google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Het Prinses Ariane Windpark Met 82 Windmolens in De Hollandse Kroon by Vattenfall

Geschreven op 8-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 2 oktober 2020: Het voormalige windpark Wieringermeer werd tijdens de opening officieel omgedoopt tot Prinses Ariane Windpark.

Het windpark bestaat uit 82 windmolenswekt voldoende elektriciteit op om 370.000 huishoudens van groene stroom te voorzien.

Zie ook: Het Prinses Amalia Windpark Levert Topprestaties by Eneco En Econcern

1 oktober 2020: Woensdag 30 september vond de officiële opening plaats van Windpark Wieringermeer. Dit windpark is met 82 windmolens het grootste onshore windpark van Nederland.

Na tien jaar voorbereiding en drie jaar bouwen is het zover en projectdirecteur Ruben Lindenburg is trots op het eindresultaat: “Dit was het grootste, meeslependste en meest complexe project waar ik ooit aan gewerkt heb. In drie jaar tijd moesten we niet alleen 82 windmolens bouwen, maar ook alle infrastructuur aanleggen, zoals 1000 kilometer kabel, 82 kraanopstelplaatsen en 25 kilometer aan wegen in het park. Daarnaast hadden we te maken met tientallen landeigenaren en stakeholders en daar kwam dit jaar natuurlijk de coronacrisis nog bij. Al met al was het een flinke uitdaging om de bouw van het windpark op tijd te realiseren. Ik ben enorm trots op iedereen die dit windpark mogelijk heeft gemaakt.”

Vier windmolens staan in het Robbenoordbos en dat is de eerste keer dat er in Nederland windmolens in een bos zijn gebouwd. Ruim voor de bouw werkte Vattenfall hiervoor al samen met Staatsbosbeheer. Het doel was om de molens te plaatsen met zo min mogelijk ecologische impact, waarbij rekening gehouden werd met de broedseizoenen en met gebieden waar bijzondere planten groeiden. En als de turbines straks operationeel zijn, schakelen de bladen bijvoorbeeld automatisch uit als de weercondities gunstig zijn voor vleermuizen om uit te vliegen.

“Voor ons was bouwen in het Robbenoordbos een groot leertraject, waar dat in andere landen waar Vattenfall werkzaam is, zoals Zweden en het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld heel normaal is om een windpark in een bos te bouwen”, aldus Ruben Lindenburg.

Tijdens de bouw van het windpark bleef Vattenfall altijd in gesprek met de landeigenaren en de omwonenden en dat blijft zo als het park operationeel is. Dat doen we samen met de zogenaamde Omgevingsraad, waarin tien mensen uit verschillende gebieden verdeeld over de Wieringermeer deelnemen. Uit dit initiatief zijn onder andere een Burenregeling voor omwonenden en een Windfonds ontstaan. Via de Burenregeling kunnen omwonenden van het buitengebied in de voormalige gemeente Wieringermeer tot in een straal van 1250 meter rond het windpark meeprofiteren van de opbrengst. Met het Windfonds worden projecten en initiatieven gefinancierd die een algemeen maatschappelijk doel dienen en/of de duurzaamheid in de Wieringermeer bevorderen.

Tijdens de bouw heeft Vattenfall ook zo veel mogelijk gebruikgemaakt van lokale aannemers en verschillende technici voor het onderhoud van de windmolens wonen in de buurt. Ruben Lindenburg: “Ik ben ervan overtuigd dat we zo een meerwaarde leveren in de Wieringermeer.”

Windpark Wieringermeer30 september 2017: Vattenfall, het moederbedrijf van energiebedrijf Nuon, neemt de 32 windmolenposities over van de leden van Windcollectief Wieringermeer.

Dit betekent dat Nuon eigenaar wordt van in totaal 82 windmolens van het toekomstige Windpark Wieringermeer, dat het grootste windpark op het Nederlandse vasteland moet worden.

Nuon is al eigenaar van 50 turbines, maar krijgt met de overname een aanzienlijk groter deel in dit windpark. Zo’n 10 jaar geleden is gestart met dit windpark en is de samenwerking ontstaan tussen ECN, Nuon en vennoten en Windcollectief Wieringermeer. ECN blijft eigenaar van de overige 17 windmolens in het windpark. Daarnaast komt er één windmolen beschikbaar voor de omwonenden, de Poldermolen. Het nieuwe windpark telt daarmee straks 100 windmolens en moet in 2019 de eerste stroom opwekken.

De voorbereidingen van de bouw van het windpark zijn inmiddels al gestart. Afgelopen jaar zijn de huidige windmolens van Nuon verwijderd en verkocht aan buitenlandse partijen. Deze windmolens krijgen grotendeels een tweede leven in andere Europese landen. Dit jaar nog zullen de eerste grondwerkzaamheden opstarten om in 2018 ook echt te kunnen beginnen met de aanleg van dit grote windpark. De definitieve investeringsbeslissing door Nuon moet nog plaatsvinden. Nuon verwacht dit binnen enkele weken bekend te kunnen maken, waarmee er definitief groen licht is voor de bouw van het park.

