Ruim 800.000 Zonnepanelen op Daken Leden-Melkveebedrijven FrieslandCampina by GroenLeven
Geschreven op 23-8-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing 1 oktober 2021: Al meer dan 3.300 FrieslandCampina melkveehouders maken zonnestroom op hun staldaken.
FrieslandCampina is trots op al deze zonnedaken en moedigt melkveehouders aan om nog meer zonnestroom op te wekken.
Dat doet FrieslandCampina via het Solar programma, dat melkveehouders ondersteunt bij het kopen of verhuren van een zonnedak. Samen met de melkveehouders gebruikt FrieslandCampina de zonnestroom om de zuivelketen verder te verduurzamen.
Wil je de real-time opwek zien? Volg de duurzame energie opwek van meer dan 3.300 leden-melkveebedrijven live.
1 maart 2018: Het aantal melkveehouders dat deelneemt aan het Solar-programma van FrieslandCampina en kiest voor zonnepanelen op het staldak groeit van 310 naar 654. Daarmee verdubbelt het aantal zonnepanelen naar ruim 800.000, waarvan de oppervlakte overeenkomt met ongeveer 200 voetbalvelden.
Deze zonnepanelen leveren samen ruim 200 Gigawattuur stroom per jaar. Daarmee kan FrieslandCampina voorzien in 40 procent van de energievoorziening van zijn productielocaties en kantoren.
GroenLeven installeert en exploiteert de zonnepanelen. FrieslandCampina biedt via GroenLeven zijn leden de mogelijkheid om hun dak te verhuren voor het plaatsen van zonnepanelen. GroenLeven zorgt voor aansluiting, monitoring, financiering en onderhoud. De melkveehouder krijgt een jaarlijkse vergoeding van 4 euro per paneel voor het beschikbaar stellen van het dak. Daarnaast kan de melkveehouder jaarlijks besluiten de installatie met bijbehorende SDE-subsidiegelden over te nemen.
Met het Solar-programma wil FrieslandCampina een bijdrage leveren aan de broeikasgas-reductiedoelstellingen van de melkveesector. Daarom betaalt het zijn leden een bonus van 10 euro per ton verminderde CO2-uitstoot die verwerkt wordt in de vergoeding. Met het aanbod richt FrieslandCampina zich op melkveebedrijven met daken met een oppervlak van meer dan 1.000 vierkante meter. In september 2017 werd het eerste dak met zonnepanelen in Oldetrijne geplaatst.
23 augustus 2017: De minister van Economische zaken Henk Kamp heeft ruim 200 miljoen euro SDE+-subsidie toegekend voor de installatie van zonnepanelen bij leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina. Hiermee zullen meer dan 416.000 zonnepanelen op daken van 310 melkveebedrijven geïnstalleerd worden.
Deze panelen, gezamenlijk goed voor een oppervlak van ruim 100 voetbalvelden, wekken samen meer dan 20 procent van de stroom voor de Nederlandse productielocaties en kantoren van de zuivelonderneming op. Dit staat gelijk aan 33.000 huishoudens. Installatie van de panelen zal worden uitgevoerd door GroenLeven.
De toekenning is een belangrijke stap in het FrieslandCampina Solar-programma, dat zich richt op versnelling van installatie van zonnepanelen op daken van melkveebedrijven. Een belangrijk resultaat van het Solar-programma is de ‘dakhuuroplossing’ die is ontwikkeld met GroenLeven. FrieslandCampina heeft de ambitie om het elektriciteitsverbruik in de keten volledig te dekken met de productie van groene stroom op het boerenerf en daarmee bij te dragen aan het bereiken van de doelstelling voor klimaatneutrale groei in 2020. Daarom stimuleert FrieslandCampina de productie van groene stroom door leden-melkveehouders met een bonus van 10 euro per ton verminderde CO2-uitstoot.
