Indugras: Veluws Gras als Grondstof voor Eiwitten, Vezels, Vitamines, Polymeren en Groen Gas
Geschreven op 22-9-2010 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingRegio Noord-Veluwe is een tweejarig pilotproject gestart om industriële grondstoffen en energie uit natuurgras te winnen.
Vanuit de landelijke tenderregeling Bioraffinage ondersteunt het ministerie van LNV het innovatieve pilotproject Indugras.
Het project heeft als doel maaisel uit natuurterreinen en beheersgebieden op rendabele wijze tot producten te verwerken. Die installatie hiervoor gaat vanaf de nazomer van 2011 in bedrijf en verwerkt het eerste jaar 1000 ton grasmaaisel.
Terreinbeheerders zoals Staatsbosbeheer, waterschappen en landgoederen moeten geld betalen om gras af te voeren naar de compostering. Dit gras is echter een potentiële bron van grondstoffen en energie. Door grasmaaisel te persen en te verwerken kunnen er producten van gemaakt worden als bouwplaten, papier & karton (vezels), veevoer (eiwitten uit overschotten kweekgras), meststof (grassap) en grondstoffen voor biobrandstof of bioplastics (suikers, melkzuur). Door het Veluwse gras in eerste instantie in te kuilen is er het hele jaar door gras beschikbaar voor verwerking tot industriële producten. Restanten worden afgevoerd naar vergisters, waar het wordt omgezet tot meststof.
Begin dit jaar is er een samenwerking ontstaan tussen penvoerder Clean Energy for Me, Rozendaals Duurzame Energie en kennisinstituut TNO. Staatsbosbeheer is als partner voor de levering van natuurgras betrokken. Het Lectoraat Duurzame Energie en Groene Grondstoffen van Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten ondersteunt het projectmanagement. Bij de uitvoering zijn ook Wageningen UR en regionaal engineeringbedrijf Amron betrokken. Met ondersteuning van Noord-Veluwe Biobased is het tweejarig pilotproject opgezet waarin op experimentele basis 1500 ton natuurgras zal worden verwerkt. Het project krijgt financiële ondersteuning vanuit de landelijke tenderregeling Bioraffinage van het ministerie van LNV. Succesvolle afronding zou voor terreinbeheerders een kosteneffectief afzetkanaal voor maaisel opleveren. Uiteindelijk doel is namelijk de realisatie van een commerciële grasraffinaarderij. De pilot geeft in ieder geval aan dat het ondernemerschap voor ontwikkeling van een groene economie in de regio aanwezig is. Bron: Noord-Veluwe Biobased
Graskracht: Maaigras als Duurzame Energie – Reportage van TV Limburg – Besparen op Energiekosten met Olifantengras – Bio Based Economy (BBE): Rietafval Grondstof voor Hernieuwbaar Plaatmateriaal by DSM – Nieuw Lokaal Duurzaam Energie Initiatief: De Energiecoörperatie Veluwe Energie
Tags: Duurzaam