google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Waterstof Project HY3: Onderzoek Opschaling Groene Waterstof In Nederland En Duitsland

Geschreven op 29-1-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Nederland, Noordrijn-Westfalen en de Bondsrepubliek Duitsland doen een gezamenlijk onderzoek naar de haalbaarheid van een transnationale waardeketen voor groene waterstof die zich uitstrekt van de Noordzee tot de industrieclusters in het grensgebied van Nederland en Noordrijn-Westfalen.

Het project HY3 werd vandaag op de Combined Energy Conference in Arnhem gepresenteerd.

Het onderzoek wordt uitgevoerd als trilateraal project van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat van Nederland, het Ministerie van Economische Zaken, Innovatie, Digitalisering en Energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en het Bondsministerie van Economische Zaken en Energie van Duitsland. Elk van de drie partijen heeft een instelling aangewezen om het project te leiden of zal dit in de komende tijd doen. Nederland heeft TNO aangewezen en Noordrijn-Westfalen heeft onderzoekscentrum IEK-3 Forschungszentrum Jülich aangewezen.

Met dit project wordt de haalbaarheid geanalyseerd van transnationale businesscases voor groene waterstof in Nederland en Noordrijn-Westfalen. Het onderzoek richt zich op CO2-reductie en de inzet van hernieuwbare energie in de industrie door middel van productie, transport en gebruik van groene waterstof. Wetenschappers en deskundigen van de onderzoeksinstellingen onderzoeken mogelijke businesscases voor groene waterstof met gebruik van transnationale (Nederlands-Duitse) waterstofproductie- en transportinfrastructuur, evenals de belangstelling en potentiële toepassingsgebieden voor groene waterstof in de industrie. Ook beschrijven de onderzoekers het bestaande regelgevingskader in de context van de productie, het transport, de handel en het gebruik van groene waterstof. Ten slotte wordt het kader onderzocht dat nodig is om de transnationale businesscases voor groene waterstof op te zetten.

Minister Wiebes: “Nederland en Noordrijn-Westfalen zijn uniek gepositioneerd om de opschaling van groene waterstof te vertalen naar economische kansen. We beschikken al over grensoverschrijdende infrastructuur, logistieke routes en onderzoeksinstituten. Met de verwachte groei van windenergie op zee en de groeiende vraag naar groene waterstof in de industrie, zijn alle voorwaarden in onze regio aanwezig om een voorloper te worden in de transitie naar een duurzame economie.”

Minister Altmaier: “De Energietransitie staat centraal in klimaat- en economisch beleid. Ons elektriciteitsverbruik wordt reeds grotendeels gedekt door hernieuwbare energiebronnen. Echter: voor het slagen van de energietransitie op de lange termijn hebben we CO2-vrije brandstoffen nodig. Waterstof kan daarbij en belangrijke rol spelen. De technologie die hiervoor nodig is, biedt enorme mogelijkheden in de industrie en kan veel banen opleveren. Hoe meer we onze krachten bundelen met de Duitse deelstaten en onze Europese partners, hoe meer we een internationaal voorbeeld zullen vormen.”

Minister Pinkwart: “Waterstof kan een sleutelrol spelen bij succesvolle klimaatbescherming in de industrie. Naast het creëren van het juiste regelgevingskader moeten we onze internationale samenwerking intensiveren - niet alleen met onze partners in de Europese Unie, maar ook wereldwijd. Waterstof heeft het potentieel om wereldwijd te worden verhandeld, net zoals grondstoffen zoals olie en aardgas.”

De belangrijkste uitkomst van het HY3-project is een schriftelijk rapport dat naar verwachting dit jaar zal worden gepubliceerd.

Om de CO2-uitstoot door zware industrie in bijvoorbeeld het Roergebied te minimaliseren is het gebruik van groene waterstof een aantrekkelijke optie. Die kan bijvoorbeeld worden geproduceerd vanuit wind op zee op de Noordzee, ten noorden van Duitsland en Nederland. Maar hoe komt deze waterstof van de Noordzee naar het Roergebied? Door het vrijkomen van de gastransport infrastructuur van Gasunie als gevolg van het sluiten van het Groningen gasveld is deze inzetbaar voor waterstof transport, met exportmogelijkheid naar Duitsland.

TNO en partners onderzoeken de haalbaarheid van dit plan, dat de decarbonisatie van de Duitse en Nederlandse industrie dichterbij moet brengen. Begin oktober tekenden minister Wiebes van EZK en zijn Duitse ambtgenoot Altmaier een intentieverklaring voor samenwerking tussen beide landen rond de energietransitie. Waterstof is hierin een belangrijk onderdeel als schone brandstof voor industriële productie. TNO voert de haalbaarheidsstudie uit dat zich richt op de marktvraag en onderzoeksinstituut Jülich dat onderzoek doet naar grootschalige productie van groene waterstof. Gasunie gaat na hoe hun netwerk geschikt is te maken voor transport en TNO neemt zowel waterstof transport als opslag in zoutcavernes onder de loep.

