google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Wet Milieubeheer: Energiebesparingsplicht En Informatieplicht Voor Bedrijven en De EML’s

Geschreven op 9-8-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 19 december 2019: De informatieplicht energiebesparing, die sinds 1 juli 2019 van kracht is, heeft een impuls gegeven aan energiebesparing bij bedrijven en instellingen.

Ruim 44.000 bedrijfslocaties hebben inmiddels gerapporteerd welke energiebesparende maatregelen zijn uitgevoerd en welke maatregelen nog op de planning staan.

De informatieplicht biedt gemeenten en omgevingsdiensten meer inzicht in de energiebesparende maatregelen die bedrijven nemen, waardoor de toezichtstaak effectiever kan worden uitgevoerd.

Bedrijven met een auditplicht onder de Energy Efficiency Richtlijn (EED) hadden tot en met 5 december 2019 uitstel van de informatieplicht energiebesparing.

Er is op dit moment over ruim 44.000 bedrijfslocaties gerapporteerd in het e-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Bedrijven en instellingen hebben de gevraagde gegevens veelal zorgvuldig aangeleverd. Uit de rapportages blijkt dat meer dan de helft van de toepasselijke maatregelen al volledig is doorgevoerd.

Circa 15% van de erkende maatregelen moet nog door de bedrijven worden uitgevoerd. De meest getroffen maatregelen zijn het aanbrengen van ledverlichting en het isoleren van spouwmuren. Bedrijven die nog niet hebben gerapporteerd zullen door hun bevoegd gezag (gemeente) worden aangesproken en riskeren uiteindelijk een dwangsom.

In het activiteitenbesluit milieubeheer is opgenomen dat bedrijven energiebesparende maatregelen moeten nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Sinds 2013 zijn daarvoor overzichten (erkende maatregelenlijsten per bedrijfstak) beschikbaar gesteld met energiebesparende maatregelen waarvan bekend is dat ze binnen vijf jaar worden terugverdiend.

Naast de langer bestaande energiebesparingsplicht is sinds 1 juli 2019 ook de informatieplicht energiebesparing van kracht. Hiermee is het verplicht geworden voor bedrijven die per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas gebruiken om te rapporteren over hun energieverbruik en de maatregelen uit de erkende maatregelenlijst die ze hebben genomen. Als deze erkende maatregelen nog niet zijn genomen, mag het bedrijf aangeven waarom dat zo is en wanneer ze de maatregelen gaan nemen. Soms wacht een ondernemer of instelling op een natuurlijk moment, zoals vervangende nieuwbouw, uitbreiding of verbouw.

Het verbruik waarover is gerapporteerd, komt overeen met het gemiddeld gasgebruik van ca. 1,3 miljoen vierpersoonshuishoudens (2,1 miljard m3) en het elektriciteitsverbruik van gemiddeld 3,7 miljoen vierpersoonshuishoudens (16,5 miljard kWh).

In het laatste jaar van het Energieakkoord, dat in 2020 overgaat in het Klimaatakkoord, zal extra aandacht worden besteed aan de energiebesparingseisen uit de Wet milieubeheer. Met MKB-Nederland wordt momenteel onderzocht of de branches hun leden daarbij verder kunnen ondersteunen bij het uitvoeren van de erkende maatregelen. Ook het bevoegd gezag wet milieubeheer, de gemeenten en haar omgevingsdiensten, krijgen extra ondersteuning om bedrijven te stimuleren en te bevorderen om (alsnog) te voldoen aan de informatie- en energiebesparingsplicht.

In de Klimaat- en Energieverkenning 2019 wordt geraamd dat de extra inzet op de energiebesparingsplicht in het kader van het Energieakkoord optelt tot een besparing van 9,7 petajoule in 2020.

9 augustus 2018: Energie besparen is verplicht, dat is vastgelegd in de Wet Milieubeheer. Volgend jaar verandert deze wet. Naast de bestaande energiebesparingsplicht komt er een informatieplicht.

