google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Lemnis Lighting: Pharox Led-Lampen Doen Wat Ze Beloven

Geschreven op 2-4-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

led-pharox2.jpgLemnis Lighting, de producent van de Pharox ledlamp, herkent zich niet in de kritiek die de afgelopen dagen is losgebarsten over de prestaties van led lampen in het algemeen en die van haar eigen producten in het bijzonder en zal rectificatie van deze feitelijk onjuiste berichtgeving eisen.

Alle misleidende kritiek en onzorgvuldige berichtgeving waarbij de suggestie wordt gewekt dat het hier om Lemnis producten gaat, schaadt niet alleen de onderneming maar brengt bovenal ten onrechte twijfel bij consumenten die te goeder trouw willen bijdragen aan een betere wereld en kiezen voor energiezuinige producten. Lemnis Lighting is een van de leveranciers van de met succes door de Provincie Friesland georganiseerde Led campagne “Ik Stap Oer“. Ook deze actie leidt schade onder de onjuiste berichtgeving.

Hoewel Lemnis haar lampen altijd vooraf laat testen door onafhankelijke laboratoria op het gebied van veiligheid, energieverbruik en lichtopbrengst, zijn haar producten afgelopen dagen ter verificatie nogmaals gekeurd en juist bevonden met de aangegeven specificaties.

“Tot onze spijt moeten we constateren dat er een oneigenlijke discussie is ontstaan over de kwaliteit van led lampen, hun energieverbruik en lichtopbrengst. Dat schept onnodig veel verwarring bij consumenten. Wij zullen van de partij die een lastercampagne is begonnen, eisen te stoppen met het verspreiden van deze onjuiste informatie en ze aansprakelijk houden voor de geleden schade. We zijn namelijk toe aan een wereld waar consumenten duurzame lampen kopen die 20 jaar (of langer) meegaan en tot 90% minder energie verbruiken”, aldus Frans Otten, woordvoerder van Lemnis Lighting.

Ruim 19% van de elektriciteit in de wereld wordt gebruikt voor verlichting. De gloeilamp is naast de zon al meer dan honderd jaar onze belangrijkste lichtbron, maar verspilt daarbij 98% van de benodigde energie. De ouderwetse gloeilamp is daarmee hét symbool van verspilling. Sinds 2005 heeft Lemnis Lighting met urgentie gewerkt aan een nieuwe duurzame lichtbron. Deze nieuwe lichtbron bespaart 90% energie, gaat 25 jaar mee, bevat geen toxische stoffen en heeft een hoge kwaliteit lichtbeleving.

Wereldwijd is deze Pharox led lamp met gejuich ontvangen en is een symbool voor de duurzame transitie van de samenleving. De lamp is geadopteerd door de Clinton Foundation, is winnaar van het project “Lighting Africa” van Wereldbank en is begin van dit jaar onderscheiden met de “Technology Pioneer 2009 award” van het World Economic Forum. De Lemnis technologie is inmiddels wereldwijd succesvol toegepast in openbare, kantoor- en huishoudelijke verlichting en in lampen voor de glastuinbouw.

Het onafhankelijke meetinstituut VSL heeft gisteren middels een steekproef nogmaals gemeten dat het verbruik van de Pharox lamp niet meer is dan 5 Watt. De Pharox led lampen leveren een lichtopbrengst  – afhankelijk van het type – tussen de 40 en 65 lumen per Watt. De Pharox 5Watt led lampen (gebruikt bij de campagne in Friesland) leveren een totale lichtopbrengst op van ongeveer 220 lumen. Traditionele gloeilampen leveren een lichtopbrengst op van 10 lumen per Watt en spaarlampen tussen de 30 en 50 lumen per Watt. Daarnaast bevatten Pharox led lampen in tegenstelling tot spaarlampen geen toxische stoffen zoals kwik en gaan zij 50 maal langer mee dan gloeilampen.

