Regeling Reductie Energiegebruik (RRE): 87 Miljoen Euro Voor Energiebesparing Huiseigenaren
Geschreven op 10-10-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en BesparingUpdate 3 november 2020: Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt 70 miljoen euro beschikbaar aan gemeenten om huurders en eigenaar-bewoners van koopwoningen te helpen minder energie te gebruiken.
In vervolg op de succesvolle Regeling Reductie Energiegebruik (RRE), waar 220 gemeenten aan deelnemen, gaat op 16 november 2020 een vergelijkbare regeling open: de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW).
Met de RREW kunnen gemeenten álle huishoudens, dus zowel huurders als eigenaar-bewoners van koopwoningen, ondersteunen bij het reduceren van hun energieverbruik.
Het gaat over kleine en snel te realiseren energiebesparende maatregelen die bewoners zelf in huis kunnen nemen. Denk hierbij aan het aanbrengen van radiatorfolie, ledlampen, tochtstrips en waterbesparende douchekoppen. Daarnaast gaan de gemeenten voorlichting geven over isolatie en andere energiebesparende maatregelen die zichzelf snel terugverdienen.
Nieuw in de RREW (vergeleken met de RRE-regeling) is onder andere: minstens de helft van het totaal aantal woningen, waarvoor subsidie wordt aangevraagd, moeten huurwoningen zijn; gemeenten mogen samenwerken om tot een aanvraag te komen, maar elke gemeente moet zijn eigen aanvraag indienen; de aanvragen gaan op basis van ‘first come, first serve’ (wie het eerst komt). De aanvraag kan worden toegekend als deze aan de gestelde criteria voldoet; gemeenten hebben voor het indienen e-herkenning niveau 1 nodig.
10 oktober 2019:Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt 87 miljoen euro beschikbaar aan gemeenten om huiseigenaren energie te laten besparen.
Een voorbeeld zijn vouchers die huiseigenaren kunnen inzetten voor kleine energiebesparende maatregelen, zoals het inregelen van de cv-installatie en het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips.
Of het geven van advies aan huiseigenaren over verdergaande energiebesparende maatregelen, zoals dak-, raam- of gevelisolatie. Met de regeling moeten één miljoen huizen bereikt worden.
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties: “Met kleine maatregelen kun je al veel energie besparen. Het scheelt in de energiekosten en draagt bij aan het wooncomfort. Bovendien is het een belangrijke stap naar meer duurzaam wonen.”
Gemeenten hebben tot en met donderdag 14 november 2019 om voorstellen voor projecten in te dienen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar staat meer informatie over de regeling, de voorwaarden en het aanvraagproces. Gemeenten hebben tot eind 2020 om de projecten uit te voeren.
Met de regeling kunnen gemeenten projecten opzetten die huiseigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen in hun huis. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het inregelen van de cv-installatie of het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips.
Gemeenten kunnen de regeling ook gebruiken voor advies aan huiseigenaren over het nemen van andere energiebesparende maatregelen, zoals dak-, raam- of gevelisolatie.
De gemeenten zijn vrij in de inrichting en uitvoering van de maatregelen. Hierdoor kunnen zij met deze regeling aansluiten bij activiteiten die al binnen hun gemeente lopen of gaan lopen rond het Klimaatakkoord. Voorbeelden van de uitvoering zijn: Vouchers voor huiseigenaren om energiebesparende maatregelen te treffen. Samenwerking zoeken met lopende activiteiten van energiecoöperaties of energieloketten. Aansluiten bij wijkgerichte activiteiten in het kader van het Klimaatakkoord