Treinen NS Rijden vanaf 2018 voor 100% op Duurzame Energie van Nieuwe Windparken by Eneco
Geschreven op 5-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, Vervoer en OVUpdate 24 december 2021: NS en ProRail kiezen Eneco als nieuwe leverancier van stroom voor alle treinstations, verkeersleidingsposten, kantoren, onderhoudswerkplaatsen en andere gebouwen.
Het contract zorgt ervoor dat de elektriciteit groen is, loopt vijf jaar en omvat 225 gigawattuur per jaar.
Vergelijkbaar met het verbruik van 65.000 – 70.000 huishoudens. Het contract gaat in op 1 januari 2022.
Anneke de Vries, RvB lid van NS: “NS heeft bewust gekozen om de uitvraag voor de levering van energie voor de stations en gebouwen groen in te kopen met wind en zon. Deze stap past binnen de duurzaam ondernemen strategie van NS. NS wil in 2040 geheel fossielvrij zijn. Met dit contract zorgen wij ervoor dat onder andere de liften, roltrappen en de verlichting werken op basis van deze groene stroom. Onze huurders op het station kunnen ook gebruik maken van dit contract voor groene energie.”
Ans Rietstra, COO van ProRail: “Onze ambitie is om in 2030 net zoveel stroom zelf op te wekken als we gebruiken. Dat doen we stap voor stap, onder meer door eigen opwek via zonnedaken op meer stations en panelen op geluidsschermen. Een mooi voorbeeld van die vernieuwde ambitie is station Delft Campus dat wij maandag 20 december hebben geopend met de gemeente en NS.”
19 februari 2019: Sinds 2018 rijden alle NS-treinen in Nederland – als eerste ter wereld – op 100% duurzame windstroom van Eneco. Dit heeft een besparing van 1,43 miljard kilogram CO2 opgeleverd. Dat staat gelijk aan 3,3 miljoen keer met de auto heen en weer naar Zuid-Frankrijk.
Om alle NS treinen volledig op windstroom te laten rijden is 1,2 terawattuur per jaar nodig. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van alle huishoudens in Amsterdam (400.000 huishoudens). NS wilde hiervoor niet putten uit het toentertijd beschikbare aanbod van windenergie.
Daarom heeft energieleverancier Eneco nieuwe windparken gebouwd. Een voorbeeld hiervan is het windpark Luchterduinen, op 23 kilometer afstand van de Zandvoortse kust.
Zie: Het Eneco Windpark Luchterduinen (129 MW): 56% meer Nederlandse Windenergie op Zee
10 september 2017: Eindelijk is het zover, nou ja bijna dan want in 2018 gaan alle treinen op groene stroom rijden. Die stroom is afkomstig van nieuwe windparken van energieleverancier Eneco.
Vanaf dit jaar rijdt al 50% van de treinen op groene stroom. De volledig groene treinreis gebeurd in fasen: 50% in 2015, 75% in 2016, 90% in 2017 en 100% in 2018.
Mobiliteit is verantwoordelijk voor ruim 20% van de CO2 uitstoot in Nederland. Als voorloper in duurzaam vervoer wil de spoorsector haar verantwoordelijkheid nemen. Dit verwachten reizigers en andere stakeholders ook. Iedere reiziger die zijn auto laat staan en de trein neemt, stoot nu al minder CO2 uit voor zijn reis. Over een paar jaar zal een treinreis vrijwel geen CO2 uitstoot meer veroorzaken. Ter vergelijking, de auto stoot gemiddeld 125 gram CO2 uit per reizigers kilometer, met de trein was dit in 2013 30 gram en in 2018 dus 0. De 1,2 miljoen treinreizigers per dag reizen per 2018 volledig groen met 0 gram CO2 uitstoot.
NS heeft met Eneco een contract gesloten voor de levering van tractie-elektriciteit. De benodigde elektriciteit is 1,4 terrawattuur (dat komt neer op 1% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik en het energieverbruik van alle Amsterdammers per jaar). De groene stroom die de NS gebuikt is afkomstig uit nieuwe windparken die stapsgewijs in gebruik worden genomen de komende jaren in onder meer Nederland, Scandinavië en België ( 50% van deze windenergie komt uit Nederland, de andere 50% uit omringende landen). De energie is daardoor direct herleidbaar naar de bron. NS maakt geen aanspraak op bestaande duurzame energiebronnen. Het aanbod van groene stroom op de energiemarkt groeit hierdoor flink.
NS koopt de groene stroom in namens VIVENS, de vereniging van spoorvervoerders, hierin zitten: ProRail, Arriva, Veolia, Connexxion, Kombi Rail Europe, DB Schenker, ERS Railways, HSL Logistik, Rotterdam Rail Feeding en Rurtalbahn Benelux.
NS en ProRail zamelen papier in op station Utrecht Centraal – NS ziet wel wat in de Segway ! – NS gebruikt regenwater om station schoon te maken ! – NS neemt meer groene stroom af ! – NS gaat verder met Warmtezuilen op Zonne-energie – Circa 24 Kilometer Geluidsscherm Zonder Zonnepanelen Langs Spoor bij Almere by Prorail – ProRail draagt CO2-Klimaatladder over aan SKAO: Samen Zorgen voor Minder CO2 – NS en ProRail zamelen papier in op station Utrecht Centraal – De Sustainability Challenge 2015: ProRail, UvW, VolkerWessels, Eneco en Cofely – Tweede Leven Voor Dubbeldekkers NS: Hergebruiken en Recyclen 96% Van De Trein by NS – Windpark Op Opstelterrein Voor Treinen Nieuwe Hemweg in Amsterdam by NS En Vattenfall
Erik van Erne zegt:
5 november 2015 om 12:42 | Permalink
Eerste rit Groene Trein op 175ste verjaardag van het spoor.
De Groene Trein beleefde op zaterdag 20 september 2014 – de 175ste verjaardag van het spoor – zijn eerste rit. De trein is ontworpen door de jonge Amsterdamse ontwerpers Michiel van Sinderen en Steffen de Jonge. Zij wonnen de ontwerpwedstrijd die Eneco en NS uitschreven om te laten zien dat alle elektrische treinen op nieuwe groene stroom gaan rijden. De preview in de werkplaats van NedTrain was een spannend moment. Terwijl medewerkers bezig waren om de transformatie van blauw-gele dubbeldekker naar Groene Trein af te ronden, konden de ontwerpers voor het eerst zien hoe hun ontwerp er op een levensgrote trein uitziet. De reizigers krijgen straks een trein te zien waarbij de bekende gele en blauwe opgaan in duizenden blokjes. Zo geven ze de illusie dat de trein groen is, zonder dat de kleur groen daadwerkelijk op de trein voorkomt. Of ze in deze opzet zijn geslaagd, kan de reiziger zelf beoordelen. Na de eerste rit aanstaande zaterdag, gaat de Groene Trein kris-kras door Nederland rijden.
In totaal deden 72 jonge ontwerpers mee met de ontwerpwedstrijd. Uiteindelijk werden Michel en Steffen gekozen uit een jury bestaande uit onder meer Daan Roosegaarde, Jelle Brandt Corstius, Hans Ubbink, Erik Kessels en Arriën Kruyt. De Groene Trein staat symbool voor de toekomst, waarin het voor de reiziger mogelijk wordt om schoon te reizen. In 2015 rijden de treinen voor 50% op groene stroom die met nieuwe windmolenprojecten wordt opgewekt. Vanaf 2018 rijden alle elektrische treinen volledig op windenergie. Dat zijn Eneco en de gezamenlijke spoorpartijen dit voorjaar overeengekomen.