Regionale Energie Strategie (RES) Amsterdam: 80% Duurzame Wind- En Zonne-Energie In 2030
Geschreven op 14-2-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingDe gemeente Amsterdam wil dat 80% van de elektriciteit die huishoudens gebruiken in 2030 uit zonne- en windenergie bestaat.
Grote daken, kleine daken, nieuwe plekken voor windmolens: waar het kan, gaat Amsterdam schone energie opwekken.
Omdat de stad voor zijn energiebehoefte leunt op de regio, moeten de mogelijkheden die er wél zijn voor wind- en zonne-energie zo goed mogelijk benutten.
Het is de bedoeling dat minstens 50% van de schone energie wordt geproduceerd door lokale energiecoöperaties van burgers en bedrijven. De winst gaat naar Amsterdammers, Amsterdamse bedrijven en organisaties.
De zoektocht naar duurzame energie in Amsterdam heeft veel plekken opgeleverd waar windmolens of zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Die staan allemaal in de concept Regionale Energie Strategie (RES) Amsterdam. Alle gemeentes in Nederland moeten zo’n strategie maken. Amsterdam is de eerste die deze energiestrategie presenteert.
Op de volgende plekken wordt onderzocht of het mogelijk is om windmolens te plaatsen: Havengebied, Noorder IJplas en haven Noord, Ten noorden ring A10 Noord, Zeeburgereiland/IJburg/Sciencepark, Gaasperplas en Driemond, Amstel III en omgeving en in Zuid. Eerst wordt gekeken hoeveel windmolens in een gebied passen. Daarna gaat het om inpassing, de bouw en de exploitatie. Dit wordt gedaan samen met ruimtelijke experts en initiatiefnemers als windcoöperaties en bewoners. Landelijk Noord wordt vooralsnog ontzien.
Amsterdam wil dat in 2030 de helft van alle geschikte daken wordt gebruikt voor zonne-energie. Er wordt gestart met de grote daken, samen goed voor 400 megawatt. Daarnaast worden er ook zonnepanelen geplaatst bij P+R-locaties, langs wegen, bij metrostations en op braakliggende terreinen.
Daarna volgen ook de kleine daken. Amsterdammers krijgen hulp om op hun daken in totaal 150 megawatt zon te realiseren. Ook bedrijven krijgen steun om hun daken te benutten.
Deze concept-strategie is een flinke stap op weg naar meer duurzame energie. Amsterdammers hebben meegedacht en meegepraat, en blijven betrokken. De inbreng van Amsterdam wordt meegenomen in de strategie voor de hele regio Noord-Holland Zuid. De zeven zoekgebieden worden de komende tijd onder de loep genomen. Voor bewoners die in de buurt van een zoekgebied wonen, organiseren we informatieavonden.
De gemeenteraad kan wensen en bedenkingen uiten en behandelt de concept RES Amsterdam (PDF) op 11 maart 2020.
Zie ook: Het Amsterdams Klimaatakkoord: Op Weg Naar Een Schone En Duurzame Stad – Amsterdams Klimaatfonds Van 150 Miljoen Euro: Amsterdam Klimaatakkoord – Energieneutraal – Tientallen Lokale Energiecommissarissen in Amsterdam – Geen Wegwerpplastic Meer Op Amsterdamse Festivals en Evenementen: GreenCups – Evenementen in Amsterdam Duurzamer in 2019: Herbruikbare Bekers Met Statiegeld Verplicht – Amsterdam Gaat Meest Vervuilende Scooters vanaf 2018 Weren in het Centrum – Schone Lucht voor Amsterdam: Nieuwe Subsidie Voor Elektrische Taxi’s in Amsterdam – Milieuzone Amsterdam Geopend: Drie Nieuwe Milieuzones – Extra Geld Voor Aanleg Groene Daken in Amsterdam – Gemeente Amsterdam Plaatst 12.000 Zonnepanelen Op 31 Daken Gemeentelijke Panden – Dertien Metrostations In Amsterdam Krijgen Zonnepanelen Op Het Dak – De Opmars Van De Elektrische Taxi in Amsterdam: 1000 Elektrische Taxi’s in Amsterdam – Amsterdam Zet In Op Elektrisch Vervoer: De Kaart met alle Oplaadpunten