8 november 2015: Windpark Wieringermeer wordt een van de grootste windparken van ons land, en met 100 turbines goed voor groene stroom voor zo’n 280.000 huishoudens. Met een vermogen van ongeveer 300 MW levert het windpark een forse bijdrage aan de opwekking van schone, duurzame elektriciteit.

Dat is hard nodig, willen we klimaatverandering een halt toeroepen en minder afhankelijk worden van vervuilende stroom en import uit het buitenland. Om de klimaatdoelen die zijn afgesproken in de Europese Unie te behalen, wil Nederland in 2020 in totaal 6000 MW aan windenergie opwekken.

In de Wieringermeerpolder wordt al sinds halverwege de jaren ‘70 elektriciteit opgewekt met windmolens. Op dit moment staan er in totaal 93 windturbines, waarvan de meesten in vijf lijnopstellingen en 35 apart bij agrariërs op het erf. Als Windpark Wieringermeer conform het huidige plan wordt gerealiseerd, komt aan de rommelige uitstraling van het polderlandschap een einde. In dat kader heeft de gemeente Hollands Kroon een Beeldkwaliteitplan Windenergie Wieringermeer opgesteld. De huidige solitaire windmolens zullen worden verwijderd en de lijnopstellingen worden vervangen door moderne windmolens. De solitaire molens op de boerenerven worden echter pas zeven jaar na oplevering van de nieuwe windmolens afgebroken, tot die tijd blijven ze draaien.

Windpark Wieringermeer is een windmolenpark dat in de Wieringermeerpolder, in de kop van Noord-Holland, gebouwd zal worden. De huidige windmolens worden opgeschaald en in nette lijnen (de zogenaamde lijnopstelling) geplaatst. De initiatiefnemers van het Windpark zijn Nuon, ECN en Windcollectief Wieringermeer, die onder de naam Windkracht Wieringermeer nauw samenwerken met de gemeente Hollands Kroon, de provincie Noord-Holland en het Rijk. Als alles volgens plan verloopt start de bouw van Windpark Wieringermeer in december 2017.

Zie ook: Nuon Investeert in de Toekomst: Windpark Oom Kees in Wieringermeer, Noord-Holland – Niemand Begrijpt Nuon: Tijd voor Acht Antwoorden over Nuon Magnum by Nuon – Windmolenpark Waardpolder in Hollandse Kroon Wordt Vernieuwd: Zes Nieuwe Windmolens – Hoe Kies Je Een Echt Duurzame Energieleverancier? by Nederland Review

3 Reacties

  1. Erik van Erne zegt:

    8 november 2017 om 13:36 | Permalink

    Microsoft en Nuon Sluiten Contract Levering Duurzame Windenergie Windpark Wieringermeer aan Microsoft Datacenter

    Nuon heeft een tienjarig contract afgesloten met Microsoft voor de levering van duurzame windenergie. Nuon investeert 200 miljoen in de ontwikkeling van een windmolenpark in de Wieringermeerpolder in de kop van Noord-Holland. Vanaf 2019 moeten tachtig van de honderd te plaatsen molens daar energie leveren aan het nabijgelegen Microsoft datacenter.

    De bouw van het windmolenpark moet in 2018 beginnen en in totaal 1,3 miljard kilowattuur gaan produceren.

  2. Erik van Erne zegt:

    1 december 2017 om 15:07 | Permalink

    Nuon Vattenfall tekent contracten met Nordex Group, BAM Infra Nederland en Van Gelder Groep voor Windpark Wieringermeer

    Op woensdag 29 november heeft Nuon Vattenfall contracten getekend met drie bedrijven voor Windpark Wieringermeer. De contracten hebben betrekking op de levering en bouw van windturbines, de aanleg van de infrastructuur en de fundaties van het windpark.

    De installatie van deze vijftig turbines begint in 2019 en zal tegen het einde van dat jaar voltooid zijn. Daarna zal Nordex service verlenen aan het windpark en een lokaal servicecentrum voor dit doel oprichten. BAM Infra is verantwoordelijk voor de fundaties van het windpark.

    Van Gelder Groep is verantwoordelijk voor de realisatie van de parkwegen, kraanopstelplaatsen en voor het leveren en aanleggen van de parkbekabeling inclusief schakelstations.

    De eerste voorbereidingen voor de bouw gaan begin 2018 van start.

  3. Erik van Erne zegt:

    11 oktober 2020 om 08:14 | Permalink

    Nederland als harde schijf by Zondag met Lubach

    Vorige week is het grootste windmolenpark op land geopend. In de Wieringermeer, waar de laatste jaren ook een paar enorme datacentra geopend met servers van Google, Microsoft en Facebook. Het park zou bijna 400.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien, maar dat gebeurt niet, want het meeste gaat naar Microsoft. Eric Wiebes wil alleen maar meer datacentra naar Nederland halen. En zo zijn meerdere partijen elkaar aan het opfokken.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (458)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
  • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
  • Links

    Milieunet op..