google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Windpark Krammer Op en Rond de Krammersluizen: Duurzame Energie voor Philips, DSM, Google

Geschreven op 7-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Windpark KrammerUpdate 5 november 2021: Het wordt donker rondom Windpark Krammer! Binnen een paar weken gaat de rode, knipperende luchtvaartverlichting uit.

“We zijn ontzettend blij dit eindelijk te kunnen melden. Er is heel intensief samengewerkt met verschillende instanties om dit voor elkaar te krijgen. En we danken de omwonenden voor hun geduld.

Dat Krammer nu het eerste windpark is dat ’s nachts de verlichting kan doven, is een fantastische stap,” zegt Marlies Sikken, directeur Windpark Krammer.

Windpark Krammer is eerder dit jaar aangewezen als landelijke testlocatie voor naderingsdetectie met transpondertechniek. De voorbereidingen daarvoor zijn afgerond. Afgelopen weken hebben monteurs detectieapparatuur en nieuwe verlichting op de turbines geplaatst die geschikt zijn voor deze transpondertechniek. Het systeem is inmiddels getest met een drone en er volgt nog een laatste vliegtest.

Vervolgens zal de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de resultaten van de vliegtest toetsen en als er geen belemmeringen zijn, mag Windpark Krammer de techniek toepassen en kunnen de lampen ’s nachts zoveel mogelijk uit. De verwachting is dat dit proces binnen een paar weken is afgerond. De luchtvaartverlichting springt dan alleen nog incidenteel aan, als er een luchtvaartuig in de buurt van het windpark komt.

16 mei 2019: Mooi. Koning Willem-Alexander opende gisterenmiddag Windpark Krammer in Bruinisse.

Het Zeeuwse windpark bestaat uit 34 windturbines op en rond de Krammersluizen. Samen leveren deze turbines circa 102 megawatt aan groene stroom. Vergelijkbaar met de energiebehoefte van 100.000 huishoudens. Afnemer van de groene stroom is een consortium van bedrijven bestaande uit Philips, DSM, Google en Nouryon.

Voor Philips is de opening van Windpark Krammer een belangrijke mijlpaal. Samen met Windpark Bouwdokken bij Werkeiland Neeltje Jans, dat sinds maart 2018 de eerste groene stroom levert, wordt hierdoor 100% van de activiteiten van Philips in Nederland aangedreven door Nederlandse windenergie. Daarmee is het gezondheidstechnologiebedrijf hard op weg om de doelstelling te bereiken om in 2020 wereldwijd volledig CO2-neutraal te zijn.

Windpark Krammer is het grootste burgerinitiatief van Nederland. De bijna 5000 leden van energiecoöperaties Deltawind (Zuid-Holland) en Zeeuwind (Zeeland) zijn in 2009 gestart met de plannen voor de ontwikkeling van Windpark Krammer. In februari 2017 is gestart met de bouw. Windpark Krammer ligt in Natura-2000 gebied. Bij het ontwerp van het windpark is rekening gehouden met het behoud en de bescherming van de flora en fauna in het gebied.

8 april 2019: Koning Willem-Alexander opent woensdagmiddag 15 mei Windpark Krammer in Bruinisse.  Het windpark bestaat uit 34 turbines op en rond de Krammersluizen. Samen leveren de turbines zo’n 102 megawatt aan groene stroom waarmee ruim 100.000 huishoudens van energie worden voorzien.

26 maart 2019: De bouw van Windpark Krammer is gereed. Als grootste burgerinitiatief van Nederland wordt de opening van het park een feest voor iedereen. Het windpark viert de opening met twee openbare activiteiten: het gratis festival KrammerFest op vrijdagavond 17 mei en de KrammerRun op zaterdag 18 mei.

7 november 2015: Windpark Krammer is het grootste burgerinitiatief van Nederland. De bijna 3500 leden van de coöperaties Zeeuwind en Deltawind hebben het initiatief genomen om dit windpark op en rondom de Krammersluizen te ontwikkelen.

Het windpark zal over 34 windturbines beschikken, met een totaal vermogen van ruim 100 megawatt, die compact bij elkaar gezet zijn. Dat is voldoende om 100.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Na een flink aantal jaar onderzoek voor het MER is het Rijksinpassingsplan in het voorjaar van 2015 vastgesteld. Het is de bedoeling dat het park in 2018 operationeel is. Omdat er rekening moet worden gehouden met het broedseizoen en het stormseizoen wordt in twee jaar gebouwd, dus in 2016 zal de bouw starten.

