google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Rem op Zonne-Energie: Overbelast Stroomnet Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland En Utrecht

Geschreven op 13-1-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 11 april 2022: Netbeheerder Liander maakt 3,5 miljard euro vrij om het stroomnet uit te breiden in Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland.

Dat kondigt Liander aan in zijn investeringsplan voor de komende twee jaar.

Het stroomnet raakt op dit moment in topsnelheid vol door de grote vraag naar elektriciteit en de teruglevering van groene stroom.

Liander beheert het stroomnet voor 3,2 miljoen huishoudens in Nederland. Dat stroomnet raakt steeds voller en dat heeft veel te maken met de omslag naar groene energie. Bij de ontwikkeling van groene stroom wordt er regelmatig te veel geproduceerde stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. In combinatie met de hoge vraag naar elektriciteit duwt dat het net overvol.

Vorig jaar waarschuwden alle netbeheerders dat er knelpunten ontstonden. Nu hebben ze allemaal plannen gemaakt om er wat aan te doen. Stedin en Enexis lieten vorige week weten dat ze van plan zijn om miljoenen te investeren in de uitbreiding van het net, Liander pompt er 3,5 miljard in. 3,1 miljard daarvan is om knelpunten in het elektriciteitsnet aan te pakken, 357 miljoen euro gaat naar het gasnet en dan is er nog 142 miljoen euro over voor investeringen in het stroomnet zelf. Liander wil 6.500 kilometer extra kabel aanleggen en 56 nieuwe elektriciteitsstations plaatsen.

25 november 2021: Het elektriciteitsnet zit op verschillende plaatsen in Gelderland aan zijn maximale capaciteit, meldt netbeheerder Liander. In Berg en Dal, Duiven, Aalten en Anklaar kunnen geen nieuwe grootverbruikers worden aangesloten.

In Aalten en Anklaar is teruglevering van elektriciteit, die bijvoorbeeld door zonnepanelen of windmolens is opgewekt, ook niet meer mogelijk, net als in Nijkerk.

Ook op andere plaatsen in het land zijn er knelpunten bij gekomen, zoals in Heerenveen en Alphen aan den Rijn. In het Friese Stiens en Zuiderveld in Flevoland is het net ook vol, maar bekijkt de netbeheerder nog of zogenoemd congestiemanagement een mogelijkheid is. Daarbij wordt grootverbruikers van stroom, zoals bedrijven, op drukke momenten gevraagd om tegen betaling minder stroom af te nemen.

De afgelopen maanden gaven netbeheerders geregeld aan dat op plaatsen het netwerk volloopt. Dat was eerder onder meer het geval in steden als Utrecht, Leeuwarden en Zaandam.

Update 13 november 2021: In grote delen van Nederland is het niet meer mogelijk om nieuwe wind- en zonneparken aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Er is geen capaciteit meer om de opgewekte stroom te transporteren over het net. Netbeheerders werken aan uitbreidingen, maar roepen ook op tot overheidsingrijpen.

In zeven van de twaalf Nederlandse provincies is niet of nauwelijks meer ruimte voor grootschalige opwek van groene energie, bijvoorbeeld via zonneparken en windmolens. Dat blijkt uit gegevens van de netbeheerders. Ook in alle andere provincies zijn knelpunten ontstaan en gebieden waar de resterende capaciteit nog beperkt is.

Door het capaciteitstekort op het elektriciteitsnet is het onder meer in Utrecht, Friesland, Flevoland en Gelderland lastig om de komende jaren meer groene stroom op te wekken. Met name het aantal zonnepanelen is in de afgelopen jaren zo explosief gestegen, dat de grenzen van het net op steeds meer plekken worden bereikt.

Hans-Peter Oskam, directeur beleid & energietransitie bij koepelorganisatie Netbeheer Nederland, zegt dat netbeheerders de komende jaren alles uit de kast halen om de capaciteit uit te breiden. Maar hij waarschuwt dat een nieuw kabinet snel knopen moet doorhakken om de klimaatdoelen van 2030 binnen bereik te houden. Nu kan het wel tien jaar duren om een knooppunt in het hoogspanningsnet aan te passen: twee jaar om te bouwen en acht jaar om een vergunning te krijgen en juridische procedures te doorlopen.

