Twentebad In Hengelo Krijgt 922 Zonnepanelen Op Het Dak: Op Weg Naar Aardgasvrij In 2020
Geschreven op 19-9-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingHet Twentebad in Hengelo heeft een ambitie: helemaal aardgasvrij worden. Een pittige opgave, want in een zwembad wordt veel energie verbruikt.
Maar deze ambitie komt wel weer een stapje dichterbij: op het dak van het sportbad worden zonnepanelen gelegd.
Het dak van het 50 meter sportbad krijgt 922 zonnepanelen. De zonnepanelen worden nog dit jaar geïnstalleerd op het dak van het sportbad naast het hoofdgebouw van het Twentebad in Hengelo.
Het Twentebad wekt met de nieuwe panelen naar verwachting 240.000 kWh op, net zoveel als het gemiddelde verbruik van 80 huishoudens. Dat is een besparing van ruim 54.000 CO2 per jaar, dat gelijk staat aan 324.000 kilometer rijden in een dieselauto (die 1 op 15 rijdt).
Het Twentebad is de afgelopen jaren ingrijpend gerenoveerd. De hele opknapbeurt is begin volgend jaar klaar. Onderdeel van de renovatie was het overkappen van het 50 meter sportbad, want dan kun je het bad het hele jaar door gebruiken. Het dak is er vorig jaar gekomen en is toen al geschikt gemaakt voor de bekabeling en het gewicht van de zonnepanelen.
Vlak voor de zomervakantie is een onderzoek afgerond met als hoofdvraag hoe het Twentebad 100% aardgasvrij gemaakt kan worden. Wethouder Claudio Bruggink heeft opdracht gegeven dit verder uit te werken met als ambitie om voor de winter van 2020 het Twentebad volledig gasloos te verwarmen. Een combinatie van lucht-warmtepompen met een elektrische ketel voor de koudste periodes moet dit mogelijk maken.
Uitbreiding van het zonnedak naar het dak van het hoofdgebouw is ook een realistisch scenario. En daar is wethouder Claudio Bruggink heel blij mee: ‘In 2050 willen we in Nederland niet meer afhankelijk zijn van fossiele energiebronnen, zoals aardgas. Het is een hele opgave om ons land en onze stad van het aardgas af te krijgen en dus de uitstoot van broeikasgassen sterk te verminderen. Daarom ben ik ook zo tevreden dat het Twentebad dat wel voor elkaar krijgt. Als het Twentebad het kan, kunnen andere Hengelose panden en woningen het ook. Een mooi voorbeeld dus voor ons allemaal.’
Het aankopen van de zonnepanelen vergt een investering van 200.000 euro. Het college van B&W stelt een investeringsbedrag van 200.000 euro beschikbaar om de panelen te kopen. Meer dan een kwart van dat bedrag krijgt de gemeente in 2020 terug van de provincie Overijssel. Het overgebleven bedrag wordt meer dan terugverdiend doordat het Twentebad minder stroom hoeft in te kopen en omdat het Rijk ook een subsidie op de elektra-opbrengst van de panelen geeft.