voor de Toekomst

Brinker

16 september 2011: Zo, we zijn weer bijna een jaar verder en van alle mooi plannen komt nog steeds bitter weinig terecht. Wel is er inmiddels een nieuwe organisatie die verder gaat werken aan de plannen, een virtueel World Sustainability Centre en als het goed is de daadwerkelijke realisatie van het World Sustainability Centre op de Afsluitdijk.

Of en vooral wanneer dat World Sustainability Centre Afsluitdijk er echt gaat komen, blijft vooralsnog de vraag. Lijkt mij allemaal erg teleurstellend voor de vele enthousiaste deelnemers aan de prijsvraag uit 2009. Wat gaat er terechtkomen van de twee winnende ontwerpen? We houden u op de hoogte.

Onder de werknaam World Sustainability Centre is de afgelopen jaren in relatieve stilte gewerkt aan een innovatief duurzaamheidsconcept, dat in de nabije toekomst zal verrijzen op de Afsluitdijk. Het project, dat Brinker heet, wil een breed en internationaal publiek actief betrekken bij de nieuwste inzichten in een duurzame wereld. De naam Brinker is geïnspireerd op het beroemde Nederlandse jongetje dat zijn vinger in de dijk stak en daarmee liet zien hoe belangrijk praktisch denken en doen kan zijn.

Brinker streeft naar actieve verduurzaming van onze wereld. Niet door (nog meer) informatie over duurzaamheid te verstrekken, maar door de nieuwste innovaties, denkbeelden en technieken laagdrempelig, invoelbaar en spannend, dicht bij de belevingswereld van haar bezoekers te brengen. Brinker wil de bezoeker bewust maken van het belang van verduurzaming. Maar ook van het feit dat duurzaamheid leuk kan zijn en loont voor zowel de consument als de industrie. Brinker stelt daarbij vier thema’s centraal, die onderling nauw samenhangen: water, energie, voedsel en natuur. Een onderwerp als blue energy (het opwekken van energie uit het samenbrengen van zoet en zout water) is één van de vele cross-overs waar Brinker het vizier op richt.

In eerste instantie concentreert Brinker zich op het binden van zoveel mogelijk relevante partners uit wetenschap, bedrijfsleven en overheid, naast de al betrokken partijen Provincie Fryslân, Energy Valley, Berenschot, Wetsus en Nudge. Brinker doet dit met name via een virtuele omgeving. In deze fase een ontwikkelomgeving, bedoeld om te laten zien hoe het centrum gaat functioneren en waar de bezoeker zeer binnenkort de groei van Brinker dagelijks kan volgen. In de volgende fase wordt Brinker ook fysiek een belevingscentrum op het gebied van verduurzaming. Hiertoe wordt een gloednieuw en opvallend multifunctioneel duurzaamheidspaviljoen gerealiseerd aan de Afsluitdijk. Ook pilotprojecten als blue energy zullen zich hierbij aansluiten.

Zie ook: Blue Energy Centrale Afsluitdijk kan 200 MW Duurzame Stroom Leveren - Gaat Afsluitdijk Blue Energy leveren ? - De Afsluitdijk van de Toekomst – Wordt het een Energiedijk? - Vismigratierivier De Nieuwe Afsluitdijk: Permanente Opening voor Trekvissen in de Afsluitdijk

Brinker is een stichting met een directeur-bestuurder en een raad van toezicht. Er is een adviescommissie waarin bedrijven en instellingen zitting hebben. Daarnaast heeft Brinker een ambassadeursnetwerk. Frans Arkema is projectdirecteur van Brinker. Op dit moment is Ir. Henk Kroes (oud-voorzitter van de Vereniging de Friesche Elf Steden) als lid van de raad van toezicht belast met de uitbouw van de personele bezetting hiervan. Namens Gasunie is Menno Groeneveld (manager Energietransitie) en namens de Hanzehogeschool is Tineke van der Schoor (duurzaambouwen-onderzoeker) lid van de adviescommissie. Deze commissie wordt vlot uitgebouwd. Duurzaam ondernemer Ruud Koornstra is de eerste Brinker-ambassadeur. Met verschillende andere personen uit bedrijfsleven, politiek en kennisinstellingen zijn vergevorderde gesprekken.

