Windparken Boven de Wadden: Groningen Wil 10 Gigawatt aan Windparken boven Waddeneilanden
Geschreven op 9-9-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingDe provincie Groningen wil veel meer offshore windparken in de Noordzee, boven de Waddeneilanden. De provincie roept op tot een toekomst zonder aardgas, waarin offshore windparken een essentiele rol kunnen spelen.
Er gaat niets boven de Groninger waddenwind. Dat is de conclusie van het rapport Offshore wind boven de Wadden (PDF, 4 MB) dat in opdracht van de provincie Groningen is opgesteld en is aangeboden aan de minister van Economische Zaken. De provincie Groningen roept de minister op om veel meer windparken boven de Wadden mogelijk te maken. Dit draagt bij aan een toekomst zonder aardgas, een CO2-arme energievoorziening en het levert honderden banen op.
Uit het rapport van onderzoeksbureau BLIX blijkt dat er met de windparken minimaal 10 gigawatt aan windenergie boven de Waddeneilanden kan worden opgewekt. Dit is ruim 15 keer de hoeveelheid van het Gemini windpark, dat één van de grootste offshore windparken ter wereld is.
Naast kansen voor het klimaat bieden windparken boven de Wadden ook grote kansen voor de economie zoals werkgelegenheid door de bouw en het onderhoud van de windparken. Daarnaast spreekt het bedrijven aan om zich in de nabije omgeving te vestigen. Volgens gedeputeerde Nienke Homan voor energietransitie is er veel belangstelling bij bedrijven om deze groene stroom af te nemen. Voor Google was de aanwezigheid van lokaal geproduceerde duurzame energie een belangrijke vestigingsfactor. Ook de aanwezigheid van de juiste energie-infrastructuur zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven zich in Noord-Nederland willen vestigen.
Uiteindelijk bepaalt het Rijk waar de windparken op zee komen. Gelet op de enorme mogelijkheden die wind boven de Wadden biedt roept de provincie het Rijk op om windenergie boven de Wadden mogelijk te maken.
Zie ook: Het Prinses Amalia Windpark levert Topprestaties – Het Eneco Windpark Luchterduinen: 56% meer Nederlandse Windenergie op Zee – Het Norther Windpark by Elicio en Eneco: Het Grootste Offshore Windpark van België – Het Eneco Windpark Luchterduinen: 56% meer Nederlandse Windenergie op Zee – Meewind: Investeren in Duurzame Windenergie Parken Belwind 1, Northwind en Nobelwind – Belwind gaat er komen: 330 MegaWatt duurzame energie erbij – Offshore Windpark Borssele: 94 8-MW Windturbines Goed voor 752 MW by Siemens en DONG Energy - Gemini Offshore Windpark in Gebruik Genomen: 600 MW Duurzame Wind Energie - Windpark Hollandse Kust Zuid I en II: Chinook (Nuon Vattenfall) Zonder Subsidie Op Zee Bouwen - Windpark Hollandse Kust Noord Kavels I en II: Advies Voor Ondergrondse Netwerk Verbinding - Windparken Hollandse Kust West, Wadden-Eilanden en IJmuiden Ver
Erik van Erne zegt:
13 september 2017 om 15:57 | Permalink
Provincie Groningen Verleent Omgevingsvergunning aan Vijf Windparken op Land
Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen heeft voor vijf windparken een omgevingsvergunning verleend. Hiermee is een belangrijke stap gezet voor het vervolgtraject, namelijk de bouw van de windparken.
Het gaat hier om de windparken in het gebied Delfzijl: Oosterhorn, Geefsweer, Delfzijl Uitbreiding Zuid en om windparken in het gebied Eemshaven: Oostpolder en Oostpolderdijk. Samen zijn de parken goed voor ongeveer 300 megawatt. Daarmee heeft de provincie een grote stap gezet op weg naar de afspraak met het Rijk in 2020 855,5 megawatt aan windenergie op land mogelijk te maken.