Als uw bedrijf of instelling onder de informatieplicht valt, meldt u vóór 1 juli 2019 aan het bevoegd gezag welke energiebesparende maatregelen u hebt getroffen.

Daarna meldt u dit eenmaal per vier jaar. Met de informatieplicht wil de overheid de energiebesparing bij bedrijven en instellingen versnellen. Zo krijgt de transitie naar een CO?-neutrale energiehuishouding een flinke impuls.

In januari 2019 zal de publicatie van de geactualiseerde, vastgestelde Erkende maatregelenlijsten plaatsvinden. Begin 2019 komt het landelijk registratiesysteem informatieplicht beschikbaar. 1 juli 2019: bedrijven en instellingen hebben voor deze datum hun bevoegd gezag gemeld welke energiebesparende maatregelen zij hebben getroffen.

Bent u een bedrijf of instelling dan bent u volgens de Wet milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Dit is de Energiebesparingsplicht - die sinds 1993 bestaat. De energiebesparingsplicht geldt voor de volgende bedrijven en instellingen: Type C inrichtingen (grootverbruikers zoals zware industrie) moeten bij het bevoegd gezag voor de Wet milieubeheer een omgevingsvergunning (milieu) aanvragen. Het bevoegd gezag kan hierin voorschriften voor energiebesparing opnemen. Type A- en B- inrichtingen moeten voldoen aan de algemene regels van het Activiteitenbesluit. Type A- en B- inrichtingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgasequivalenten per jaar verbruiken moeten alle maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder (rendabele maatregelen) treffen.

Om aan de energiebesparingsplicht te voldoen zijn de volgende mogelijkheden beschikbaar: Erkende maatregelenlijsten (EML). Met de erkende maatregellijsten is het voor bedrijven en instellingen eenvoudiger gemaakt om te voldoen aan de energiebesparingsplicht. Voor 19 bedrijfstakken zijn er Erkende maatregelenlijsten (EML). Erkende maatregelen zijn voor bedrijven en instellingen uit de betreffende bedrijfstak in principe rendabel. Als een bedrijf of instelling alle erkende maatregelen uit haar bedrijfstak heeft getroffen voldoet zij in principe aan de wettelijke energiebesparingseisen. Op dit moment vindt de actualisatie van de erkende maatregellijsten plaats. In januari 2019 worden de geactualiseerde lijsten gepubliceerd. Mogelijk worden enkele nieuwe maatregelen aan de lijsten toegevoegd. Ook zullen enkele lijsten verruimd worden met meer subsectoren en gebouwtypen.

Als voor uw bedrijf of instelling geen EML beschikbaar is of als u de EML niet kunt of wilt gebruiken, neemt u binnen uw onderneming alle energiebesparende maatregelen die voor uw bedrijf of instelling een terugverdientijd hebben van vijf jaar of minder. Wanneer u afwijkt van de EML voor uw bedrijfstak is het aan het bevoegd gezag om aan de hand van uw onderbouwing te bepalen of u voldoet aan de energiebesparingsplicht. Het bevoegd gezag is de gemeente waarbinnen uw bedrijf of instelling is gevestigd of de Omgevingsdienst, waaraan de gemeente haar milieutaken heeft gedelegeerd. Bij grote, complexe bedrijven is de provincie het bevoegd gezag. Het bevoegd gezag is verantwoordelijk voor de handhaving van de wettelijke energiebesparingsplicht én de informatieplicht.

Het toepassen van hernieuwbare energie, zoals zonne- of windenergie, is geen energiebesparende maatregel. Een bedrijf of instelling dat hier gebruik van maakt verbruikt immers evenveel energie. Voor de energiebesparingsplicht gaat het om het toepassen van energiebesparende technieken, zoals isoleren en LED-verlichting. Maatregelen waarmee u het verbruik van Joules, kWh en/ of m3 gas vermindert.