De ‘dakhuuroplossing’ van GroenLeven richt zich op melkveebedrijven met daken met een oppervlak van meer dan 1.000 m2. GroenLeven voorziet het dak van de melkveehouder van zonnepanelen en zorgt voor aansluiting, monitoring, financiering, garanties en onderhoud. De melkveehouder krijgt een jaarlijkse vergoeding van 3 tot 4 euro per paneel voor het beschikbaar stellen van het dak en kan de groene stroom gebruiken zonder zelf meteen te hoeven investeren in zonnepanelen. De melkveehouder kan jaarlijks besluiten de installatie en de bijbehorende SDE-subsidiegelden over te nemen. Naast het eigen gebruik op het melkveebedrijf zal een deel van de zonnestroom gebruikt worden om te voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de productielocaties en kantoren van FrieslandCampina in Nederland.
Het produceren van groene stroom met zonnepanelen is een betrouwbare methode en in principe geschikt voor elke boerderij. Op een gemiddeld dak van een melkveebedrijf (meestal stallen) passen meer dan voldoende zonnepanelen om voor het totale elektriciteitsverbruik van de boerderij te compenseren. Met zonnepanelen levert een melkveehouder op een zichtbare manier een bijdrage aan de verduurzaming van de keten. In totaal hebben al meer dan 1.600 melkveebedrijven van FrieslandCampina zonnepanelen.
Met het Solar-programma versnelt FrieslandCampina de installatie van zonnepanelen op daken van leden-melkveebedrijven. Dit gebeurt door het ontwikkelen van aantrekkelijke voorstellen voor de leden-melkveehouders, in samenwerking met ervaren partijen uit de zonne-energiesector. De belangstelling voor de ‘dakhuuroplossing’ met GroenLeven was boven verwachting groot.
In het najaar van 2017 volgt een tweede intekenronde voor leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina, waarvoor zich al honderden melkveehouders met belangstelling hebben gemeld. Naast de ‘dakhuuroplossing’ wordt er binnen het Solar-programma van FrieslandCampina ook gewerkt aan oplossingen voor daken die kleiner zijn dan 1.000m2. Op die manier leveren FrieslandCampina en zijn leden-melkveehouders een bijdrage om het elektriciteitsverbruik in de zuivelketen volledig te dekken met de productie van groene stroom op daken van de eigen melkveebedrijven.
Zie ook: Ruim 800.000 Zonnepanelen op Daken Leden-Melkveebedrijven FrieslandCampina by GroenLeven – FrieslandCampina Start Zonnepanelen Project Voor Kleinere Zonnedaken Leden by Zelfstroom – FrieslandCampina Opent Duurzaam BREEAM Very Good Distributiecentrum DC Noord In Meppel – Jumpstart De Groenste Energiecentrale: 130 Miljoen Euro Subsidie voor Monomestvergisters – FrieslandCampina: CO2-neutraal Groeien met Route 2020 – Visie 2025 Melk met Meerwaarde by FrieslandCampina: Verduurzaming van de Zuivelketen – FrieslandCampina Stopt Met Plastic Rietjes En Stapt Over Op Duurzame Papieren Rietjes – FrieslandCampina Kiest voor FSC Verpakking: Appelsientje Als Eerste Merk – Over Communicatie, Hollands Fruit en Turks Fruit in Appelsientje by FrieslandCampina – De CO2-neutrale Verpakking Voor Ecomel Biologische Zuivel by FrieslandCampina – FrieslandCampina Stapt Over Op PET-flessen Van 100% Gerecycled PET (rPET) Materiaal – Camminghaburen in Leeuwarden Krijgt Restwarmte van FrieslandCampina – FrieslandCampina Produceert Vanaf 2021 Volledig Met Groene Boerenstroom – Nourishing A Better Planet by Nature: Nieuw Duurzaamheidsprogramma by FrieslandCampina – AgrifirmZon: Zonnepanelen Op Dak 17.000 Veehouders en Telers Van Agrifirm by GroenLeven
Erik van Erne zegt:
5 september 2017 om 12:18 | Permalink
Groenleven ziet 416 projecten met een totaalvermogen van 550,5 megawattpiek gehonoreerd door SDE+ subsidieregeling 2017-1
GroenLeven heeft voor 370 projecten subsidie verkregen die kleiner zijn dan 1 megawattpiek. In totaal zijn deze projecten goed voor 131 megawattpiek pv-vermogen. Dit zijn ongetwijfeld grotendeels projecten bij agrariërs. FrieslandCampina gaat immers samen met GroenLeven 416.000 zonnepanelen bij 310 melkveebedrijven plaatsen.
