google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

The Smart City Hubs in The Green Village van de TU Delft: De Slimme Stad by Eneco

Geschreven op 10-7-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Eneco gaat met haar partners Sustainder, Huawei, Bouwfonds en Luminext de eerste Smart City Hubs testen in The Green Village, een proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van de TU Delft.

Hiertoe hebben betrokken partijen onlangs een overeenkomst gesloten. De eerste toepassingen zijn vanaf juni 2017 operationeel.

Smart City Hubs bieden een open en organisch uit te breiden platform op basis van lantaarnpalen. Diverse dienstverleners kunnen hierop zelf sensoren installeren of gegevens gebruiken. Mogelijkheden zijn onder meer het op afstand beheren van verlichting, het meten van luchtkwaliteit, verkeersdrukte en geluidoverlast. Ook snelle mobiele communicatie of het signaleren van vrije parkeerplaatsen behoort tot de mogelijkheden. Hiermee wordt bijgedragen aan een beter milieu, een mooie leefomgeving en bovenal een veilige en gezonde stad.

Eneco ziet lantaarnpalen als de ideale basis voor smart city technologie. Ze hebben tenslotte al elektriciteit, een drager op hoogte en zijn overal te vinden. In Smart City Hubs worden de sensoren en apparatuur netjes weggewerkt. De sensordata worden via een dataplatform omgezet naar informatie en aan partijen geleverd die hun diensten aan inwoners of andere belanghebbenden willen leveren.

Eneco gaat met haar partners Sustainder, Huawei, Bouwfonds en Luminext het open Smart City Hub concept testen in The Green Village, een initiatief van de TU Delft. Uniek aan dit concept is dat er een slimme stadsinfrastructuur wordt aangelegd waarop bedrijven samen met studenten, start-ups, onderzoekers en opdrachtgevers innovaties ontwikkelen en testen. Met verschillende deelnemers worden ideeën getoetst en mogelijke toepassingen ontwikkeld voor inzet van diensten in de woon, werk- en leefomgeving.

In The Green Village wordt in een echte omgeving met woningen en kantoren getest (living lab). Gemeenten of private terreinbeheerders kunnen gedurende de ontwikkeling van de Smart City Hubs al meekijken welke diensten in de toekomst voor hen relevant zijn. Voor The Green Village dient de samenwerking met Eneco en haar partners als eerste ‘proof of concept’ op het gebied van ‘smart outdoor’-oplossingen. Zie ook: Green Deal Smart Energy Cities – PowerParking in The Green Village van de TU Delft: Parkeerterreinen als Duurzame Energiecentrale – De WaterStraat in The Green Village van de TU Delft: The WaterStreet and Water Innovation

Zie ook: Amsterdam Smart City: Buurzaam Wonen – Slimme Meter in Geuzenveld by Liander – Amsterdam Smart City: Vijf Nieuwe Duurzame Ambitieuze Energie Projecten – Amsterdam Smart City: Amsterdam wil Meest Energiezuinige stad van Europa worden – Smart Grid Rotterdam: Slim Elektriciteitsnet met Decentraal Energie Management Systeem DEMS – PowerMatching City: Smart Grid Hoogkerk – Smart Energy Collective: Smart Grids in Nederland –  GE Ecomagination $200 million Challenge Powering the Grid: Five Innovative Winners – Uitleg Smart Grids by Energy Valley – Smart Grids in de Energievoorziening van de Toekomst – Smart Grids: Op weg naar Intelligente Netten in Nederland – Smart grids for the energy of tomorrow by Imtech

5 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  11 juli 2017 om 12:28 | Permalink

  Green Deal Smart Energy Cities Levert Wijkaanpak Op

  Doel van de deelnemers aan de Green Deal Smart Energy Cities is de energietransitie te versnellen op wijkniveau. Op basis van 10 kickstartprojecten ontwikkelden marktexperts een integrale aanpak die kan dienen als leidraad bij de overgang naar een slimmere en duurzamere energievoorziening in de gebouwde omgeving.

  Nederland wil in 2050 energieneutraal zijn. Gemeenten ontwikkelen daarom beleid om wijken en gebouwen te verduurzamen. Toch vinden nieuwe innovaties nog niet altijd goed de weg naar toepassing in de praktijk. Daar zijn verschillende redenen voor te noemen, zoals onvoldoende bekendheid van de innovaties, of doordat de communicatie tussen de gebouweigenaren en hun directe partners te technisch van aard is. Maar het kan ook komen door onzekerheid bij bewoners of eigenaren van gebouwen; over de financiering, over de werking van een technische toepassing, of over vertrouwen in een leverancier. Daarnaast gebeurt het vaak dat bewoners en gebruikers van gebouwen worden geconfronteerd met oplossingen die voor hen zijn bepaald, oftewel aanbod-gedreven verduurzaming in plaats van vraaggestuurd.

  Om al deze knelpunten op te lossen ontwikkelden samenwerkende partijen in de Green Deal Smart Energy Cities een integrale aanpak die bewoners, gemeenten, bouwers en energie-experts bij elkaar brengt. De aanpak is in de praktijk ontwikkeld bij 10 verduurzamingsprojecten in 5 gemeenten. Een van de succesfactoren van de aanpak is publiek-private samenwerking.

  Die samenwerking begint al binnen het consortium van Smart Energy Cities. Dat bestaat uit zowel de netbeheerders als uit 5 gemeenten (Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Enschede en Groningen), TKI Urban Energie -onderdeel van de Topsector Energie- de Topsector Creatieve Industrie, het Ministerie van EZ en het Ministerie van BZK. Dit consortium werkte in bijeenkomsten en andere evenementen door het hele land samen met allerlei verschillende bewoners, en hanteerden daarvoor allerlei verschillende tools en aanpakken.