In 2030 moet 70 procent van alle elektriciteit uit zon en wind komen. Een groot deel van die groene elektriciteit zal van windmolens op zee komen, maar ook op land moeten er veel meer zonne- en windparken bij komen. Tussen 2015 en 2020 is de opwek van zonnestroom in Nederland ruim verzevenvoudigd. Tot 2030 wordt nog eens een verdrievoudiging verwacht.

Zonnepanelen zorgen bijvoorbeeld voor een hoge ‘piekbelasting’, omdat ze allemaal tegelijk veel energie opleveren als de zon schijnt. Daarom is het volgens netbeheerders zaak om zonneparken ‘slimmer’ te maken, bijvoorbeeld met de opslag van zonne-energie in batterijen. Dan zou de stroom die ‘s middags wordt geproduceerd niet direct het elektriciteitsnet op hoeven, maar ook ‘s avonds nog bruikbaar zijn.

Een andere oplossing is om zonne- en windparken één aansluiting op het net te laten delen. Dat is technisch mogelijk omdat het vaak meer waait als de zon niet schijnt, en andersom. Zo wordt er efficiënter gebruik gemaakt van het elektriciteitsnet. Her en der wordt dit systeem al toegepast.

14 oktober 2021: In steeds meer steden kan elektriciteitsnet geen nieuwe groene stroom aan.  Op een aantal plekken in de Friese steden Leeuwarden en Heerenveen zit het hoogspanningsnet vol en kan er geen stroom meer teruggeleverd worden aan het net.

Ook in het Gelderse Harderwijk en Noord-Hollandse Zaandam zijn er problemen, meldt netbeheerder Liander. Eerder meldde TenneT al gelijkaardige problemen in Utrecht.

Liander investeert dit jaar 900 miljoen euro in de uitbreiding van het net, TenneT legde daar al 180 miljoen euro voor opzij.

12 oktober 2021: Het elektriciteitsnet in de gemeente Utrecht kan geen nieuwe zonne- en windparken meer aan. Het hoogspanningsnet in de stad zit zo goed als vol, meldt landelijk netbeheerder TenneT. Daardoor kan de energie die de parken opwekken niet meer teruggeleverd worden aan het net.

Volgens TenneT is het belangrijkste probleem dat windturbines en zonneparken vooral worden aangelegd in gebieden waar veel ruimte is, maar waar de elektriciteitskabels het dunst zijn.

De netbeheerder is samen met regionale netbeheerders Stedin, Liander en Enexis bezig met de uitbreiding van het net, maar dat neemt enkele jaren in beslag.

9 oktober 2019: TenneT investeert 215 miljoen euro in extra aansluitcapaciteit voor 2 gigawatt aan zonneparken en windparken in Noord-Nederland. Er worden onder meer 2 nieuwe hoogspanningsstations in Drenthe en Groningen gebouwd.

De projecten zijn naar verwachting rond 2025 klaar, afhankelijk van eventuele procedures. TenneT gaat ook extra netcapaciteit realiseren op de bestaande hoogspanningsstations van 110 kilovolt in Bargermeer, Coevorden, Emmen Weerdinge, Hardenberg, Klazienaveen, Musselkanaal Zandberg, Ommen Dante, Stadskanaal en Veenoord.

1 gigawatt extra aansluitcapaciteit komt volgens TenneT overeen met de capaciteit van zo’n 3,5 miljoen zonnepanelen  of ongeveer 200 windturbines. De 2 gigawatt zou dus goed zijn voor 7 miljoen extra zonnepanelen.

Ben Voorhorst, chief executive officer van TenneT: ‘Wij willen zoveel mogelijk transportaanvragen voor zonneweides en windparken honoreren. Daarbij kijken we, gelet op de aanvragen van duurzame projecten, goed naar waar onze maatschappelijke investeringen het hardst nodig en het meest efficiënt zijn. Hoe beter capaciteitsuitbreidingen van elektriciteitsnetten ook daadwerkelijk vol benut gaan worden, hoe beter de euro van de consument wordt besteed. In totaal hebben we in het noorden nu al ruim 1 miljard euro aan projecten lopen. Daar komt deze 215 miljoen euro nog bij.’

