Sluiting Drie Kolencentrales Eemshaven, Maasvlakte en Rotterdam In 2020 Mogelijk En Betaalbaar
Geschreven op 15-5-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing22 december 2021: Nederlandse kolencentrales mogen de komende jaren op niet meer dan 35% van hun maximale capaciteit draaien.
Dit zorgt op korte termijn voor een forse vermindering van CO2-uitstoot bij kolencentrales van circa 6-7 megaton.
De wetswijziging Verbod op Kolen gaat in per 1 januari 2022 en geldt tot einde 2024.
Met deze productiecapaciteit blijft de leveringszekerheid gewaarborgd, ook in tijden van weinig energieproductie uit zon en wind.
Staatssecretaris Ye?ilgöz-Zegerius: “Vanaf 2030 zijn er geen kolencentrales meer in Nederland. Deze 3-jarige productiebeperking levert een belangrijke bijdrage aan de CO2-reductie op korte termijn. En naast de recent aangekondigde sluiting van de Onyx centrale in Rotterdam, pakken we nu door met het reduceren van broeikasgassen bij de overige kolencentrales.”
De productiebeperking voor de drie kolencentrales in Nederland levert een belangrijke bijdrage aan de uitvoering van het Urgenda-vonnis. Naar verwachting is de CO2-uitstoot in de jaren daarna namelijk voldoende gereduceerd. De eigenaren van de kolencentrales worden door de overheid financieel gecompenseerd voor de verloren inkomsten van de gereduceerde elektriciteitsproductie tot en met 2024.
11 december 2019: De Eerste Kamer heeft een verbod op kolencentrales goedgekeurd. Daarmee moeten drie kolencentrales in Nederland versneld dicht, uiterlijk in 2030. De Kamer stemde voor, ondanks dreigende rechtszaken van energiebedrijven.
Het verbod op kolen als stookmateriaal voor elektriciteit gaat per 1 januari 2030 in voor de nieuwere centrales en per 1 januari 2025 voor de oudere generatie. De huidige kolencentrales worden mogelijk omgebouwd, zodat ze volledig op biomassa kunnen draaien.
De nieuwe wet is van toepassing op vijf kolen energiecentrales. Voor twee daarvan (de Hemweg centrale en de Amercentrale) waren al plannen voor sluiting. De Centrale Maasvlakte, de Eemshavencentrale en de voormalige Engie Centrale Rotterdam, die eerder dit jaar verkocht werd aan Riverstone stammen zijn van na 2015 en kunnen in theorie dus nog lang doorwerken. Zie ook: Onyx Power Kolencentrale Van Riverstone In Rotterdam Gaat Definitief Sluiten: Nog Drie Te gaan
De energiebedrijven die de centrales bouwden, dreigden daarom met rechtszaken tegen de staat, mocht de wet aan worden genomen. Minister Eric Wiebes en de Eerste Kamer hebben zich dit niet aangetrokken in het doorvoeren van de wet. Zie ook: Minister Jaqueline Cramer Kiest Weer Voor Kolencentrales
Vermoedelijk zullen de drie centrales overstappen op biomassa. Ook dit is een controversiële brandstof: nadat het kabinet eerder subsidies gaf aan kolencentrales die biomassa bijstookten, volgde er kritiek. Biomassa zou veel minder duurzaam zijn dan het kabinet dacht. Subsidies voor bijstook worden niet meer gegeven.
15 mei 2019: De overheid kan en moet de Eemshavencentrale, Maasvlaktecentrale en Centrale Rotterdam zo snel mogelijk sluiten. Dat stellen Natuur & Milieu, Greenpeace en het Longfonds. Dit is een haalbare maatregel, waarmee Nederland aan het Urgenda-vonnis kan voldoen.
Sluiting van de steenkolencentrales vermindert per direct de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met 9 megaton. Dat blijkt uit de studie ‘Effecten van sluiting drie extra kolencentrales’ van onderzoeksbureau CE Delft, naar het dichtdoen van de centrales op 1 januari 2020.
Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van sluiting van deze drie centrales werd niet eerder zo uitvoerig gedaan.
Volgend jaar moet Nederland van de rechter de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. Uit recente berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat Nederland dit vonnis niet gaat halen zonder stevige maatregelen. ‘De overheid moet zo snel mogelijk aan de slag. Daarom hebben wij onderzoek laten doen naar wat sluiting van kolencentrales betekent. Uit de resultaten blijkt: sluiting is winst voor klimaat, volksgezondheid en het huishoudboekje van de staat. Nog langer doormodderen met kolen is niets anders dan heel schadelijke struisvogelpolitiek’, aldus Rob van Tilburg, directeur Programma’s bij Natuur & Milieu.‘De aangekondigde vervroegde sluiting van de Hemweg kolencentrale was een goede eerste stap. Dit onderzoek laat zien dat drie andere kolencentrales ook dicht kunnen. Sluiting is haalbaar, betaalbaar en effectief’, concludeert Joris Thijssen, directeur van Greenpeace.
