Voorbereiden Op Aardgasvrij Wonen: Nederland Aardgasvrij In 2050
Geschreven op 21-9-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingIn 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. Dit is een grote verandering en de overstap gaat niet in één keer.
Waarschijnlijk zijn de meeste woningen pas na 2030 aan de beurt. Dit geeft jou voldoende tijd om je voor te bereiden door te isoleren, te zorgen voor een betere ventilatie en door alvast slim leidingen of stroomdraden te trekken.
Goede isolatie is van belang. Isolatie helpt je bij het besparen van energie. Allereerst is het handig om te weten hoe jouw woning er momenteel voor staat. Je weet namelijk niet welke stappen je moet nemen om de isolatie te verbeteren, als je niet weet hoe goed je woning momenteel geïsoleerd is. Controleer de isolatie van de buitenmuren, de vloer en het dak en ga na welk soort glas er in de ramen zitten. Als je huis in 2000 of later gebouwd is, is dit al goed geïsoleerd. Er is ten minste spouwmuurisolatie, goede vloerisolatie en goede dakisolatie nodig om een woning aardgasvrij te kunnen maken. Ook is HR++ glas in de ramen noodzakelijk. Je verliest namelijk minder warmte door deze isolatiemaatregelen waardoor het mogelijk is om je huis via duurzame energiemethode te verwarmen. Bijvoorbeeld met een warmtepomp of zonneboiler. Met de juiste isolatie kun je het huis warm krijgen met verwarmingswater van ongeveer 50 graden. Naast de CO2-winst gaan de stappen ook veel uitmaken voor je energierekening. Je gaat immers een stuk minder energie verbruiken. Wel zo fijn als je gaat energie vergelijken voor een nieuw energiecontract.
Optimaal ventileren. Het is belangrijk om verse lucht in huis te hebben, maar dit kost ook veel energie. Deze verse lucht moet namelijk worden opgewarmd. Er zijn een aantal slimme manieren waarop je jouw woning energiezuinig en goed kunt ventileren. Denk hierbij aan winddrukgeregelde roosters. Slim isoleren zorgt voor genoeg verse lucht en een prettig en comfortabel woonklimaat. Zo krijg je geen last van kou en tocht, wat veroorzaakt wordt door lucht die via naden en kieren in de woning binnenkomt.
Vervangen van de cv-ketel. Op een gegeven moment is jouw woning er klaar voor om van het gas af te gaan. Welke opties zijn er ter vervanging van de cv-ketel? Dat is afhankelijk van het warmteplan voor jouw wijk. Zo kan het zijn dat jouw woning op den duur wordt aangesloten op het warmtenet. In dit geval heb je geen eigen warmtepomp nodig en is de kans groot dat het niet nodig is om de radiatoren aan te passen. Ook komt er in een aantal wijken wellicht groen gas uit bijvoorbeeld biomassa, samen met een hybride warmtepomp. De woning wordt voornamelijk elektrisch verwarmd en als het koud is, kan er gebruik gemaakt worden van groen gas. Ten slotte krijgen enkele wijken een collectieve warmtepomp. Deze grote warmtepomp voorziet meerdere huizen van energie. Het kan dan nodig zijn om de radiatoren aan te passen op de lagere temperaturen.