Voor alle windparken wordt een gebiedsfonds opgezet, waarbij de ontwikkelaars geld storten in een fonds voor de omgeving. Binnen het windpark Oostpolder worden twee dorpsmolens ontwikkeld. Deze dorpsmolens worden deels gefinancierd vanuit het provinciaal revolverend fonds. Daardoor kunnen de direct omwonenden financieel participeren zonder er zelf in te investeren. Dat is uniek in Nederland.
De organisatie die het windpark Geefsweer exploiteert, verhoogt de bijdrage aan het gebiedsfonds. Daarnaast krijgen de direct omwonenden van windpark Delfzijl Uitbreiding Zuid een jaarlijkse bijdrage. Zowel de Welstandscommissie als de Commissie Milieueffectrapportage (m.e.r.) heeft voor genoemde windparken een positief advies afgegeven.
De provincie heeft met het Rijk afgesproken dat alle windparken in 2020 in werking zijn en stroom leveren aan het elektriciteitsnet.
Erik van Erne zegt:
13 september 2018 om 16:53 | Permalink
Noord-Nederland Wil 4 tot 6 Gigawatt Wind Op Zee Boven De Wadden
Het industriecluster Noord-Nederland wil in 2030 tot de meest duurzame industriegebieden van Europa behoren. De industrie Noord-Nederland zet in op de aanleg van 4-6 gigawatt wind op zee boven de Wadden.
De ambitie is om in 12 jaar tijd minimaal 49 procent CO2 te besparen en in 2050 geheel CO2-neutraal te zijn. Een groep van 31 bedrijven en organisaties in de provincies Groningen en Drenthe, verenigd in de Industrietafel Noord-Nederland, presenteerde deze ambitie in een visiedocument.
De industrie Noord-Nederland – gevestigd in het gebied van Eemshaven tot Emmen – zet in op de aanleg van 4-6 gigawatt wind op zee boven de Wadden, met aanlanding in de Eemshaven. Daarnaast wordt groene CO2 uit biomassa in combinatie met waterstof ingezet als grondstof voor de chemische industrie, met een negatieve CO?-uitstoot als resultaat. Noord-Nederland wil uitgroeien tot de nummer 1 waterstofhub van Europa. Ook zonne-energie, gebruik van industriële re2twarmte en opslag van CO2 maken deel uit van de plannen.
Erik van Erne zegt:
16 juli 2019 om 14:09 | Permalink
Geofysisch Onderzoek Voor Windpark Boven de Wadden by MMT
Het Zweedse bedrijf MMT voert de komende 4-6 weken een geofysisch onderzoek uit in het windgebied Boven De Wadden in de Noordzee.
De onderzoeks-werkzaamheden vormen feitelijk het begin van de uitbreiding van 700 MW aan extra windparken op zee die boven de Wadden gepland zijn ten westen van het windpark Gemini. Het onderzoek wordt in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uitgevoerd.
MMT is gespecialiseerd in het verkennen van zeebodems en zet voor het geofysisch onderzoek haar schip Franklin in, dat inmiddels in de Eemshaven ligt afgemeerd aan de zware lading kade in de Beatrixhaven. DHSS is de agent en het schip is klaar voor vertrek naar het gebied om onderzoek te doen naar de gesteldheid van de bodem, metingen te verrichten en geologische data te verzamelen. Deze data zal worden gebruikt door ontwikkelaars van offshore windparken om een goed bod voor de aanleg van de windparken te kunnen voorbereiden.
Dat de aftrap voor dit onderzoek in de Eemshaven plaatsvindt, is wederom een memorabel offshore wind moment, maar past ook uitstekend bij de positie die de Eemshaven inmiddels heeft opgebouwd op het gebied van offshore wind. De haven heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een basis- en servicehaven voor de offshore windindustrie van formaat. Vooral voor de windparken in het Duitse deel van de Noordzee. De Eemshaven ligt geografisch gezien erg gunstig voor de offshore windactiviteiten op de Noordzee en bovendien voldoet de haven aan alle maritieme eisen en beschikt het over de faciliteiten de benodigd zijn voor de assemblage en logistieke afhandeling van windturbines. De Eemshaven was al bij de aanleg van 16 windparken betrokken en huisvest onderhoudsbases voor 4 windparken.