Warmtenet Noordwest: Duurzame Aardwarmte (Geothermie) voor Groningen by WarmteStad
Geschreven op 23-10-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingUpdate 17 februari 2021: Het ontwerp van de definitieve warmtecentrale van energiebedrijf WarmteStad in Groningen is klaar.
Het gebouw, met Pas op heetop de gevel, is een ontwerp van Team 4 architecten. Het gebouw komt naast de huidige tijdelijke centrale op de Zernike Campus te staan.
Aannemer Averesch (Rijssen) start deze maand met de bouw die in de zomer klaar moet zijn. Team 4 Architecten zorgt met een groot raam aan de straatkant voor inkijk. Er komen geen hekken rond het gebouw.
WarmteStad neemt de centrale vanaf het najaar gefaseerd in gebruik. De tijdelijke gascentrale (met de tekst ‘Wij houden je warm’) is nu nog het startpunt voor de levering van duurzame warmte in het noordwesten van de stad. Daarvoor is een (nu nog) 4 kilometer lange leiding aangelegd in de wijken Zernike, Paddepoel en Selwerd.
De nieuwe centrale is geschikt voor het gebruik van duurzame restwarmte van de overburen: de datacenters QTS en Bytesnet. Warmtepompen in de centrale zetten restwarmte om naar een hogere temperatuur. Er komt ook een aansluiting vanaf een zonthermiepark waar plannen voor zijn. Er komt, net als in de tijdelijke centrale, ook een warmtekrachtkoppeling op aardgas in.
Volgens directeur Dick Takkebos is WarmteStad met de nieuwe centrale klaar voor de toekomst. Het energiebedrijf, een joint-venture van Waterbedrijf Groningen en de gemeente Groningen, zou de warmte oorspronkelijk uit diep bodemwater (geothermie) halen. De boring werd op het laatste moment verboden vanwege de kans op aardbevingen.
Er wordt nu gewerkt aan een plan voor verschillende duurzame bronnen. Volgens de architect van het gebouw kunnen die gemakkelijk worden toegevoegd.
5 februari 2021: Zo Werkt De Zernike Warmtecentrale by WarmteStad Van Waterbedrijf Groningen. In het voorjaar van 2021 bouwt Waterbedrijf Groningen de warmtecentrale Zernike. Het startpunt van duurzame warmte voor meer dan 10.000 huishoudens en gebouwen in het noordwesten van de stad Groningen.
In het voorjaar van 2021 bouwt Waterbedrijf Groningen de warmtecentrale Zernike. Het startpunt van duurzame warmte voor meer dan 10.000 huishoudens en gebouwen in het noordwesten van de stad Groningen.
Zo Werkt De Zernike Warmtecentrale by WarmteStad Van Waterbedrijf Groningen. Bekijk de animatie om te zien hoe restwarmte omgezet wordt in verwarming voor de huizen.
Bekijk de animatie om te zien hoe restwarmte omgezet wordt in verwarming voor de huizen.
23 oktober 2015: WarmteStad, een samenwerking van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, heeft het initiatief genomen voor het project Warmtenet Noordwest in de stad Groningen. Hierbij wordt aardwarmte kilometers diep uit de bodem gehaald voor de verwarming van gebouwen.
Aan de noordkant van de Zernikecampus komt een geothermische bron, die aan 11.700 huizen, scholen en kantoren in Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen, Kostverloren en Zernike warmte gaat leveren. Voor al deze gebouwen is dan niet langer aardgas nodig. Bovendien zorgt aardwarmte voor lagere energielasten voor de gebruikers.
Geothermie, of aardwarmte, is warmte die in de ondergrond verstopt zit. Het grondwater in Zernike, op een diepte van drie kilometer, heeft een temperatuur van rond het kookpunt. Dit water kan worden opgepompt voor gebruik in een warmtenet, waarna het afgekoelde water weer wordt teruggepompt in de bodem.
WarmteStad voorziet stadjers en bedrijven van duurzame warmte (in de winter) en kou (in de zomer). Een energieneutraal Groningen in 2035, dat is het doel. De projecten van WarmteStad dragen bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot in de stad. Zie ook: Groningen Vertraagt Plannen met Tien Jaar: Groningen Energieneutraal en CO2-Neutraal in 2035 – Groningen op weg naar duurzaamste stad in 2025, herstel 2035 – Euroborg Groningen Wordt Meest Duurzame Stadion van Europa: 1092 Zonnepanelen Geplaatst
Zie ook: Aardwarmte in de Glastuinbouw: Het Handboek Geothermie – Grootste Geothermiecentrale in de Benelux van Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) – De Regeling Nationale EZ Subsidies: Risico’s Dekken voor Misboring bij Aardwarmte – Aardwarmte in Nederland: Het Geothermisch Informatiesysteem ThermoGIS by TNO – Aardwarmte in de Glastuinbouw: Het Handboek Geothermie – Aardwarmte Den Haag: Duurzame Warmte voor Den Haag Zuidwest – Escamp Festival: Gratis Energie Kwartetspel Aardwarmte Den Haag –Aardwarmte in de Tuinbouwkas: Koekoekspolder IJsselmuiden by Greenhouse Geo Power – Green Well Westland Geothermie : Schone en Duurzame Aardwarmte Energie in de Kas –Nationaal Warmte Congres 2017: De Duurzame Warmtevoorziening in Nederland
Erik van Erne zegt:
19 mei 2018 om 16:15 | Permalink
Warmtenetten by Radar Extra