google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Slimme Energiemeter Kost Wel Heel Veel Energie: Slimme Meter Nuttig Maar Veel Onduidelijkheden

Geschreven op 22-6-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

slimme-meter.gifUpdate 20 augustus 2019: Zo, we zijn weer een aantal jaar verder. Inmiddels heeft iets meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens (54 procent) een slimme meter. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope onder 4.700 Nederlanders.

Ruim vier miljoen huishoudens in Nederland hebben een slimme meter, een stijging van 18 procent ten opzichte van vorig jaar.

In de provincie Utrecht hebben de meeste huishoudens hun gas- en stroommeters vervangen door slimme meters (59 procent). Friesland heeft met 44 procent het laagste percentage. Bij 30 procent van de Nederlanders zijn de meters nog niet aangeboden (2,3 miljoen huishoudens).

Op 31 december 2020 moet bij minstens 80 procent van de Nederlandse huishoudens een slimme meter zijn geïnstalleerd in plaats van een gas- of stroommeter. Dat is in Europese afspraken vastgelegd.

De slimme meter is door meer dan 500.000 huishoudens bij het aanbieden door energieleveranciers geweigerd. De meeste van hen vinden een slimme meter geen toegevoegde waarde hebben of noemen het onbetrouwbaar. Van de niet-bezitters twijfelt nog 8 procent of ze er een willen.

20 november 2016: De uitrol van de slimme energie meter leidt niet tot de verwachte energiebesparing. Tot 2020 vervangen netbeheerders alle huidige gas en elektriciteitsmeters door een slimme meter. Inmiddels heeft ongeveer 30 procent van alle huishoudens al een slimme meter.

Bij het begin van de uitrol is de verwachting uitgesproken dat dit voor consumenten zou leiden tot een besparing van 3,2 procent op elektriciteit en 3,7 procent op gas. Het grootste deel van deze besparing moet voortkomen uit gedragsveranderingen die in gang gezet worden door het verbruikskostenoverzicht dat alle consumenten met een slimme meter twee maandelijks van hun energieleverancier moeten ontvangen.

Uit het onderzoek onder 4.425 leden van Vereniging Eigen Huis blijkt echter dat maar 30 procent van de respondenten vindt dat het verbruikskostenoverzicht hen aanzet tot energiebesparing. Naast het ledenonderzoek heeft Vereniging Eigen Huis de overzichten ook aan wet- en regelgeving getoetst. Verreweg de meeste energieleveranciers lieten in meer of mindere mate steken vallen in hun overzichten. NLE, VandeBron en Budgetenergie vielen hierbij in negatieve zin op. Alleen het verbruikskostenoverzicht van Eneco voldoet volledig.

“De verbruikskostenoverzichten zijn moeilijk te doorgronden en leiden niet tot een gewenste verandering van het gedrag van consumenten” aldus directeur Kennis en Belangenbehartiging Rob Mulder. “Daarnaast zien we dat de meeste energieleveranciers zich niet eens houden aan de regelgeving waarin staat waar het overzicht aan moet voldoen. Niet verwonderlijk dat het voor de meeste consumenten geen stimulans is om energie te besparen. En een derde van de consumenten zegt geen verbruikskostenoverzicht te ontvangen. Als we zo door gaan, realiseren we de verwachte energiebesparing bij lange na niet. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van de consument” aldus Mulder.

De slimme energie meter alleen biedt consumenten geen directe verbruiksinformatie. Door koppeling van slimme tools en diensten heeft de gebruiker de mogelijkheid om de gegevens die de slimme meter meet zelf te analyseren. In Nederland is er voor gekozen om deze opties door de markt te laten aanbieden. Zonder deze tools en diensten is de consument aangewezen op het verbruikskostenoverzicht dat tweemaandelijks door de energieleverancier wordt toegezonden. Het overgrote deel van de huishoudens met een slimme meter gebruikt nog geen aanvullende verbruiksmanager. De huidige aanbiedingen sluiten onvoldoende aan op wensen en behoeften van de grote groep consumenten die niet bovenmatig geïnteresseerd is in besparing, milieu of techniek.

