google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Windpark Fryslân In IJsselmeer Bij Breezanddijk Met 89 Windmolens (316 MW) by Zuiderzeewind

Geschreven op 11-7-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 10 december 2021: Nu de bouw van Windpark Fryslân zo goed als afgerond is, is het tijd om te evalueren. Hoe kijkt bijvoorbeeld Dorpsbelang Kornwerderzand terug op de bouw van het windpark?

Frans Houtman is secretaris van Dorpsbelang Kornwerderzand. Al een aantal jaar woont hij in één van de huizen naast de sluis. Volgens hem een geweldige plek om te wonen, zelfs nu er in de omgeving van het dorp volop gebouwd wordt. Om voor de belangen van het dorp op te komen, besluit hij deel uit te maken van het dorpsbelang.

Frans: “Het is een superklein dorpje. Er wonen zo’n 25 mensen. Toen ik hier kwam wonen dacht ik; hier woon je lekker simpel, met een fijn uitzicht. Wat kan hier nou gebeuren? Nu blijkt dat er afgelopen jaren toch veel is gebeurd.”

Het bestuur van Dorpsbelang van Kornwerderzand communiceert per nieuwsbrief met de bewoners van het dorp. Ook organiseren ze één keer per jaar een bijeenkomst. Frans is daarnaast verantwoordelijk voor de communicatie met alle partijen die aan het werk zijn in en rond het dorp, zo ook Windpark Fryslân. Frans: “In het begin liep de communicatie wat stroef. Er werken veel verschillende partijen rondom de Afsluitdijk, en het was voor ons niet altijd duidelijk welke werkzaamheden bij wie hoorden.

Het dorp kreeg bijvoorbeeld te maken met een grote bouwkeet van zo’n twee verdiepingen hoog. Dat terwijl het dorp een beschermd dorpsgezicht heeft. Het was voor ons toen onduidelijk hoe lang deze keet zou blijven staan. Daarover hebben we als dorpsbelang contact gehad. Niet veel later bleek dat er een aggregaat aan de verkeerde kant van de keet was geplaatst, waardoor bewoners dag én nacht het gebrom van de generator hoorden. Na overleg is de aggregaat verplaatst. Zo had men minder last van het gebrom.”

Volgens Frans is het dorpsbelang van groot belang geweest in de communicatie tijdens de bouw van het windpark, om zo de mening van het dorp te laten horen: “Als men dingen rondom je huis gaat doen, zoals boren, dan is het van belang dat jij je gehoord voelt. Toen er in het boorproces nog veel schepen hiervandaan vertrokken, kregen we te maken met vuilnisoverlast. De prullenbakken buiten zaten propvol door het afval van de mensen op de schepen. Dit hebben wij vanuit het dorpsbelang gecommuniceerd, waarna er vrij snel een container is gekomen. Het is prettig als zoiets snel opgepakt wordt.”

Frans is verder tevreden over de communicatie tussen het dorpsbelang en Windpark Fryslân: “De communicatie was over het algemeen goed. Initiatieven zoals de jaarlijkse BBQ, die voor het dorp is georganiseerd, worden gewaardeerd. Het is leuk om de mensen echt te spreken, je merkt dat dat voor meer begrip zorgt. Tot slot hebben we een tent cadeau gekregen voor de BBQ, die kunnen we nog jaren gebruiken. Maar ook de rondvaart op de laatste dag van de bouw was leuk. Door op die positieve manier betrokken te worden, creëer je meer begrip bij het dorp.”

13 oktober 2021: Vanaf deze week is Transformatorstation Breezanddijk open voor het publiek. Geïnteresseerden kunnen door de gang van dit bijzondere gebouw lopen en met de virtuele tour Wie Watt Windenergie! meer leren over windenergie. Het nieuwe transformatorstation van Windpark Fryslân zet windenergie om naar stroom voor het elektriciteitsnetwerk. De 89 windturbines produceren op jaarbasis zo’n 1.500 GWh duurzame windenergie. Dat komt overeen met het stroomverbruik van zo’n 500.000 huishoudens. De opening van het hele windpark zal begin 2022 plaatsvinden.

Bezoekers kunnen in het transformatorstation de virtuele rondleiding Wie Watt Windenergie! volgen. Dwars door het gebouw loopt een glazen gang waar bezoekers welkom zijn om een kijkje te nemen en te ontdekken hoe de kracht van de wind wordt omgezet in groene stroom.

Maar hoe werkt het transformatorstation? En wat komt er allemaal kijken bij het opwekken en omzetten van windenergie? Met de gratis interactieve rondleiding Wie Watt Windenergie! volgt de bezoeker de groene stroom van windturbine tot stopcontact. Via een link of door met een telefoon of tablet de QR-code op de ramen te scannen, start een video waarin het apparaat achter het glas tot leven komt. De virtuele rondleiding geeft een introductie op Windpark Fryslân en maakt het onzichtbare zichtbaar. Aan het eind van de virtuele tour kan men de opgedane kennis testen in de app ‘Maak de stroom’. Deze app is in samenwerking met studenten van NHL Stenden Hogeschool Leeuwarden ontwikkeld en uitgevoerd. De route en de app zijn leuk voor zowel geïnteresseerden als voor elektrotechnische vakgenoten.