‘We zijn op zoek naar alle mogelijke manieren om meer ruimte in het net te vinden en te realiseren’, vervolgt Voorhorst. Zonneparken zonder back-up aan mogen sluiten is er daar volgens de topman een van. Dan wordt de aanwezige reserve in het elektriciteitsnet van 110 kilovolt dus gebruikt voor extra capaciteit voor duurzame productie. De toezichthouder ACM moet hiervoor wel ontheffing verlenen, omdat het gebruik van de reservestrook momenteel niet is toegestaan. Minister Eric Wiebes meldde eerder deze week aan de Tweede Kamer al te werken aan de benodigde bestuurlijke maatregelen om dit juridisch mogelijk te maken.

13 januari 2019: Door een gebrek aan capaciteit op het elektriciteitsnet kunnen lokale groene energieprojecten in sommige plaatsen niet doorgaan. Bovendien kunnen nieuwe grootschalige zonneweiden in bepaalde regio’s niet meer worden aangesloten.

De netbeheerders Enexis en Tennet hebben in delen van Groningen, Drenthe en Overijssel al nieuwe projecten tegengehouden vanwege het gebrek aan capaciteit. Het betreft bijvoorbeeld investeerders die zonneparken willen aanleggen op landbouwgronden.

Alle lokale nieuwe energieprojecten moeten worden aangesloten op het net, om zo energie die niet zelf gebruikt wordt te leveren aan het stroomnet. Het regionale net nadert daardoor op korte termijn op verschillende plaatsen de grenzen van de maximale belastbaarheid.

Volgens Netbeheer Nederland speelt het probleem niet overal; in Groningen, Drenthe en Overijssel is veel ruimte voor projecten en de grond is er goedkoop. Omdat er relatief weinig mensen wonen en minder bedrijven zijn, is het stroomnet niet toegerust op toenemende teruglevering.

Uitbreiding van de netcapaciteit kan maar liefst drie tot tien jaar duren en is zeer kostbaar.

Zie ook: Vijf Zonneparken In Hoogeveen Kunnen Worden Aangesloten op Stroomnet by Enexsis – Zonnepark Energieneutraal Biogasbedrijf Kloosterman In Nieuweroord Met 10.000 Zonnepanelen

6 Reacties

 1. Erik van Erne zegt:

  14 januari 2019 om 14:57 | Permalink

  Enexis en TenneT: in 6 gebieden geen transportcapaciteit meer beschikbaar voor nieuwe zonneparken

  In Hoogeveen, Beilen, Stadskanaal, Musselkanaal, Gasselte en Eemshaven oost hebben Enexis en TenneT géén transportcapaciteit meer beschikbaar.Nieuwe aansluitingen voor grote zon-pv-systemen zijn hierdoor onmogelijk.

  Enexis en TenneT meldden afgelopen zomer maatregelen te nemen om meer capaciteit voor duurzame ontwikkelingen – grotendeels de uitrol van zonnepanelen – in Noord-Nederland aan te kunnen bieden. Toentertijd werden al 12 plaatsen aangewezen waar de problemen zich voordeden.

  Uit de update die door Enexis en TenneT nu verschaft is, blijkt dat er in de volgende plaatsen nog maar beperkt beschikbaar transportcapaciteit beschikbaar is: Vierverlaten, Weiwerd, Kropswolde, Meeden, Veendam, Bargemeer, Emmen, Zeijeveen, Dedemsvaart, Vroomshoop, Veenoord, Klazienaveen, Hardenberg, Coevorden, Steenwijk, IJsselmuiden en Ommen Dante. Dit betekent dat aanvragen voor transportcapaciteit voor teruglevering op deze plaatsen beperkt kunnen worden aangeboden.

  Voor Hoogeveen, Beilen, Stadskanaal, Musselkanaal, Gasselte en Eemshaven Oost – is dus zelfs géén transportcapaciteit voor teruglevering meer beschikbaar. Dit betekent dat er géén aanvragen voor een grootverbruikaansluiting met transportcapaciteit voor teruglevering worden gehonoreerd.

 2. Erik van Erne zegt:

  31 januari 2019 om 19:21 | Permalink

  Provincie Drenthe stuurt brandbrief aan minister Eric Wiebes over tekort netcapaciteit voor zonne-energie

  De provincie Drenthe heeft een brandbrief gestuurd aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aangaande het tekort aan netcapaciteit om zonnepanelen aan te sluiten.

  Enexis en TenneT meldden begin januari dat er in 6 gebieden in Noord-Nederland geen transportcapaciteit meer beschikbaar is voor nieuwe zonneparken. Sindsdien is een groot aantal netbeheerders gevolgd.