Er komt een informatieplicht voor bedrijven en instellingen. Alle bedrijven en instellingen die een energiebesparingsplicht hebben op grond van Artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit Milieubeheer moeten vóór 1 juli 2019 hun bevoegd gezag melden welke energiebesparende maatregelen ze hebben getroffen. Er wordt onderzocht of MJA3-deelnemers hiervoor uitgezonderd kunnen worden.

Zie ook: Wet Milieubeheer: Nieuwe Wetgeving Voor afval Met Hoge Prioriteit Voor Afvalpreventie - Energiebesparing in Bedrijven: Nu Makkelijker met Erkende Maatregelenlijsten Energiebesparing - Energieverbruik in Wintermaanden Onderschat: Energiebesparing in Winter Levert Veel Op

5 Reacties

  1. Erik van Erne zegt:

    7 februari 2019 om 16:19 | Permalink

    Energiebesparing: Hoe doet het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) dat zélf?

    Hoe staat het met energiebesparende maatregelen bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zelf? De Omgevingsdienst Haaglanden ziet er namens de gemeente Den Haag op toe, ook bij EZK. De inspecteur nam een kijkje in ons gebouw.

  2. Erik van Erne zegt:

    7 april 2019 om 16:22 | Permalink

    Wattjemoetweten Over de Informatieplicht Energiebesparing: Doe de check by MKB Amsterdam

  3. Erik van Erne zegt:

    2 juli 2019 om 19:11 | Permalink

    Slechts 22.000 bedrijven voldoen aan informatieplicht energiebesparing

    Ongeveer 22.000 bedrijven die vanwege de Wet milieubeheer aan energiebesparing moeten doen, hebben de overheid op tijd laten weten welke energiebesparende maatregelen zij hebben genomen. De deadline voor het melden lag voor ongeveer 100.000 bedrijven op afgelopen maandag 1 juli 2019.

    Tot en met 1 juli 2019 hebben 22.407 bedrijfsvestigingen via het digitale loket van RVO.nl laten weten welke energiebesparende maatregelen zij nemen. Deze verplichting komt voort uit de Informatieplicht energiebesparing. Daarnaast staan er nog enkele duizenden rapportages in concept klaar om ingediend te worden. Met name in de laatste weken is het aantal bedrijven en instellingen dat voldaan heeft aan de Informatieplicht sterk gestegen. Naar verwachting blijft die stijging ook na 1 juli zichtbaar.

    De Informatieplicht komt voort uit de Wet milieubeheer en is ontwikkeld door het Rijk, het bedrijfsleven (MKB-Nederland en VNO-NCW) en gemeenten (VNG). De Informatieplicht is een toevoeging op de Energiebesparingsplicht: de verplichting om alle energiebesparende maatregelen met een vijf jaar terugverdientijd te treffen, die al sinds de jaren ’90 bestaat.

    Doel van de Informatieplicht is om instellingen en bedrijven te helpen bij het treffen van de juiste energiebesparingsmaatregelen. Het digitaal loket van RVO.nl leidt ondernemers door de voor hen rendabele energiebesparende maatregelen. De gemeenten zijn het bevoegd gezag, die verantwoordelijk zijn voor toezicht op en handhaving van de Informatieplicht. Vanaf 1 juli is het verplicht om doorgegeven te hebben welke energiebesparende maatregelen genomen worden.

    Uit een eerste, ruwe analyse van de rapportages blijkt dat isolatie van gebouwen, ledverlichting en het toepassen van energiebeheersystemen de meest genomen maatregelen zijn. Het betreft energiebesparende maatregelen die zichzelf binnen 5 jaar terugverdienen.

    De Informatieplicht geldt voor bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruiken. Niet alle 125.000 bedrijfsvestigingen die boven die verbruiksgrenzen zitten, zijn informatieplichtig. Onder andere de ETS-bedrijven, deelnemers aan de MJA3 en glastuinbouw vallen er niet onder. Daarnaast hoeft een groot deel van de inrichtingen pas 5 december te rapporteren, omdat zij ook auditplichtig zijn onder de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). Gemeentes en omgevingsdiensten hebben nog geen volledig inzicht in het precieze aantal inrichtingen dat moet rapporteren. Een voorzichtige schatting van het Rijk over het aantal inrichtingen dat op 1 juli aan de Informatieplicht zou moeten voldoen houdt rekening met maximaal tussen de 50.000 en 60.000 rapportages.