Het Windpark Krammer wordt een windpark van en voor de regio: niet alleen zal de opgewekte energie ruim 100.000 huishoudens van groene stroom voorzien, de regio kan ook participeren in dit park. De plannen hiervoor worden op dit moment uitgewerkt. Het windpark zal over 34 windturbines beschikken, met een totaal vermogen van 102 megawatt. Het is de bedoeling dat het park voor de zomer 2019 geopend wordt. Zie ook: Infographic Windpark Krammer 

Zie ook: Tellenes Wind Farm in Norway with 50 Windturbines: 160 MW for Google Datacenters in Europe – Eneco Windpark Delfzijl Noord: Duurzame Stroom voor Nieuw Datacenter van Google – Google’s groene, duurzame datacenters  – DSM Nederland Kiest Voor 100 Procent Duurzame WindEnergie by Eneco

3 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  21 december 2015 om 10:50 | Permalink

  Zitting Raad van State 14 december

  In het eerste kwartaal van dit jaar zijn de definitieve vergunningen aan windpark Krammer verleend en is het rijksinpassingsplan vastgesteld. Belanghebbenden konden tussen 9 april tot en met 20 mei 2015 beroep indienen bij de Raad van State. Van de 3 appellanten heeft ook Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland vorige week zijn beroep ingetrokken. Er blijven er dus 2 over.

  De zitting bij de Raad van State vond 14 december plaats. Over 6 tot 12 weken volgt de uitspraak.

 2. Erik van Erne zegt:

  22 september 2017 om 13:54 | Permalink

  Open Dag Windpark Krammer

  Windpark Krammer organiseert op 4 november 2017 een Open Dag om te laten zien wat er allemaal bij de bouw komt kijken. Team Krammer en Enercon staan klaar om u alles te vertellen over het bouwproces.

 3. Erik van Erne zegt:

  15 december 2020 om 16:50 | Permalink

  Drijvend Zonnepark Krammer Bij Krammersluizencomplex van de Philipsdam (Deltawerken)

  Het Rijksvastgoedbedrijf gaat noodgedwongen de ontwikkelaars van Windpark Krammer een drijvend zonnepark van 20 à 50 megawattpiek laten ontwikkelen bij Krammersluizencomplex van de Philipsdam te Schouwen-Duivenland. De Philipsdam is onderdeel van de Deltawerken en scheidt het zoete Volkerak-Zoommeer en de zoute Oosterschelde. De 4 Krammersluizen in de dam zorgen ervoor dat schepen kunnen blijven passeren.

  In 2019 werd bij de Krammersluizen Windpark Krammer opgeleverd dat 34 windmolens telt. Het is met 102 megawatt het grootste particuliere windpark en daarmee het grootste burgerinitiatief van Nederland.

  Het Rijksvastgoedbedrijf en Rijkswaterstaat hebben nu bekendgemaakt de ontwikkelaars van het windpark een gebruiksrecht van circa 20 tot 40 hectare grond/waterbodem bij het Krammersluizencomplex te willen geven voor het ontwikkelen, bouwen en exploiteren van een drijvend zonnepark. Windenergie Vereniging Zeeuwind en Coöperatie Deltawind kunnen hierbij op het hoog- en laagbekken van het Krammersluizencomplex gedurende 20 jaar de drijvende zonnepanelen exploiteren. Afhankelijk van de mogelijkheden in relatie tot de primaire functie van de sluis, de waterkering en de effecten op de natuur en de waterkwaliteit wordt het potentieel op 20 tot 50 megawattpiek geschat.

  Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat maakte in november bekend 25 miljoen euro te reserveren om de uitrol van zonnepanelen op rijksgronden en -daken te realiseren. Het Krammersluizencomplex werd daarbij genoemd als een van de 10 locaties die met een openbare procedure naar de markt zou worden gebracht.

  Toch is het Rijksvastgoedbedrijf nu voornemens om direct een gebruiksrecht te gunnen en geen openbare inschrijvingsprocedure te starten zoals aangekondigd in het pilotprogramma ‘Hernieuwbare energie op Rijksareaal’. Tijdens de verkenning is gebleken dat de benodigde netaansluiting een cruciale rol speelt in de haalbaarheid van het project. Windpark Krammer BV beschikt al over een netaansluiting en heeft aangegeven een derde partij te weigeren aan te sluiten op haar installatie, omdat de initiatiefnemers van het windpark zelf voornemens zijn een zonnepark te ontwikkelen en exploiteren.

