Windpark Nijmegen-Betuwe: Vijf Windturbines op Bedrijventerrein De Grift in Nijmegen
Geschreven op 11-10-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing6 juli 2018: Het tweede grote project van WindpowerNijmegen staat op stapel. Nog dit najaar start naar verwachting de werving voor Zonnepark de Grift.
Bij de molens van Windpark Nijmegen-Betuwe komen ruim 17.000 zonnepanelen. Genoeg om zo’n 1.250 huishoudens van duurzame energie te voorzien.
11 oktober 2015: Burgerinitiatief Windpark Nijmegen-Betuwe realiseert vijf windturbines op bedrijventerrein De Grift langs de A15. Als alle juridische procedures succesvol doorlopen zijn worden de turbines naar verwachting eind dit jaar of begin volgend jaar gebouwd.
De geplande windmolens produceren genoeg stroom om ongeveer 8.000 huishoudens te voorzien.
De inschrijving voor windaandelen in Windpark Nijmegen-Betuwe is gesloten met een geweldig resultaat: 1082 leden van WindpowerNijmegen hebben samen voor ruim € 3,2 miljoen aan windaandelen aangevraagd. Leden van WindpowerNijmegen konden tot 15 september jl. inschrijven voor Nijmeegse windaandelen. Van dit recht is goed gebruik gemaakt: ruim driekwart van de 1.500 leden schreef zich in voor 1 of meerdere aandelen in Windpark Nijmegen-Betuwe. Samen hebben zij 12.973 aandelen aangevraagd. Daarmee overschrijdt het aantal inschrijvingen ruimschoots het aantal beschikbare windaandelen. In totaal worden 8.000 Nijmeegse windaandelen uitgegeven met een totale waarde van € 2 miljoen.
De totale bouwkosten van een windpark met vier windturbines bedragen zo´n 15 miljoen euro. Nu de coöperatie voldoende eigen vermogen heeft opgehaald via leden kan de rest worden geleend bij een bank. Ook verstrekt PPM Oost (de investeringsmaatschappij van Provincie Gelderland) een achtergestelde lening aan het windpark.
Het eigen vermogen is hoog genoeg om ook een vijfde windturbine te kunnen bouwen. De procedure voor deze windturbine loopt iets achter, omdat voor deze turbine nog bouwgrond moet worden verkregen. De bouw van de eerste vier windmolens start in het voorjaar van 2016. “Alle seinen staan op groen. Zoals het er nu uitziet kunnen we onze windmolens in de herfst van 2016 duurzame energie gaan opwekken voor 7.100 huishoudens”, aldus voorzitter Ben Dankbaar van Windpark Nijmegen-Betuwe.
Naast de windturbines kijkt de coöperatie op dit moment ook nar de mogelijkheden voor realisatie van een zonnepark van 8,6 MW rondom de windturbines die een vermogen hebben van 15 MW. Bedoeling is een mix van windenergie en zonne-energie via één gezamenlijke aansluiting aan het net te leveren. Wanneer het windpark en het zonnepark één elektriciteitsaansluiting op het net kunnen delen bespaart dat fors in de aansluitkosten. Bedoeling is overtollige energie (bij veel wind) om te zetten in warmte die vervolgens kan worden opgeslagen in het warmtenet.
De Provincie Gelderland heeft een subsidie verleend voor het verrichten van een haalbaarheidsonderzoek voor deze uitbreiding van het windpark Nijmegen-Betuwe, naar de Groene Centrale De Grift.
Zie ook: Zeventien Gemeenten Regio Arnhem-Nijmegen: Duurzame Energie by De Groene Stroomfabriek – Zonnepark De Grift met 17.000 Zonnepanelen op Bedrijventerrein De Grift in Nijmegen
Erik van Erne zegt:
30 september 2017 om 09:50 | Permalink
Zonnedak met 1900 Zonnepanelen by Windpark Nijmegen-Betuwe
Het Ministerie van Economische Zaken heeft SDE-subsidie toegekend voor de aanleg van een zonnedak met circa 1.900 zonnepanelen door Windpark Nijmegen-Betuwe. De zonnepalen komen op het dak van een hal tegenover het windpark, en zijn een uitwerking van afspraken met de eigenaar.
Het zonnedak is goed voor circa 500 MWh groene stroom per jaar. De opgewekte stroom gaat naar de gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen. Met 17 gemeenten is eerder dit jaar afgesproken, in het kader van een gezamenlijke aanbesteding, dat zij voor een periode van tenminste vijf jaar duurzame energie afnemen van lokale energieprojecten.
Erik van Erne zegt:
1 december 2017 om 15:13 | Permalink
WindpowerNijmegen gaat een nieuw tijdperk in
In het voorjaar van 2018 start de aanleg van het eerste eigen zonneproject, het Dak van Jan. Het Dak van Jan levert straks stroom voor 130 huishoudens.
Ook worden flinke stappen gezet in de voorbereidingen voor Zonnepark de Grift. ‘De aanvraag voor de omgevingsvergunning kan bijna de deur uit’, zegt Pim de Ridder, directeur van Windpark Nijmegen-Betuwe en tevens verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Zonnepark De Grift. ‘De afgelopen maanden zijn studies over de bodem, de flora en fauna en toegangswegen uitgevoerd.’ Naar verwachting kan de aanvraag begin 2018 worden ingediend.
2018 is ook het jaar van Nijmegen Green Capital. Windpark Nijmegen-Betuwe ligt op een groene route die de gemeente heeft uitgestippeld langs duurzame energieprojecten in en om de stad.