google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Veel Frituurvet En -Olie Komt In Het Milieu Terecht

Geschreven op 28-5-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

laat-uw-gebruikte-frituurvet-niet-rondspoken-valorfrit2.JPGUpdate 27 december 2021: Oud en nieuw staat voor de deur. Daar hoort natuurlijk een oliebol bij! Traditiegetrouw bakken veel Nederlanders zelf hun oliebollen. Maar wat te doen met het overgebleven frituurvet?

Jack van Terheijden werkt bij waterschap Brabantse Delta en zorgt ervoor dat de rioolgemalen schoon blijven en blijven werken. Hij legt uit waarom je frituurvet niet door de wc moet spoelen.

Als je frituurvet door de gootsteen of de wc spoelt, is het vaak nog vloeibaar. Maar zodra dit vet afkoelt, gaat het stollen. Dat gestolde frituurvet gaat aan de binnenkant van leidingen en pompen zitten. “Er komt dus een soort vetlaag aan de binnenkant van de leidingen. Door deze vetlaag moeten onze pompen harder werken om het rioolwater door de leidingen te krijgen” legt Jack uit.

Het kan bij een gemaal zelfs zo erg zijn dat er na de kerstperiode een laag afgekoeld vet ligt, versterkt met allerlei drijfvuil, waarover je kunt lopen! In gemaalkelders van grote steden kan dit gebeuren. Dit komt omdat het vet naar boven drijft terwijl de pompen het water eronder wegpompen.

Om ervoor te zorgen dat rioolgemalen en zuiveringsinstallaties goed kunnen werken, moet het vet dus verwijderd worden. Maar dat is zo makkelijk nog niet. Jack: “We huren hiervoor speciale bedrijven in. Die gaan dan als het ware met een grote spons overal doorheen om het weer schoon te krijgen. Het is alleen heel lastig om alle vetresten te verwijderen. Dat merken mensen misschien zelf ook bij het afwassen van hun pannen. Vet is een hardnekkig goedje.”

Gebruikt frituurvet kun je teruggieten in de verpakking of bijvoorbeeld in een leeg melkpak. Daarna kun je het inleveren in de gele kliko bij een recyclepunt. Hier kun je zien welk recyclepunt bij jou in de buurt is.

Ingeleverd frituurvet wordt gerecycled. Zo kan er bijvoorbeeld biobrandstof van gemaakt worden. Biobrandstof is een vorm van groene energie. Door je frituurvet in te leveren, ben je dus goed bezig voor het milieu. Ook doe je jezelf er een plezier mee. Als je frituurvet doorspoelt kunnen namelijk ook de leidingen in je eigen huis verstoppen. Dat is een duur (en vies) grapje. Door je frituurvet in te leveren, voorkom je dat. En je maakt de waterschappen natuurlijk ook erg blij!

28 mei 2008: Meer dan 14.000 ton gebruikte frituurvetten en -oliën gaat verloren in het milieu, ook al zamelt de Belg vandaag 11% meer in dan vorig jaar.

Dat is één van de opvallende conclusies van de Universiteit Gent die het frituurgedrag en het inzamelgedrag van de Belg onderzocht.

Valorfrit, dé inzamelorganisatie in België, heeft zich alvast een ambitieuze doel gesteld: tegen 2012 de gemiddelde jaarlijkse inzameling per gezin optrekken tot 2,75 kg, goed voor bijna 10.000 ton ingezamelde frituurvetten en -oliën.

De Universiteit Gent peilde bij 1.000 Belgische gezinnen huishoudens naar hun frituurgedrag én inzamelgedrag. Daaruit blijkt dat het potentieel aan in te zamelen gebruikte frituurvetten en -oliën veel hoger is dan wat vandaag correct wordt ingezameld. In totaal werd er in 2007 zo’n 7.357 ton ingezameld, een stijging van 11% vergeleken met 2006. Deze mooie stijging is toe te schrijven aan de intensieve communicatiecampagne die sinds eind 2006 door Valorfrit gevoerd wordt. Gemiddeld betekent dit een inzameling van 2 kg per gezin met een friteuse.

Op basis van een marktanalyse en de resultaten van de studie van de Universiteit Gent blijkt dat bij de huishoudens 21.500 ton gebruikte frituurvetten en -oliën beschikbaar zijn, waarvan er dus 7.357 ton correct wordt ingezameld. Blijft er dus 14.143 ton over die vandaag verloren gaat in het milieu: gedumpt via gootsteen, riool, tuin, restafval…

Niet alleen slecht voor het milieu, ook een gemiste kans gezien de interessante verwerkingsmogelijkheden vandaag: recyclage tot verantwoorde biodiesel (geen specifieke productie van grondstoffen en bovendien is er geen invloed op de voedingsprijzen aangezien er geen extra gewassen gebruikt worden die kunnen aangewend worden voor voedingsmiddelen) of omzetting in groene stroom. Verder worden de gebruikte frituurvetten en -oliën ook verwerkt als grondstof in technische producten als rubber en kaarsen.

