Anders Bekeken

Windenergie Op Zee 2030: Windparken Hollandse Kust West, Wadden-Eilanden en IJmuiden Ver

Geschreven op 27-3-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Het kabinet wil tussen 2024 en 2030 nieuwe windparken op de Noordzee bouwen die, samen met de andere windparken op zee, voldoende duurzame stroom opleveren voor 40% van ons huidige totale elektriciteitsverbruik.

In de drie nieuwe gebieden op de Noordzee voor de windparken Hollandse Kust West, Wadden-Eilanden en IJmuiden Ver kan ongeveer 6,1 GW duurzame energie worden opgewekt. In een nog te bepalen gebied moet nog eens 0,9 GW windenergie worden opgewekt.

De aanleg van de windparken geeft een sterke impuls aan de economie en levert naar schatting 10.000 banen op. Vanaf 2021 opent het kabinet de tenders voor de nieuwe windparken.

In het Energieakkoord is afgesproken dat in 2023 vijf windparken moeten zijn gerealiseerd die, samen met de bestaande windparken, een totaal vermogen hebben van circa 4,5 gigawatt. Op grond van het regeerakkoord moet daar tussen 2024 en 2030 voor nog eens 7 gigawatt aan windparken op zee bij komen. Ook in het Klimaatakkoord zal windenergie op zee een rol spelen. Zie: Prinses Amalia Windpark – Het Gemini Offshore Windpark – Windpark Luchterduinen – Windpark Borssele – Windpark Hollandse Kust Zuid

Het kabinet ziet in de uitvoering van de routekaart 2030 een impuls voor het Nederlandse bedrijfsleven en de economie. Naar schatting gaat het om 15 tot 20 miljard aan investeringen en 10.000 banen gedurende 2024-2030. Het Nederlandse marktaandeel voor wind op zee kan verder worden uitgebouwd, ook richting Azië en Amerika. Tegelijkertijd betekent de beschikbaarheid van almaar goedkopere, duurzame energie een concurrentievoordeel voor onze industrie. Ook gerelateerde activiteiten zoals transport, opslag en de omzetting naar andere energiedragers zoals waterstofgas kunnen door de routekaart een impuls krijgen.

Het Nederlandse deel van de Noordzee is ruim anderhalf keer zo groot als ons landoppervlak, en is belangrijk voor scheepvaart, visserij en natuur. Met de toenemende vraag naar duurzame energie biedt de relatief geringe waterdiepte, het gunstige windklimaat en de nabijheid van havens en (industriële) energieverbruikers kansen voor de energietransitie. Om rekening te houden met de talrijke activiteiten op de Noordzee, heeft het kabinet bij het opstellen van de routekaart de belanghebbenden betrokken. Zo is bijvoorbeeld gekeken naar de kansen en de ambities van kustgemeenten. Met het windenergiegebied ‘Ten noorden van de Waddeneilanden’ ondersteunt het kabinet de ambities van de provincie Groningen voor verduurzaming en economisch perspectief voor de regio.

Het kabinet geeft verder aan dat de bouw van nog meer windparken op zee na 2030 alleen zinvol is als ook niet-elektrische energiegebruik (80% van de totale energievraag) duurzaam wordt. Dit vraagt om een omschakeling naar duurzame elektriciteit bij de industrie, verwarming van gebouwen en mobiliteit, maar ook het maken van groene moleculen zoals waterstof geproduceerd met elektriciteit van windparken. Dit is precies waarover aan de onderhandelingstafels van het Klimaatakkoord gesproken wordt. Met het oog op een eventuele verdere doorgroei van windenergie op zee zal het kabinet mogelijk op termijn nieuwe windenergiegebieden aanwijzen. In de later dit jaar te publiceren Noordzeestrategie 2030 wil het hiervoor een visie en kansrijke opties neerleggen. Visserij en natuur, maar ook de inpassing in de energievoorziening en het vinden van ruimte op land voor de distributie van de energie vormen daarbij de belangrijkste uitdagingen.