Vrijwel elk apparaat op het elektriciteitsnet veroorzaakt blindstroom. Blindstroom ontstaat door inductieve en capacitieve apparaten op het net. Deze twee typen blindstromen heffen elkaar op. Daardoor ontstaat er geen enkel probleem in het net. De blindstroom van de Pharox led lampen is zelfs minder dan die van ‘ouderwetse’ spaarlampen. Zeker is dat Led lampen geen negatieve gevolgen zullen hebben voor het elektriciteitsnet. Pharox led lampen voldoen aan de blindstroomeisen die de ophanden zijnde EU regulering stelt voor spaarlampen (led lampen zijn vooralsnog zelfs vrijgesteld van deze eisen).

Lemnis is uiteraard een voorstander van een duidelijke en juiste communicatie over led lampen aan consumenten en zal een onafhankelijk normeringinstituut of vergelijkbaar initiatief zeker ondersteunen. Bron: Lemnis Lighting

Zie ook: Gratis energiezuinige LED-lampen voor deelnemers Postcodeloterij – Snel overstappen op LED-lampen – Fryslân gaat voor LED-verlichting – Better LED as net ! Vergeet de spaarlamp maar – de Pharox LED-lamp komt eraan De Philips MASTER LED-lampen Een overzicht van leveranciers van LED-verlichting

Lemnis Lighting gaat hun Pharox LED-lampen laten toetsen aan het Energy Star programma in de Verenigde Staten. Men hoopt in augustus 2010 de Energy Star kwalificatie uitgereikt te krijgen.
Bedrijven die het Energy Star-label voeren staan voor energiezuinige en milieuvriendelijke producten.

Het Energy Star programma test de Pharox 5 watt LED-lamp en de dimbare Pharox 6 watt LED-lamp op levensduur, prestatie en de lampen worden blootgesteld aan extreme omstandigheden. De tests worden uitgevoerd in opdracht van de U.S. Department of Energy.

Het nieuwe assortiment Pharox LED-lampen wordt ontwikkeld als antwoord op de vraag vanuit de Amerikaanse regering, de gebruikers en de retailketen om LED-producten te ontwikkelen die voldoen aan de hoogste eisen zonder compromis op de lichtkwaliteit, aldus Lemnis Lighting.

Allemaal heel mooi, maar ik verwacht toch eigenlijk wel van Lemnis dat de Pharox-lampen ook voldoen aan de hoogste eisen zonder compromis voor de Nederlandse gebruikers en retailketen. Ben bang dat daar nog het een en ander aan schort, gezien de vele reacties op eerdere posts hier op Anders Bekeken over de Pharox LED-lampen.

Zie ook: Vergeet de spaarlamp maar, de Pharox LED-lamp komt eraan – Gratis energiezuinige LED-lampen voor deelnemers Postcodeloterij – Albert Heijn introduceert Puur en Eerlijk LED-lampen – Lemnis Lighting: Pharox Led-lampen doen wat ze beloven – The Pharox LED Lightbulb: A New Light for the Planet – Lemnis Lighting introduceert de Pharox Flame LED-lamp

115 Reacties

 1. JanB zegt:

  13 oktober 2013 om 20:43 | Permalink

  @ KvR. Het helpt je weinig a;s je bron van de storing weet.
  Die moet je zoeken in de elektronica die in de lamp zit.
  De LEDs die het licht geven zijn niet kapot maar de elektronica die ervoor zorgt dat de LEDs die maar op een paar volt werken ook op 230 volt heel blijven.
  De LEDs zelf kunnen makkelijk 30- tot 50duizend branduren halen.
  Alleen is bij heel wat ledlampen de elektronica de zwakste schakel is mijn ervaring die ik heb opgedaan door de lampbehuizing van defecte lampen te verwijderen.
  Overigens zijn bij mij, sinds de introductie van de 230 volt ledlampen voor verlichtingsdoeleinden