Het gebouw, dat is ontworpen door Olivier Architecten, laat aan de buitenkant letterlijk de kracht van de wind zien dankzij de flexibele aluminiumplaatjes die meebewegen met de wind. De plaatjes op de gevel zijn zeshoekig met in het midden een windmolenfiguur, die ook weer terugkomt in de tussenruimte tussen de plaatjes. De zeshoeken zijn ook gebruikt in de QR-route en verwijzen naar de vorm van het windpark én de basaltblokken op de dijk.

Bij de ontwikkeling van Windpark Fryslân en Transformatorstation Breezanddijk zijn ook provincie Fryslân, aannemersconsortium Zuiderzeewind, Eneco, TenneT, Ventolines en veel Friese bedrijven betrokken. Samen zetten zij zich in voor Friese windenergie voor een duurzame toekomst.

5 oktober 2021: Kornwerderzand – Windpark Fryslân is bijna klaar. De 89 windturbines met een tiphoogte van 180 meter worden momenteel van fundering tot gondel geïnspecteerd, waarna deze worden getest en in bedrijf gaan. Windturbines met een tiphoogte van meer dan 150 meter, moeten wettelijk worden voorzien van luchtvaartverlichting. Bij Windpark Fryslân geldt dit voor de buitenste 30 windturbines. Dankzij een naderingsdetectiesysteem kan deze verlichting binnenkort ’s nachts worden uitgeschakeld wanneer er geen luchtvaartuigen in de buurt van het windpark zijn.

De windturbines hebben boven in een lamp die overdag wit licht en ’s nachts rood licht rondom uitstraalt. Halverwege de toren zit verlichting die ’s nachts continu rood licht uitstraalt. Om de overlast van de verlichting voor de omgeving te beperken, heeft Windpark Fryslân diverse maatregelen genomen: De lampen boven in de windturbines zijn ’s nachts vastbrandend in plaats van knipperend. Boven op de windturbines zijn zichtbaarheidssensoren geplaatst. Wanneer het zicht voldoende is, vermindert de intensiteit van de lampen met maximaal 90%. Windpark Fryslân bouwt bij Kornwerderzand een naderingsdetectiesysteem waarmee de luchtvaartverlichting op de windturbines uitgeschakeld kan worden.

Hoewel Windpark Fryslân geen 100% zekerheid had dat deze oplossing blijvend toegepast kon worden, heeft het windpark toch besloten in het naderingsdetectiesysteem te investeren om overlast voor omwonenden zo veel mogelijk te voorkomen. Het naderingsdetectiesysteem bij Kornwerderzand scant het luchtruim op luchtvaartuigen die in de buurt van het windpark komen. De locatie van het systeem is gekozen vanwege het vrije zicht op de omgeving wat nodig is om het systeem zo effectief en veilig mogelijk te laten werken.

Wanneer luchtvaartuigen binnen de detectiezone komen (ongeveer 10 km van het windpark) dan volgt de radar het luchtvaartuig. Wanneer luchtvaartuigen binnen de waarschuwingszone komen (ongeveer 7 km van het windpark) dan zet het systeem de verlichting van het windpark aan. Nadat luchtvaartuigen de waarschuwingszone hebben verlaten, wordt de verlichting met een tijdvertraging van 1 minuut weer uitgeschakeld.

19 juli 2019: Eneco neemt over een periode van 15 jaar alle groene stroom af van Windpark Fryslân, het grootste nearshore windpark van Nederland. Hiervoor is op woensdag 17 juli een langlopend afnamecontract getekend. Windpark Fryslân gaat jaarlijks 1.500 GWh groene stroom produceren. Dat komt overeen met het stroomverbruik van 500.000 huishoudens.

In hun contract hebben Eneco en Windpark Fryslân afgesproken dat ook grootverbruikers van energie in de provincie Fryslân de mogelijkheid krijgen duurzame stroom van het windpark te kopen.

Met een jaarlijkse productie van 1.500 GWh is deze overkomst het grootste stroomafnamecontract – ook wel Power Purchase Agreement (PPA) genoemd – dat Eneco ooit met een Nederlands windpark heeft afgesloten. Windpark Fryslân verbindt zich met dit contract voor langere tijd aan een duurzame en innovatieve speler op de Nederlandse markt. Eneco kan op basis van deze samenwerking nog meer zakelijke en particuliere klanten stroom uit Nederlandse windparken aanbieden. Met het contracteren van dit windpark groeit het duurzame windportfolio van Eneco in Nederland naar ongeveer 2.200 MW opgesteld vermogen. Dit komt overeen met het jaarlijkse stroomgebruik van ongeveer 2.4 miljoen huishoudens.

