Shell weer onder vuur: Milieuvervuiling en Schending Mensenrechten
Geschreven op 13-12-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, NatuurAmnesty Nederland is op 10 december, Internationale dag van de Rechten van de Mens, een hand-tekeningenactie gestart die zich richt op olie-bedrijven in de Nigerdelta, waaronder Shell.
In een petitie wordt de bestuursvoorzitters van de bedrijven gevraagd effectieve maatregelen te nemen ten aanzien van de sociale en mensenrechtelijke gevolgen die de industrie heeft op de Nigerdelta.
Van alle oliebedrijven is Shell het sterkst aanwezig in de Nigerdelta. Op 3 december begon in Den Haag ook een rechtszaak van vier Nigeriaanse slachtoffers van Shell-olielekkages en Milieudefensie tegen Shell.
De oliewinning in de Nigerdelta duurt al meer dan vijftig jaar en heeft de plaatselijke bevolking volgens Amnesty alleen maar armoede, geweld, corruptie en vervuiling opgeleverd. In een rapport dat Amnesty in juni 2009 uitbracht, bleek dat er te weinig wordt gedaan door oliebedrijven om olielekkages en andere vervuiling te voorkomen. De Nigeriaanse overheid controleert niet of nauwelijks de olie- en gassector. De veroorzaakte milieuschade wordt onvoldoende hersteld. En de slachtoffers krijgen zelden of te weinig compensatie voor de schade aan leefomgeving, gezondheid of inkomen.
Op 3 december begon in Den Haag een rechtszaak van vier Nigeriaanse slachtoffers van Shell-olielekkages en Milieudefensie tegen Shell. Inhoudelijk is de zaak nog niet aan de orde geweest: eerst moet de rechter uitmaken of een Nederlands bedrijf zich voor een Nederlandse rechter kan verantwoorden voor schade die een dochteronderneming in het buitenland heeft aangericht. Eind december wordt de uitspraak van de rechter verwacht. Daarna komt eventueel aan de orde of moederbedrijf Shell aansprakelijk is voor de vervuiling in Nigeria. Bronnen: P+ en Amnesty
Ook elders in de wereld worden de rechten van mensen ernstig geschonden bij de oliewinning en de natuur is s-wie-so de klos. De verwoestingen variëren van ernstige schade tot complete verwoesting van eco-systemen. Zie: Shell gaat meer olie produceren – de milieuschade neemt toe ! – Shell’s Big Dirty Secret – Olie tegen welke prijs?