10 november 2010: De Tweede Kamer heeft op 9 november 2010 unaniem ingestemd met de wetsvoorstellen die gaan over de invoering van de slimme meter in Nederland. Met de aangepaste wetsvoorstellen is de keuzevrijheid van consumenten nu goed geregeld en de privacy beter gewaarborgd.

Tja dat klinkt duidelijk maar is het niet. Zijn consumenten  verplicht om mee te werken aan de plaatsing van een slimme meter? Het antwoord op die vraag kan ik niet vinden. Consumenten mogen straks zelf kiezen of ze hun meterstanden op afstand laten uitlezen, klinkt ook mooi, maar als we even naar de volgende alinea kijken is er slechts een keus uit 6 keer per jaar meterstanden laten uitlezen of vaker. Niets over de mogelijkheid om het uitlezen van meterstanden helemaal te weigeren, tenzij er sprake is van verhuizing of overstap naar een energieleverancier. Dan moet er altijd een meterstand worden doorgegeven en dat kan met de slimme meter dus vanaf afstand worden gedaan.

Om geen inbreuk te maken op de persoonlijke levenssfeer schrijft de wet voor dat netbeheerders maar beperkt op afstand meterstanden mogen uitlezen. Uitlezen mag: maximaal zes keer per jaar voor verbruiksoverzichten; bij verhuizen; bij overstappen naar een andere leverancier. Alleen als afnemers daar uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven, bijvoorbeeld om gebruik te maken van bepaalde energiebesparingsdiensten, mag de meterstand vaker worden uitgelezen. De nieuwe meters helpen consumenten zich beter bewust te worden van hun energiegebruik. Ook voorkomen ze administratief gedoe. Bron: Rijksoverheid

Of consumenten nou echt bewuster worden van hun energieverbruik vraag ik mij nog steeds af. Voor de consument die dat nu wil is het eenvoudig om elke maand even de meterstand te noteren. Idem voor het waterverbruik. Dat is zo gedaan en geeft een goed inzicht is mijn eigen ervaring. Met de slimme meter kan dat dus digitaal. Dat is het grote verschil cq voordeel.

Nee, ik hou het erop dat de slimme meter alleen voordelen biedt voor de leverancier. Die krijgt een goed inzicht in het verbruik. Verder blijft onduidelijk wie het stoomverbruik van die slimme meter gaat betalen. De consument waarschijnlijk, dus alweer een nadeel. Dan nog over de kosten voor het vervangen van oude meters door slimme meters. Wie gaat dat betalen? Ongetwijfeld de consument. Alweer een nadeel.

4 november 2010: De Regering Rutte streeft naar invoering op grote schaal van de slimme energiemeter. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie hoopt dat in 2020 vier op de vijf huishoudens zo’n slimme meter hebben. Dat zei hij woensdag 3 november 2010 tijdens een debat in de Tweede Kamer.

26 april 2010: Demissionair minister Maria van der Hoeven doet weer een poging tot de invoering van de slimme energiemeter, die energiebedrijven van afstand kunnen aflezen. De Eerste Kamer hield een eerder plan tegen omdat de  meter inbreuk zou maken op de privacy. Deze keer zouden mensen kunnen weigeren er een te laten installeren of zelf kunnen bepalen hoe vaak de meter wordt afgelezen. De minister liet dit weten via een tv-uitzending van VARA’s Kassa.

Minister Van der Hoeven: Slimme meter nuttig maar niet verplicht. Kleinverbruikers van gas en elektriciteit kunnen zelf bepalen of ze een slimme meter willen hebben. Ze worden niet verplicht aan de plaatsing van een op afstand uitleesbare meter mee te werken. Dat blijkt uit een wijziging van Elektriciteitswet en de Gaswet die onder verantwoordelijkheid van minister Van der Hoeven van Economische Zaken naar de Tweede Kamer is gestuurd. De minister had deze wetswijziging toegezegd in een debat met de Eerste Kamer

Behalve het schrappen van de medewerkingsplicht  aan de plaatsing van de meter en de daaraan verbonden sancties scherpt het wetsvoorstel ook de voorwaarden aan waaronder persoonsgegevens van kleinverbruikers kunnen worden verzameld en verwerkt. Bron: Rijksoverheid

7 april 2010: Van Niels de Jong ontvingen wij een uitgebreide reactie op onze oproep:  “Nieuwe digitale meters registreren veel meer dan de oude analoge meters. Echter komt blindvermogen op 3 x 25 ampère aansluitingen niet in zulke grote mate voor. Er zijn voor dergelijke huis tuin en keuken klanten drie opties.