Zie ook: Het Energieakkoord Voor Duurzame Groei: Slechts 14% Duurzame Energie in 2020 en 16% in 2023 –  Uitvoeringsagenda Energieakkoord Voor Duurzame Groei 2018: 6 of 7 Zonneparken by Het Rijk – Energieakkoord Niet voldoende Blijkt uit Nationale Energieverkenning 2017 – Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Klimaat- en Energieparagraaf by NVDE

Windpark Hollandse Kust Zuid I en II: Chinook (Nuon Vattenfall) Zonder Subsidie Op Zee Bouwen –  Offshore Windpark Borssele: 94 Windturbines Goed voor 752 MW by Siemens en Ørsted – Het Gemini Offshore Windpark in Gebruik Genomen: 600 MW Duurzame Wind Energie – Het Prinses Amalia Windpark levert Topprestaties – Het Eneco Windpark Luchterduinen: 56% meer Nederlandse Windenergie op Zee – Meewind: Investeren in Duurzame Windenergie Parken Belwind 1, Northwind en Nobelwind – Belwind gaat er komen: 330 MegaWatt duurzame energie erbij – Het Norther Windpark by Elicio en Eneco: Het Grootste Offshore Windpark van België – Windparken Boven de Wadden: Groningen Wil 10 Gigawatt aan Windparken boven Waddeneilanden – Energie-Eiland Voor Schaalvergroting Windenergie op Nederlandse Noordzee by TenneT – Energie Eiland op de Doggersbank in de Noordzee: Het Hub en Spoke Concept by TenneT – Windpark Hollandse Kust Noord Kavels I en II: Advies Voor Ondergrondse Netwerk Verbinding

14 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  27 maart 2018 om 14:09 | Permalink

  Meer Tempo Nodig bij Windenergie op Zee

  Natuur & Milieu is blij dat het kabinet met plannen komt voor meer windenergie op de Noordzee. Die plannen staan in de nieuwe routekaart Windenergie op zee 2030, die het kabinet vanochtend bekend maakte. Natuur & Milieu pleit wel voor meer tempo in de groei van windenergie op zee.

  “Het kabinet wil tot en met 2030 1 GW per jaar groeien, maar om de ambities van het klimaatakkoord van Parijs te halen is 2 GW groei per jaar hard nodig”, aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd programma’s van Natuur & Milieu. Daarvoor is het nodig meer gebieden aan te wijzen waar windmolens mogen komen. Van Hooijdonk: “Daarbij moet uiteraard rekening worden gehouden met de ecologische impact op de Noordzee en kwetsbare natuurgebieden. Er moet gezorgd worden dat de negatieve impact zo klein mogelijk is en dat maatregelen gestimuleerd worden om de onderwaternatuur te versterken.”

 2. Erik van Erne zegt:

  27 maart 2018 om 23:28 | Permalink

  Windpark boven de Wadden biedt perspectief voor Groningen

  De provincie Groningen, Groningen Seaports en het bedrijfsleven in de Eemsdelta zijn verheugd: “Wij zien kansen voor verdere groei van offshore wind als alternatief voor Gronings gas. De beschikbaarheid van grote hoeveelheden groene energie wordt daarnaast steeds meer een vestigingsfactor voor de industrie en ook het huidige bedrijfsleven heeft dit nodig om te kunnen verduurzamen. Snelle opschaling van het aanbod van duurzame energie is een randvoorwaarde voor het bedrijfsleven om te investeren in groene oplossingen.”

  Boven Groningen zal in 2026 een nieuw windpark van 700MW operationeel zijn. Dit nieuwe park zal aansluiten bij het bestaande windpark Gemini. Totaal wordt er dan 1.300 MW aan duurzame energie opgewekt. De locaties waar de nieuwe windparken gebouwd gaan worden, zijn al enkele jaren geleden vastgelegd. Voor het verder uitbreiden van wind op zee zal het Rijk op zoek moeten gaan naar nieuwe locaties. Een uitgestrekt gebied dat bij uitstek geschikt is, ligt boven de Gemini parken. Eerder onderzoek heeft al laten zien dat hier grote kansen liggen.

