Oud Frituurvet en Frituurolie Graag Inleveren Voor Biodiesel
Geschreven op 17-12-2007 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Energie en Besparing, Hergebruik-KringloopMet de komende feestdagen voor de deur worden in menig huishouden voorbereidingen getroffen voor het kerstdiner en voor de Oud & Nieuw viering.
In veel gevallen wordt het oude frituurvet of de frituurolie vervangen. Bent u dat ook van plan dan is het goed om te weten dat u uw oude vet of olie kunt inleveren bij een groot aantal inleverpunten van Bio-d. Uw oude vet of olie wordt gebruikt om bio-diesel van te maken. Bovendien voorkomt u dat uw oude vet in uw afval terechtkomt.
Doet uw supermarkt of leverancier van frituurvet nog niet mee dan kunt u hen vragen om zich direct aan te melden. Helaas zijn er nog weinig tot geen inleverpunten in de Noordelijk en Zuidelijke provincies.
Uit gebruikte frituurvetten en frituuroliën kunnen grondstoffen teruggewonnen worden voor nuttige toepassingen zoals biobrandstof (biodiesel). Hierdoor komen er minder schadelijke stoffen in het milieu. Hergebruik Frituurvet heeft op strategische punten in Nederland inzamelcontainers staan waar u gebruikte frituurvet of frituurolie in kan deponeren.
De campagne Vang het oliespook moet de consumenten in België aansporen om de gebruikte oliën en vetten binnen te brengen. Voor de inzameling van de gebruikte frituurolie, fondueolie of het gebruikte frituurvet werkt Valorfrit samen met de gemeentes en afvalintercommunales. De gemeentelijke inzamelkanalen zijn immers het best geschikt om deze afvalstoffen op een milieuvriendelijke manier in te zamelen. Zie ook: Veel frituurvet en -olie komt in het milieu terecht !
B sijmons zegt:
2 januari 2010 om 20:45 | Permalink
Waarom hebben we niet overal in Amsterdam punten die vet afval innen??
Vooral na de jaarwisseling is daar behoefte aan!
Niemand wil de smerige zooi in de rioleringen gooien.
Groet B. Sijmons,
Amsterdam Centrum
Fred Oliemans zegt:
4 januari 2010 om 10:42 | Permalink
Gooi geen vet door de gootsteen en het toilet
De zuivering van oliebollenvet kost jaarlijks enkele miljoenen euro’s. Om die reden doet de Unie van Waterschappen de oproep om overtollig oliebollenvet bij het huishoudelijk afval mee te geven en niet door de gootsteen of het toilet te spoelen.
De reiniging van een liter olie kost de waterschappen € 2,80 en dat is het dubbele van de kostprijs van de olie in de winkel. “De zuivering van al dat al dat oliebollenvet kost jaarlijks een paar miljoen euro”, aldus woordvoerder Hanneke Heeres van de Unie van Waterschappen. Ook het aantal rioolverstoppingen stijgt rond oud en nieuw. Het oliebollenvet stolt in het riool en zorgt voor honderden verstoppingen. Zowel in huisaansluitingen op het riool als in het rioleringsstelsel zelf. Daarnaast veroorzaakt het vet storingen op de rioolwaterzuiveringsinstallaties van de waterschappen.
Heeres: “Dat is dus een kostbare zaak. Daarom adviseren wij om de afgekoelde olie in een plastic fles of jerrycan te doen en met het andere huisvuil af te voeren. In een aantal gemeenten zijn er ook aparte inzamelcontainers en wordt het oliebollenvet gerecycled.”
“Oliebollen bakken is een oer-Hollandse traditie en die moet vooral behouden blijven”, aldus de woordvoerder van de Unie van Waterschappen. “Maar wij proberen de mensen bewust te maken dat er een betere en goedkopere manier is om het oliebollenvet af te voeren. Dus: gooi geen vet in de gootsteen en het toilet. Want als er minder zuiveringskosten hoeven te worden gemaakt rond de jaarwisseling, heeft iedereen daar baat bij.”
I. van Leeuwen zegt:
12 april 2011 om 10:51 | Permalink
Ook ik ben op zoek naar een geschikte plaats om rest frituurolie in te leveren. In het winkelcentrum een bak plaatsen voor het inleveren van frituurolie in oude verpakking, dat is toch het handigst? Net als het inleveren van glas in de glasbak.
Bij rotie.net is website niet actief da’s ook niet handig.