1. Zelf nagaan of het logisch is dat de verbruiken zo hoog zijn.
2. De meetverantwoordelijke van de aansluiting er op wijzen dat de meter volgens jou niet goed is. De meetverantwoordelijke moet dit wettelijk controleren. Als de meter daadwerkelijk niet goed was, zijn de kosten voor de meetdata-verantwoordelijke. Is de meter wel goed dan zijn de kosten voor de klant. Ga dus na of je echt niet zoveel stroom verbruikt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld zelf te gaan meten met meters die je tussen apparaten in kunt zetten. Het kost je even tijd maar geeft wel inzicht in het verbruik van jouw apparaten.
3. Gebruik maken van een ander meetdata-bedrijf. Deze mag je wijzigen.

Meters hebben daarnaast veel software instellingen die het meten beïnvloeden. Deze kunnen fout geconfigureerd zijn. Daarnaast is het zo dat meters de data loggen en niet steeds verzenden. Dat kunnen standen en of verbruiken zijn over een vastgelegde periode. Daarin zijn de instellingen eindeloos, maar kunnen wel fout zijn. Voor zulke informatie moet je fabriekanten hebben of meter-programmeurs. Dit is een vak apart. Benader anders onafhankelijke meter leveranciers en of meetbedrijven.

Overzicht meetbedrijvenHet overzicht geeft weer welke gecertificeerde meetbedrijven in Nederland actief zijn. De dik gedrukte partijen komen oorspronkelijk niet voort uit traditionele energie maatschappijen. De meetwet zegt sowieso dat meetdata bedrijven onafhankelijk dienen te zijn. Indien je als eindverbruiker twijfelt aan de juistheid van de meter kun je er voor kiezen andere meetbedrijven te vragen om advies en of vervanging van de meter.   E = Elektra G = Gas

Vanaf 15 juni kunt u via Unergy direct onafhankelijk inzicht krijgen in aanbieders van diensten binnen de energiesector. Denkt u daarbij aan levering van energie of zelf op te wekken energie (WKO, PV). Twijfels aan meters ofwel mogelijkheden tot controle hiervan. Daarnaast zijn er vele andere diensten waarvan u gebruik kunt maken. Een groot aantal diensten zal dan gratis aangeboden worden voor zover dit standaard informatie betreft.

Wij de zorgen en U het conform. U staat centraal.    Met vriendelijke groeten.”   Niels de Jong 

29 maart 2010: Help. Ja, wij vragen u om hulp namens een aantal lezers die enorme problemen hebben met hun slimme meter. Die meters geven een enorm hoog verbruik aan. Energiemaatschappijen en netbeheerders zijn niet thuis. Die meters zijn goed, dus gewoon betalen die torenhoge rekening. En Anders? Dan wordt u afgesloten.

Zijn er deskundigen die echt verstand hebben van elektriciteitsmeters en met name die nieuwe slimme meters? Hoe kan het dat het elektriciteitsverbruik na plaatsen van een nieuwe meter meer dan verdubbeld? Komt dat door blindstroom? Oude analoge meters registreren dat niet, maar de nieuwe digitale meters wel. Kan dat zo veel zijn. Bij de reacties op dit bericht voorbeelden te over van mensen die radeloos zijn en die deskundige hulp kunnen gebruiken.

Heeft u ander tips, verwijzing naar websites? Wij horen het graag.

22 juni 2008: De slimme meter komt eraan. U krijgt ‘m vroeg of laat in de meterkast en vanaf dat moment kunt u, en dat is het slimme aan de meter, op elk gewenst moment uw stroomverbruik even bekijken. Ik heb begrepen van minuut tot minuut zelfs. Via een digitale verbinding kunt u alles zo bekijken op uw pc, laptop en op een mobieltje zal ook wel kunnen.