  Met een potentieel voor 10.000 MW aan windenergie kan ruim 15 keer de hoeveelheid energie van het Gemini windpark worden opgewekt. Als het aan de partijen in Groningen ligt, is de 700 MW nabij Gemini dan ook slechts het begin: er zijn grootse ambities voor wind op zee. Op deze manier wordt een bijdrage geleverd aan de verduurzaming van het Nederlandse energiesysteem. En niet onbelangrijk, door windstroom te koppelen aan de industrie wordt ook gezorgd voor een forse CO2 reductie en wordt het bedrijfsleven een duurzaam fundament geboden voor de toekomst. Dit past bij het Rijksbeleid waarbij de Eemsdelta is opgenomen als een van de groeigebieden voor de chemische industrie.

  Offshore wind geeft bovendien een economische impuls aan de regio. Naast directe werkgelegenheid biedt deze ontwikkeling kansen voor innovatie, wanneer de combinatie wordt gemaakt met de bestaande Groningse energie- en kennisinfrastructuur.

  De industrie in de Eemsdelta heeft behoefte aan 4000 – 6000 MW aan wind op zee om de processen te elektrificeren en daarmee te vergroenen. Zo kan bijvoorbeeld op termijn grootschalig groene waterstof worden geproduceerd met duurzame elektriciteit in plaats van uit aardgas. In Groningen wordt bovendien al volop geëxperimenteerd met verschillende manieren om energie te transporteren en op te slaan.
  De ambities van Groningen zijn hoog en snelheid om de windparken te realiseren is daarom gewenst.

  Gedeputeerde Homan: “Het aanwijzen van 700 MW nabij Gemini is bewijs van de potentie van de Eemsdelta en de Eemshaven als Energyport. Het potentieel én de ambitie van de regio zijn echter nog veel groter. Ik roep minister Wiebes van EZK op om een versnelde en grootschalige uitrol van windenergie boven de Wadden mogelijk te maken, zodat we samen concreet invulling kunnen geven aan de regeerbelofte ‘Groningen koploper energietransitie’ “.

 3. brad bishop zegt:

  4 oktober 2018 om 10:00 | Permalink

  Appreciating the commitment you put into your blog and detailed information you
  offer. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same
  outdated rehashed information. Great read!
  I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 4. Erik van Erne zegt:

  4 oktober 2018 om 16:19 | Permalink

  @Brad
  Thanks for nice words

 5. Marcela zegt:

  9 oktober 2018 om 04:07 | Permalink

  Your site has certainly provided me personally with merely the data that I just needed.

  I actually have been undertaking analysis on this theme for a time, and this seems to have taken a long time to discover a blog that provides all of the details that I want. We look toward examining even more websites written by you in the foreseeable future, and will definitely search here initially the next time.

 6. Creampie zegt:

  19 november 2018 om 23:23 | Permalink

  Article writing is also a fun, if you be acquainted with then you can write or else it is difficult to write.

 7. isoHunt zegt:

  26 december 2018 om 21:38 | Permalink

  Quality posts is the important to attract the people to pay a quick visit the
  web site, that’s what this web site is providing.

 8. Erik van Erne zegt:

  28 december 2018 om 13:41 | Permalink

  Yep

 9. forex forum zegt:

  2 februari 2019 om 14:48 | Permalink

  Excellent post. Keep posting such kind of information on your site. Im really impressed by your site.
  Hi there, You have done an excellent job. I’ll definitely digg it and in my view suggest to my friends. I’m sure they will be benefited from this website.

 10. Veronica zegt:

  1 maart 2019 om 09:49 | Permalink

  When some one searches for his required thing, thus he/she needs to be available that in detail, thus thnat thing is maintained over here.

 11. Reviews, zegt:

  3 maart 2019 om 00:51 | Permalink

  Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am going through difficulties with your RSS. I don’t know why I am unable to join it.
  Is there anybody having the same RSS problems? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

 12. Estelle zegt:

  5 juli 2019 om 04:49 | Permalink

  Pretty portion of content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to say that I acquire actually loved account your blog posts. Any way I’ll be subscribing in your feeds or even I fulfillment you access persistently rapidly.