4 augustus 2018: Het Rotterdamse waterbouwbedrijf Van Oord en duurzaam energiebedrijf Siemens Gamesa mogen het Windpark Fryslân gaan bouwen. Er komen 89 windturbines van 4,3 MW in het Friese deel van het IJsselmeer, naast de Afsluitdijk. De as van de turbines komt op 109 meter hoogte, de tiphoogte is 174 meter.

Van Oord is verantwoordelijk voor de funderingen en de kabels van het windpark in het water. Siemens Gamesa, een bedrijf in hernieuwbare energie, gaat het park na de aanleg minimaal zestien jaar onderhouden.

De definitieve contracten, met een waarde van 500 miljoen euro, worden waarschijnlijk later dit jaar ondertekend. De bouw start in 2019, in 2021 moet het windpark duurzame energie gaan leveren.

De provincie Friesland wil in 2020 dat 16% van het energieverbruik uit duurzame bronnen komt, zoals windmolens.

11 juli 2018: De Raad van State heeft alle bezwaren die waren ingediend tegen de vergunningen voor Windpark Fryslân ongegrond verklaard. Daarmee heeft de hoogste bestuursrechter definitief de weg vrij gemaakt voor de aanleg van Windpark Fryslân in het Friese deel van het IJsselmeer ter hoogte van Breezanddijk.

Windpark Fryslân zal gaan bestaan uit een cluster van 89 windmolens en krijgt een capaciteit van tenminste 316 MW. Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van 340.000 huishoudens. De bouw van het windpark start in 2019. In 2021 zal het windpark volledig operationeel zijn.

Projectdirecteur Anne de Groot van Windpark Fryslân noemt de uitspraak van de Raad van State een belangrijke doorbraak. ‘ We hebben sinds 2008 met alle betrokken overheden en de omgeving gewerkt aan de plannen voor dit grootschalig windpark in het IJsselmeer. De initiatiefnemers van Windpark Fryslân hebben steeds aangegeven een windpark van en voor Fryslân te willen realiseren. Die belofte kan nu worden ingelost. Belangrijke stappen daarin zijn onder andere financiële deelneming van de provincie in het windpark en de oprichting van een Omgevingsfonds, dat vanaf 2022 jaarlijks zo’n 500.000 euro zal bijdragen aan de lokale omgeving. ’

“De windturbines staan zo ver van elkaar dat de recreatievaart er veilig tussendoor kan varen”, aldus de Raad van State. “Zeil- en motorvaartuigen gebruiken de locatie van het windpark maar beperkt, omdat de belangrijkste vaarroutes over het IJsselmeer het windpark niet doorkruisen.” Verder blijkt dat de invloed van de windmolens op de windcondities voor de kust van Makkum ook beperkt zal zijn.

Windpark Fryslân omvat 89 windturbines die ter hoogte van Breezanddijk op zo’n 6,5 kilometer van de Friese kust worden gebouwd. Het project één van de belangrijkste Nederlandse plannen om de doelstelling voor wind op land te halen. Zie: Minder Windmolens op Land Dan Gepland in Energieakkoord 2013: 6.000 MW Wordt Niet Gehaald

Één Reactie

 1. Erik van Erne zegt:

  2 oktober 2019 om 13:47 | Permalink

  Funding Windpark Fryslân Completed by Zuiderzeewind

  Ten banks and the province of Fryslân are jointly financing Windpark Fryslân, which is being built in the Dutch IJsselmeer, south of the Afsluitdijk, six kilometers off the Frisian coast.

  The near shore windpark is being built by Zuiderzeewind, a consortium of Van Oord and Siemens Gamesa Renewable Energy. The preparatory work has already begun. Never before has such a large wind park been built in a lake in the world.

  Windpark Fryslân is being built by consortium Zuiderzeewind in the northern part of the IJsselmeer, south of the Afsluitdijk near Breezanddijk. The windpark comprises 89 Siemens Gamesa turbines of 4.3 MW, which are placed in a cluster form. It is the largest windpark in the world that is built in inland water.

  The preparatory work has already begun. At the end of last year, Van Oord started soil investigations and in March ducts were installed at Breezanddijk for power cables that connect the wind turbines to the transformer station. In the meantime, the construction of the transformer station on Breezanddijk has also started, as well as the installation of the power cables on the Afsluitdijk. Where possible, the consortium works with local Frisian partners. After completion, Siemens Gamesa Renewable Energy is responsible for the maintenance of the wind farm for 16 years.

  The construction of the windpark also includes the construction of a nature island south of the Afsluitdijk of 2 ha above water and 25 ha under water, that will add extra quality to the resting and foraging area of ??fish and birds.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..