Ik neem aan dat er dan ook allerlei mooie grafieken en staafdiagrammen cq taartpunten te bekijken zijn, waarmee u in één oogopslag een verdachte piek in uw verbruik ziet. Tja, dan komt de hamvraag. Wat deed u toen? Waar was u mee bezig? Welk apparaat werd ingeschakeld? Nou, daar komt u vast wel uit.

Maar slim zijn gaat natuurlijk niet voor niets. In dit geval kost slim zijn zelfs energie, want die nieuwe, o zo slimme meter, gaat toch al gauw enkele Wats aan stroom verbruiken. En zoals we dat allemaal wel weten: vele kleintjes maken één grote.

Omdat die slimme metertjes natuurlijk 24 uur per dag en 365 dagen per jaar, tenzij het een schrikkeljaar betreft, aan moeten staan, wordt het gelijk een hele grote berg stroom. Zeg maar 14 MegaWatt per 24 uur. En dat was natuurlijk niet het doel bij de invoering van de slimme meter. Energie besparen daar gaat het om.

Dag in, dag uit is dat heel veel stroom, u kunt het vergelijken met wat een stuk of zestien grote windtmolens bij elkaar geteld opleveren. Om de hele invoering van de slimme-meter, zeg maar energie-neutraal te laten verlopen moeten er dus 16 grote windmolens extra bijkomen in Nederland. U weet hoe makkelijk dat gaat

Lukt dat niet, dan is het milieu so-wie-so de dupe van die slimme meters, elk jaar weer. U en ik zijn natuurlijk ook de klos, want ik neem aan dat het stroomverbruik van die hele slimme meter gewoon aan ons in rekening wordt gebracht.

Zie ook: Zet de thermostaat een Tikkie Terug en de 100.000ste Slimme Meter van Oxxio Lagere Energierekening door Slimme Meter by Oxxio: De Voordelen en de Nadelen – De Dojo: Beschermt Slimme Huis Apparaten, Smartphones en Domotica Tegen Online Aanvallen

207 Reacties

 1. egbert zegt:

  1 mei 2016 om 18:33 | Permalink

  Johanna, dat bestaat nimmer. Wij zijn met zn tweeën en gebruiken de helft (2000 Kw per jaar) Er moet iets mis zijn met de meter. Is de meter wel op nul begonnen? Ijken heeft geen zin, je trekt altijd aan het kortste eind. Neem de standen per dag op en beredeneer of dat klopt met andere gebruikers.

 2. RobbieHa zegt:

  14 mei 2016 om 08:30 | Permalink

  Sinds 13 januari 2016 heb ik een ‘slimme’ meter wegens aanschaf zonnepanelen. Toen ik ‘s avonds de meterkast opende zag ik het verbruikslampje snel knipperen met een verbruik van 2100 watt. Hoe kan dat nu, alle apparaten staan uit uit en in rust is ons verbruik vaak ca 60 tot 130 watt. Het bleek dat een uitgeschakelde Philips cooker van 2100 watt de oorzaak te zijn van het opmerkelijke verbruik. De stekker van het apparaat eruit getrokken. de ‘slimme’ meter had het gelijk door en registreerde weer de normale waarde van 130 watt.
  Wie heeft enig idee hoe dat kan?

 3. Gerrit zegt:

  3 februari 2017 om 14:09 | Permalink

  Drie miljoen huishoudens hebben slimme meter

  Sinds deze week hebben al drie miljoen huishoudens een slimme energiemeter. Netbeheerders bieden de komende jaren aan alle huishoudens een slimme meter aan. Met de slimme meter kunnen netbeheerders ervoor zorgen dat het energienet betrouwbaar blijft, ook als we in de toekomst steeds meer gebruik maken van zonne- en windenergie en er meer elektrische auto’s komen. Bovendien is de slimme meter voor consumenten een eerste stap naar meer inzicht in het eigen energieverbruik. Het doel is dat 80% van de huishoudens eind 2020 een slimme meter heeft.