Ter illustratie, twee voorbeelden wat je extra zou kunnen doen met die 14.143 ton niet ingezamelde gebruikte frituurvetten en -oliën op voorwaarde dat er correct zou worden ingezameld:

GROENE BRANDSTOF: Met de huidige inzameling kunnen 6.130 wagens een jaar lang zo goed als CO2-neutraal rondrijden. Met de niet-ingezamelde vetten en oliën zouden er jaarlijks 11.800 wagens extra CO2-neutraal kunnen rondrijden. NB: Berekend op een consumptie van 1.200 l/jaar, voor een dieselauto die jaarlijks 20.000 km doet en 6 l/100 km verbruikt.

Met de huidige inzameling kunnen 370 bussen/vrachtwagens een jaar lang zo goed als CO2- neutraal rondrijden. Met de niet-ingezamelde vetten en oliën zouden er jaarlijks 700 bussen/vrachtwagens extra CO2-neutraal kunnen rondrijden. NB: Berekend op een consumptievan 20.000 l/jaar .

GROENE STROOM: Met de huidige inzameling kunnen 8.400 gezinnen een jaar lang voorzien worden van groene stroom. Met de niet-ingezamelde vetten en oliën zouden er jaarlijks 16.200 gezinnen extra voorzien worden van groene stroom. NB: Berekend op een jaarlijks verbruik van 3,5 Mwh voor een gemiddeld gezin, waarbij voor de productie van 1Mwh 0,25 ton gebruikte frituurvetten en -oliën nodig is, wat neerkomt op 0,875 ton gebruikte frituurvetten en -oliën per jaar per gezin. Momenteel vindt de groene stroom productie op basis van gebruikte frituurolie/-vet voor een groot stuk plaats in het buitenland, aangezien de Vlaamse wetgeving verbranding van gebruikte frituurvetten en -oliën nog niet toestaat. Dit standpunt zou echter op korte termijn herzien kunnen worden.

De Universiteit Gent peilde ook naar het frituurgedrag van de Belg. Daaruit blijkt dat 80% van de ondervraagde gezinnen thuis een friteuse heeft, 20% van deze groep heeft zelfs een tweede toestel om het bakken van frietjes en het frituren van kroketten of snacks gescheiden te houden. De Belg bakt wekelijks tot om de twee weken frietjes thuis, tegenover maandelijks tot minder dan maandelijks kroketten of snacks. Gemiddeld kan je stellen dat er iets gefrituurd wordt om de 11 dagen. Daarbij wordt het vet na 11 keer ververst – ongeveer 3 keer per jaar dus -, wat voor de meeste frituuroliën en -vetten een goede frequentie is met het oog op gezond frituren. Bron: Emis Vito

Ook in Nederland kunt u bij een groot aantal adressen gebruikt frituurvet inleveren

Tags: ,

3 Reacties

 1. Esmee zegt:

  27 december 2010 om 12:17 | Permalink

  Hallo,

  Ik heb eigenlijk nog een vraag over dit artikel namelijk wat gebeurt er met al het vet en olie dat door de zuiveringsinstallaties gaat in riolen nadat het verstopt is geraakt en het eruit is gehaald?

  mvg,

 2. Erik van Erne zegt:

  3 februari 2020 om 13:50 | Permalink

  Spoel Geen Oud Frituurvet Door De WC

  Bak jij met Oud en Nieuw zelf je oliebollen? Lekker natuurlijk! Maar waar laat je het frituurvet? Aad van Dijk werkt bij het hoogheemraadschap van Delfland en moet ervoor zorgen dat de rioolgemalen schoon blijven en blijven werken. Hij legt uit waarom je frituurvet echt niet door de wc moet spoelen.

  Grote klonten vet, vastgesmolten aan de muren en dompelpompen in de rioolgemalen. Een dikke brij van samengeklonterd vet, straatvuil, maandverband, condooms, billendoekjes. Zie je het beeld al voor je? In de riolen en rioolgemalen levert frituurvet behoorlijk wat problemen op.

  De riolering, rioolgemalen en zuiveringsinstallaties kunnen door het vet verstopt raken. Aad legt uit dat het vet daarom verwijderd moet worden: “Het vet wordt kapot gespoten en opgezogen. Dat is een vies en intensief klusje, want het vet vormt een dikke drijflaag die moeilijk kapot te krijgen is. Bij een groot rioolgemaal zijn 4 man, 1 zuigwagen en 1 spuitwagen 2 dagen bezig om het vet te verwijderen. Het gaat dus aardig in de euro’s lopen, geld wat de gemeenschap moet betalen.”

  Daar is Aad heel duidelijk over: “Gooi het niet in het riool, het riool is geen vuilnisbak waar van alles gedumpt kan worden.” Maar wat dan wel? Verwijder olie en vet uit koekenpannen en frituurpannen eenvoudig met een stukje keukenpapier. Giet vloeibaar frituurvet terug in de verpakking. Vervolgens kun je het frituurvet inleveren in de gele kliko bij een supermarkt bij jou in de buurt. Het vet wordt dan weer gerecycled en bijvoorbeeld gebruikt voor groene energie.