  Een tweede belangrijke factor van succes is dat binnen deze aanpak behalve technische ook sociale innovaties zijn toegepast. De 10 verduurzamingsprojecten werden daarvoor ondersteund door teams, die onder meer bestonden uit een creative producer voor het sociale domein en een innovatiecoach voor het technische domein. Doordat er in deze trajecten zowel aandacht was voor de technisch/economische kant van verduurzaming als voor sociaal/maatschappelijke routes, voelden de bewoners zich betrokken bij de nieuwste innovaties.

  De aanpak die deze projecten tot een succes maakten, is vastgelegd in een model (PDF). Dat model bestaat uit 5 fases, en biedt bij iedere fase praktische tips en instrumenten. Zowel voor de technisch/economische route als de sociaal/maatschappelijke route. Denk bijvoorbeeld aan een methode om de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed innovatief aan te besteden. Een methode om de waarden en wensen van de bewoners in kaart te brengen en een stappenplan om de technische opties systematisch in kaart te brengen.

 2. Erik van Erne zegt:

  10 september 2017 om 16:27 | Permalink

  The Green Village van de TU Delft: Openluchtlab voor Duurzame Innovaties

  De Green Village van de TU Delft is een proeftuin voor duurzame innovaties van de universiteit, maar ook andere bedrijven en organisaties. In dit regelluwe openluchtlab komen verschillende innovaties bij elkaar en zien we hoe die in de praktijk functioneren.

 3. Erik van Erne zegt:

  28 september 2017 om 16:57 | Permalink

  The Green Village Komt Op Gang

  Een half jaar geleden bezochten we al een The Green Village van de TU Delft. Toen was die net geopend. Nu, 6 maanden later, ziet het er al wat groener uit en wordt er al volop geëxperimenteerd met nieuwe innovaties. We spraken weer met Serge Santoo over de voortgang van The Green Village.

 4. Erik van Erne zegt:

  28 november 2017 om 12:23 | Permalink

  Netwerk Event The Green Village TU Delft

  Tijdens het halfjaarlijkse netwerk-event op vrijdag 1 december kunt u kennis maken met de verschillende nieuwe innovatieprojecten op The Green Village en met elkaar.

  In een informele setting krijgt u de laatste informatie over de ontwikkelingen, stellen nieuwe innovators zich voor en is er volop gelegenheid tot netwerken. De bijeenkomst vindt plaats in een speciaal gebouwd transparant paviljoen op het terrein van The Green Village.

 5. Erik van Erne zegt:

  23 december 2017 om 11:09 | Permalink

  De Green Deal Workshop: Renovatie Van Onze Woonwijken by The Green Village

  Op 1 december organiseerden Provincie Zuid-Holland, Alliander, de Bouwagenda en The Green Village de Green Deal workshop ‘Renovatie van onze Woonwijken’. In een actiegerichte ochtendsessie gingen de ruim 100 aanwezigen op The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van de TU Delft, aan de hand van negen concrete cases aan de slag.

  Voor de aanwezige ondernemers, wetenschappers, ambtenaren en vertegenwoordigers van bewonersorganisaties was het doel om te komen tot concrete oplossingen en acties die het verduurzamen van bestaande woonwijken moeten versnellen. De actielijst die hieruit voortkwam, is ter plekke aangeboden aan Gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, mevrouw Adri Bom-Lemstra.

  Over dit grote thema is al veel gesproken en zijn er inmiddels in het nieuwe regeerakkoord ambitieuze doelen geformuleerd. Ferdi Licher, directeur Bouwen en Energie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en een van de sprekers tijdens de bijeenkomst verwoordde het als volgt: “De afgelopen jaren hebben we met de sector, kennisinstellingen en andere overheden veel overleg gehad over de grote en complexe uitdaging waar we gezamenlijk voor staan om de bestaande bebouwde omgeving te verduurzamen.

  Inmiddels voelen we allen de noodzaak om de opgaven in praktijk te realiseren. Dat moet gebeuren door te doen, te experimenteren en te leren. Daarom willen wij als Rijk de komende jaren al met 100 wijken aan de slag. Met deze koplopers willen we duizenden woningen per jaar renoveren om toe te groeien naar 30 tot 50.000 aardgasloze woningen. Met middelen uit de enveloppe klimaat in het regeerakkoord en inzet van middelen van gemeenten kan de start gemaakt worden. Door intensief samen te werken, moeten de lessen die we in de eerste wijken leren zorgen voor versnelde opschaling. Daarin zit ‘em de kneep, die versnelde opschaling, waarbij ik voor me zie dat er bouwfabrieken tot stand worden gebracht die de verlangde capaciteit ook daadwerkelijk kunnen gaan leveren. Ambitieus wellicht, maar zeker ook noodzakelijk. En als Nederland hebben wij hier alle ingrediënten voor in huis.”

  De oogst van de ochtend is in de vorm van een actielijst ter plekke aangeboden aan Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra. “Vanuit de Provincie Zuid-Holland is het onze ambitie om deze transitie in woord en daad te ondersteunen en mogelijk te maken”, zo lichtte zij toe. “Daarom financieren wij energietransitieregisseurs die maatwerk leveren voor gemeenten, woningcorporaties en groepen van particuliere huizenbezitters.

  Een van hun taken is om met lokale spelers de plannen om te zetten in actie en de start van verduurzamingsprojecten aan te jagen. De twaalf regisseurs en drie financiële deskundigen worden gedurende drie jaar in de gehele provincie ingezet om gericht aan de slag te gaan. Daarbij is dit soort bijeenkomsten cruciaal.

  Op The Green Village komen al die partijen bij elkaar, die de zo benodigde concrete innovaties kunnen voortbrengen en daarmee versnelling geven aan de verduurzaming van onze woonwijken.”

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..