Twee Wijken In Groningen Aardgasvrij: 4,8 Miljoen Euro Voor Paddepoel-Noord En Selwerd
Geschreven op 2-10-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingDe gemeente Groningen krijgt 4,8 miljoen subsidie voor het aardgasvrij maken van twee wijken in de stad. Dat maakte minister Kajsa Ollongren bekend tijdens een werkbezoek in Assen.
In de wijken Paddepoel-Noord en Selwerd wordt geprobeerd met deze subsidie duizend huizen in 2022 aardgasvrij te maken.
‘Dit is een belangrijke bijdrage voor de energietransitie in deze wijken’, zegt Mattias Gijsbertsen, wethouder Duurzaamheid.
In beide wijken zijn de bewoners en gemeente al langere tijd in gesprek over een wijkgerichte aanpak van de energietransitie. Naast een energietransitieplan met verschillende scenario’s zijn er al wijkenergieplannen met concrete acties opgesteld. Groningen loopt daarmee voorop in Nederland.
In de wijken staan in totaal ongeveer 9.000 woningen, waarvan ruim duizend particuliere woningen voor de subsidie in aanmerking komen. ‘Het gaat daarbij om buurten die naast elkaar liggen met soortgelijke huizen die bijna allemaal eind jaren zestig zijn gebouwd. Bijvoorbeeld flats, rijwoningen en portieketagewoningen’, voegt Gijsbertsen toe.
In Selwerd maakt het wijkenergieplan onderdeel uit van de geplande wijkvernieuwing. De rode draad voor het aardgasvrij maken is de geplande aanleg van een buurtwarmtenet in 2019 en 2020 in beide wijken. In Paddepoel werken de Groninger energiecoöperatie Grunneger Power en stichting Paddepoel Energiek samen met bewoners aan de opzet van een buurtwarmtecoöperatie.
Els Struiving van Paddepoel Energiek is zeer content met de toekenning van de subsidie. ‘Dit is heel mooi nieuws voor Paddepoel. Er zijn hier veel bewoners die van het gas af willen. Daarom zijn we samen met Grunneger Power gestart met een serieuze verkenning naar de mogelijkheden voor een lokaal warmtenetwerk met een buurtwarmtepomp op groene stroom.’ De bedoeling daarbij is dat het warmtenetwerk in eigendom komt van de gebruikers zelf, wat een doorbraak is in de warmtewereld. Dit najaar houdt Paddepoel Energiek een bewonersonderzoek waarin bewoners gevraagd wordt wat zij belangrijk vinden aan hun warmtevoorziening.
Zie ook: Programma Aardgasvrije Wijken: 120 Miljoen Euro Voor Aardgasvrije Wijken In 27 Gemeenten
Erik van Erne zegt:
27 november 2019 om 13:44 | Permalink
Paddepoel 050 Buurtwarmte: Zelf Regie Over Eigen Energie Met Een Buurtwarmtenet
Het is namelijk best bijzonder in Nederland dat er een degelijke conceptontwerp gemaakt is, waarmee een bestaande jarenzestigbuurt aardgasvrij woningen kan verwarmen. Het concept Buurtwarmte Paddepoel bestaat uit een warmtenet en een warmtecentrale waar de hele wijk op aangesloten kan worden.
In de klaslokalen van het schoolgebouw werd het plan van Buurtwarmte Paddepoel verder toegelicht en konden vragen worden gesteld. Zo werden bewoners meegenomen in de technische verkenning: hoe ziet een buurtwarmtecentrale er uit? En hoe komt het leidingennetwerk te liggen? Moeten er aanpassingen in de woning plaatsvinden? Buurtwarmte wist te vertellen dat er weinig verandert in de woning. Een warmtewisselaar op zolder vervangt de ongeveer de even grote HR-ketel op zolder. Ook krijgt de bewoner een inductieplaat. Allebei zitten die bij de prijs in. De bestaande radiatoren kunnen gebruikt blijven worden.
Een veelgehoorde vraag van bewoners bleek: wat gaat een aansluiting op het warmtenet eigenlijk kosten? Buurtwarmte Paddepoel nam bewoners mee in de ontwikkelingen van de aardgasprijs en vergeleek de energierekening van nu met een energierekening van de toekomst. Het uitgangspunt van Buurtwarmte: je betaalt nooit meer voor duurzame warmte dan voor aardgas.
Buurtwarmte wil aanvullende financiering om het ontwerp gereed te maken voor een uitvoeringsplan. Daarvoor heeft zij verschillende scenario’s uitgewerkt. Het ontvangen van een subsidie en het deelnemen aan een warmtefonds zijn onderdeel hiervan. Hieruit zal de realisatie en de aansluitkosten voor de deelnemende huishoudens moeten worden bekostigd. Als het zover is, dan zal er ook een warmtecoöperatie worden opgericht. De bewoners die aangesloten willen worden op het warmtenet worden lid van de coöperatie en verkrijgen zo zeggenschap over belangrijke besluiten rond hun warmtelevering.
Vanuit de schoolbanken groeide het enthousiasme voor het burgerinitiatief dat door Grunneger Power, Paddepoel Energiek en professionals uit de buurt is opgezet. Buurtwarmte Paddepoel doet een oproep aan iedereen om het plan te steunen. Deze vrijblijvende steunbetuiging helpt bij het verder ontwikkelen van duurzame en betaalbare energie voor alle Paddepoelers. Iedereen kan een symbolische stem uitspreken.