  Slimme energiemeters zijn een belangrijk onderdeel van een duurzaam energienet. We verbruiken steeds meer energie en gebruiken daarvoor steeds meer duurzame bronnen met wisselende pieken, zoals zon en wind. Daardoor neemt de druk op het Nederlandse energienet toe. De slimme meters bieden netbeheerders op macroniveau meer inzicht in de pieken op het energienet en maken het mogelijk het net betrouwbaar te houden. De regionale netbeheerders Enexis, Liander, Stedin, Cogas, Enduris, Rendo en Westland Infra installeren de slimme meters.

  In november adviseerde het Planbureau voor de Leefomgeving dat energie besparen met een slimme meter makkelijker gemaakt moet worden. Netbeheerders, marktpartijen en de rijksoverheid maken de komende maanden afspraken over hoe we dat gezamenlijk het beste kunnen doen.

  Veel Nederlanders weten niet wie hun netbeheerder is en wat de netbeheerder doet. Dat is niet zo gek, want het Nederlandse energienet behoort tot de betrouwbaarste ter wereld. Omdat het zo vanzelfsprekend is, staan we er meestal niet bij stil hoe energie bij ons thuis komt. Bij het plaatsen van een slimme meter komt de netbeheerder bij mensen thuis.

  Om klanten beter bekend te maken met wie er over de vloer komt en waarom, zijn de regionale netbeheerders het initiatief OnsEnergienet gestart. Vanaf vandaag vinden consumenten daar meer informatie over het energienet, het werk van de netbeheerders en over de slimme meter

 4. J@n zegt:

  8 april 2017 om 23:31 | Permalink

  Er wordt altijd geschermd met je moet moet minder energie gaan gebruiken.
  Maar niemand zegt wat de oude draaiende met zelf gebruikt.
  Maar ook niet wat deze slimme meter gebruikt, dus openheid.
  Ik denk dat het wat anders is dat de slimme meter meer gebruikt dan de oude meter deze draaide op het vermogen wat gebruikt werd( heb ik mij laten vertellen ) maar de slimme meter neemt vermogen af voor het functioneren van de electronica het gebruik hiervan word dus niet vermeld.
  Dus ik twijfel aan onze overheid, deze wil meer verdienen om het minder inkomen door de led verlichting enz. te compeseren.

 5. egbert zegt:

  10 april 2017 om 17:21 | Permalink

  Beetje onzin dat de “slimme meter” zo wordt genoemd. Daarnaast kan de meter elke dag even gecontroleerd worden. Zo ontdek je tijdig dat er iets mis kan zijn. Wij hebben deze meter al meer dan vier jaar en we hebben niets vreemds kunnen ontdekken. Jammer dat er geen mogelijkheid is de meter met wifi of bluetooth uit te lezen. Dan pas zou je de meter slim kunnen noemen!

 6. Erik van Erne zegt:

  5 juli 2018 om 15:44 | Permalink

  11 Procent Consumenten Weigert Slimme Meter

  Circa 1 op de 10 consumenten (red. 11 procent) die een slimme meter aangeboden heeft gekregen, heeft de plaatsing geweigerd en nog eens 2 procent heeft deze na plaatsing administratief laten uitzetten.

  In de periode van 2015 tot en met 2020 wordt de slimme meter grootschalig aangeboden. Gedurende die periode monitort de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de marktontwikkeling (vraag en aanbod) van energiebesparingsdiensten bij de slimme meter via jaarlijkse ‘Marktbarometer aanbieding slimme meter’.

  Een grote meerderheid van de consumenten (88 procent) staat in 2017 nog steeds welwillend tegenover het plaatsen van de nieuwe meter: bij 82 procent is de meter al geplaatst op moment van ondervraging, 4 procent heeft een afspraak staan voor de plaatsing en bij 2 procent is wel geprobeerd om de meter te plaatsen maar bleek het technisch onmogelijk.

  De meest genoemde reden om de slimme meter te weigeren heeft te maken met de negatieve nieuwsberichten in de media over de betrouwbaarheid van de slimme meter. In 2017 noemt, gedurende het jaar, ongeveer 1 op de 5 weigeraars de negatieve nieuwsberichten als belangrijkste reden.