Verder zijn 26 projecten met een vermogen van 1 tot 5 megawattpiek gehonoreerd, in totaal goed voor ruim 50 megawattpiek. De overige 20 gehonoreerde projecten zijn allen groter dan 5 megwattpiek en vertegenwoordigen verreweg het meeste vermogen, te weten 369 megawattpiek.
Erik van Erne zegt:
29 september 2017 om 15:32 | Permalink
FrieslandCampina is gestart met het ambitieuze Solar-programma
De eerste zonnepanelen via de zogenoemde dakhuuroplossing zijn opgeleverd bij het Friese melkveebedrijf Elshof in Oldetrijne. GroenLeven zorgt voor de installatie, aansluiting, monitoring, financiering, garanties en onderhoud van de zonnepanelen.
Erik van Erne zegt:
2 maart 2019 om 18:25 | Permalink
Zonnedak bij melkveehouder Van Gosliga by GroenLeven
Het zonnedak bij melkveehouder Freark van Gosliga bestaat uit 1.850 zonnepanelen die genoeg stroom opwekken voor zo’n 150 huishoudens.
Erik van Erne zegt:
24 december 2020 om 18:05 | Permalink
FrieslandCampina Produceert Vanaf 2021 Volledig Met Groene Boerenstroom
Zoveel zelfs dat vanaf 1 januari 2021 het stroomverbruik voor de productie van alle Nederlandse Campina-producten gedekt wordt door opwek van groene stroom vanuit de eigen coöperatie. Een mooie stap in het verduurzamen van de hele keten van gras tot glas.
FrieslandCampina en zijn leden-melkveehouders hebben de ambitie om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Dit is een van de prioriteiten van het duurzaamheidsprogramma ‘Nourishing a better planet’. Al jarenlang wordt hard gewerkt aan de transitie naar groene energie. Dit heeft ertoe geleid dat inmiddels meer dan 3.000 van onze eigen melkveebedrijven groene stroom opwekken. De onderneming gaat nu de extra opgewekte stroom afnemen.
Bas Roelofs, Algemeen Directeur FrieslandCampina Nederland: “FrieslandCampina en zijn leden-melkveehouders zijn in hoog tempo op weg naar een duurzamere toekomst. Campina wordt in Nederland al jaren volledig geproduceerd met groene stroom. Door de groene stroom van de leden-melkveebedrijven te gaan gebruiken, gaan we weer een stapje verder en worden onze leden ook onze energieboer. Vanaf 1 januari 2021 wordt het hele Campina-assortiment geproduceerd met groene stroom opgewekt op het Nederlandse boerenerf. Dit maakt ons Campina ‘On the way to PlanetProof’-assortiment, nog duurzamer.”
Het Campina ‘On the way to PlanetProof’-assortiment voldoet aan hoge, bovenwettelijke eisen die Stichting Milieukeur stelt op het gebied van dierenwelzijn, natuur en het klimaat. Het gebruik van duurzaam opgewekte energie draagt bij aan een beter klimaat.
In 2020 hebben leden-melkveehouders van FrieslandCampina in totaal meer dan 500 GWh groene stroom opgewekt, wat gelijk staat aan het jaarverbruik van ruim 184.000 Nederlandse huishoudens; een record.