  De kosten voor een nieuwe aansluiting zouden naar schatting 8,0 tot 10,4 miljoen euro bedragen. In de regio Zeeland is echter tot circa 2026 geen transportcapaciteit beschikbaar bij de regionale netbeheerder Enduris. Omdat aansluiten op de kabel van Windpark Krammer niet afdwingbaar is, is door de overheid onderzocht hoe groot een drijvend zonnepark minimaal moet zijn om het park rendabel te kunnen ontwikkelen. Uit de berekeningen volgt dat het niet mogelijk is om binnen de gestelde kaders een rendabele businesscase te realiseren er een nieuwe netwerkaansluiting aangelegd dient te worden. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van de bestaande kabel van Windpark Krammer leiden de lagere kosten voor de netwerkaansluiting echter wel tot een haalbare businesscase binnen de gestelde kaders.

  Een overeenkomst met de initiatiefnemers van Windpark Krammer is volgens het Rijksvastgoedbedrijf hierdoor naar verwachting de enige realistische optie.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (701)
 • Agenda (3.387)
 • Biologisch (119)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (910)
 • Communicatie (378)
 • Cradle to Cradle – Circulair (534)
 • Design (243)
 • Dieren (179)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.460)
 • Educatie (351)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.734)
 • Europa (29)
 • Evenementen (203)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (320)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (38)
 • Greenwashing (121)
 • Hergebruik-Kringloop (330)
 • Iets anders (423)
 • Int. Samenwerking (194)
 • Investeren (149)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (124)
 • Klimaat (1.732)
 • Licht (397)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (175)
 • Milieu (760)
 • MVO (113)
 • Natuur (798)
 • Nederland (42)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (130)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (17)
 • Sport (240)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (51)
 • Vervoer en OV (1.731)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (309)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Klimaatnieuws: ETS CO2 Prijs Voor 1 Ton CO2 In Europa Schiet Omhoog Naar Record Van 70 Euro
 • Winnaars ARC21 Awards: Depot Boijmans Van Beuningen Winnaar ARC21 Architectuur Award
 • Superuse Studios Winnaar ARC21 Oeuvre Award: ARC21 Jong Talent Award Voor Frank Loer
 • Autosalon Brussel 2022 Gaat Niet Door: Digitaal Platform AskOTO Komt Eraan by Febiac
 • De Campagne Beter Wordt Het Niet Buiten: Golf Go For Green #GoForGreen by GOLF NL En KNGF
 • Symposium Duurzaam Watergebruik Sportvelden Bij Hockeyclub Den Bosch
 • De Elektrische Mercedes-Benz VISION EQXX Met Een Actieradius Van 1000 Kilometer
 • Eerste Elektrische Waterstof Binnenvaarttanker Van Nederland by VT Group En INOVYN
 • De Vele Voordelen Van Gramitherm Grasisolatie: Circulair, Duurzaam En Biobased by BZW Holland
 • De Duurzame Elektrische 3D Geprinte Sloep Van Gerecyclede PET-Flessen by Sloepmakerrij
 • Maximumsnelheid Op Meeste Wegen In Amsterdam Gaat In 2023 Naar 30 Kilometer Per Uur
 • Woningcorporaties Gaan Woningen Met Label E, F en G Met Voorrang Verduurzamen
 • Week Van De Aardwarmte 2021: De Kansen Die Aardwarmte Biedt In De Energietransitie by EBN
 • De Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20: U Kunt Zich Aanmelden
 • De Gelderse Circulaire Innovatie Top 20: U Kunt Zich Nu Aanmelden by CIRCLES
 • IKEA Stopt In 2028 Met Gebruik Plastic In Consumentenverpakkingen
 • Zon Op Dak In Gemeente Utrecht: Overzicht Zonnepanelen Per Utrechtse Wijk
 • VVM, Netwerk Van Milieuprofessionals Fuseert In 2022 Met Werkgemeenschap Voor Landschapsonderzoek (WLO)
 • Opladen Elektrische Auto In Slechts Vijf Minuten: Revolutionaire Oplaadkabel by Purdue University
 • Virtual Gateway To The Netherlands: 360 Video Clean Hydrogen Solutions by NLinBusiness
 • Links

  Milieunet op..