google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Solar Carport Lowlands Biddinghuizen Met 90.000 Zonnepanelen: Grootste Solar Carport by Solarfields

Geschreven op 28-1-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 4 mei 2022: Solar Carport Biddinghuizen is feestelijk geopend in aanwezigheid van belangrijke beslissers uit de duurzaamheidssector.

De Solar Carport is gerealiseerd op de parkeerterreinen van Lowlands en is met zijn oppervlakte van 35 hectare de grootste solar carport ter wereld.

De oppervlakte van het duurzame parkeerterrein beslaat in totaal 35 hectare en biedt daarmee ruimte voor 15.000 auto’s. Met behulp van 90.000 zonnepanelen levert het systeem een vermogen van 35 MWp, wat betekent dat zo’n 10.000 huishoudens van groene stroom kunnen worden voorzien. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 100 Lowlandsweekenden per jaar. De Solar Carport blijft permanent op deze locatie staan.

Het Lowlandsfestival vindt jaarlijks plaats op een vaste locatie in Biddinghuizen. De organisatie is al jaren bezig om het festival te verduurzamen. Het energieverbruik blijft hierbij een uitdaging. Per Lowlandseditie wordt circa 300.000 kWh elektriciteit verbruikt. Bijna alle elektriciteit wordt op dit moment opgewekt door generatoren. Met de aanleg van de Solar Carport maakt het festival een enorme verduurzamingsslag.

Voor de lokale omgeving is er vanuit de opbrengsten van Solar Carport Biddinghuizen een gebiedsfonds ter beschikking gesteld. Ton van Amerongen, wethouder van gemeente Dronten, heeft symbolisch een eerste cheque van 10.000 euro aan energiecoöperatie BEN overhandigd. Na deze overdracht was het woord aan cabaretier Dolf Jansen, zelf fervent milieuactivist, die het zonnepark met een hoopvolle boodschap feestelijk opende.

Na afloop konden bezoekers netwerken op het terrein, dat tijdelijk omgedoopt was tot mini-festivalterrein. Vanaf een tijdelijke uitkijktoren konden belangstellenden de grootsheid van ’s werelds grootste solar carport met eigen ogen zien.

Eric van Eerdenburg, directeur Lowlands: ‘We zijn trots dat deze solar carport na een jarenlange ontwikkeling in samenwerking met Solarfields is geopend. Als festivalorganisatie willen we een optimistisch toekomstbeeld uitdragen en een rol spelen in de oplossing van klimaatproblematiek. We hopen op deze manier een inspiratiebron voor onze bezoekers te zijn om – hoe klein ook – hun steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de wereld.

Niek Tamminga, director Rooftop: ‘Het realiseren van zo’n enorm project verloopt nooit zonder uitdagingen. We zijn enorm dankbaar voor de steun die we hebben gehad van overheden, zodat we dit schoolvoorbeeld van meervoudig grondgebruik met MOJO konden realiseren. We hopen dat het een startschot is om op meer plekken in Nederland parkeren met duurzame energieopwekking te combineren.’

Solarfields is een producent van duurzame energie en realiseert zonne-energiesystemen. Het bedrijf is marktleider op het gebied van grootschalige grondgebonden zonneparken. Solarfields realiseert zonneprojecten op verschillende type locaties, zoals grond, daken, voormalige vuilstortlocaties en parkeerplaatsen – met als doel Nederland verder te verduurzamen en in 2030 schone energie te leveren aan 1 miljoen huishoudens.

14 september 2021: Solarfields selecteert Lightronics voor levering 3.050 led-armaturen zonnecarport Lowlands. Lightronics heeft aan Solarfields en festivalorganisator Mojo 3.050 led-armaturen geleverd voor verlichting van de grootste zonnecarport ter wereld die bij Biddinghuizen verrijst. Het gaat om PGA II-armaturen.

Festivalgangers van onder meer Lowlands en Defqon kunnen hun auto straks overdekt parkeren onder de 90.000 zonnepanelen van de 35 hectare grote carport die Solarfields? realiseert.

Er is ruimte voor zo’n 15.000 auto’s. Dankzij de overkapping staan de auto’s overdekt én wekt het parkeerterrein duurzame energie op. De zonnepanelen leveren jaarlijks zo’n 35 miljoen kilowattuur elektriciteit op, genoeg voor 10.000 huishoudens.

De keus voor de ledverlichting kwam tot stand in samenwerking tussen Lightronics en elektrotechnisch adviesbureau MONTAD, dat onder meer gespecialiseerd is in advies over openbare verlichting. ‘Samen met Lightronics hebben we een lichtplan gemaakt’, vertelt senior adviseur Oscar van der Linden van MONTAD. ‘Op basis van lichtberekeningen hebben we bepaald hoe we de solar carport zo efficiënt mogelijk kunnen verlichten, want in een project dat draait om duurzaamheid moet uiteraard ook de verlichting zo duurzaam mogelijk zijn.’

