Waarom Duurzame En Groene Energie? De Verschillende Soorten Energie
Geschreven op 5-10-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingAls je duurzaam en milieubewust bezig wil zijn als het gaat om energie, moet je natuurlijk wel weten welke soorten energie er zijn.
Pas dan kun je een goede keus maken om eventueel te besparen op de energiekosten of om een steentje bij te dragen aan het milieu. Daarom laten we zien op welke manieren (duurzame) energie wordt opgewekt.
Bij de verschillende soorten energie maken we onderscheid tussen groene en grijze energie. De manier van groene energie opwekken is duurzaam en vaak een stuk milieuvriendelijker dan hoe grijze energie wordt opgewekt. Bij het opwekken van de grijze energie worden namelijk fossiele brandstoffen gebruikt. Bij een energievergelijker zie je meestal wat goedkope energie is, maar je kunt ook filteren op bijvoorbeeld groene energie en het soort tarief, zoals vast en variabel. Ook kun je bij groene energie vaak nog kiezen voor 100 procent groen, 50 procent groen of helemaal niet groen.
Energie is er in verschillende varianten, onder andere kinetische energie wat de energie van een bewegend lichaam is. Dan zijn er nog lichtenergie, thermische energie (warmte), elektrische energie en kernenergie. Als we kijken naar de elektrische energie, dan kunnen we die weer onderscheiden in duurzame energie en niet-duurzame energie. Duurzame energie kan betekenen dat er tijdens de productie geen of weinig CO2-uitstoot is, maar vooral omdat het gaat om energie uit hernieuwbare bronnen. Dit noemen we dan groene energie.
Biomassa is bijvoorbeeld groen omdat het hernieuwbaar is. Hout is een hernieuwbaar natuurproduct, maar verbrandt niet per se heel schoon. Kenmerkend aan groene stroom is dat er gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare bronnen: de zon; de wind; waterkracht; aardwarmte en biomassa.
Voor het opwekken van grijze energie wordt gebruikgemaakt van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, kolen of aardolie. Tijdens het verbrandingsproces van deze brandstoffen komt er CO2 vrij en dit is schadelijk voor het milieu. Daarnaast is er nog een ander probleem met de fossiele brandstoffen. Deze raken namelijk ooit een keer op. Dit kan voor bepaalde landen een vervelende situatie met zich mee brengen. Het maakt deze landen dan afhankelijk van andere landen waar nog wel grote hoeveelheden fossiele brandstoffen aanwezig zijn. Dus waarom zou je deze brandstoffen gebruiken als je als land volop kunt profiteren van de bijvoorbeeld de zon, het water of de wind?
Het gebruik van aardgas is een goed voorbeeld. Op dit moment wordt er in Nederland 64% van de elektriciteit uit aardgas opgewekt. Aardgas is een brandstof die ontstaat uit de resten van dieren en planten die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan. Er is dus niet zomaar ineens weer nieuw aardgas. Ook al is aardgas schoner dan steenkool en misschien iets goedkoper dan een duurzame energiebron, als het echt schaars wordt dan zal de prijs van aardgas ook flink omhoogschieten. Dus dat kunnen we beter voor zijn door nu al over te schakelen naar de natuurlijke bronnen die wel onuitputtelijk zijn.