 13. Joshua zegt:

  7 juli 2019 om 22:01 | Permalink

  I think the way of thinking in the article is one way of thinking…I ask myself: electric energy how alternative it will be?
  How truthful will be the truth on the way it has been told in the article?
  Be critical and search what the truth will be. Look at the whole process and see what really happens. It will help us to make real steps forward.

 14. Dorothea zegt:

  24 juli 2019 om 20:30 | Permalink

  Somos a? tienda de muebles más antigua de Madrid.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (654)
 • Agenda (3.150)
 • Barack Obama (116)
 • Biologisch (118)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (806)
 • Communicatie (376)
 • Cradle to Cradle – Circulair (495)
 • Design (233)
 • Dieren (176)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (2.290)
 • Educatie (346)
 • EEN-Armoede (253)
 • Energie en Besparing (3.379)
 • Europa (29)
 • Evenementen (177)
 • Geluid (26)
 • Gezondheid (306)
 • Goed Doel (119)
 • Green Deal (30)
 • Greenwashing (117)
 • Hergebruik-Kringloop (318)
 • Iets anders (370)
 • Int. Samenwerking (192)
 • Investeren (135)
 • Kerst (152)
 • Klimaat (1.663)
 • Licht (375)
 • Lucht (34)
 • Mensenrechten (169)
 • Milieu (749)
 • MVO (109)
 • Natuur (735)
 • Nederland (23)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (157)
 • Oud & Nieuw (125)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (25)
 • Sport (221)
 • Vakantie (80)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (62)
 • Vervoer en OV (1.354)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (301)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Gemeente Rotterdam Kiest Voor Groene Stroom Van Eigen Bodem by Eneco En Greenchoice
 • Het Verzekeren Van Een Elektrische Auto: Onderzoek De Mogelijkheden Van Een Autoverzekering
 • Asbestfonds: Lening Voor Verwijderen Asbestdaken Door Particulieren
 • Duurzame Energie Voor Curaçao: 100 Procent Duurzame Energie In 2033 Haalbaar
 • New Energy Chalenge 2019: NanoSUN En EcoG Zijn De Winnaars
 • Rotterdamse Afvalcampagne Van Zooi Naar Mooi Wint Bronzen ISWA Communication Award
 • De Nota Varen Deel 2: Gemeente Amsterdam Gaat Stadslogistiek Over Water Stimuleren
 • De Elektrische Lexus Concept Car (BEV) by Lexus
 • Regeling Reductie Energiegebruik (RRE): 87 Miljoen Euro Voor Energiebesparing Huiseigenaren
 • We Are Tomorrow Klimaatfestival: De Jonge Klimaatagenda 2.0 by Jonge Klimaatbeweging
 • Regeerakkoord Vlaanderen: Vlaanderen Gaat Voor 6,7 GigaWatt Zonnepanelen In 2030
 • Groepsaankoop Scholen, Gemeenten En Verenigingen Herbruikbare Bekers 2019 West-Vlaanderen
 • Subsidie Voor Zonnepanelen Voor Zaanse Ondernemers In Nooderveld-Molletjesveer In Zaanstad
 • Zonnepark Op Voormalige Stortplaats Armhoede In Lochem by TPSolar
 • Marktconsultatie Zonnepark Oranjebuitenpolder In Hoek van Holland by Gemeente Rotterdam
 • Zero Emissie Conferentie 2019: Busvervoer En Stadslogistiek Op Weg Naar Zero-Emissie
 • Aandeel Hernieuwbare Energie Gestegen Naar 7,4 Procent In 2018 by CBS
 • Grote Klimaat Oplossingen Congres by MilieuCompleet En VVM
 • PostNL Neemt Honderdste Pakket- En Briefautomaat (PBA) In Gebruik In Zwolle
 • ZorgSaamWonen Congres: Vitaal Ouder Worden. Wonen En Woonomgeving. Omzien Naar Elkaar
 • Links

  Milieunet op..