World Sustainability Centre op de afsluitdijk22 oktober 2010: De Provincie Friesland heeft 150.000 euro beschikbaar gesteld om het World Sustainable Centre (WSC), dat op de afsluitdijk moet komen, te ontwikkelen. Het centrum zal zich gaan focussen op duurzaamheid. Hier binnen zal er voornamelijk gekeken worden naar: energie, water, natuur en voedsel.

Friesland investeert in WSC omdat de afsluitdijk binnenkort wordt gerestaureerd door het Rijk en de provincie hiermee een impuls wil geven aan de regionale economie en de duurzame energie. Mooi hoor, ben wel benieuwd welk plan men nu gaat ontwikkelen? De prijsvraag heeft twee winnaars opgeleverd, maar ik neem aan dat er uiteindelijk slechts één duurzaamheidscentrum zal gaan komen.

7 december 2009: De prijswinnaars zijn bekend en de jury had het dermate moeilijk dat men maar heeft gekozen voor twee winnaars. Het ontwerp Bilinear (zie foto) van KOW uit Den Haag en het ontwerp Changing Perspectives van Kraaijvanger•Urbis.

Het plan van KOW met DGMR als adviseur werd als de beste beoordeeld. Het ontwerp gebruikt de noodzakelijke verhoging van de afsluitdijk als mogelijkheid om de dijk in te zetten en te gebruiken als duurzaamheidcentrum en als showcase voor de bekende en toekomstige duurzame productie- en energieopwekkingtechnieken. Meer over de winnende ontwerpen: Bilinear - Changing Perspectives - The Winning Designs - The Nominations

30 augustus 2009: Zo, de inschrijvingen zijn binnen en stichting Duurzaamheidscentrum heeft bekend gemaakt dat er 80 inzendingen zijn binnengekomen. In september komt de jury bijeen om de ontwerpen te beoordelen. De prijsuitreiking vindt eind november plaats.

mei 2009: Zo, het is zover. Er is hard gesleuteld aan de wedstrijdvoorwaarden en er is een nieuw tijdschema bekend gemaakt en u kunt zich dus gaan aanmelden. Deelname aan deze prijsvraag staat open voor (teams van) architecten, stedenbouwkundigen en landschapsontwerpers. De inzender (of de hoofdontwerper) dient te zijn ingeschreven bij de Stichting Bureau Architectenregister dan wel bij het erkend beroepsregister in het land van vestiging.

afsluitdijk-energiedijk.jpgDeelname is uitsluitend mogelijk na aanmelding en na betaling van een inschrijfgeld van € 100. Voor aanmelding dient gebruik te worden gemaakt van het aanmeldformulier.

In het wedstrijdprogramma dat u kunt downloaden van de website zijn de vraagstelling en alle regels die gelden tijdens deze prijsvraag gespecificeerd.

Sluiting aanmeldingstermijn 22 juni 2009, sluiting inzendtermijn 31 juli 2009. Bron: World Sustainability Centre

Zie ook: Maak van de Afsluitdijk een echte Energiedijk !

The competition schedule is as follows:
Call for entries April 22, 2009, Earth Day
End of question round June 12, 2009, 17:00 hrs GMT
Answering of questions June 19, 2009, 17:00 hrs GM
End of registration period June 22, 2009, 17:00 hrs GMT
Submission deadline July 31, 2009, 17:00 hrs GMT
Control between August 3 and 7, 2009
Adjudication between September 1 and 10, 2009
Announcement of nominees between October 1 and 10, 2009
Jury statement & prize-giving ceremony between November 15 and 30, 2009

De Stichting Duurzaamheidscentrum heeft samen met de TU Delft en het Cartesius Instituut het initiatief genomen tot het uitschrijven van een openbare ideeënprijsvraag voor het World Sustainability Centre op de Afsluitdijk.

