Proefopstelling Zonnepanelen Op Drielsedijk In Arnhem by Waterschap Rivierenland
Geschreven op 13-10-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingWaterschap Rivierenland ziet een toename in vragen over zonne-energie op water en dijken. Met een pilot onderzoekt het waterschap daarom wat de gevolgen zouden zijn van het plaatsen van zonnepanelen op een dijk.
Met een proefopstelling wil het waterschap te weten komen of het plaatsen van zonnepanelen invloed heeft op planten, dieren en de grasmat. Ook wordt nauwgezet in de gaten gehouden of er bijvoorbeeld geen scheuren in de dijk ontstaan.
De proefopstelling van 50 m2 komt te liggen op de Drielsedijk in Arnhem, naast de rioolwaterzuivering. De panelen worden vanaf 13 oktober geplaatst. De proef moet ongeveer twee jaar gaan duren. Op basis van de resultaten wordt in 2023 duidelijk of het mogelijk is om zonnepanelen ook op dijken te plaatsen. En zo ja, onder welke voorwaarden. Waterschap Rivierenland heeft overigens niet de ambitie om dijken grootschalig vol te leggen met zonnepanelen.
In Nederland zijn we volop bezig met de energietransitie. We wekken steeds meer duurzame energie op. Waterschap Rivierenland ziet een toename in vragen over zonne-energie op water en dijken. Met een pilot onderzoekt het waterschap daarom wat de gevolgen zouden zijn van het plaatsen van zonnepanelen op een dijk.
Met een proefopstelling wil Waterschap Rivierenland te weten komen of het plaatsen van zonnepanelen invloed heeft op planten, dieren en de grasmat. Ook wordt nauwgezet in de gaten gehouden of er bijvoorbeeld geen scheuren in de dijk ontstaan. De proefopstelling van 50m2 komt te liggen op de Drielsedijk in Arnhem, naast de rioolwaterzuivering.
De proef moet ongeveer twee jaar gaan duren. Op basis van de resultaten wordt in 2023 duidelijk of het mogelijk is om zonnepanelen ook op dijken te plaatsen. En zo ja, onder welke voorwaarden. Waterschap Rivierenland heeft overigens niet de ambitie om dijken grootschalig vol te leggen met zonnepanelen.
Henk van ‘t Pad, heemraad bij Waterschap Rivierenland: “We hebben een voorkeur voor gebruik van bestaande daken en terreinen. Maar we verwachten ook dat er in de toekomst meer vraag komt naar ruimte om zonnepanelen te plaatsen. Gemeenten gaan over de ruimtelijke invulling. Als deze vraag komt, willen wij voorbereid zijn. We willen dan weten of zonnepanelen op de dijk een optie is. En zo ja, onder welke voorwaarden. Zo anticiperen we op de toekomst.”
Zie ook: Zon Op Dijken: Proef Met Zonnepanelen Op Dijken In Zeeland En In Flevoland - Nationaal Consortium Zon Op Dijken: Verkennend En Ontwerpend Vooronderzoek by Stowa – Nationaal Consortium Zon Op Dijken: Ruimte Voor 2,9 GW Aan Zonnepanelen – Veel Ruimte Voor Zonnepanelen Op Water In De Vier Noordelijke Provincies by ROM3D – Zon op Kaart Geeft Inzicht in Gerealiseerde en Geplande Zonne-energieparken in Nederland – Nationaal Consortium Zon op Water Gaat Drie Drijvende Zonneparken van 100 MW Realiseren – Zon op Zee: Drijvend Zonnepark op Noordzee – Floating Solar at Sea by Oceans of Energy – Nationaal Consortium Zon op Infra: Grootschalige Inzet Van Zonne-Energie Op Infrastructuur – Het Nationaal Consortium Zon In Landschap En Landbouw