google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

PowerParking in The Green Village van de TU Delft: Parkeerterreinen als Duurzame Energiecentrale

Geschreven op 25-7-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

PowerParking, een innovatief pilotproject op Lelystad Airport Businesspark, gaat in de toekomst parkeerterreinen benutten om er lokale duurzame energiecentrales van te maken.

De parkeerterreinen worden overkapt met zonnepanelen, waarvan de opgewekte energie gebruikt wordt voor het opladen van elektrische auto’s en de verlichting van de parkeerterreinen.

Bij overschot wordt de energie tijdelijk opgeslagen in de accu’s van geparkeerde elektrische auto’s en/of extra batterijen.

Het systeem wordt aangesloten op het publieke gelijkstroomnet dat recent door Alliander als pilotproject is aangelegd, zodat geen energie verloren gaat door omzetting naar wisselstroom. Elk onderdeel van deze energievoorziening wordt duurzaam ontwikkeld, met daarbij de principes van de circulaire economie als uitgangspunt. Zo wordt bijvoorbeeld de draagconstructie voor de zonnepanelen gebouwd van recyclebaar composiet. Door het lage gewicht van composiet is een minder zware fundering nodig. Ook kan in het ontwerp rekening worden gehouden met het integreren van de kabels in het dak, zodat het parkeerterrein niet op de schop hoeft.

Het project is in januari 2017 van start gegaan met het ontwerp. Ook wordt in deze fase het ICT-managementsysteem ontworpen dat bepaalt waar de opgewekte energie naartoe gaat en hoe geladen/ontladen moet worden. Dit proces is al in volle gang. Naast de technische ontwikkelingen, wordt ook de businesscase verder uitgewerkt om PowerParking in de toekomst rendabel te maken zonder subsidie.

Vervolgens wordt een kleinschalig model van PowerParking gebouwd op de Green Village-testlocatie op de TU Delft campus. Bij dit model worden verschillende scenario’s getest. Ook wordt er bij gebruikers een onderzoek uitgevoerd om te bepalen wanneer het aantrekkelijk wordt om de autoaccu ter beschikking te stellen voor tijdelijke energieopslag tijdens het parkeren. Na de test wordt het project gerealiseerd op de terreinen van Lelystad Airport en Lelystad Airport Businesspark en worden de prestaties gemonitord.

In de laatste fase worden de resultaten van PowerParking geëvalueerd. Dan wordt ook bekeken hoe dit pilotproject verder ontwikkeld kan worden om het op andere parkeerterreinen uit te rollen, bijvoorbeeld op Schiphol Airport. PowerParking loopt tot en met december 2019.

PowerParking ontvangt van de Europese Unie ruim 1,2 miljoen euro subsidie en 0,5 miljoen euro cofinanciering van de provincie Flevoland. De subsidie is afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Provincie Flevoland heeft het project samen met Lelystad Airport, Schiphol Group, Lelystad Airport Businesspark, TU Delft, Pontis Engineering, Eneco en Alfen ontwikkeld. PowerParking draagt bij aan de energietransitie en CO2-reductie.

Zie ook: De Solar Carport en de Power Parking – The Smart City Hubs in The Green Village van de TU Delft: De Slimme Stad by Eneco – De WaterStraat in The Green Village van de TU Delft: The WaterStreet and Water Innovation

PowerParking is an innovative and integrated energy system applicable for large parking facilities, which brings renewable energy production, electric transportation, efficient use of energy, and energy storage all together in one direct current (DC) smart grid. It is a public-private initiative to be implemented at Lelystad Airport and Omala in the Netherlands.

The objective is to design, test, monitor, and evaluate a DC microgrid with parking places with solar rooftop panels, bi-directional charging points for electric vehicles, and stationary energy storage. The system needs careful modelling and design. Once the system is designed, pilot tests will be carried out at The Green Village at the TU Delft prior to its final implementation at Lelystad Airport.

Specifically, the monitoring system will monitor: Energy produced by the solar panels. Status of the stationary battery system. Status of the car’s batteries. Energy flows from and to the charging poles and in the local DC grid that will be connected to the national AC grid. Operating time of all the components. Time of departure of EVs. Duration of parking. Number of cars parked.

In addition, attention will be paid to patterns in parking behaviour, meteorological data, and the price of electricity in the energy market. Supervision will be provided by Prof.dr. Ad van Wijk.

6 Reacties

  1. Erik van Erne zegt:

    26 juli 2017 om 14:30 | Permalink

    India’s Largest 2,67 MW Solar Carport at Cochin International Airport

    A total of 27 carports at India’s Cochin International Airport, the first airport in the world to run completely on solar power, are now up and running.

    Introduced as India’s largest solar carport, a 2.67 MW project at Cochin International Airport in the Indian state of Kerala has been successfully connected to the grid by Tata Power Solar, the solar power arm of the Indian industrial conglomerate Tata.

    The new installation, which features 8,472 solar panels spreading over 20289.9 square meters, is expected to offset 1,868 tons of CO2 annually.