Erik van Erne zegt:
12 april 2011 om 11:22 | Permalink
@I. van Leeuwen
Zoals in het artikel staat: even bij hergebruik frituurvet kijken. Heb de reactie over rotie.net verwijderd.
rene zegt:
18 september 2011 om 11:48 | Permalink
waarom doen landen moeilijk,als ze nou gewoon een soort statiegeld invoeren.
dat komt dan ook ten goede voor milieu,fabrieken,en voor de mensen
jeroen zegt:
26 maart 2012 om 13:58 | Permalink
vet kan je beter gwn droog eten
Erik van Erne zegt:
3 februari 2020 om 13:56 | Permalink
Spoel Geen Oud Frituurvet Door De WC
Grote klonten vet, vastgesmolten aan de muren en dompelpompen in de rioolgemalen. Een dikke brij van samengeklonterd vet, straatvuil, maandverband, condooms, billendoekjes. Zie je het beeld al voor je? In de riolen en rioolgemalen levert frituurvet behoorlijk wat problemen op.
De riolering, rioolgemalen en zuiveringsinstallaties kunnen door het vet verstopt raken. Aad legt uit dat het vet daarom verwijderd moet worden: “Het vet wordt kapot gespoten en opgezogen. Dat is een vies en intensief klusje, want het vet vormt een dikke drijflaag die moeilijk kapot te krijgen is. Bij een groot rioolgemaal zijn 4 man, 1 zuigwagen en 1 spuitwagen 2 dagen bezig om het vet te verwijderen. Het gaat dus aardig in de euro’s lopen, geld wat de gemeenschap moet betalen.”
Daar is Aad heel duidelijk over: “Gooi het niet in het riool, het riool is geen vuilnisbak waar van alles gedumpt kan worden.” Maar wat dan wel? Verwijder olie en vet uit koekenpannen en frituurpannen eenvoudig met een stukje keukenpapier. Giet vloeibaar frituurvet terug in de verpakking. Vervolgens kun je het frituurvet inleveren in de gele kliko bij een supermarkt bij jou in de buurt. Het vet wordt dan weer gerecycled en bijvoorbeeld gebruikt voor groene energie.
Behalve frituurvet leveren billendoekjes standaard een groot probleem op. Aad: “Op de verpakking van deze doekjes staat dat ze biologisch afbreekbaar zijn en door de wc gespoeld mogen worden. Maar men vergeet dat deze doekjes niet de tijd krijgen om af te breken, ze gaan rafelen en klitten samen met andere doekjes, haren en vuil. Zo vormen ze een grote kluwen van viezigheid…”
Kijk hier even voor wat er niet in het riool mag.
Erik van Erne zegt:
23 december 2020 om 17:59 | Permalink
MVO Vraagt Aandacht Voor Recyclen Van Frituurvet: Frituurvet, Recycle Het
Ketenorganisatie voor oliën en vetten MVO vraagt vet goed af te voeren.
Frituurvet van oliebollen leidt tot problemen in het riool. Eerder dit jaar meldde stichting Rioned dat Nederlanders sinds de corona-lockdown steeds meer doekjes en beschermingsmiddelen zoals mondkapjes door het toilet spoelen. Met name de combinatie vet en doekjes kan bijzonder slecht zijn voor het milieu.
Elke keer als het in het riool komt, plakt er meer en meer vet aan het riool. Samen met de vochtige doekjes wordt dat één grote, harde massa. En dat zorgt voor verstoppingen. Frituurvet, doekjes en mondkapjes horen dus niet in het riool, waarschuwt MVO.
Gebruikt frituurvet of olie kan ingezameld worden bij meer dan 2500 locaties in Nederland. Elk jaar rond de jaarwisseling vraagt MVO hier extra aandacht voor met de socialemediacampagne ‘Frituurvet, Recycle Het!’.
Want naast het voorkomen van verstoppingen, geeft het recyclen een tweede leven aan gebruikte vetten. Zo kan er van gebruikt frituurvet of bakolie biobrandstof worden gemaakt. Biobrandstof dat is gemaakt van gebruikt frituurvet is de meest duurzame brandstof die er is. Het heeft de laagste CO2-uitstoot van alle energiebronnen.
Ook zorgt het inzamelen van gebruikte vetten voor extra inkomsten voor scholen en sportverenigingen. “Het inzamelen van gebruikte vetten heeft alleen maar voordelen voor onze maatschappij en draagt bij aan een groenere wereld”, zegt directeur Frans Claassen. “Het is daarom belangrijk om hier aandacht voor te blijven houden.”