 2. JanB zegt:

  13 oktober 2013 om 20:50 | Permalink

  vervolg:
  Overigens zijn bij mij, sinds de introductie van de 230 volt ledlampen voor verlichtingsdoeleinden van de 12 er al 5 overleden. Deze waren van verschillende fabrikanten. 3 daarvan zijn kostenloos omgeruild door de winkelketen. 2 heb ik ontmanteld en daar bleek in twee gevallen een condensatortje in de elektronica de boosdoener te zijn.
  De Pharoslamp brand bij mij nog steeds.
  Van de laagspanningslampen hier in huis die 12 volt (of minder zijn) is er nog nooit een stuk gegaan.

 3. KvR zegt:

  13 oktober 2013 om 21:41 | Permalink

  @JanB, ik heb de lamp nu in een andere fitting gedaan (een hanglamp boven de eettafel) en daar is niks aan de hand. Daarna weer terug geplaatst in de plafonniere, en hij flasht weer elke halve minuut. De lamp uit de hanglamp (ledare van ikea) flasht niet in de plafonniere.

 4. JanB zegt:

  14 oktober 2013 om 00:39 | Permalink

  @KvR. Hoewel geen knutsel forum toch even het volgende.
  Probeer de lamp eens in een fitting van een NIET gedimd armatuur die in het stopcontact moet.
  Kijk dan eens wat er gebeurd als je de stekker 180 graden draait (pootjes andersom.)Zelf heb ik gemerkt dat de lampen gevoelig kunnen zijn voor de aansluiting fase-nul (bruine-blauwe draad) ik heb een lamp gehad die heel flauw bleef branden als de lamp uit was. Als de stekker werd omgedraaid bleef de lamp uit.
  Als je twijfelt aan de plafoniere draai er dan een gewone gloeilamp in. Mogelijk zit er gewoon een draad los in de fitting.

 5. KvR zegt:

  14 oktober 2013 om 07:26 | Permalink

  @JanB, Er zit geen dimmer tussen. En in een andere lamp knippert ie niet. Alleen in 2 verschillende plafonnieres. Dat knipperen is pas sinds gisteren terwijl de lamp er al bijna een jaar in zit.

 6. Erik van Erne zegt:

  15 oktober 2013 om 19:06 | Permalink

  Ontvangen reactie van Harrie B:
  Ik denk dat er een fout in de installatie is zodat bij het uitschakelen de nulleider onderbroken wordt in plaats van de fase. Je kunt dit controleren met een neonspanningszoeker bij uitgeschakelde lamp, dan mag er geen spanning meer
  op een van de draden van de lamp staan.

  Overigens zie ik toch vaak dat LED-lampjes stuk gaan of een andere kleur licht geven. Ik vermoed dat LED’s slecht tegen warmte kunnen en de remedie is om te zorgen dat de ontwikkelde warmte god afgevoerd wordt. Dus zeker niet
  in een nauw armatuur.
  Good luck!

 7. Hans van der Heijden zegt:

  4 december 2013 om 20:42 | Permalink

  Hallo,mijn Lemnis Lightning-Pharox LED-Dimbaar 6Watt WP32L1 lamp produceert nu een bordeel-rood licht.
  Dat was ooit wit licht.

  gegroet

 8. KvR zegt:

  2 januari 2014 om 19:09 | Permalink

  @Hans van der Heijden. Dat heb ik dus ook. Lamp gaf eerst wit licht en nu ( aantal jaren later) geeft ie roze licht.

 9. J de Vries zegt:

  20 november 2014 om 19:45 | Permalink

  Mijn led-lamp van de postcodeloterij doet het ook al niet meer.
  Wel erg vlug, de spaarlamp die als tweede in de keukenlamp zit brandt al enkele jaren langer doet het nog steeds goed.