In het voorjaar van 2010 zal het kabinet zich buigen over de Toekomst van de Afsluitdijk. Het Duurzaamheidscentrum wil ter voorbereiding daarvan een gedegen onderbouwd advies uitbrengen over locatie, programma en gebouw van het op te richten centrum. Deze prijsvraag wordt daarom uitgeschreven met als doel om ideeën voor een World Sustainability Centre Afsluitdijk aan te dragen die in het advies aan het kabinet over de toekomst van de Afsluitdijk een plaats kunnen krijgen. Het is de ambitie van de uitschrijver om de Afsluitdijk als icoon van duurzaamheid beleefbaar te maken. De grens van zoet en zout, de bescherming van een groot deel van Nederland tegen overstromingen, de ligging tussen de Waddenzee - die de Werelderfgoed-status krijgt - en het IJsselmeer: dit alles maakt de Afsluitdijk een bijzondere locatie.

Update 06-04-2009: Helaas nog steeds geen nieuw tijdschema. We houden u op de hoogte.Update 13-03-2009: Zo, die afstemming duurt nog even voort. Nog steeds geen nieuw tijdschema. We houden u op de hoogte. Update: 11-02-2008: Vanwege nadere afstemming over enkele reglementaire aspecten zal het tijdschema voor de wedstrijd worden uitgesteld. Dit houdt in dat ook het locatiebezoek van 16 februari zal worden uitgesteld tot een nader te bepalen datum. Het nieuwe aangepaste tijdschema zal zo spoedig mogelijk worden aangekondigd. Excuses voor het eventuele ongemak; voor vragen kunt u contact opnemen met de organisatie.

Update 03-02-2008: We hebben even contact gehad met de organisatie en kunnen u al wat nieuwe informatie over deze interessante prijsvraaggeven. Eind van deze week verwacht men alle informatie op de site te hebben staan. Exuses, namens de organisatie, maar helaas niets aan te doen door wat technische problemen.

Wilt u de Afsluitdijk bezoeken op 16 februari 2009 dan kunt u zich nog snel aanmelden tot uiterlijk 12 februari 2009. Wilt u deelnemen aan de prijsvraag dan kunt u zich hier registreren. De kosten voor deelname bedragen 100 euro. De ontwerpwedstrijd kent twee gedeelten. Deelnemers kunnen hun ontwerp voor de eerste ronde indienen tot uiterlijk 11 mei 2009. Denkt u eraan dat het dan binnen moet zijn en uw betaling moet op 1 mei 2009 zijn ontvangen.

Van 1 tot 15 juni worden de ontwerpen van de 5 finalisten gepresenteerd, waarna het tijd wordt voor phase 2. U heeft dan de tijd tot uiterlijk 11 augustus 2009 om in te zenden. De ontwerpwedstrijd wordt afgesloten in de periode 25 augustus tot 1 september met de bekendmaking van de winnaar en de Award Ceremony.

27 januari 2009: Op de kop van de Afsluitdijk moet een groot Duurzaamheidscentrum, Het World Sustainability Centre, komen dat oplossingen aandraagt voor energie- en milieuvraagstukken in de hele wereld. Het startsein voor een ontwerpwedstrijd van het World Sustainability Centre is gegeven en voor de winnende architect ligt er een prijs van 30.000 euro te wachten

Voorzitter Henk Kroes van de Stichting Duurzaamheidscentrum hoopt dat de bouw van het centrum van 3000 vierkante meter en een viersterrenhotel met veertig kamers in 2013 kan beginnen. Het gebouw moet in de omgeving van de Afsluitdijk passen en zelfvoorzienend zijn in het energiegebruik.

Het centrum is bedoeld als ontwikkelingsplaats voor jong wetenschappelijk toptalent uit de hele wereld. Zij moeten onder de noemer ‘Act Now!’ nieuwe plannen gaan ontwikkelen om duurzaamheid beter mogelijk te maken. Hoeveel de bouw gaat kosten is nog niet bekend.