  ‘Een derde van de provincie Drenthe zit op slot als het gaat om de netcapaciteit, en dat is behoorlijk veel’, stelt gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe. ‘Wij zien dat goede initiatieven van sportverenigingen en ondernemers hierdoor gefrustreerd worden. Daarom hebben we een brief aan de minister gestuurd.’

  De brief bevat 11 oplossingen die de provincie voor ogen heeft om de ontstane problematiek het hoofd te bieden, zoals het combineren van wind- en zonneparken op 1 stroomkabel. Volgens de provincie zijn er zo’n 100 initiatieven afgewezen door Enexis in verband met het tekort aan netcapaciteit. In de brief aan minister Wiebes stellen de Gedeputeerde Staten van Drenthe dat de energietransitie in Noord-Nederland, en specifiek in Drenthe, tot een abrupt halt dreigt te komen. Speculanten en cowboys die al vóór het verkrijgen van een omgevingsvergunning netcapaciteit reserveren bij Enexis en de gestelde termijn waarbinnen SDE+-projecten gerealiseerd moeten worden, zijn volgens de provincie mede debet aan de ontstane problematiek. De brief van het provinciebestuur bevat een oproep aan de minister om samen te zoeken naar oplossingen voor de korte en de lange termijn.

  Het bestuurscollege van Drenthe kreeg in de afgelopen periode zelf onder meer vragen van de provinciale CDA- en PvdA-fractie naar aanleiding van het tekort aan transportcapaciteit. De gemeenten hebben eind september een brief van Enexis ontvangen waarin de gebieden in Drenthe zijn beschreven waarbinnen capaciteitsproblemen op het net zich voordoen of binnenkort te verwachten zijn.

  In antwoord op de Statenvragen stelt het provinciebestuur het volgende: ‘Wij hebben geen overzicht op de problemen op projectniveau omdat Enexis deze informatie niet met ons mag delen. Wel hebben wij van de initiatiefnemers van een aantal projecten te horen gekregen dat er aansluitproblemen zijn. Wij hebben de directies van TenneT en Enexis uitgenodigd om op korte termijn met ons in overleg te treden over deze problematiek. Wij willen inzicht krijgen in de korte- en langetermijnoplossingen. Naast het overleg steunen wij de netbeheerders TenneT en Enexis bij hun verzoek aan het Rijk om een investeringsbesluit te nemen voor een nieuw 380-kilovolt-schakelstation in Noordoost-Drenthe/Zuidoost-Groningen. Met het oog op de toekomstige situatie stimuleren we ook innovaties. Zo wordt samen met onder andere de Universiteit Twente, de Rijksuniversiteit Groningen en andere partijen gezocht naar slimme en innovatieve manieren om de capaciteitsproblemen te mitigeren.’

  Bij de antwoorden op de Statenvragen heeft het provinciebestuur ook een brief van Enexis gevoegd die de Drentse gemeenten in september 2018 hebben ontvangen. Hierin schrijft Enexis: ‘Zo verwachten wij een aanzienlijke groei in delen van de provincies Groningen, Drenthe en Noordoost-Overijssel. Het totaal vermogen van gerealiseerde zonneprojecten en projecten in voorbereiding bedraagt in deze regio circa 2.700 megawattpiek. Daarnaast zijn er verkenningen voor nieuwe zonneparken voor in totaal 7.800 megawattpiek. Deze groei is dusdanig groot dat de grenzen van de beschikbaarheid van het netwerk worden overschreden.’

 3. Erik van Erne zegt:

  12 juni 2019 om 18:12 | Permalink

  Zonneparken Alleen Nog Waar Het Elektriciteitsnet Het Aan Kan by Liander

  De hausse aan subsidies voor zonneparken in de afgelopen 2 jaar zorgt ervoor dat het elektriciteitsnet in hoog tempo vol raakt. Daarom wil Liander dat zonneparken alleen nog daar komen waar het elektriciteitsnet het aan kan. Waar geen ruimte op het net is, zou bijvoorbeeld subsidie gegeven moeten worden voor pilots waarbij duurzaam opgewekte stroom lokaal wordt omgezet in waterstof. Ook is essentieel dat de opslag van duurzaam opgewekte energie verder wordt gestimuleerd. Deze oproep doet CEO Ingrid Thijssen van Liander, de grootste netbeheerder in Nederland.

