Warmtebedrijven En Milieuorganisaties Sluiten Warmtepact: Verduurzaming Warmtenetten
Geschreven op 10-8-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingWarmtebedrijven slaan de handen ineen met milieuorganisaties Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederaties. Met als doel de groei en verduurzaming van warmtenetten te versnellen met onder meer zonnewarmte.
Warmtenetten zijn nodig om Nederland aardgasvrij te laten wonen. De ambities en afspraken zijn vastgelegd in een Warmtepact, dat door alle partijen werd ondertekend.
Natuur & Milieu is initiatiefnemer van het Warmtepact. Zij ontwikkelde daartoe de Warmtewijzer, dit model vormt de basis van het pact. Het pact is in werking getreden, maar nieuwe toetreders blijven welkom. De ambities en afspraken zijn vastgelegd in een Warmtepact, dat door alle partijen werd ondertekend. Tot de ondertekenaars behoren Vattenfall, Eneco, Ennatuurlijk, Eteck en Veolia Nederland. Zij streven ernaar om in 2030 1,2 miljoen woningen aangesloten te hebben op een warmtenet. Daarnaast zeggen de partijen toe hun warmtenetten in 2040 volledig te hebben verduurzaamd.
De bedrijven die het pact ondertekenen, vertegenwoordigen samen ongeveer driekwart van de warmtemarkt. Om hun ambities ten uitvoer te brengen, nemen zij de komende jaren een aantal maatregelen. In het pact spreken de bedrijven af plannen te maken voor de verduurzaming van warmtenetten boven de 2.500 aansluitingen. Eenmaal verduurzaamd zijn aardwarmte, zonnewarmte, aquathermie en restwarmte de hoofdbronnen. Duurzaam biogas, groene stroom of groene waterstof zijn voorbeelden van piekbronnen. Vanaf 2021 is voor ieder huishouden, aangesloten op een warmtenet, een warmte-etiket beschikbaar. Hierop is te zien waar de warmte vandaan komt en hoeveel CO2-besparing dit oplevert.
‘Wij willen de groei en verduurzaming van warmtenetten in Nederland versnellen en daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de uitstoot van CO2, het gebruik van aardgas en aan de warmtetransitie’, is te lezen in het Warmtepact. ‘Wij hebben de ambitie om in 2030 minimaal 1,2 miljoen woningen te verwarmen met warmte uit een warmtenet en om uiterlijk 2040 onze warmtenetten volledig verduurzaamd te hebben. Dan zijn aardwarmte, zonnewarmte, aquathermie en restwarmte onze hoofdbronnen. Groene waterstof, duurzame biomassa/biogas, groene elektriciteit en warmteopslag zijn onze piekbronnen. Hiervoor gaan we warmtenetten uitbreiden of aanleggen, verduurzamingsplannen voor onze warmtenetten maken, warmte-etiketten publiceren, een gezamenlijke campagne voeren en stimuleren dat huishoudens hun gas-/warmtegebruik verlagen.’
In 2050 moeten alle woningen en gebouwen van het aardgas af zijn. De belangrijkste afspraken om dit te bereiken zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord. De ontwikkeling van warmtenetten speelt daarbij een cruciale rol. De warmtetransitie – van aardgas naar duurzame verwarming – is voor zowel rijk als gemeenten een grote opgave. Met het pact hopen de partijen, ieder vanuit zijn eigen rol en verantwoordelijkheid, de warmtetransitie op stoom te brengen en tot een succes te maken.
Zie ook: Green Deal Aquathermie: Warmte En Kou (Thermische Energie) Uit Verschillende Waterbronnen – Green Deal Decentrale Duurzame Warmte- en Koudetechnieken: 6.000 Warmtepompmonteurs – Nederlands Warmtepomp Congres 2019: De Opmars Van Warmtepompen in Nederland – Zeven Kanttekeningen Bij Thermische Energie Uit Oppervlaktewater (TEO) by DWA – Grootste Warmtepomp Van Nederland: Duurzame Warmte Voor 10.000 Huishoudens by Eneco – BioWarmte Installatie Lage Weide in Utrecht: Duurzame Stadswarmte by Eneco – Wonen Zonder Aardgas In De Gemeente Utrecht – Utrecht Wil Gaan Boren Naar Aardwarmte in Noord- en/of Oost-Utrecht – Twence Opent Biomassacentrale Voor Elektriciteit En Warmte – Warmtebaan Enschede: Duurzaam Verwarmen Met Warmte van Twence by Ennatuurlijk – Stoomturbine Attero Levert Groene Energie En Duurzame Warmte Voor 400.000 Huishoudens – Haags Warmte Initiatief Voor Duurzame Warmte: Wonen Zonder Aardgas by Duurzaam Den Haag – Shell Pernis Levert Restwarmte Aan 16.000 Huishoudens – De WAT-Kaart Rotterdam: Rotterdam Aardgasvrij Wat Betekent Dat Voor Mijn Wijk? – De Energietransitie in Rotterdam – Werken Aan Een Aardgasvrij Rotterdam – Duurzaam Verwarmd: Van Gas Naar Duurzame Warmte – Alles Over Klimaatoplossingen – Warmtenet IJmond in Ontwikkeling: Duurzame Warmte Voor Regio IJmond – Green Deal Warmtenet Metropoolregio Amsterdam voor Verduurzamen Woningen – Nationaal Warmte Congres: De Duurzame Warmtevoorziening in Nederland – Warmtenet Noordwest by WarmteStad: Duurzame Aardwarmte (Geothermie) voor Groningen – Camminghaburen in Leeuwarden Krijgt Restwarmte van FrieslandCampina – Geen Gasaansluiting Meer In Nieuwbouwwoningen In MetropoolRegio Amsterdam – All Electric Challenge 2018: Pionier Gezocht by Natuur & Milieu –Warmtenetten by Radar Extra – Bioenergiecentrale AEB BEC in Amsterdam: Duurzame Energie en Duurzame Warmte – Duurzame Energievoorziening voor Nieuw Hoog Catharijne in Utrecht: Warmte- en Koude Opslag – Gasvrij Purmerend 100%: Uitbreiding Warmtenet by Stadsverwarming Purmerend
Aardwarmte in de Glastuinbouw: Het Handboek Geothermie – Grootste Geothermiecentrale in de Benelux van Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) – De Regeling Nationale EZ Subsidies: Risico’s Dekken voor Misboring bij Aardwarmte – Aardwarmte in Nederland: Het Geothermisch Informatiesysteem ThermoGIS by TNO – Aardwarmte in de Glastuinbouw: Het Handboek Geothermie – Aardwarmte Den Haag: Duurzame Warmte voor Den Haag Zuidwest – Escamp Festival: Gratis Energie Kwartetspel Aardwarmte Den Haag –Aardwarmte in de Tuinbouwkas: Koekoekspolder IJsselmuiden by Greenhouse Geo Power – Green Well Westland Geothermie : Schone en Duurzame Aardwarmte Energie in de Kas – Gasloze Kassen in het PrimA4a-Gebied in 2019 by Greenport Aalsmeer – Masterplan Aardwarmte Nederland: Geothermie Kan Groeien Naar 200 Petajoule in 2050