Wel Investeren In Gaspijpleidingen, Maar Niet In Waterpijpleidingen
Geschreven op 5-7-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, WaterAlgerije, Nigeria en Niger gaan een gaspijpleiding met een loengte van maar liefst 4100 kilometer door de Sahara leggen om Europa jaarlijks tot 30 miljard kubieke meter aardgas te kunnen leveren. De geschatte investering wordt nu geschat op 13 miljard dollar (9,3 miljard euro).
De West-Afrikaanse landen denken door de pijpleiding jaarlijks tot 30 miljard kubieke meter aardgas naar Europa te kunnen transporteren. De Europese Unie ziet al jaren het nut in van een dergelijke pijpleiding, waarmee onder meer de afhankelijkheid van Russisch gas verminderd kan worden. Het project van Algerije, Nigeria en Niger heeft wel de interesse gewekt van de olieconcerns Shell en Total. Het Russische Gazprom wil ook uitbreiden in Afrika. Het staatsconcern investeert al samen met Nigerian National Petroleum Corporation ten minste 2,5 miljard dollar in de zoektocht naar olie en gas.
Tegelijk nog meer nieuws van het gasfront. De landen die betrokken zijn bij de aanleg van de Nabucco-pijplijn die een lengte moet krijgen van 3300 kilometer van de Kaspische Zee via de Kaukasus en Turkije naar Oostenrijk. Doel van de Nabucco gaspijpleiding is de EU minder afhankelijk te maken van de gasleveranties vanuit Rusland. De kosten worden nu ingeschat op zo’n 8 miljard euro, waarvan de EU, om het belang nog maar eens te onderstrepen, maar liefst 200 miljoen euro voor haar rekening neemt. De pijplijn zou in 2014 in gebruik genomen kunnen worden. Bron: Europa Nu
Op zich mooi, zult u zeggen, dat er zoveel werk wordt gemaakt van een gegarandeerde gastoevoer voor Europa. Dat geeft zekerheid en stabiliteit en past denk ik allemaal heel mooi bij de Nederlandse insteek om de gasrotonde van Europa te worden. Jammer is natuurlijk dat er nu, alleen al voor deze twee projecten enorme bedragen worden geinvesteerd in een niet duurzame energievoorziening.
Stelt u zich eens voor dat die Afrikaanse landen zich gewoon aansluiten bij het Duitse initiatief DeserTec, om een heel, heel klein stukje van de Sahara te benutten om Europa van duurzame energie te voorzien. Met 10 miljard is een hele aardige concentrated solar power centrale te bouwen. Zie ook: Prins van Oranje over duurzame energie op de World Future Energy Summit
En die pijpleidingen? Gewoon aanleggen, maar nu om iedereen in Afrika van schoon drinkwater te voorzien. Zie ook: Water uit de kraan lijkt zo gewoon - World Water Day: Drie indrukwekkende filmpjes !
Groentje zegt:
6 juli 2009 om 08:38 | Permalink
Dit zegt alles: Maria van der Hoeven, minister van Economische Zaken, glimt van trots: Nederland spreekt weer een woordje mee.
We willen uitgroeien tot de gasrotonde van Noordwest-Europa – we willen dat gas van overal ter wereld hierheen komt, om het vervolgens te verhandelen en te exporteren. Dan zijn relaties met andere gasproducerende landen belangrijk.
http://tinyurl.com/p2dbxb