  De vraag naar de zwaarste aansluitingen, die bijvoorbeeld nodig zijn voor een zonnepark, is in 2 jaar tijd 7,5 keer groter geworden. Zulke aansluitingen vragen ook een grote capaciteit van het elektriciteitsnet. Het moet veel grotere hoeveelheden stroom kunnen verwerken op hetzelfde moment. Dan moeten elektriciteitsstations uitgebreid worden met extra of grotere transformatoren of er moeten hele nieuwe stations gebouwd worden. Ondertussen kampt Nederland met een enorm gebrek aan technici en jarenlange vergunningsprocedures.

  De zonneparken zorgen voor de grootste problemen. Waar sprake is van capaciteitsproblemen, is dat in 80 procent van de gevallen bij zonneparken. De capaciteit van een gemiddeld zonnepark is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van een stad zo groot als Hengelo. Liander heeft honderden aanvragen van zonneparken liggen. Deze willen zich met name vestigen in de landelijke gebieden waar de kabels het dunst zijn. Oorzaak is de hausse aan subsidies voor zonneparken in de afgelopen 2 jaar.

  Liander pleit er voor om alleen nog subsidie te geven aan zonneparken op plaatsen waar het elektriciteitsnet daar geschikt voor is. Op andere plaatsen zou subsidie gegeven moeten worden aan pilots waarbij duurzaam opgewekte stroom lokaal wordt omgezet in waterstof. Ook moet opslag van duurzame energie verder worden gestimuleerd door het Rijk. Op die manier kan Nederland zijn doelstellingen op het gebied van zonne-energie realiseren en tegelijkertijd meters maken in twee technologieën die essentieel zijn voor de energietransitie.

 4. Erik van Erne zegt:

  22 juni 2019 om 18:16 | Permalink

  Elektriciteitsnet Flevopolder Aan Grens Capaciteit by Liander

  Liander gaat in de Flevopolder investeren in een aantal verdeelstations en daarnaast een aantal slimme oplossingen toepassen. Door de snelgroeiende vraag naar transport van elektriciteit, met name door de komst van veel wind- en zonne-energie, bereikt het net in de Flevopolder de grenzen van zijn capaciteit en zijn maatregelen nodig om meer ruimte op het net te creëren.

  Door de groei van elektriciteit opgewekt door zonneparken en windmolens, is op een aantal plekken in de Flevopolder de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet bereikt. Nieuwe partijen die een aansluiting willen op het elektriciteitsnet om elektriciteit te leveren krijgen daardoor mogelijk te maken met transportbeperkingen. Liander is momenteel met alle betrokken partijen in overleg om per locatie te kijken waar nog ruimte is.

  Op bepaalde locaties in de Flevopolder is er niet voldoende capaciteit beschikbaar in het elektriciteitsnet om extra zonne- of windenergie terug te leveren. Hierdoor is het nodig om een tijdelijke (gedeeltelijke) transportbeperking op te leggen voor bestaande en nieuwe klanten die meer duurzame energie willen opwekken. Een transportbeperking houdt in dat de klant wel een aansluiting heeft, maar dat het tijdelijk niet mogelijk is om de volledige capaciteit van de aansluiting te gebruiken.

  Tegelijkertijd neemt Liander een aantal maatregelen om de capaciteit op het net te vergroten. Op twee plaatsen wordt het elektriciteitsnet uitgebreid. In Dronten en Lelystad worden de elektriciteitsverdeelstations uitgebreid. Hiermee ontstaat in die gebieden vanaf 2023 extra capaciteit op het elektriciteitsnet. Daarnaast wordt in Zeewolde gekeken of de windmolens die momenteel worden vervangen, rechtstreeks kunnen worden aangesloten op het landelijke hoogspanningsnet. Daarmee ontstaat er vanaf 2022 ruimte om zonne-energie aan te sluiten.

  De uitbreiding van infrastructuur kost veel tijd, onder meer vanwege de voorbereidingen, procedures en de beperkte hoeveelheid technici om het werk uit te voeren. Daarom kijkt Liander voor de korte termijn ook naar verschillende slimme oplossingen, waarbij het bestaande net slimmer wordt benut.

  Een eerste oplossing die momenteel wordt uitgewerkt is de mogelijkheid om de reservecapaciteit (‘vluchtstrook’) van het elektriciteitsnet te gebruiken. In het energiesysteem worden altijd extra kabels gelegd zodat de energievoorziening niet (lang) wordt onderbroken bij een storing of werkzaamheden. Om deze reserve capaciteit in te kunnen zetten, moet de wet- en regelgeving worden aangepast.