  4. Erik van Erne zegt:

    4 juli 2019 om 16:03 | Permalink

    Ruim 1000 Groninger Bedrijven Besparen Energie En Stellen Energieplan Op

    Ruim 1000 Groninger bedrijven en instellingen die veel energie gebruiken stellen dit jaar een energieplan op. Hierin staat welke energiebesparende maatregelen ze gaan nemen en per wanneer. Deze bedrijven vallen onder de Wet milieubeheer. Ze zijn wettelijk verplicht alle energiemaatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Vanaf 1 juli 2019 hebben deze bedrijven ook een informatieplicht energiebesparing.

    Bedrijven die meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas gebruiken, moeten vóór 1 juli actief melden welke energiebesparende maatregelen ze al hebben genomen of gaan nemen. Op basis daarvan wordt bepaald of bedrijven voldoen aan de energiebesparings-verplichting. Energiebesparing is een van de maatregelen om de uitstoot van CO2 terug te dringen, zoals afgesproken is in het Klimaatakkoord. Om bedrijven te stimuleren energie te besparen, zijn de provincie Groningen, de Groninger gemeenten, de Omgevingsdienst Groningen (ODG) en de Natuur- en Milieufederatie (NMF) in 2018 het project Energiebesparing bedrijven gestart.

    In de provincie Groningen vallen 1.076 bedrijven onder de informatieplicht energiebesparing. Deze bedrijven krijgen binnenkort bezoek van de ODG of gemeente om te beoordelen of ze voldoen aan de wetgeving. Ook krijgen ze advies welke energiemaatregelen ze kunnen nemen. Voorbeelden hiervan zijn het isoleren van een spouwmuren, het installeren van bewegingsmelders en het vervangen van tl-verlichting door ledverlichting.

    Bedrijven in de gemeenten Oldambt, Het Hogeland, Midden-Groningen, Westerkwartier, Groningen, Stadskanaal en Pekela hebben daarnaast de mogelijkheid om mee te doen aan de CleanCampagne van de Natuur- en Milieufederatie. Deelnemers krijgen inzicht in te nemen energiemaatregelen, kosten, baten en terugverdientijden. Hierdoor kunnen ze sneller voldoen aan hun wettelijke verplichting. Tot nu toe doen hier al 25 bedrijven aan mee.

    Een groot aantal bedrijven maakt inmiddels serieus werk van energiebesparing. 337 bedrijven dienden al een plan van aanpak in bij de ODG of gemeente. Veel bedrijven vervangen hun tl-buizen door ledverlichting. Dit levert al veel energiebesparing op. De vervangingskosten zijn er al na anderhalf tot twee jaar uit. Doordat de lampen langer meegaan, kunnen bedrijven ook besparen op onderhoudskosten. Ook het isoleren van bijvoorbeeld cv-pompen en verwarmingsbuizen levert ongeveer 100 kuub gas per jaar op.

    Naast de bedrijven die onder de Wet milieubeheer vallen, zijn er bedrijven met een omgevingsvergunning van de provincie of gemeente. Om ook die bedrijven te stimuleren minder energie te gebruiken, gaat de provincie in de vergunning van 42 bedrijven voorschriften voor energiebesparing opnemen.

    Zie ook: Groningen op Weg naar een Energieneutrale, Duurzame Stad in 2025, herstel 2035

  5. Erik van Erne zegt:

    4 juli 2019 om 16:14 | Permalink

    Filmpje Over Energiebesparing Bij Kleinstesoepfabriek In Leek

    Zie ook: Zonnepark Bedrijventerrein Leeksterveld in Leek by Ecorus

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle - Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden - Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..