Rotterdam Ahoy Krijgt Grootste Zonnedak Van Rotterdam Met 5.200Zonnepanelen by Eneco
Geschreven op 6-12-2018 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing23 april 2021: Het zonnedak van Ahoy Rottersdam is uitgebreid en vormt voortaan een bron van zonne-energie.
In totaal liggen er nu 5.200 zonnepanelen. Dat is vergelijkbaar met bijna twee voetbalvelden aan zonnepanelen.
Het verduurzamen van vastgoed is een van de actiepunten uit het Rotterdams Klimaatakkoord dat in 2019 werd gesloten tussen de gemeente en meer dan honderd bedrijven en maatschappelijke organisaties, waaronder Eneco. De gezamenlijke ambitie is dat Rotterdam in 2050 CO2-neutraal is. De stad haalt dan energie uit schone, duurzame bronnen zoals zonne-energie. In het groeiende Hart van Zuid wordt hiervoor omhoog gekeken.
“In een dichtbevolkte stad als Rotterdam kunnen we de ruimte op daken goed gebruiken voor het opwekken van duurzame energie”, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid). “Onze ambitie is om binnen vijf jaar minimaal een miljoen zonnepanelen op Rotterdamse daken te hebben liggen. We helpen daarom woningeigenaren en ondernemers om zoveel mogelijk zonnedaken te realiseren. En we geven als gemeente natuurlijk ook het goede voorbeeld met zonnepanelen op onze eigen gebouwen. Het dak van Ahoy met 5.200 panelen is daarvan een fantastische showcase.”
“Dit project is een geweldig voorbeeld van een succesvol publiek private samenwerking om de klimaatdoelstellingen van Rotterdam te behalen”, aldus As Tempelman, CEO Eneco. “Met een jaarlijkse productie van 1.755 MWh, levert het zonnedak op Ahoy een belangrijke bijdrage aan de transitie naar een duurzame energievoorziening van de stad.”
Voor Ahoy-directeur Jolanda Jansen is verduurzaming een must: “Ahoy is een bedrijf met een langetermijnvisie; wij willen dat de volgende generaties ook nog kunnen genieten van al het moois dat wij en de wereld te bieden hebben. Daarin nemen wij onze verantwoordelijkheid. Van de duurzame energie die nu wordt opgewekt kunnen we 195 dagen per jaar grootschalige evenementen zoals De Vrienden van Amstel LIVE, het ABN AMRO World Tennis Tournament en North Sea Jazz van duurzame energie voorzien.”
In Hart van Zuid wordt nu op verschillende locaties zonne-energie opgewekt. Naast het zonnedak van Ahoy investeerde de gemeente ook in zonnepanelen op het in september geopende nieuwe Theater Zuidplein (1.630 panelen) en het gemaal langs de Zuiderparkweg (30 panelen). Op metrostation Zuidplein heeft de RET 518 zonnepanelen geplaatst. Samen met het zonnedak op Ahoy gaat het in totaal om 7.392 panelen. En dan komen daar nog de panelen van particulieren bij. De zon levert Hart van Zuid steeds meer energie op.
21 mei 2019: Zonnepanelen op het dak van het het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre en op een deel van het bestaande gebouw gaan het nieuwe stadscentrum Hart van Zuid-gebied van energie voorzien.
Een totaal van 3.000 zonnepanelen en een slim thermisch grid maken van de evenementenaccomodatie een energiebron, -hub én -opslagplaats. Hiermee kan de evenementenaccomodatie haar warmte bewaren.
6 december 2018: Eneco, Rotterdam Ahoy, de gemeente Rotterdam en bouwcombinatie Ballast-Nedam/Heijmans hebben een overeenkomst gesloten voor het realiseren van een slim thermisch grid en de aanleg van zonnepanelen op de daken van het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre en het bestaande Ahoy.
Rotterdam Ahoy breidt uit. In 2020 gaan de deuren van het vernieuwde Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) open. Dit internationale congrescentrum telt 35 zalen en een theater/auditorium met 2.750 zitplaatsen. Wanneer de stoelen worden verwijderd, biedt de zaal 7.000 staanplaatsen.
Eneco is de partij die de netwerken gaat aanleggen en ervoor gaat zorgen dat Ahoy op korte termijn gasloos wordt. Tevens gaat Eneco op Ahoy het grootste zonnedak van Rotterdam realiseren. Hans Peters, Chief Customer Officer Eneco: “Deze eerste overeenkomst zorgt voor een enorm mooie stap in het verduurzamen van het energiegebruik rondom Ahoy. Alleen al met deze eerste projecten bereiken we een reductie van 1422 ton CO2.”
Het congrescentrum is geïntegreerd in de bestaande structuur van Ahoy. Onder toeziend oog van Policy officer Jens Bartholmes van de Europese Commissie werd een aankondigingsbord onthuld dat de start van dit project bestempelt. De aanleg van het slimme thermisch grid in en rondom Rotterdam Ahoy maakt onderdeel uit van het project Ruggedised dat wordt gesteund door de Europese Commissie.
Het project Ruggedised kent in totaal dertien projecten die allemaal toegepast worden in het ‘Hart van Zuid’ projectgebied. Projectdirecteur Hart van Zuid, Maarten Kokshoorn: “We bouwen met Hart van Zuid aan een sterk stuk stad dat de toekomst aankan. Ruggedised versterkt Hart van Zuid door op cruciale onderdelen nog duurzamer te worden.”
De Europese Commissie ondersteunt de ontwikkeling van het Ruggedised programma met een miljoenensubsidie, afkomstig uit Horizon 2020, het grootste onderzoeks- en innovatieprogramma van Europa. Projectcoördinator Albert Engels: “Er is een verschil tussen smart city projecten dóén en een smart city zíjn. Het verschil zit ‘m in het leggen van verbindingen. Die zorgen ervoor dat 1 plus 1, niet 2 maar 3 wordt.”
Het Smart City EU-programma Ruggedised is een samenwerkingsverband van zes Europese steden waarvan Rotterdam de coördinerende stad is. Ruggedised test en implementeert slimme oplossingen op het gebied van energie, transport en digitale technologie in grootschalige stedelijke proeftuinen om de weg te plaveien naar een slimmer en duurzamer Europa.
Rotterdam heeft ervoor gekozen om van Zuid een ‘living lab’ te maken. De Europese Commissie ondersteunt de ontwikkelingen binnen Ruggedised gedurende vijf jaar met 17,5 miljoen euro, hiervan is 5,4 miljoen euro voor Rotterdam. De innovatieve technieken die uitgeprobeerd worden op Zuid zullen in de toekomst ook toepasbaar zijn in andere delen van de stad en zelfs ver buiten Rotterdam.
Zie ook: Nieuwe Gigantische LED-Facade voor Sportpaleis Ahoy in Rotterdam by Philips