‘De PGA II zorgt voor een egaal lichtbeeld en is stof- en waterdicht’, vervolgt Van der Linden. ‘In dit geval moet de verlichting vooral functioneel zijn, want in feite wordt de verlichting maar 25 dagen per jaar gebruikt. De PGA II heeft een kleurtemperatuur van 4.000 kelvin, wat resulteert in een prettig lichtbeeld voor de bezoekers, en is voorzien van energiezuinige led-techniek. Lightronics levert overigens maatwerk: speciaal voor de verlichting aan de kopse kanten zijn 500 armaturen voorzien van een asymmetrische lichtverdeling, dit geeft ook op de aanliggende paden en rijbaan een optimaal lichtbeeld.’

Maatwerk is ook nodig voor de montage van de armaturen. Van der Linden: ‘Er mag namelijk niet worden geboord in de zinken draagconstructie voor de zonnepanelen. Daarom zijn er speciale montagebeugels met rails ontworpen voor de installatie van de armaturen. Ook zijn de armaturen voorzien van een speciale connector, waardoor ze eenvoudig en snel kunnen worden geïnstalleerd, zonder het armatuur te hoeven openen. In alle facetten staat efficiëntie centraal. Door het toepassen van het ProTec-kabelbeveiligingssysteem kunnen er onder andere kabels worden toegepast met kleinere doorsneden en langere lengten. Daardoor zijn er minder grondstoffen benodigd om de kabels te vervaardigen en dat draagt bij aan een kostenefficiënte oplossing.’

De toegangswegen rondom de zonnecarport worden verlicht met 83 BRISA-armaturen van Lightronics. ‘De BRISA hebben we in andere projecten al succesvol toegepast’, vertelt Van der Linden. ‘Het is een hoogwaardig armatuur dat bijdraagt aan een veilige verkeerssituatie.’

18 januari 2021: In november is Solarfields Nederland gestart met de bouw van de grootste zonnecarport ter wereld op de parkeerterreinen van Lowlands in Biddinghuizen.

Vanaf mei 2021 zullen 90.000 zonnepanelen groene stroom leveren aan zo’n 10.000 huishoudens. Of in ‘festivaltaal’: dit staat gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 100 festivalweekends per jaar.

28 januari 2020: Solarfields en Lowlands starten in november van dit jaar met de bouw van de grootste solar carport ter wereld.

Het zonnedak wordt gebouwd op het parkeerterrein van Lowlands en beslaat een oppervlakte van 35 hectare.

De solar carport wordt in mei 2021 operationeel en bestaat uit 90.000 zonnepanelen waarmee jaarlijks zo’n 35.000.000 kWh elektriciteit wordt geproduceerd. Dit staat gelijk aan de stroom die 10.000 huishoudens jaarlijks gebruiken of aan 100 festivalweekenden.

De zonnepanelen die gebruikt worden voor deze grootschalige solar carport, zijn bijzonder. De cellen in deze panelen hebben de eigenschappen om aan beide zijden licht om te zetten naar energie. Het licht wat door de grond gereflecteerd wordt, kan hierdoor ook benut worden. Dit betekent dat de energieopbrengst hierdoor hoger zal zijn dan bij het gebruik van reguliere panelen.

De oppervlakte van het duurzame parkeerterrein beslaat in totaal 35 hectare en biedt daarmee ruimte voor 15.000 auto’s. Met behulp van 90.000 zonnepanelen levert het systeem een vermogen van 35 MWp, wat betekent dat straks zo’n 10.000 huishoudens van groene stroom kunnen worden voorzien. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van zo’n 100 festivalweekenden per jaar. De solar carport wordt in mei 2021 operationeel en blijft permanent op deze locatie staan. Door de solar carport parkeren bezoekers straks overdekt én levert het parkeerterrein tegelijkertijd duurzame energie op. Een perfect voorbeeld van dubbel ruimtegebruik.

Lowlandsfestival vindt jaarlijks plaats op een vaste locatie in Biddinghuizen. De organisatie is al jaren bezig om het festival te verduurzamen. Het energieverbruik blijft hierbij een uitdaging. Per Lowlandseditie wordt circa 300.000 kWh elektriciteit verbruikt. Bijna alle elektriciteit wordt op dit moment opgewekt door generatoren. Met de aanleg van de solar carport, maakt het festival een enorme verduurzamingsslag.

Zie ook: Solar Parking Bloemendaal: 5.000 Zonnepanelen Op Twee Parkeerterreinen by Rooftop Energy – De Solar Carport en de Power Parking – PowerParking in The Green Village van de TU Delft: Parkeerterreinen als Duurzame Energiecentrale – Zonnedak – Zonnecarport Ziekenhuis Nij Smellinghe Drachten: 9.000 Zonnepanelen by GroenLeven – CarbonBlue: Zonnedak met 3500 Zonnepanelen op Parkeerdek bij Carbon6 Gebouw in Heerlen – Parkeer De Zon: Parkeerterreinen Overkappen Met Zonnepanelen Dak by Provincie Noord-Holland – Zonnepark XXL op het Motorparkeerplaats TT Circuit Assen met Ruim 21.000 Zonnepanelen

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (459)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
 • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Links

  Milieunet op..