Warmtebaan Enschede: Duurzaam Verwarmen Met Warmte van Twence by Ennatuurlijk
Geschreven op 30-3-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing10 november 2021: Grolsch en Twence kunnen officieel van start met de aanleg van de ondergrondse leiding, waarmee Twence in 2022 duurzame warmte gaat leveren aan Grolsch.
De benodigde vergunningen voor deze leiding en voor de benodigde aanpassingen bij Grolsch zijn afgegeven.
Deze duurzame vorm van warmtelevering reduceert de CO2-emissie van Grolsch met 72% (5.500 ton) per jaar.
Dit staat ongeveer gelijk aan de hoeveelheid uitstoot van zo’n 1.800 huishoudens per jaar.
De toekomstige warmtelevering sluit goed aan bij de ambitie van Grolsch om in 2025 volledig CO2-neutraal te zijn. Koert van ’t Hof, Corporate Affairs Director Grolsch: “Het verkrijgen van de vergunningen is een enorme stap in de goede richting. Begin 2020 zijn we al overgestapt op 100% groene elektriciteit, waarmee we onze CO2 emissie met 6.700 ton hebben gereduceerd. Dankzij de intensieve, goede samenwerking met Twence – ondersteund door de gemeente Enschede en Provincie Overijssel – zetten we nu de volgende stap in de verduurzaming van onze brouwerij”.
Ook Twence is erg tevreden over de voortgang van de samenwerking. Marc Kapteijn, directeur Twence: “Duurzame energie is de energie van de toekomst. Twence investeert volop in het leveren van duurzame energie. Eén van die investeringen is de aanleg van warmteleidingen naar bedrijven die een grote warmte- of koudevraag hebben. De warmte die wij leveren, produceren we uit niet-herbruikbaar afvalhout (biomassa), en is daarmee volledig groen opgewekt. Zowel bij Twence als Grolsch is er de gedrevenheid om bij te dragen aan de regionale energietransitie en dat maakt deze partnership enorm sterk.”
De bij Twence opgewekte warmte wordt via een ondergrondse leiding aan Grolsch geleverd. Bij Grolsch wordt deze warmte ingezet voor het verwarmen van de gebouwen en het opwarmen van pasteurs en spoelmachines. Het technisch ontwerp en de studie naar het meest optimale leidingtracé voor deze warmtelevering zijn in 2020 al uitgewerkt.
Het eerste deel van de leiding, van Twence naar de WarmteKrachtCentrale van Ennatuurlijk in Enschede, is al aanwezig. Met het verkrijgen van de vergunning kan worden gestart met de aanleg van een 1,3 kilometer lange, ondergrondse leiding van de WarmteKrachtCentrale naar Grolsch. Naar verwachting wordt de warmte eind 2022 aan de brouwerij geleverd.
30 maart 2018: Om Enschede verder te verduurzamen start Ennatuurlijk volgende maan met de aanleg van de Warmtebaan Enschede. Met deze bijna zes kilometer lange uitbreiding van het bestaande warmtenet zorgt Ennatuurlijk ervoor dat duurzame warmte voor al zeker de helft van de stad binnen handbereik komt als alternatief voor het verwarmen met aardgas.
Hierdoor kan de stad Enschede de komende jaren een volgende grote stap maken in het verwezenlijken van haar duurzaamheidsambities. Naar verwachting duurt de totale aanleg van de Warmtebaan Enschede maximaal twee jaar.
Het huidige warmtenet van Ennatuurlijk levert duurzame warmte afkomstig van energieproducent Twence. Het bestaande netwerk loopt vanaf Marssteden naar de zuidelijke wijken ’t Zwering, Helmerhoek en Wesselerbrink en in het noorden parallel aan de Auke Vleerstraat naar de Campus.
Twence haalt op een duurzame manier elektriciteit en warmte uit restafval en biomassa. Met stoom, die wordt opgewekt bij de verbrandingsprocessen, wordt water verwarmd tot 120 graden celcius. Met de aanleg van de Warmtebaan Enschede maakt Ennatuurlijk deze duurzame warmte nu ook beschikbaar voor delen van Boswinkel, een groot deel van het Binnensingelgebied, Roombeek, Mekkelholt en Deppenbroek. En daar houdt het niet op, want de Warmtebaan biedt een duurzaam alternatief voor aardgas voor zeker 50 procent van de stad.
Met de Warmtebaan Enschede transporteert Ennatuurlijk straks de duurzame warmte ook naar haar andere bestaande warmtenetten in Tattersall en Roombeek. De ruim 1.800 woningen en 16 bedrijven op deze twee warmtenetten ontvangen nu nog warmte die geproduceerd wordt door een warmtekrachtkoppeling in combinatie met gasketels. Met de aanleg van de Warmtebaan Enschede wordt hier alleen al jaarlijks 4 miljoen m3 aardgas bespaard.
Zie ook: Warmtenet IJmond in Ontwikkeling: Duurzame Warmte Voor Regio IJmond – Green Deal Warmtenet Metropoolregio Amsterdam voor Verduurzamen Woningen – Nationaal Warmte Congres: De Duurzame Warmtevoorziening in Nederland – Warmtenet Noordwest by WarmteStad: Duurzame Aardwarmte (Geothermie) voor Groningen – Duurzaam Verwarmd: Van Gas Naar Duurzame Warmte – Alles Over Klimaatoplossingen – Camminghaburen in Leeuwarden Krijgt Restwarmte van FrieslandCampina – Geen Gasaansluiting Meer In Nieuwbouwwoningen In MetropoolRegio Amsterdam – All Electric Challenge 2018: Pionier Gezocht by Natuur & Milieu
Aardwarmte in de Glastuinbouw: Het Handboek Geothermie – Grootste Geothermiecentrale in de Benelux van Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) – De Regeling Nationale EZ Subsidies: Risico’s Dekken voor Misboring bij Aardwarmte – Aardwarmte in Nederland: Het Geothermisch Informatiesysteem ThermoGIS by TNO – Aardwarmte in de Glastuinbouw: Het Handboek Geothermie – Aardwarmte Den Haag: Duurzame Warmte voor Den Haag Zuidwest – Escamp Festival: Gratis Energie Kwartetspel Aardwarmte Den Haag –Aardwarmte in de Tuinbouwkas: Koekoekspolder IJsselmuiden by Greenhouse Geo Power – Green Well Westland Geothermie : Schone en Duurzame Aardwarmte Energie in de Kas