De Kolenwet, die momenteel bij de Tweede Kamer ligt, bepaalt nu nog dat de centrales tot 2030 steenkool mogen blijven stoken. Stoppen met kolenstook in 2020 levert daarentegen onmiddellijk een CO2-reductie op van 9 megaton per jaar.
Deze uitstoot komt overeen met de uitstoot van bijna 2,7 miljoen benzineauto’s, of de helft van de Nederlandse veestapel. Het gaat bovendien om een netto vermindering van de uitstoot: de onderzoekers hebben de vervanging van kolencentrales door aardgascentrales verrekend.
Het is bij sluiting van de kolencentrales waarschijnlijk dat de Nederlandse import van elektriciteit tijdelijk toeneemt. Toch blijft de klimaatwinst ook vanuit internationaal perspectief overeind, met een vermindering van 5 megaton broeikasgassen in Noord-West Europa.
Natuur & Milieu, Greenpeace en het Longfonds, opdrachtgevers van het onderzoek, roepen het Kabinet op zo snel mogelijk te komen met een plan voor vervroegde sluiting.
Zie ook: Uitspraak Beroep Tegen Klimaatvonnis: Kabinet Moet Broeikasgassen Sneller Verminderen - Hemweg Kolencentrale In Amsterdam Gaat Dicht In 2020 - De Klimaatzaak by VPRO Tegenlicht en de Klimaatzaak Meet Up – Battle of The Grids: Kernenergie- en Kolencentrales Overbodig, Voorrang voor Duurzame Energie – Energie van Nederland: Nederland Wordt Vuilste Land van Europa – Nederland 100% Duurzame Energie in 2030: Samen Sneller Duurzaam – Nederland krijgt nieuwe energie: 100% Duurzame Energie – Nederland ver verwijderd van Europese duurzame energie doelstelling - Open Brief 64 Hoogleraren: Oproep aan Kabinet om Alle Elf Kolencentrales in Nederland te Sluiten – Het Energieakkoord Voor Duurzame Groei: Slechts 14% Hernieuwbare Energie in 2020 – Nieuwe Energie: Nederland na het Fossiele Tijdperk by Anne-Marie Rakhorst – Prins van Oranje over duurzame energie op de World Future Energy Summit – Smeltend Zwitserleven by VPRO Tegenlicht – UN Climate Change Conference COP23 in Bonn: Het Akkoord van Parijs – The Paris Agreement – Startschot Voor Klimaatakkoord Nederland: Uitstoot Van Broeikasgassen Met 49% Verminderen - Kabinet Verbiedt Elektriciteitsproductie Met Kolen in 2030: Hemweg- en Amercentrale in 2025
Nederlandse Energiecentrales Verstoken Steeds Meer Kolen: CO2-Uitstoot Fors Hoger – Uitstoot van Broeikasgassen in Nederland Weer Gestegen: Plus 1 Procent in 2016 by CBS - CO2-Uitstoot In 2017 Gelijk Aan CO2-Uitstoot In 1990 by CBS – Hogere CO2-Uitstoot in Nederland in Eerste Kwartaal 2018: Plus 2,5 procent by CBS – Lagere CO2-Uitstoot Dankzij Warme Weer in Tweede Kwartaal 2018: Min 3,8 Procent by CBS – CO2-Uitstoot Iets Hoger In Derde Kwartaal 2018 Vergeleken Met 2017: Plus 0,1 Procent by CBS – Hogere CO2-Uitstoot In Nederland In Vierde Kwartaal 2018: Plus 0,5 Procent by CBS – Uitstoot Broeikasgassen In Nederland Licht Gedaald In 2018 by CBS– Uitstoot van Broeikasgassen in Nederland Weer Gestegen: Plus 1 Procent in 2016 by CBS – Nederlandse Broeikasgasvoetafdruk in 2017 Weer Gestegen Met 8,1 Procent by CBS — CO2-Uitstoot Eerste Kwartaal 2019 Dankzij Warme Weer Iets Lager Dan In 2018 by CBS
De Club Van 49: Organisaties Gaan CO2-Uitstoot Met 49% Verminderen by SmartTrackers – Bedrijven Verantwoordelijk voor veel CO2-uitstoot, NOx-uitstoot en Fijn Stof binnen Gemeenten – Klimaatakkoord Zeevaart: Zeescheepvaart Gaat CO2-Uitstoot Met 40% Verminderen in 2030