Vanaf begin februari zal alle informatie over de wedstrijd te vinden zijn. 1/2 Launch of the ideas competition - 16/2 Visit Afsluitdijk with entrants (more information on the website) - 1/2 - 10/4 Opportunity to ask questions by entrants - 1/5 Deadline for delivering or sending Phase 1 submissions. Deadline for reception of registration fee - 11/5 Deadline for reception of submissions send mail or courier May 1st at the latest - 1/6 - 15/6 Announcement of the 5 finalists - 15/6 - 19/6 Exhibition Phase 1 designs of finalists - 1/8 Deadline for delivering or sending Phase 2 submissions - 11/8 Deadline for reception of submissions send by mail or courier August 1st at the latest - 25/8 -1/9 Announcement of the nominees and award ceremony. Bron: World Sustainability Centre

Zie ook: Maak van de Afsluitdijk een echte Energiedijk ! - Gaat Afsluitdijk Blue Energy leveren ? - De Afsluitdijk van de Toekomst - Wordt het een Energiedijk?

Tags:

29 Reacties

  1. van ardenne architecten zegt:

    27 januari 2009 om 11:37 | Permalink

    wij zullen met grote interesse meedoen aan deze prijsvraag
    - hoe schrijven we in ?

  2. ir gabe j. Bleeker zegt:

    27 januari 2009 om 15:08 | Permalink

    gaarne meer informatie en wanneer verkrijgbaar?

  3. GAJ Architecten zegt:

    27 januari 2009 om 16:52 | Permalink

    Ontzettend leuke prijsvraag waar wij zeker de info van zullen opvragen.

  4. A12 Architecten bna zegt:

    27 januari 2009 om 21:53 | Permalink

    Uitdagende prijsvraag. We zullen, afhankelijk van verdere info, zeker deelname overwegen.

  5. Onix zegt:

    28 januari 2009 om 09:06 | Permalink

    Interessante prijsvraag. Wij zijn benieuwd naar de aanvullende informatie.

  6. ron van der vliet architectuur zegt:

    29 januari 2009 om 10:32 | Permalink

    Wij willen graag meedoen. Wilt u ons informatie zenden over de inschrijving?

  7. buro voor architektuur Edy Kwak zegt:

    30 januari 2009 om 12:54 | Permalink

    Wij staan al in de startblokken om eraan te beginnen

  8. A2 Architekten zegt:

    30 januari 2009 om 14:30 | Permalink

    Mooie uitdaging, mooie plek. We wachten graag nadere informatie af

  9. HAS - Architectuur BNA, Herwin Sap zegt:

    1 februari 2009 om 23:04 | Permalink

    Interessante opgave en locatie. Waar/wanneer is er meer informatie te vinden?

  10. Architektenburo J.J. van Vliet zegt:

    3 februari 2009 om 08:50 | Permalink

    We zien de informatie graag tegemoet.

  11. Arch ID zegt:

    3 februari 2009 om 10:34 | Permalink

    Graag nadere info, ook in het engels beschikbaar?

  12. TU Delft - Roel Schipper zegt:

    3 februari 2009 om 11:08 | Permalink

    Dit is een mooie uitdaging voor studenten Building Engineering. Graag meer info…

  13. LAM a r c h i t e c t s zegt:

    3 februari 2009 om 12:05 | Permalink

    Interessant onderwerp en boeiende prijsvraag. Wij zien graag aanvullende informatie.

  14. Han van Zwieten Architecten zegt:

    3 februari 2009 om 13:35 | Permalink

    Wij zijn geïnteresseerd en willen graag meer informatie ontvangen.

  15. inTex architecten zegt:

    4 februari 2009 om 11:22 | Permalink

    een uitdagende vraag, wij doen mee!

  16. Jan Lambeck Arcuitecten zegt:

    5 februari 2009 om 11:38 | Permalink

    Mooie uitdaging en we willen gaarne meer informatie!

  17. Maarten Min zegt:

    6 februari 2009 om 12:56 | Permalink

    Wij zijn bijzonder geinteresseerd en doen graag mee aan de prijsvraag. Wanneer kunnen we ons inschrijven als deelnemer?

  18. Achterboscharchitectuur zegt:

    3 maart 2009 om 18:18 | Permalink

    Fraai initiatief! We gaan ons inschrijven.