Gasunie heeft een gas backbone die de grote industriële clusters in ons land van gas voorziet en verbindt, zoals Rotterdam, Terneuzen, IJmuiden, Eemshaven en Zuid-Limburg. Vooral in het oosten lopen grote pijpleidingen van noord naar zuid voor het transport van Groningen gas, met verbindingen naar Duitsland. Bovendien beheert Gasunie in Duitsland een deel van het gas netwerk. De studie moet uitwijzen hoe deze infrastructuur te gebruiken is om grootschalige duurzame productie van waterstof op zee te transporteren naar de grote industriële complexen in het in het Roergebied zoals staalproductie, chemie en raffinaderijen. Bovendien beschikken beide landen over zoutcavernes waarin waterstof veilig en grootschalig is op te slaan. TNO onderzoekt bovendien de mogelijkheden om hiervoor ook lege gasvelden onder de Noordzee te gebruiken. Op momenten van grote vraag kan de waterstof uit de gasvelden via bestaande leidingen aan land worden gebracht of uit de tijdelijke bergingen in ondergrondse zoutlagen naar de industrie getransporteerd. Transport van energie over grote afstand in de vorm van gasmoleculen is ook veel goedkoper dan elektronen via kabels en vereist weinig nieuwe infrastructuur.

De studie, die tegen de zomer van 2020 klaar moet zijn, geeft een antwoord op de vraag hoeveel waterstof de grote industriële clusters straks nodig hebben; hoeveel groene waterstof er op zee, en ook op land, is te produceren; welke volumes waar zijn op te slaan en hoeveel capaciteit het transportnetwerk moet bieden.

Industriële partijen met interesse in waterstof productie, transport of gebruik worden uitgenodigd om deel te nemen aan het project om informatie te leveren over potentiële vraag en aanbod van groene waterstof.

Duurzaam geproduceerde waterstof is in staat om de industrie op grote schaal van schone brand- en grondstoffen te voorzien. Het plan voor samenwerking met Duitsland is een van de vele initiatieven rond waterstof voor de industrie waar TNO bij is betrokken. Samen met Neptune Energy en NexStep kijkt TNO in het project PosHYdon naar de ontwikkeling van een waterstoffabriek op zee, die windenergie omzet in waterstof. In het havengebied Rotterdam is eerder dit jaar een haalbaarheidsstudie afgerond over de introductie van blauwe waterstof, H-vision, een project waarbij de CO2 uitstoot van de waterstof productie uit aardgas wordt afgevangen en op geslagen in lege gasvelden onder de Noordzee. Deze blauwe waterstof is een belangrijke stap op weg naar een groene waterstofeconomie.

Zie ook: De Nederlandse Waterstof & Brandstofcel Associatie (NWBA): De Opvolger Van DutchHy - De Waterstofeconomie by Jeremy Ripkin: The Hydrogen Economy - Conferentie Nederland Waterstofland: Groene Waterstof van Water en Duurzame Energie - The European Union Hydrogen Highway - De Schone Waterstof Bus Van GVB Amsterdam - Een Fluisterstille Boottocht door de Amsterdamse Grachten: De Waterstofboot Nemo H2 - Gemeente Groningen Kiest voor Waterstof Voertuigen: Afvalwagen, Veegwagen en Personenauto’s - Vier Kilometer Pijpleiding Voor Groene Waterstof by Groningen Seaports en Pipelife - Twee Van Hool A330 Waterstofbussen Voor RET Rotterdam - Duwaal N-H: Tweezijdige Ontwikkeling van de Waterstofketen Van Wind tot Wiel by HYGRO - Waterstoftankstation H2 Wave op Industriepark Kleefsewaard in Arnhem - Duurzame Havencoalitie Lauwersoog: Subsidie Voor Waterstof in Schepen by Provincie Groningen - Symposium WaterStof, Wat Kun Je Ermee En Wat Niet? by Pioniers van de Toekomst - Waterstofevent Is Waterstof Uw Toekomst: Kansen Voor Tankstations & Mobiliteit by NWBA - De Waterstof Backbone in Nederland: Vijf Industriële Clusters Met Elkaar Verbinden by Gasunie - Provincie Gelderland Stimuleert Ontwikkeling Groene Waterstof: Uitvoeringsstrategie Waterstof - Provincie en gemeente Groningen doen mee met waterstofcoalitie - Waterstof Coalitie Wil Vliegende Start Waterstof Economie: 3-4 GW Groene Waterstof - Groene Waterstof Is Een Aantrekkelijke Aanvulling Op Wind- En Zonne-energie - Waterstof, Onze Nieuwe Energie? Documentaire Van Anic van Damme by National Geographic - The Truth About Hydrogen: De Waarheid Over Waterstof by Real Engineering - Waterstofevent Is Waterstof Uw Toekomst: Kansen Voor Tankstations & Mobiliteit by NWBA - Waterstof Project HY3: Onderzoek Opschaling Groene Waterstof In Nederland En Duitsland - Nieuw Waterstof Binnenvaartschip Antonie In Ontwikkeling Dankzij 4 Miljoen Euro Subsidie - Gasunie Start Proef Met Opslag Groene Waterstof In Ondergrondse Zoutlagen In Groningen - Conferentie Nederland Waterstofland: Groene Waterstof van Water en Duurzame Energie - Koning Willem-Alexander Opent Waterstofinstallatie HyStock In VeendamOnderzoek Productie Groene Waterstoffabriek In Eemshaven Groningen by RWE En InnogyNortH2: Windparken In De Noordzee En Productie Groene Waterstof In De Eemshaven GroningenSubsidie Voor Groningse Windparken Oostpolder, Westereems III en Oostpolderdijk by InnogyNUON Magnum Energiecentrale in de Eemshaven Gaat Gebruik Waterstof Onderzoeken - Virtual Gateway To The Netherlands: 360 Video Clean Hydrogen Solutions by NLinBusiness

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle - Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden - Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..