  Behalve frituurvet leveren billendoekjes standaard een groot probleem op. Aad: “Op de verpakking van deze doekjes staat dat ze biologisch afbreekbaar zijn en door de wc gespoeld mogen worden. Maar men vergeet dat deze doekjes niet de tijd krijgen om af te breken, ze gaan rafelen en klitten samen met andere doekjes, haren en vuil. Zo vormen ze een grote kluwen van viezigheid…”

  Kijk hier even voor wat er niet in het riool mag.

 3. Erik van Erne zegt:

  23 december 2020 om 17:51 | Permalink

  MVO Vraagt Aandacht Voor Recyclen Van Frituurvet: Frituurvet, Recycle Het

  Oud en Nieuw moet dit jaar in een kleiner gezelschap worden gevierd, maar Nederlanders zullen ongetwijfeld weer in groten getale oliebollen bakken.

  Ketenorganisatie voor oliën en vetten MVO vraagt vet goed af te voeren.

  Frituurvet van oliebollen leidt tot problemen in het riool. Eerder dit jaar meldde stichting Rioned dat Nederlanders sinds de corona-lockdown steeds meer doekjes en beschermingsmiddelen zoals mondkapjes door het toilet spoelen. Met name de combinatie vet en doekjes kan bijzonder slecht zijn voor het milieu.

  Elke keer als het in het riool komt, plakt er meer en meer vet aan het riool. Samen met de vochtige doekjes wordt dat één grote, harde massa. En dat zorgt voor verstoppingen. Frituurvet, doekjes en mondkapjes horen dus niet in het riool, waarschuwt MVO.

  Gebruikt frituurvet of olie kan ingezameld worden bij meer dan 2500 locaties in Nederland. Elk jaar rond de jaarwisseling vraagt MVO hier extra aandacht voor met de socialemediacampagne ‘Frituurvet, Recycle Het!’.

  Want naast het voorkomen van verstoppingen, geeft het recyclen een tweede leven aan gebruikte vetten. Zo kan er van gebruikt frituurvet of bakolie biobrandstof worden gemaakt. Biobrandstof dat is gemaakt van gebruikt frituurvet is de meest duurzame brandstof die er is. Het heeft de laagste CO2-uitstoot van alle energiebronnen.

  Ook zorgt het inzamelen van gebruikte vetten voor extra inkomsten voor scholen en sportverenigingen. “Het inzamelen van gebruikte vetten heeft alleen maar voordelen voor onze maatschappij en draagt bij aan een groenere wereld”, zegt directeur Frans Claassen. “Het is daarom belangrijk om hier aandacht voor te blijven houden.”

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (2)
 • Agenda (3.459)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (944)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (5)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.803)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (449)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.840)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Mobiliteitsbeeld 2022: Actualisatie Verkenning Gebruik Openbaar Vervoer 2022-2026 by KiM
 • Koningin Máxima Op Werkbezoek Bij Stichting Petje Af
 • Tony Chocolonely: Eerlijike, Heerlijke Chocoladerepen Met Een Verhaal by Greengiving
 • Koning Willem-Alexander Opent Internationaal Elaad Testlab Voor Elektrische Voertuigen In Arnhem
 • De 200ste Windmolen Bij Unilin Insulation in Seneffe by ENGIE
 • De Relatie Tussen Attitudes En Reisgedrag En Het Verband Met De Coronapandemie by KiM
 • Essay: Interacties Tussen De Netwerken Voor Energie, Mobiliteit En ICT by KiM
 • Snellaadpalen Voor Elektrische Auto’s Bij Jumbo Supermarkten En La Place Restaurants by PowerGo
 • Dutch Cups Leverancier Van Herbruikbare Glazen Krijgt 205 Zonnepanelen Op Het Dak
 • Lelystad Stimuleert Gebruik Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Op Evenementen by GreenCups
 • Den Bosch Wil Herbruikbare Bekers Bij Evenementen: Jazz in Duketown, Vuelta, Carnaval
 • LeidseKoplopers Willen Herbruikbare Bekers Op Kantoren In Leiden
 • KVK-KIDV Business Challenge Innovatief Verpakken: Zes Nieuwe Verpakkingsuitdagingen
 • Recordopbrengst Duurzame Energie: Bijna 54 Procent Stroom Uit Duurzame Bronnen by Energieopwek
 • Three Little Birds: Every Little Thing Is Gonne Be All Right by Bob Marley & The Wailers
 • Greenwashing: Reclame Code Commissie Noemt CO2-Vrij Vliegen Bij KLM Misleidend
 • Eerste Waterstoftankstation In Horst Aan de Maas in Limburg Geopend
 • De VEMW Energiedag 2022 by Koninklijke VEMW
 • Groene Waterstoffabriek Sinnewetterstof Oosterwolde: Zonne-Energie by Alliander En GroenLeven
 • Drents Tiny House Op Waterstof Uit Zuid- en Oost-Drenthe Gepresenteerd In Den Haag
 • Links

  Milieunet op..