PowerWindow en SmartWindow: Transparant en Kleurloos Energieleverend Raam by Physee
Geschreven op 4-10-2016 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingPhysee, een in Delft gevestigd bedrijf, ontwikkelde de PowerWindow. Een PowerWindow is een raam dat volledig transparant en kleurloos is.
Een PowerWindow zet met behulp van zonnecellen zonlicht om electriciteit.
PowerWindows zijn gepatenteerde en transparante ramen die licht omzetten in elektriciteit. Waar commercieel glas ongeveer 30% van het licht reflecteert, vangt de PowerWindow dat en zet dat om naar onzichtbaar licht. Vervolgens wordt dat door het glas naar de zijkanten van het raam getransporteerd, waar zonnecel strips in het kozijn het omzetten in elektriciteit.
Tezamen met een warmte-koude opslag, kunnen PowerWindows bij renovatie van commerciële gebouwen in tot 50% van de totale energie vraag (elektriciteit en warmte) van het gebouw voorzien, bij nieuwbouw kan dit zelfs oplopen tot wel 100%. De PowerWindow kent hierdoor een terugverdientijd van 3-5 jaar. PowerWindow is de ecologische, economische, en esthetische innovatie om de gebouwde omgeving energie-neutraal te maken.
Zie ook: Nieuw Duurzaam Kantoor Voor Goede Doelen Loterijen in Amsterdam Met BREEAM Outstanding - Energieopwekkende SmartWindow Ramen Voor Haagse Appartementen Binck Kade Complex by Physee
Physee is the first and only company to provide completely transparent windows, which generate data by sensing the environment and convert sunlight into electricity, simultaneously.
The completely transparent and autonomous solution which connects the inside to the outside environment. SmartWindow controls inside systems, such as ventilation and sun blinds, based on information about the outside conditions around your building. Simultaneously these systems are powered by patented integrated solar technology, making your energy consumption go down, while the sustainable electricity production of your building goes up. SmartWindow enables its users with a maximum amount of daylight and air quality, resulting in an increased comfort level and higher workforce productivity.
S.v.d.Helm zegt:
3 november 2018 om 10:20 | Permalink
Bizonder interessant en ben sterk geïnteresseerd, maar hoe kom ik eraan en tegen welke prijs? Is het ook toepasbaar op bestaande ramen? wie monteerd het? en op welke termijn?
mvg
S.v.d.Helm
Erik van Erne zegt:
1 mei 2019 om 15:35 | Permalink
@S.v.d. Helm
Volg de link in het artikel naar PowerWindow
Erik van Erne zegt:
3 september 2019 om 16:38 | Permalink
Energieopwekkende SmartWindow Ramen Voor Haagse Appartementen Binck Kade Complex by Physee
In Den Haag worden voor de eerste maal op grote schaal SmartWindow energieopwekkende ramen van het Delftse PHYSEE toegepast. Het gaat om twee appartementencomplexen met 113 luxe appartementen en penthouses aan de Binck Kade. Ontwikkelaar Bouwfonds Property Development (BPD) plaatst totaal 470 slimme ramen, waarvan 330 met geïntegreerde zonwering en energieopwekking. Afgelopen juni maakte Pilkington Nederland bekend dat het tien jaar garantie geeft op isolatieglas voorzien van de PowerWindow.
BPD is één van de eerste gebiedsontwikkelaars in Nederland die SmartWindows toepast. De woningen op het voormalige industrieterrein de Binckhorst, worden voorzien van ramen met powermodules (zonnecellen), sensoren én geïntegreerde zonwering. Daardoor kan 15 procent meer energie bespaard worden. SmartWindow is een doorontwikkeling van PowerWindow. Het raam bevat powermodules (zonnecellen) in de raamomlijsting, waarmee bewoners bijvoorbeeld hun mobile devices (laptop, smartphone, tablet) kunnen opladen. Daarnaast bevat SmartWindow sensoren die gekoppeld worden aan de slimme thermostaat. Ook is zonwering geïntegreerd in het raam.
In totaal leveren de SmartWindows 1862 Wh/jaar aan duurzame energie op. Door die opgewekte stroom slim te gebruiken, kan een veelvoud bespaard worden.
Erik van Erne zegt:
27 september 2019 om 13:48 | Permalink
Physee Wint KVK Innovatie Top 100
Het Delftse Physee met Smartskin, een glazen gevel met geïntegreerde zonnecellen en sensoren, wint de 14e editie van de KVK Innovatie Top 100. KVK publiceert jaarlijks deze ranglijst met 100 concrete innovaties in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. De winnaar mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van het land noemen.
De gepatenteerde vinding van Physee bestaat uit zonnecellen in het glas die stroom opwekken en sensoren die het glas slim maken. De zonnecellen zorgen ervoor dat er altijd groene stroom is in de gevel. De sensoren meten omgevingsdata zoals temperatuur, licht en luchtkwaliteit en gebruiken deze informatie om gebouwen energiezuiniger te koelen, verwarmen en verlichten. Gebouwen worden zo 25% energiezuiniger en comfortabeler.
Daar waar de glasindustrie eerst niet geïnteresseerd was, beginnen glasproducenten nu steeds meer interesse te tonen. Van een kleine start-up is Physee inmiddels een scale-up met meer dan 30 werknemers uit 10 landen. De eerste internationale opdrachten worden nu binnengehaald. TU Delft is aandeelhouder en partner in dit bedrijf. De jury was unaniem: ‘Het wordt als doorbraaktechnologie voor de wereld gezien. Iedere architect kan het zo toepassen. Physee staat voor een toekomst waarin gebouwen energie positief worden zonder in te leveren op de esthetiek van de gevels. Dat maakt dit bedrijf tot een terechte winnaar.’