  19. maurits van der staay zegt:

    16 maart 2009 om 15:52 | Permalink

    Is het nog mogekijk zich in te schrijven voor deze prijsvraag?
    Zo ja, hoe en waar?
    Bij voorbaat hartelijk dank,
    Maurits van de Staay

  20. vera Yanovshtchinsky architecren zegt:

    7 mei 2009 om 22:13 | Permalink

    Graag doen we er aan mee.
    Ik hoop dat er mooie en vernieuwende plannen komen en dat we ze ook nog te zien krijgen.

  21. George Blom zegt:

    8 mei 2009 om 02:56 | Permalink

    Ik wil graag als ontwikkelaar op de hoogte gehouden worden van de voortgang en de resultaten. Ik denk dat de haalbaarheid van initiatieven voor de Afsluitdijk positief beinvloed kan worden als er een verkoopbare marktwaarde ontstaat of als er terugverdiencomponenten inzitten. Daarom moet de commerciele basis meegenomen worden in de voorstellen en getoetst worden in de beoordeling.

  22. René de Mare Architect zegt:

    8 mei 2009 om 12:34 | Permalink

    Veel belangstelling-Mooi initiatief !!

  23. Erik van Erne zegt:

    1 september 2016 om 18:22 | Permalink

    Bekendmaking ontwerp Beleefcentrum Afsluitdijk

  24. Erik van Erne zegt:

    12 juli 2017 om 17:31 | Permalink

    Eerste paal Afsluitdijk Wadden Center

    Op 30 mei 2017 werd symbolisch de eerste paal van het Afsluitdijk Wadden Center bij Kornwerderzand geslagen door Klaas Kielstra, gedeputeerde provincie Fryslân. Het Afsluitdijk Wadden Center wordt gebouwd door aannemer Dijkstra Draisma. In maart 2018 opent dit beleefcentrum haar deuren voor het publiek.

  25. Erik van Erne zegt:

    8 december 2017 om 15:10 | Permalink

    Afsluitdijk Wadden Center

    Het Afsluitdijk Wadden Center opent op 24 maart 2018. Maar wat is daar straks te beleven?

  26. Erik van Erne zegt:

    18 december 2017 om 16:26 | Permalink

    4D Beleefcentrum

  27. Erik van Erne zegt:

    5 september 2018 om 16:53 | Permalink

    100.000ste bezoeker voor het Afsluitdijk Wadden Center

    Binnen een half jaar na de opening van het Afsluitdijk Wadden Center is een mijlpaal bereikt. De 100.000e bezoeker is verwelkomd.

    Het Afsluitdijk Wadden Center zou naar verwachting jaarlijks tussen de 70.000 en 100.000 bezoekers trekken. Dit is inmiddels bijgesteld naar 150.000 tot 200.000 bezoekers per jaar. De overheden maken van de Afsluitdijk een toeristische attractie. Het Afsluitdijk Wadden Center maakt hier een belangrijk onderdeel van uit.

    Toeristen kunnen in het Afsluitdijk Wadden Center in 10 talen meer te weten komen over UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, de unieke Vismigratierivier, het IJsselmeergebied, de geschiedenis van de Afsluitdijk en de toekomstige ontwikkelingen. De expositie is gratis te bezoeken. Op de begane grond biedt het gloednieuwe restaurant een prachtig uitzicht op het IJsselmeer.

  28. Erik van Erne zegt:

    3 september 2021 om 15:32 | Permalink

    32 Verhalen, Camping het Wad op De Afsluitdijk

    In dit 32-verhaal vertellen we waarom er al meer dan zestig jaar, midden op de Afsluitdijk, gekampeerd wordt.

  29. Erik van Erne zegt:

    6 februari 2022 om 07:54 | Permalink

    The Sea Wall That Saved a Nation

    This 32-kilometre sea wall saved an entire country from flooding. Now it’s getting a super-sized upgrade. Discover how.

    The project team are using 2020s technology to upgrade a 1920s sea wall.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle - Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (458)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden - Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
  • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
  • Links

    Milieunet op..