Windpark Deil Met Elf Windmolens by Pure Energie, Betuwe Wind en Yard Energy
Geschreven op 22-8-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingUpdate 10 september 2020: Op 22 en 29 augustus waren er twee open dagen van Windpark Deil. De Molenfietsdagen.
Het windpark langs de A15 bij verkeersknooppunt Deil bestaat uit 11 windmolens en is net opgeleverd.
Nu de molens draaien vonden de drie eigenaren, Betuwewind, Eurus Energy en Pure Energie, het een mooi moment om omwonenden, leden van de burgerwindcoöperatie en geïnteresseerden uit te nodigen om te komen kijken.
Vanwege de Corona crisis werd er gekozen voor een veilig alternatief, fietsend het park verkennen. Het was mogelijk om een rondje van 32 kilometer te fietsen, of de 2 afstapplekken te bezoeken. Hier stonden Pure Energie teams klaar met een kop koffie om de bezoekers te informeren over Windpark Deil en duurzame energie.
22 augustus 2018: 2019 start Pure Energie met de bouw van Windpark Deil met twee nieuwe Pure Energie windmolens! De gemeente Geldermalsen de vergunning gegeven voor de bouw van Windpark Deil in Gelderland.
Windpark Deil is een samenwerking tussen de Burgerwindcoöperatie Geldermalsen-Neerijnen, Yard Energy en Pure Energie.
De verschillende opties zijn in een milieueffectrapportage vergeleken en daar is als beste variant uitgekomen om 11 windmolens in één lijn te plaatsen ten zuiden van de A15 aan weerszijden van de A2. Windpark Deil met 11 windturbines wordt door drie partijen gebouwd: 2 door Pure Energie, 5 door Yard Energy en 4 door Burgerwindcoöperatie West-Betuwe. Naar verwachting draaien deze molens eind 2019, begin 2020.
De nieuwe windmolens komen ter hoogte van knooppunt Deil (kruising van de snelweg A2 en A15). De exacte hoogte van de windturbines is nog niet precies bekend, maar de tiphoogte ligt tussen de 170 meter en 210 meter. De opbrengst per windmolen zal ongeveer 13,5 miljoen kWh per jaar zijn. Dat is genoeg om 4.500 Nederlandse huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien.
Zie ook: Zonnepark Oude Kwekerij Lourier in Hazerswoude Dorp Met 4.752 Zonnepanelen by Pure Energie – Energiepark Pottendijk bij Nieuw-Weerdinge Met 12-14 Windmolens In Emmen by Pure Energie
Erik van Erne zegt:
24 september 2018 om 21:14 | Permalink
Betuwewind Wil Een Voedselbos Aanleggen Lans de A15 Bij Deil
Betuwewind wil een voedselbos ontwikkelen langs de A15. Hiermee wil de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe een betere, duurzamere toepassing van boombeplanting realiseren. Nu Betuwewind is gestart met de voorbereidingen van de bouw van de windmolens bij verkeersknooppunt Deil zijn de eerste bomen gekapt.
Deze moeten plaats maken voor een toegangsweg en een kraanplaats voor de vier windmolens die door de burgerwindcoöperatie en haar leden worden gebouwd op het voormalig grondgebied van Staatsbosbeheer.
Ter compensatie van de bomen die gekapt zijn – de herplantplicht – wil Betuwewind nu een voedselbos langs de A15 planten. Hiermee wordt niet alleen de natuur gecompenseerd, maar ook omwonenden van de windparken van Deil en Geldermalsen. Zij gaan met deze eetbare struiken en bomen vooruit qua uitzicht en eventuele geluidsoverlast. En kunnen straks profiteren van de opbrengst van het bos.
Daarmee past het voedselbosinitiatief goed bij de doelen van de burgerwindcoöperatie voor meer geld, meer groen en meer samenleving voor de burgers in de West-Betuwe.
Een voedselbos is een landbouwmethode waarbij het draait om het laten groeien van bomen en struiken, waarvan de meesten voedsel produceren. Denk aan fruit, noten, eetbaar blad en paddenstoelen. Maar denk ook aan meer dieren en insecten. Op termijn kan de opbrengst van een hectare voedselbos groter zijn dan die bij traditionele landbouw. Een voedselbos is ook beter bestand tegen extremen (droogte, regen) in het weer. De komgronden van de Tielerwaard zijn goed geschikt voor het aanleggen van een voedselbos.
“Realisatie van dit eetbare bos zou geweldig zijn, zeker ook voor de omwonenden van de molens”, aldus Gerlach Velthoven, voorzitter van de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe. “Het plan staat nog wel in de kinderschoenen. Er zijn veel betrokkenen die hun medewerking hieraan moeten geven. We gaan in ieder geval op zoek naar 2 hectare aaneengesloten grond om een bos te realiseren. Betuwewind neemt hiermee het voortouw voor een voedselbos langs de A15 en plant straks in ieder geval een extra voedselbosboom of -struik, voor elk lid van de coöperatie. Samen met de herplantplicht zijn dat nu al 18 honderd bomen en struiken. We hopen de komende weken nog tot 2 duizend te groeien”.
Als alles meezit zullen de windmolens eind 2019 draaien. Wie samen met Burgerwindcoöperatie West-Betuwe windmolens wil bouwen, een voedselbos wil aanleggen en dit plan wil steunen, kan lid te worden. En wie wil profiteren van de bouw van de molens door geld te lenen voor de bouw van de molens en hier een gezonde rente op te ontvangen, kan tot 15 oktober lid worden en inleggen. Na deze datum is dat niet meer mogelijk. Meer weten over het voedselbosinitiatief en over Betuwewind? Kom dan naar het LingeFilm Film Food Festival op zaterdag 6 oktober in De Pluk in Geldermalsen. Naast veel leuke en interessante films over voedsel, eetcultuur, etc. zijn wij op het foodplein aanwezig om bezoekers over onze activiteiten en initiatieven te vertellen.