  In 2017 is voor het eerst de antwoordoptie voor mogelijke reden voor weigering voorgelegd: ‘de negatieve berichtgeving over de slimme meter in de media’. Dit is meteen het meest gekozen antwoord van 2017 (27 procent). Privacyvermindering (8 procent) en nadelen bij teruglevering bij zonnepanelen (6 procent) zijn daardoor in 2017 significant minder genoemd dan in 2016 (red. respectievelijk 20 procent en 17 procent).

 7. Erik van Erne zegt:

  30 november 2020 om 13:47 | Permalink

  De slimme meter: wat gebeurt er met jouw gegevens?

  Meer dan de helft van de huishoudens in Nederland maakt gebruik van een slimme energiemeter. Deze meter stuurt alle meterstanden door naar de netbeheerder en geeft jou als gebruiker meer inzicht in je energieverbruik. Maar wat wordt er met die gegevens gedaan? Radar zocht het uit.

  Het beheer en de levering van de Nederlandse elektriciteit en energie zijn gescheiden. De slimme meter wordt volgens de woordvoerder van de Autoriteit en Consument & Markt (ACM) niet uitgelezen door de energieleverancier, maar door de netbeheerder.

  ‘Een slimme meter meet je gas- en elektriciteitsverbruik. De meter geeft de meterstanden twaalf keer per jaar automatisch door aan de netbeheerder. De netbeheerder geeft deze standen elke maand weer door aan de energieleverancier’, aldus de woordvoerder van de ACM.

  De netbeheerder moeten zich aan strenge regels houden. Zo mag de meter bijvoorbeeld niet continu uitgelezen worden. Volgens de ACM legt de meter je leefpatroon niet bloot. Hij laat niet zien of je televisie kijkt of onder de douche staat. Ook het energiegebruik per apparaat is niet zichtbaar.

  Volgens de wet mag de netbeheerder op de volgende momenten jouw meterstanden uitlezen: Voor je jaarafrekening; Een keer per maand, voor je maandelijkse gebruik- en kostenoverzicht; Als je verhuist of van energieleverancier verandert; Op momenten dat het nodig is voor beheer of onderhoud van het energienet; dit moet de netbeheerder je vooraf laten weten.

  Maar toch zijn deze energieleveranciers in het bezit van jouw gegevens. De netbeheerder, die de eigenaar is van de meter, deelt namelijk de gegevens met de leverancier. Zitten hier gevaren aan? Radar gaat in gesprek met beveiligingsexpert Brenno de Winter.

  ‘De vraag met betrekking op alles wat met data te maken heeft is: wat gaat die partij erna met de gegevens doen? En wordt dit helder aan de burgers verteld?’ aldus De Winter. ‘Als zo’n slimme meter veel verschillende data oplevert, kan dat natuurlijk heel interessant zijn voor een energiebedrijf.’

  ‘Een groot risico is dat de gegevens als statistische informatie worden doorgeleverd aan andere partijen. Zo kan op bijvoorbeeld wijkniveau een beeld van mensen worden geschapen en dat zou kunnen leiden tot stigmatisering’, zo vertelt De Winter.

  Toch blijft De Winter kritisch: ‘De afspraken die er zijn gemaakt zijn hopeloos verouderd en niet aangepast op de Algemene Verordening Gegevensbescherming,’ aldus De Winter. ‘De garantie met betrekking tot de beveiliging van de meters zijn niet concreet. Zelfs het niveau van beveiliging is niet geregeld.’

  Volgens De Winter kunnen gebruikers van de slimme meter het best een keer contact opnemen met de energieleverancier zelf. Je kunt ze vragen welke gegevens ze nou precies hebben en wat zij met die gegevens doen. ‘Het verschilt namelijk per bedrijf welke gegevens worden verzameld’.

  Het is belangrijk om te weten dat je de slimme meter altijd mag weigeren. Ook het automatisch uitlezen van de meter kan geweigerd worden. Het uitzetten kan via de netbeheerder.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..