  In Flevoland start daarnaast een bijzondere proef met een zogenaamde opwekcontainer, die het mogelijk maakt om snel te bouwen en nieuwe zonneweides aan te sluiten met een enkelvoudige aansluiting op de reservecapaciteit. Als deze proef slaagt zou dit voor andere zonneparken een goede oplossing kunnen bieden.

  Een derde slimme oplossing is de mogelijkheid om zonneweides of windparken op afstand uit te zetten of terug te regelen als het elektriciteitsnet overbelast dreigt te raken. Klanten krijgen hier dan een vergoeding voor. Liander is met een aantal partijen hierover in gesprek.

  De snelle vraag naar capaciteit op het elektriciteitsnet speelt niet alleen in de Flevopolder. Op meer plaatsen in de verzorgingsgebieden van Liander is er grote vraag naar een aansluiting op het net, voorbeelden hiervan zijn de hausse aan plannen voor zonneweides, datacenters, laadstations voor elektrisch openbaar vervoer en de snelle groei van bedrijven. De netbeheerder roept initiatiefnemers op om zo vroeg mogelijk met Liander in gesprek te gaan over toekomstige plannen, zodat er zo tijdig mogelijk kan worden geanticipeerd op de plannen.

 5. Erik van Erne zegt:

  8 september 2020 om 01:24 | Permalink

  Netbeheerder Enduris: Elektriciteitsnet Schouwen-Duiveland en Tholen Bijna Vol

  Enduris, de netbeheerder voor Zeeland, meldt dat het elektriciteitsnet van Schouwen-Duiveland en Tholen bijna vol is. Binnenkort wordt de limiet voor het terugleveren van nieuwe, grote zonnedaken en windparken bereikt.

  Martin Martens, manager energietransitie van Enduris, over de problemen: ‘De groei van zonnepanelen in Zeeland gaat hard. Die willen allemaal hun duurzame stroom kwijt op het elektriciteitsnet. Dat moeten we allemaal van de eilanden af transporteren. Alleen kunnen we in de uitbreiding van het elektriciteitsnet die productietoename niet bijbenen. Een soort groeipijn dus.’

  Voor Schouwen-Duiveland en Tholen is de oplossing het maken van een extra aansluiting op het landelijk hoogspanningsnet van TenneT. Dit is volgens Enduris een tijdrovende klus van gemiddeld zo’n 7 tot 10 jaar. TenneT en Enduris zijn nu 2,5 jaar bezig met de voorbereidingen. TenneT verwacht dit jaar het project te starten, dan wordt ook de planning bekend.

  Enduris onderzoekt of er een tijdelijke oplossing mogelijk is. Bijvoorbeeld door met partijen afspraken te maken over het schuiven met vraag en aanbod van elektriciteit om zo het net op drukke momenten te ontlasten. Als dat geen oplossing is, dan kondigt Enduris formeel ‘structurele congestie’ af. Dat betekent dat Enduris voor nieuwe, grote zon- en windparken op Tholen en Schouwen-Duiveland geen capaciteit garandeert totdat de nieuwe aansluiting klaar is. Voor bestaande en nieuwe zonnepanelen van consumenten heeft het geen gevolgen. Voor hen is nog capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar.

 6. Erik van Erne zegt:

  21 oktober 2021 om 16:51 | Permalink

  Liander breidt overvol stroomnet in Friesland en Noordoostpolder uit

  Netbeheerder Liander gaat het elektriciteitsnet in Friesland en in de Noordoostpolder fors uitbreiden.

  Op sommige plekken is daar de maximale capaciteit bereikt.

  Liander investeert daarom de komende jaren zo’n 250 miljoen euro in het aanleggen van stroomkabels en het vervangen of plaatsen van ongeveer driehonderd transformatorhuisjes. De werkzaamheden moeten over vier jaar klaar zijn.

  Onlangs meldde de netbeheerder dat op meerdere plekken in zijn elektriciteitsnet de maximale capaciteit is bereikt. Daardoor zijn nieuwe knelpunten in onder meer Leeuwarden en Heerenveen ontstaan. Hierdoor kunnen zowel particulieren als bedrijven geen nieuwe aansluiting krijgen voor het terugleveren van stroom of het ontvangen van meer vermogen.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (458)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Links

  Milieunet op..