  2. Erik van Erne zegt:

    10 september 2017 om 16:27 | Permalink

    The Green Village van de TU Delft: Openluchtlab voor Duurzame Innovaties

    De Green Village van de TU Delft is een proeftuin voor duurzame innovaties van de universiteit, maar ook andere bedrijven en organisaties. In dit regelluwe openluchtlab komen verschillende innovaties bij elkaar en zien we hoe die in de praktijk functioneren.

  3. Erik van Erne zegt:

    28 september 2017 om 16:57 | Permalink

    The Green Village Komt Op Gang

    Een half jaar geleden bezochten we al een The Green Village van de TU Delft. Toen was die net geopend. Nu, 6 maanden later, ziet het er al wat groener uit en wordt er al volop geëxperimenteerd met nieuwe innovaties. We spraken weer met Serge Santoo over de voortgang van The Green Village.

  4. Erik van Erne zegt:

    28 november 2017 om 12:22 | Permalink

    Netwerk Event The Green Village TU Delft

    Tijdens het halfjaarlijkse netwerk-event op vrijdag 1 december kunt u kennis maken met de verschillende nieuwe innovatieprojecten op The Green Village en met elkaar.

    In een informele setting krijgt u de laatste informatie over de ontwikkelingen, stellen nieuwe innovators zich voor en is er volop gelegenheid tot netwerken. De bijeenkomst vindt plaats in een speciaal gebouwd transparant paviljoen op het terrein van The Green Village.

  5. Erik van Erne zegt:

    23 december 2017 om 11:05 | Permalink

    De Green Deal Workshop: Renovatie Van Onze Woonwijken by The Green Village

    Op 1 december organiseerden Provincie Zuid-Holland, Alliander, de Bouwagenda en The Green Village de Green Deal workshop ‘Renovatie van onze Woonwijken’. In een actiegerichte ochtendsessie gingen de ruim 100 aanwezigen op The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van de TU Delft, aan de hand van negen concrete cases aan de slag.

    Voor de aanwezige ondernemers, wetenschappers, ambtenaren en vertegenwoordigers van bewonersorganisaties was het doel om te komen tot concrete oplossingen en acties die het verduurzamen van bestaande woonwijken moeten versnellen. De actielijst die hieruit voortkwam, is ter plekke aangeboden aan Gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, mevrouw Adri Bom-Lemstra.

    Over dit grote thema is al veel gesproken en zijn er inmiddels in het nieuwe regeerakkoord ambitieuze doelen geformuleerd. Ferdi Licher, directeur Bouwen en Energie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en een van de sprekers tijdens de bijeenkomst verwoordde het als volgt: “De afgelopen jaren hebben we met de sector, kennisinstellingen en andere overheden veel overleg gehad over de grote en complexe uitdaging waar we gezamenlijk voor staan om de bestaande bebouwde omgeving te verduurzamen.

    Inmiddels voelen we allen de noodzaak om de opgaven in praktijk te realiseren. Dat moet gebeuren door te doen, te experimenteren en te leren. Daarom willen wij als Rijk de komende jaren al met 100 wijken aan de slag. Met deze koplopers willen we duizenden woningen per jaar renoveren om toe te groeien naar 30 tot 50.000 aardgasloze woningen. Met middelen uit de enveloppe klimaat in het regeerakkoord en inzet van middelen van gemeenten kan de start gemaakt worden. Door intensief samen te werken, moeten de lessen die we in de eerste wijken leren zorgen voor versnelde opschaling. Daarin zit ‘em de kneep, die versnelde opschaling, waarbij ik voor me zie dat er bouwfabrieken tot stand worden gebracht die de verlangde capaciteit ook daadwerkelijk kunnen gaan leveren. Ambitieus wellicht, maar zeker ook noodzakelijk. En als Nederland hebben wij hier alle ingrediënten voor in huis.”

    De oogst van de ochtend is in de vorm van een actielijst ter plekke aangeboden aan Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra. “Vanuit de Provincie Zuid-Holland is het onze ambitie om deze transitie in woord en daad te ondersteunen en mogelijk te maken”, zo lichtte zij toe. “Daarom financieren wij energietransitieregisseurs die maatwerk leveren voor gemeenten, woningcorporaties en groepen van particuliere huizenbezitters.

    Een van hun taken is om met lokale spelers de plannen om te zetten in actie en de start van verduurzamingsprojecten aan te jagen. De twaalf regisseurs en drie financiële deskundigen worden gedurende drie jaar in de gehele provincie ingezet om gericht aan de slag te gaan. Daarbij is dit soort bijeenkomsten cruciaal.

    Op The Green Village komen al die partijen bij elkaar, die de zo benodigde concrete innovaties kunnen voortbrengen en daarmee versnelling geven aan de verduurzaming van onze woonwijken.”

  6. Erik van Erne zegt:

    23 september 2021 om 18:32 | Permalink

    The Green Village: Oplaadtegel voor elektrische mobiliteit by Tiler

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle – Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (459)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden – Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Plastic Wegwerp Draagtasjes Versus Herbruikbare Draagtasjes
  • Verhuizen? Regel Regel Deze Drie Dingen Vooraf
  • Verduurzaam Jouw Bedrijf En Maak Dat Breed Bekend Bij Gemeenten En Leveranciers
  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Links

    Milieunet op..