 10. A.W.Vroom zegt:

  25 mei 2015 om 16:40 | Permalink

  M.
  24-05-2015 heeft mijn in 2009 ontvangen en geïnstalleerde led-lamp de geest gegeven.
  De belofte was dat deze lamp 25 jaar mee zou gaan.
  6 Jaar vind ik derhalve wel wat aan de korte kant, vind u ook niet?
  Het gaat om de lamp welke ik ontving via de postcode loterij die met veel bombarie werd geïntroduceerd.
  Stuur mij s.v.p. een nieuw exemplaar. B.v. dank !

 11. h.cozijn zegt:

  13 september 2016 om 00:15 | Permalink

  vandaag heeft mijn Pharox postcodeloterijlamp uit september 2009 het begeven. helaas dus niet de 25 jaar ( bij 4 uur dagelijks gebruik). bij mij gemiddeld 8 uur per dag is iets meer dan 20000 uur. beduidend minder dan de 36500 uur die de lamp zou moeten kunnen branden. hoe zit het nu met mijn garantie?????

 12. g hess zegt:

  28 mei 2018 om 23:30 | Permalink

  mijn postcode lamp/ledlamp zou volgens de site/in deze beschrijving 25 jaar mee gaan
  maar dit is niet het geval of is het bij regelmatig gebruikt 2½ jaar/2.5 jaar
  hij staat ongeveer 1 /2 uur per dag aan
  maar is toch stuk wordt heel warmen begint te knipperen en gaat uit
  als je hem een uur uitzet/afkoelen doet hij het weer na een 1/2 uur begint het weer
  slechte lamp waar blijft de garantie

 13. Ton B zegt:

  21 juli 2018 om 12:38 | Permalink

  Helaas de 25 niet gehaald. Na 9 jaar toch kapot. Nu maar nieuwe kopen. Toch 9 X17 bespaard???

 14. Leon Pook zegt:

  27 mei 2020 om 15:45 | Permalink

  Hallo,
  We hebben van de postcodeloterij een gloeilamp ooit gewonnen.
  6 Watt 230 Vac-50HZ.
  Kan ik deze bij jullie bestellen, en wat kost deze dan,.?

 15. Erik van Erne zegt:

  3 juli 2020 om 01:50 | Permalink

  @Leon,

  Nee dat kan niet wij verkopen geen lampen.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

 • Afval (4)
 • Agenda (3.460)
 • Biologisch (121)
 • Blog Action Day (57)
 • Bouwen-Klussen (946)
 • Communicatie (382)
 • Cradle to Cradle – Circulair (1)
 • Design (245)
 • Dieren (182)
 • Donald Trump (3)
 • Duurzaam (10)
 • Educatie (353)
 • EEN-Armoede (252)
 • Energie en Besparing (3.809)
 • Europa (29)
 • Evenementen (211)
 • Geluid (27)
 • Gezondheid (324)
 • Goed Doel (122)
 • Green Deal (43)
 • Greenwashing (123)
 • Hergebruik-Kringloop (1)
 • Iets anders (457)
 • Int. Samenwerking (195)
 • Investeren (151)
 • Joe Biden – Barack Obama (119)
 • Kerst (125)
 • Klimaat (1.751)
 • Licht (403)
 • Lucht (35)
 • Mensenrechten (176)
 • Milieu (1)
 • MVO (2)
 • Natuur (823)
 • Nederland (46)
 • Olympische Spelen (68)
 • Oranje (158)
 • Oud & Nieuw (133)
 • Pasen (2)
 • Sinterklaas (16)
 • Sport (247)
 • Vakantie (73)
 • Valentijn (38)
 • Verkiezingen (52)
 • Vervoer en OV (1.844)
 • Vrijwilligerswerk (16)
 • Water (317)
 • Welzijnswerk (30)
 • Recente berichten

 • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
 • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
 • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
 • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
 • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
 • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
 • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie 
 • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
 • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
 • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
 • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
 • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
 • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
 • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
 • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
 • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
 • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
 • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
 • Links

  Milieunet op..