Waterstof, Onze Nieuwe Energie? Documentaire Van Anic van Damme by National Geographic
Geschreven op 22-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en BesparingIn de documentaire Waterstof, onze nieuwe energie? Gaat presentatice Anic van Damme op ontdekkingsreis naar de status van waterstof in Nederland.
Deze Nederlandse productie is op woensdag 22 september om 22.00 uur te zien op National Geographic.
Veel wetenschappers en bedrijven zien waterstof als dé future proof oplossing voor ons energieprobleem en voor het terugbrengen van onze CO2 uitstoot. Je kunt er auto’s op laten rijden: in Zuid-Korea rijden er al 10.000, in Nederland nog maar een paar honderd. Ook schepen, vrachtauto’s en zelfs vliegtuigen zullen in de toekomst waterstof gebruiken.
De havens van Amsterdam, Groningen en Delfzijl – de hydroports - zijn ambitieus om de industrie te verduurzamen door gebruik van waterstof. En er zijn vergaande plannen om ons aardgasnetwerk in te zetten voor het transport van dit gas en in Zuidwending (Groningen) willen ze waterstof gaan opslaan in cavernes die zo diep zijn dat de Eiffeltoren erin zou kunnen staan. En wat te denken van een huis dat voorzien is van een centrale verwarming op waterstof?
Bij de studenten van de TU Delft krijgt Anic een bijzonder kijkje in de toekomst. Het waterstof-raceteam Forze gebruikt waterstof voor 800 pk en een snelheid van 300 kilometer per uur. Het team van Eco-runner zet niet in op snelheid, maar op afstand. Met slechts 450 gram waterstof reden zij een afstand van 1196 kilometer – een wereldrecord.
Anic gaat in de documentaire Waterstof, onze nieuwe energie? in gesprek om te horen waar we nu staan en hoe de toekomst eruit kan zien.
Zie ook: De Nederlandse Waterstof & Brandstofcel Associatie (NWBA): De Opvolger Van DutchHy - De Waterstofeconomie by Jeremy Ripkin: The Hydrogen Economy - Conferentie Nederland Waterstofland: Groene Waterstof van Water en Duurzame Energie - The European Union Hydrogen Highway - De Schone Waterstof Bus Van GVB Amsterdam - Een Fluisterstille Boottocht door de Amsterdamse Grachten: De Waterstofboot Nemo H2 - Gemeente Groningen Kiest voor Waterstof Voertuigen: Afvalwagen, Veegwagen en Personenauto’s - Vier Kilometer Pijpleiding Voor Groene Waterstof by Groningen Seaports en Pipelife - Twee Van Hool A330 Waterstofbussen Voor RET Rotterdam - Duwaal N-H: Tweezijdige Ontwikkeling van de Waterstofketen Van Wind tot Wiel by HYGRO - Waterstoftankstation H2 Wave op Industriepark Kleefsewaard in Arnhem - Duurzame Havencoalitie Lauwersoog: Subsidie Voor Waterstof in Schepen by Provincie Groningen - Symposium WaterStof, Wat Kun Je Ermee En Wat Niet? by Pioniers van de Toekomst - Waterstofevent Is Waterstof Uw Toekomst: Kansen Voor Tankstations & Mobiliteit by NWBA - De Waterstof Backbone in Nederland: Vijf Industriële Clusters Met Elkaar Verbinden by Gasunie - Provincie Gelderland Stimuleert Ontwikkeling Groene Waterstof: Uitvoeringsstrategie Waterstof - Provincie en gemeente Groningen doen mee met waterstofcoalitie - Waterstof Coalitie Wil Vliegende Start Waterstof Economie: 3-4 GW Groene Waterstof - Groene Waterstof Is Een Aantrekkelijke Aanvulling Op Wind- En Zonne-energie - Waterstof, Onze Nieuwe Energie? Documentaire Van Anic van Damme by National Geographic - The Truth About Hydrogen: De Waarheid Over Waterstof by Real Engineering - Waterstofevent Is Waterstof Uw Toekomst: Kansen Voor Tankstations & Mobiliteit by NWBA - Waterstof Project HY3: Onderzoek Opschaling Groene Waterstof In Nederland En Duitsland - Nieuw Waterstof Binnenvaartschip Antonie In Ontwikkeling Dankzij 4 Miljoen Euro Subsidie - Gasunie Start Proef Met Opslag Groene Waterstof In Ondergrondse Zoutlagen In Groningen - Conferentie Nederland Waterstofland: Groene Waterstof van Water en Duurzame Energie - Koning Willem-Alexander Opent Waterstofinstallatie HyStock In Veendam – Onderzoek Productie Groene Waterstoffabriek In Eemshaven Groningen by RWE En Innogy – NortH2: Windparken In De Noordzee En Productie Groene Waterstof In De Eemshaven Groningen – Subsidie Voor Groningse Windparken Oostpolder, Westereems III en Oostpolderdijk by Innogy – NUON Magnum Energiecentrale in de Eemshaven Gaat Gebruik Waterstof Onderzoeken - Meer Dan Elektriciteit En Waterstof: Onze Energievoorziening In 2050 by Metske Steensma